Kolagén a hojenie rán

Obsah:

  • Ako kolagén pomáha pri hojení rán?
  • Ako sa hojia rany?
  • Čo bráni správnemu hojeniu rán?
  • Dva prípady, keď lekári používajú kolagén na hojenie rán
  • Fungujú pri hojení rán lepšie kolagénové obväzy alebo tekuté kolagénové doplnky?

kolagen a hojenie ran

Používanie kolagénu na hojenie rán sa stalo bežnou praxou v medicíne vďaka jeho všestrannosti pri liečbe rôznych typov rán.

Kolagén na hojenie rán nie je jediným medicínskym využitím kolagénu, ale je to jedna z oblastí s pomerne veľkým množstvom lekárskeho výskumu a prípadových štúdií, ktoré potvrdzujú tvrdenia. Svoju prítomnosť ako lekársky doplnok výživy a obväz na rany plne odôvodnil.

Kolagén je pre vaše telo fyziologickou potrebou a pomáha mnohým tkanivám správne fungovať bez ohľadu na to, či ste zranení alebo nie. Pozrime sa však konkrétne na to, ako kolagén na hojenie rán funguje.

Ako kolagén pomáha pri hojení rán?

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele a bielkovina je nevyhnutnou zložkou, pokiaľ ide o hojenie rán. V skutočnosti kolagén tvorí tretinu molekúl bielkovín v tele.

Vaše telo prirodzene vytvára kolagén rozkladom bielkovín zo stravy na aminokyseliny. Udržiavanie prirodzenej produkcie kolagénu vo vašom tele je dôležité, pretože kolagén sa nachádza vo všetkých spojivových tkanivách (t. j. šľachy, väzy, koža, svaly, chrupavky, orgány atď.)

Hoci na udržanie zdravia a fungovania vášho tela potrebujete niekoľko rôznych typov štrukturálnych bielkovín, kolagén možno považovať za lepidlo, ktoré drží tkanivá pohromade. Udržuje štruktúru vášho tela v dobrej kondícii a pomáha udržiavať pružnosť tkanív, ktorá umožňuje pohyb.

To všetko má význam pre hojenie rán, pretože keď máte ranu, či už vonkajšiu alebo vnútornú, ide o poškodenie vašich tkanív. Keď sú tkanivá poškodené, potrebujú extra kolagén a iné štrukturálne bielkoviny, aby sa mohli začať hojiť a opravovať poranené miesto.

Kolagén pri hojení rán pomáha tým, že priťahuje fibroblasty. Fibroblasty sú bunky vo vašich spojivových tkanivách, ktoré produkujú kolagén a iné vlákna.

Toto je mimoriadne dôležité poznamenať, pretože s pribúdajúcim vekom sa prirodzená produkcia kolagénu znižuje. Preto ste si možno všimli, že hojenie rán trvá dlhšie, keď máte 40 rokov, v porovnaní s obdobím, keď ste boli tínedžer.

Keď nemáte dostatok kolagénu, ktorý by ste venovali špeciálne hojeniu rán, hojenie rán trvá dlhšie, pretože vášmu telu chýbajú prirodzené bielkoviny na rekonštrukciu poraneného miesta.

Ako sa hojia rany?

Rany sa hoja v štyroch fázach. Tieto štádiá sú nasledovné:

1. Štádium homeostázy: Homeostáza sa začína, keď z vášho tela začne unikať akákoľvek krv a vaše telo začne ranu uzatvárať prostredníctvom zrážania.

Na vytvorenie zrazeniny sa musia stiahnuť cievy, aby sa spomalil a obmedzil prietok vašej krvi. Potom sa vaše krvné doštičky zlepia, aby začali uzatvárať poškodené miesto cievnej steny.

Potom, čo sa tak stane, koagulácia posilní vytvorenú zátku z krvných doštičiek pridaním vlákien fibrínu. Tie spoločne pôsobia ako spojivo.

Prvá fáza hojenia rany sa začne veľmi rýchlo. Trombocyty sú vyslané do akcie v priebehu niekoľkých sekúnd po poranení a fibrín vstupuje do rovnice v priebehu prvej minúty.

2. Zápalové štádium: Druhá fáza hojenia rany je zápalová fáza. V tejto fáze vaše telo vytvára lokalizovaný opuch okolo poraneného miesta. Zápal pomáha kontrolovať krvácanie a má zabrániť infekcii.

Preplnenie tekutinou, ktoré vytvára zápal, umožňuje vášmu telu začať hojenie tým, že poskytne opravným bunkám cestu k poranenému miestu. Počas tejto fázy vaše telo z rany odstráni aj patogény, baktérie a poškodené bunky.

To, čo spôsobuje opuch, teplo a začervenanie pri zápale, sú dodatočné rastové faktory, živiny, biele krvinky a enzýmy, a hoci to môže byť bolestivé, je to nevyhnutná súčasť procesu hojenia.

3. Proliferačné štádium: Keď sa v oblasti rany obnoví nové tkanivo z kolagénových bielkovín a extracelulárnej matrix, vaše telo sa nachádza v proliferačnej fáze hojenia. Tu sa vaša rana uzavrie a stiahne, pretože vaše telo buduje nové tkanivá.

