Mali by ste si do kávy pridať kolagén?

 

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Typy kolagénových doplnkov
  • 3 hlavné potenciálne výhody kolagénu
  • Pridávanie kolagénu do kávy
  • Ničí sa kolagén teplom?
  • Ďalšie potraviny a nápoje, do ktorýc môžete pridať kolagén

kolagen do kavy

Trh s kolagénovými doplnkami zažil v posledných rokoch prudký nárast.

Vďaka údajným výhodám, ako je zlepšenie vzhľadu pleti a zníženie bolesti kĺbov, spotrebitelia premýšľajú o šikovných spôsoboch, ako do svojho jedálnička prepašovať trochu kolagénu navyše. Zaujímavé je, že jedným z nich je pridávanie kolagénu do kávy.

Tento článok skúma, či by ste si mali kolagén pridávať do kávy.

Čo je kolagén?

Kolagén je hustá, nerozpustná a vláknitá bielkovina, ktorá sa nachádza v kostiach, svaloch, koži a šľachách. Tvorí jednu tretinu celkovej hmotnosti telesných bielkovín.

Hoci existuje mnoho typov kolagénu, 80 až 90 % typu, ktorý sa nachádza vo vašom tele, tvorí :

  • Typ I: koža, šľachy, väzy, kosti, zubovina a medzibunkové tkanivá
  • Typ II: chrupavky v celom tele, sklovec v oku
  • Typ III: koža, svaly a krvné cievy

S pribúdajúcim vekom vaše telo produkuje menej kolagénu, čo vedie k štrukturálnemu úbytku kožných a kostných tkanív. To môže viesť k tvorbe vrások a oslabeniu kĺbových chrupaviek.

Jedným z možných spôsobov, ako tomuto procesu čeliť, je zvýšiť príjem kolagénu z potravín, ako je napríklad vývar z kostí, alebo používať kolagénové doplnky.

ZHRNUTIE
Kolagén je hlavnou telesnou bielkovinou, ktorá tvorí väčšinu spojivového tkaniva, ako je koža a kosti. Hoci existuje mnoho typov, najčastejšie sa vo vašom tele vyskytujú typy I, II a III.

Typy kolagénových doplnkov

Hoci kolagén možno získať zo stravy, merateľnejším spôsobom, ako zvýšiť jeho príjem, je užívať ho vo forme doplnkov.

Kolagénové doplnky pochádzajú z rôznych zdrojov, najčastejšie však z bravčového mäsa, hovädzieho dobytka a morských zdrojov. Všetky tieto zdroje obsahujú prevažne kolagén typu 1.

Vďaka technologickému pokroku, pri ktorom sa používajú geneticky modifikované kvasinky a baktérie, sú k dispozícii aj vegánske kolagénové doplnky.

Väčšina kolagénových doplnkov sa dodáva hydrolyzovaná na peptidy, čo znamená, že sú už rozložené. Vďaka tomu ich vaše telo ľahšie strávi a zabuduje do spojivového tkaniva.

Väčšina kolagénových doplnkov sa dodáva v práškovej alebo tekutej forme, ako aj s príchuťou alebo bez príchute. Mnohí ľudia uprednostňujú neochutený variant, pretože sa môže pridávať do potravín a nápojov bez toho, aby ovplyvnil ich chuť.

ZHRNUTIE
Hoci existuje viacero druhov kolagénových doplnkov, väčšina z nich pochádza z bravčového mäsa, hovädzieho dobytka alebo morských zdrojov - všetky sú väčšinou z kolagénu typu I.

3 hlavné potenciálne výhody kolagénu

Pri dopĺňaní kolagénu existuje niekoľko potenciálnych výhod, po ktorých môžu ľudia túžiť.

Nižšie sú uvedené 3 hlavné vedecky podložené výhody kolagénových doplnkov.

1. Môže zlepšiť vzhľad pleti

Vzhľadom na to, že vaše telo s pribúdajúcim vekom produkuje menej kolagénu, ovplyvňuje to pružnosť a hydratáciu pokožky, čo môže viesť k zvýšenému výskytu vrások.

Niektorí ľudia užívajú kolagénové doplnky, aby tomuto procesu čelili, pričom niektoré výskumy tieto tvrdenia podporujú.

V jednej štúdii sa napríklad zistilo, že užívanie perorálnych kolagénových doplnkov zvyšuje elasticitu, hydratáciu a hustotu kolagénu v pokožke.

