Oko a jeho anatómia

 

Ľudské oko je pozoruhodné. Hoci je malé, oko nám poskytuje pravdepodobne najdôležitejší z piatich zmyslov - zrak.


Videnie nastáva, keď svetlo vstupuje do oka cez zrenicu. S pomocou ďalších dôležitých štruktúr v oku, ako je dúhovka a rohovka, je vhodné množstvo svetla nasmerované na šošovku.

 

V tomto článku sa dozvieme:

  • Oko - Očná buľva obsahuje tri vrstvy
  • Oko - Očná guľa obsahuje aj tri komory s tekutinou
  • Ľudské oko anatómia
  • Čo tvorí oko?

 

Podobne ako šošovka vo fotoaparáte posiela správu na vytvorenie filmu; šošovka v oku láme prichádzajúce svetlo na sietnicu, kde sú správy zakódované. Sietnica, ktorú tvoria milióny špecializovaných buniek známych ako "tyčinky" a "čapíky", premieňa obraz na elektrickú energiu, ktorá sa posiela do zrakového disku na sietnici, odkiaľ sa prostredníctvom elektrických impulzov prenáša po zrakovom nerve na spracovanie do mozgu.

Oko 1

Oko - Očná buľva obsahuje tri vrstvy:

 

- vonkajšiu vrstvu, ktorú tvorí rohovka a skléra
- stredná vrstva, ktorá je hlavným zdrojom krvi pre oko a obsahuje dúhovku a zrenicu
- vnútorná vrstva, ktorú tvorí sietnica

 

Oko - Očná guľa obsahuje aj tri komory s tekutinou:

- Predná komora medzi rohovkou a dúhovkou
- Zadná komora, medzi dúhovkou a šošovkou
- Sklovcovú komoru medzi šošovkou a sietnicou

Predná a zadná komora sú naplnené vodným mokom, čo je vodnatá tekutina, ktorá vyživuje vnútorné štruktúry oka a pomáha udržiavať očnú guľu nafúknutú. Sklovcová komora je vyplnená hustejšou tekutinou nazývanou sklovec, priehľadným gélom, ktorý je z 99 % tvorený vodou a pomáha udržiavať oči nafúknuté.

aoci

 

Ľudské oko anatómia

Čo tvorí oko?

- Cievnatka: stredná vrstva oka medzi sietnicou a sklérou. Obsahuje aj pigment, ktorý pohlcuje prebytočné svetlo, takže zabraňuje rozmazanému videniu.

Cievnatka je hubovitá stredná vrstva oka, ktorá sa nachádza medzi sklérou a sietnicou. Jej funkciou je vyživovať vonkajšie vrstvy sietnice a je vyplnená krvnými cievami.

- Ciliárne teleso: časť oka, ktorá spája cievnatku s dúhovkou.

Ciliárne telo sa nachádza za dúhovkou, v blízkosti kryštalickej šošovky. Táto štruktúra má dve funkcie. Vodná tekutina, ktorá vypĺňa prednú časť vášho oka, sa vytvára vo vnútri ciliárneho telesa. Ciliárne telo sa tiež skladá zo svalov, ktoré umožňujú oku zaostriť na rôzne vzdialenosti.

- Kužeľové bunky sú druhým typom buniek citlivých na svetlo v sietnici oka. Ľudská sietnica obsahuje šesť až sedem miliónov čapíkov; najlepšie fungujú pri jasnom svetle a sú nevyhnutné pre ostré videnie (prijímanie ostrého presného obrazu). Predpokladá sa, že existujú tri typy čapíkov, z ktorých každý je citlivý na vlnovú dĺžku inej základnej farby - červenej, žltej alebo modrej. Ostatné farby vnímame ako kombinácie týchto základných farieb.

- Rohovka: priehľadná kruhová časť prednej časti očnej gule. Láme svetlo vstupujúce do oka na šošovku, ktorá ho potom zaostruje na sietnicu. Rohovka neobsahuje žiadne cievy a je mimoriadne citlivá na bolesť.

Rohovka je priehľadné predné okno, ktoré predstavuje jednu šestinu vonkajšej vrstvy oka. Hlavnou funkciou rohovky je zaostrovať a prenášať svetlo na sietnicu.

- Spojovka: tenká, vlhká, číra membrána, ktorá pokrýva skléru - bielu časť oka. Je to koža, ktorá lemuje očnicu a chráni a maže očnú guľu.

- Kryštalická šošovka: priehľadná štruktúra vo vnútri oka, ktorá sa nachádza priamo za dúhovkou. Jedinou funkciou vašej šošovky je zaostrovať svetelné lúče na sietnicu.

- Fovea: tvorí malý výbežok v strede makuly a je to oblasť s najväčšou koncentráciou čapíkových buniek. Keď sa oko zameria na nejaký objekt, časť obrazu, ktorá je zaostrená na foveu, je obrazom, ktorý mozog registruje najpresnejšie.

- Dúhovka: reguluje množstvo svetla, ktoré vstupuje do oka. Tvorí farebnú, viditeľnú časť oka pred šošovkou. Svetlo do nej vstupuje cez centrálny otvor nazývaný zrenica.

Dúhovka je farebná časť vášho oka. Nachádza sa za rohovkou a pred kryštalickou šošovkou. Táto štruktúra oddeľuje prednú a zadnú komoru oka. Úlohou dúhovky je pomáhať regulovať množstvo svetla, ktoré vstupuje do oka.