Počas tejto fázy musí vaše telo vybudovať novú sieť krvných ciev, aby nové tkanivá mohli prijímať kyslík a živiny. Nové tkanivo bude zvyčajne ružové alebo červené a bude mať nerovnomernú štruktúru. Zdravé granulačné tkanivo tiež nebude veľmi ľahko krvácať.

4. Fáza dozrievania: V štádiu hojenia rany, ktoré sa bežne nazýva remodelačné štádium, začínajú kolagénové proteíny pomáhať ranu úplne uzavrieť.

V tomto štádiu už nie sú potrebné vaše opravné bunky a kolagén uložený počas proliferačnej fázy (vďaka čomu je granulačné tkanivo nerovnomerné a hrubé) získava napätie, pretože sa znovu vstrebáva voda. To znamená, že kolagénové vlákna sa môžu správne zosieťovať.

Sieťovanie kolagénu je dôležité na zníženie hrúbky jazvy a posilnenie tkanív v poranenej oblasti. Vo väčšine prípadov by sa zrenie rany malo začať do 21 dní, ale môže pokračovať aj viac ako rok v závislosti od typu rany a zdravotného stavu pacienta.

Čo bráni správnemu hojeniu rán?

Niektoré rany môžu uviaznuť v zápalovom štádiu, čo spôsobuje chronické rany, infekciu alebo zastavenie procesu hojenia. Keď sa rany nachádzajú v predĺženej zápalovej fáze hojenia, je to často spôsobené zvýšeným množstvom matrixových metaloproteináz (MMP) alebo biofilmu v rane.

MMP rozkladajú proteíny v prostredí mimo buniek a sú nevyhnutné pri hojení rán, obnove a remodelácii tkanív. MMP môžu pomôcť pri hojení rany, ak sú vyvážené, ale biofilm vytvára nízku zápalovú reakciu, čím spomaľuje rast tkaniva a hojenie rany.

MMP sú vždy priťahované k rane počas zápalovej fázy s cieľom rozložiť nezdravé extracelulárne matrice (ECM).

ECM je sieť proteínov a molekúl, ktoré poskytujú potrebnú štruktúru a podporu pre bunky a tkanivá. Pomáhajú bunkám komunikovať, navzájom sa pripájať a podporujú rast, pohyb a celkové fungovanie buniek.

ECM sa vždy podieľa na obnove tkanív, ale nepravidelný vývoj ECM môže spôsobiť problémy, ako je oneskorené hojenie rán a rast nádorov. Keď je však MMP príliš veľa, začnú rozkladať aj zdravé ECM, čím poškodzujú proces hojenia.

Kolagén je hlavnou zložkou ECM, preto pridanie kolagénových proteínov v oblasti rany môže pomôcť telu prirodzene obnoviť proces hojenia rán.

Keď je prostredie rany nevyvážené s príliš veľkým množstvom MMP a nedostatočným množstvom ECM, stane sa hyperzápalovým, čo zabráni rane sledovať pravidelný priebeh hojenia.

Kolagén je potrebný na dokončenie posledných dvoch fáz hojenia a uzavretia rany. Keď sa rana zastaví v zápalovej fáze, kolagénový obväz na rany môže pomôcť stimulovať rast nového tkaniva a udržať vaše telo v prirodzenom procese hojenia rán.

Kolagénové hojenie rán sa môže praktizovať aj pomocou tekutého kolagénového doplnku. Pri požití vysokokvalitného, ľahko vstrebateľného kolagénového doplnku poskytnete telu potrebné aminokyseliny na to, aby si samo vytvorilo kolagén.

Prítomnosť dodatočnej syntézy kolagénu potom môže stimulovať obnovu buniek a podporiť účinnejší proces hojenia rán.

Takže teraz, keď už viete, ako a prečo existuje kolagén na hojenie rán, pozrime sa na to, ako lekári využívajú kolagén na hojenie rán v lekárskej praxi.

Dva prípady, keď lekári používajú kolagén na hojenie rán

Kolagén na hojenie rán je len jedným z medicínskych prínosov kolagénu, ktorý sa aktívne skúma, ale stal sa jedným z najvýznamnejších spôsobov použitia kolagénu vďaka jeho sľubným výsledkom pri použití v lekárskej praxi.

S pokračujúcim výskumom sa kolagén na hojenie rán prostredníctvom obväzov stal bežnejším, najmä pre pacientov s chronickými ranami.

1. Diabetické a žilové vredy

Diabetické rany aj žilové vredy sú bežné chronické rany, ktoré uviaznu v zápalovom štádiu. Pacienti môžu mať problém so získavaním vhodných aminokyselín z bielkovín v strave, čo znamená, že na hojenie rán je potrebný dodatočný kolagén.

Venózne vredy a diabetické vredy si môžu vyžadovať dlhodobé hojenie a z tohto dôvodu bolo kolagénové hojenie rán skúmané ako účinná liečba.

Kolagénové obväzy sa používajú v priamom kontakte s ranou a obsahujú živé tkanivá. Väčšina kolagénových obväzov používa kolagén získaný zo zvierat, ako sú kone, ošípané alebo kravy. V závislosti od miesta rany sa kolagénové obväzy dodávajú vo forme listov, gélov, vankúšikov alebo častíc.

V jednej štúdii uskutočnenej v roku 2018 sa na 63-ročnom mužovi, ktorý mal chronické žilové vredy na nohách spôsobené cukrovkou, robil pokus s použitím kolagénových obväzov. Napriek štandardnej starostlivosti o rany zápasil s dlhodobým hojením rán, bolesťou v oblasti rán a častým opakovaním tých istých rán.

Na liečbu jeho venózneho vredu použili biokompatibilnú a biologicky odbúrateľnú trojrozmernú matricu na báze kolagénu, ktorá sa dokázala integrovať do hojiacich sa tkanív.

Počas celého procesu hojenia pacient nehlásil žiadne komplikácie ani bolesť v oblasti rany. A na konci liečby hojenia rán kolagénom nedošlo k opätovnému vzniku rán v tejto oblasti. Úplné zahojenie rany trvalo len 36 dní.

2. Popáleniny

Popáleninové rany majú rôznu závažnosť a ich hojenie môže niekedy trvať dlho kvôli rozsiahlemu poškodeniu vrstiev tkaniva. Zatiaľ čo menšie popáleniny sa zahoja v priebehu niekoľkých týždňov, vážne popáleniny môžu vyžadovať užívanie liekov, liečbu, preväzy rán a v závažných prípadoch aj chirurgický zákrok.

Cieľom všetkých liečebných postupov pri popáleninách je pomôcť pacientovi zmierniť niektoré bolesti, zabrániť infekcii, znížiť zjazvenie a odstrániť odumreté tkanivo - to všetko pri súčasnom hojení rany.

Biologické obväzy, ako napríklad kolagénové obväzy, sú známe tým, že sú nepriepustné pre baktérie. A kolagénové obväzy môžu mať pri popáleninách viac výhod ako bežné obväzy. Keďže sú prírodné, sú nepyrogénne, hypoalergénne, neimunogénne a bezbolestné.

Štúdia uskutočnená v roku 2011 si dala za cieľ porovnať účinnosť bežných obväzov a kolagénových obväzov pri hojení rán pri liečbe popálenín.

Na dokončenie štúdie hodnotili a liečili 120 pacientov, všetci v podobnom vekovom rozpätí, ktorí nemali ochorenia, ktoré by mohli ovplyvniť hojenie rán. Pacienti boli rozdelení rovnomerne a liečení buď konvenčnými obväzmi, alebo kolagénovými obväzmi.

Na začiatku liečby sa hodnotili charakteristiky rany pacientov - vrátane veľkosti rany, okraja, dna, hlienu, granulačného tkaniva a citlivosti na hnisavé kultúry. Potom sa počas procesu hojenia zaznamenával vzhľad granulačného tkaniva, dokončenie hojenia, potreba transplantácie kože a celková spokojnosť pacientov.

Počas prvých dvoch týždňov boli zaznamenané najvýraznejšie výsledky, pričom 60 % pacientov s kolagénovým obväzom na rany bolo sterilných, zatiaľ čo v konvenčnej skupine to bolo len 42 %. Po ôsmich týždňoch sa priebeh hojenia začal vyrovnávať, ale menej pacientov zo skupiny s kolagénovým obväzom potrebovalo transplantáciu kože.

Štúdia dospela k záveru, že hoci obe metódy obväzov boli účinné pri hojení rán, zdá sa, že kolagénové obväzy umožňovali skoré hojenie a mobilitu. Zdá sa, že použitie kolagénových obväzov na hojenie rán tiež lepšie predchádzalo potrebe transplantácie kože.

Fungujú pri hojení rán lepšie kolagénové obväzy alebo tekuté kolagénové doplnky?

Používanie kolagénových obväzov na hojenie rán sa môže používať pri chronických ranách alebo v závažných prípadoch, aby sa pacientom pomohlo rýchlejšie sa zahojiť. Môžete však na pomoc pri hojení rán použiť aj tekutý kolagénový doplnok?

Krátka odpoveď: Áno, určite!

Kolagénové hojenie rán nie je izolované len na obväzy na rany a v skutočnosti sa lekárske kolagénové doplnky, ako je ProT Gold, používajú v zdravotníckych zariadeniach ako forma liečebnej výživy na pomoc pacientom pri liečbe.

Čo je to liečebná výživa? Je to liečba založená na výžive, ktorá zahŕňa nutričnú diagnostiku a terapeutické poradenstvo na pomoc pri zvládaní ochorenia. Bežne sa používa na liečbu cukrovky a poskytuje ju registrovaný odborník na výživu.

Tekuté kolagénové doplnky vám môžu byť predpísané, keď absolvujete lekársku nutričnú terapiu (MNT), a to z podobných dôvodov, ako funguje kolagénový obväz na rany. Vysoko vstrebateľný kolagénový doplnok poskytuje potrebné aminokyseliny, ktoré pomáhajú vášmu telu prirodzene produkovať kolagén.

 

Späť do obchodu