- Šošovka: priehľadná štruktúra nachádzajúca sa za zrenicou. Je uzavretá v tenkom priehľadnom puzdre a pomáha lámať prichádzajúce svetlo a zaostrovať ho na sietnicu. O sivom zákale hovoríme vtedy, keď sa šošovka zakalí, a operácia sivého zákalu zahŕňa výmenu zakalenej šošovky za umelú plastovú šošovku.

- Makula: žltá škvrna na sietnici v zadnej časti oka, ktorá obklopuje foveu.

Makula sa nachádza približne v strede sietnice. Je to malá a veľmi citlivá časť sietnice zodpovedná za detailné centrálne videnie. Fovea je samotným stredom makuly. Makula nám umožňuje vnímať detaily a vykonávať úlohy, ktoré si vyžadujú centrálne videnie, ako napríklad čítanie alebo riadenie auta.

- Zrakový disk: viditeľná (pri vyšetrení oka) časť zrakového nervu, ktorá sa tiež nachádza na sietnici. Zrakový disk označuje začiatok zrakového nervu, kde správy z čapíkových a tyčinkových buniek opúšťajú oko prostredníctvom nervových vlákien do zrakového centra v mozgu. Táto oblasť je známa aj ako "slepá škvrna".

- Zrakový nerv: opúšťa oko na zrakovom disku a prenáša všetky zrakové informácie do mozgu.

Zrakový nerv sa nachádza v zadnej časti oka. Táto štruktúra je zodpovedná za prenos obrazu, ktorý vidíme, zo sietnice do mozgu. Predná plocha zrakového nervu, ktorá je viditeľná na sietnici, sa nazýva zrakový disk. Cez sietnicu prechádzajú milióny nervových vlákien, ktoré sa zbiehajú a vytvárajú zrakový nerv. Keď svetlo dopadá na sietnicu, premieňa sa na elektrické impulzy a prenáša sa pozdĺž týchto vlákien cez zrakový nerv do mozgu.

- Zrenica: kruhový otvor v strede dúhovky, cez ktorý prechádza svetlo do očnej šošovky. Dúhovka riadi rozširovanie a zužovanie (rozširovanie a zužovanie) zreničky.

Zrenica je tmavý stred v strede dúhovky. Funkciou zreničky je regulovať, koľko svetla sa dostane do oka. Veľkosť zreničky sa automaticky mení, aby sa regulovalo množstvo svetla vstupujúceho do oka.

- Sietnica: vrstva citlivá na svetlo, ktorá lemuje vnútro oka. Skladá sa zo svetlocitlivých buniek známych ako tyčinky a čapíky. Ľudské oko obsahuje približne 125 miliónov tyčiniek, ktoré sú potrebné na videnie pri slabom svetle. Na druhej strane, čapíky najlepšie fungujú pri jasnom svetle. V oku je šesť až sedem miliónov čapíkov, ktoré sú nevyhnutné na prijímanie ostrého presného obrazu a rozlišovanie farieb. Sietnica funguje podobne ako film vo fotoaparáte. Úlohou sietnice je vnímať svetlo a vytvárať impulzy, ktoré sa posielajú cez zrakový nerv do mozgu.

- Tyčinkové bunky sú jedným z dvoch typov buniek citlivých na svetlo v sietnici oka. Tyčiniek, ktoré sú potrebné na videnie pri slabom svetle, je približne 125 miliónov.

- Skléra: biela časť oka, tvrdý obal, ktorým rohovka tvorí vonkajší ochranný plášť oka.

Skléra je biela časť oka, ktorá tvorí zadných päť šestín vonkajšej vrstvy oka. Úlohou skléry je poskytovať ochranu vášmu oku a slúžiť ako úchyt pre mimočlánkové svaly, ktoré pohybujú okom.

- Slzná vrstva: Pochopenie štruktúry sĺz je dôležité na to, aby sme pochopili, ako slzy a slzný film zabezpečujú oku množstvo špecializovaných funkcií.

Naše slzy sú tvorené drobnými žľazami, ktoré obklopujú oko. Slzy sa skladajú z troch vrstiev: oleja, vody a hlienu. Spodná hlienová vrstva slúži ako kotva pre slzný film a pomáha mu priľnúť k rohovke. Stredná vrstva sa skladá z vody a vonkajšia vrstva uzatvára slzný film a zabraňuje odparovaniu. Slzný film slúži na niekoľko účelov. Udržuje oko vlhké, vytvára hladký povrch pre priechod svetla okom, vyživuje prednú časť oka a poskytuje ochranu pred poranením a infekciou. Keď žmurkáme, viečka vyhladzujú a rozotierajú slzný film tak, aby bol rovnomerný na povrchu rohovky. Prebytočné slzy odtekajú z oka do dvoch malých kanálikov, ktoré potom odtekajú do nosovej dutiny.

- Sklovcové teleso: Číra, rôsolovitá látka, ktorá vypĺňa stred oka.

Skladá sa prevažne z vody a tvorí približne dve tretiny objemu oka. Sklovec pomáha oku udržiavať okrúhly tvar a je pripojený k sietnici na rôznych miestach vrátane makuly a zrakového nervu.

- Zonuly: rad jemných vlákien, ktoré spájajú kryštalickú šošovku s ciliárnym telieskom. Úlohou vašich zónulov je udržiavať šošovku na mieste v oku.

 

Späť do obchodu