Populárne sú aj lokálne kolagénové krémy a pleťové vody, hoci podľa údajov sa nezdajú byť také účinné ako perorálne doplnky.

Napriek tomu doplnenie kolagénových bielkovín môže pomôcť znížiť príznaky starnutia, ako sú vrásky a suchosť.

2. Môže zmierniť bolesť kĺbov

Chrupavka obklopujúca vaše kĺby je tvorená kolagénovými vláknami.

Spolu s tým, ako sa s vekom znižuje hladina kolagénu v pokožke, dochádza k štrukturálnym zmenám v chrupavke v celom tele.

To môže v niektorých prípadoch viesť k bolesti kĺbov v dôsledku artritídy, stavu charakterizovaného zápalom kĺbov.

Niektoré štúdie ukázali, že užívanie kolagénového doplnku môže zlepšiť príznaky bolesti kĺbov spôsobenej artritídou.

Ak teda pociťujete bolesť kĺbov, doplnenie kolagénového proteínu vám môže priniesť určitú úľavu.

3. Môže zabrániť úbytku kostnej hmoty v dôsledku starnutia

Vaše kosti sú tiež zložené z kolagénových bielkovinových vlákien.

Keďže produkcia kolagénu s vekom klesá, kostná hmota sa pomaly znižuje, čo môže viesť k ochoreniam kostí, ako je osteoporóza.

Niektoré výskumy ukázali, že kolagénové doplnky môžu pomôcť predchádzať odbúravaniu kostí a s tým spojeným ochoreniam.

Ak máte zníženú minerálnu hustotu kostí, kolagénové doplnky - spolu s primeraným príjmom vápnika, vitamínu D a fosforu - môžu byť vhodnou investíciou, ktorá pomôže zachovať kostnú hmotu.

ZHRNUTIE
Kolagénové doplnky sa spájajú s viacerými potenciálnymi výhodami vrátane zlepšenia vzhľadu pokožky, zmiernenia bolesti kĺbov a prevencie úbytku kostnej hmoty.

Pridávanie kolagénu do kávy

Rastúcu popularitu kolagénových doplnkov sprevádzajú rôzne trendy vrátane pridávania kolagénových peptidov do kávy.

Mnohí to považujú za ideálny spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac kolagénu.

Vďaka svojej pomerne neutrálnej chuti sa neochutená verzia môže ľahko pridávať do potravín a nápojov bez toho, aby výrazne ovplyvnila ich chuť.

Napriek tomu si možno kladiete otázku, či pridávanie kolagénu do kávy alebo iných horúcich nápojov nemôže negatívne ovplyvniť tieto bielkoviny.

Ničí sa kolagén teplom?

Pri pridávaní kolagénu do kávy môže byť hlavnou obavou vplyv vyšších teplôt na kvalitu doplnku.

Vo všeobecnosti platí, že pri vystavení vysokým teplotám alebo kyslým a zásaditým roztokom dochádza k denaturácii bielkovín, čím sa mierne mení ich štruktúra.

Je to dôležité, pretože kolagénové peptidy sa zvyčajne vyrábajú vystavením zvieracích koží kyslému alebo zásaditému roztoku, aby sa uvoľnil kolagén. Potom sa kože varia vo vode pri teplotách do (190 °C), aby sa z nich ďalej získali kolagénové peptidy.

To znamená, že kolagénové doplnky na trhu sú v denaturovanej alebo mierne predtrávenej forme, čo zlepšuje ich vstrebávanie v tráviacom trakte.

Napriek tomu, ak sú kolagénové bielkoviny vystavené ešte vyšším teplotám, môže dôjsť k procesu nazývanému degradácia, ktorý bielkovinu ďalej rozkladá. V tomto momente už bielkovina nemusí fungovať rovnako, čím sa doplnok stáva nepoužiteľným.

V jednej štúdii, v ktorej boli kolagénové bielkoviny vystavené teplotám (150-420 ºC), sa zistilo, že k ich počiatočnej degradácii došlo pri teplote približne (150 ºC).

Káva sa však zvyčajne varí pri teplote (90-96 ºC), čo je oveľa nižší teplotný rozsah.

Pokiaľ je teda teplota kávy pri pridávaní kolagénového doplnku nižšia ako 150 °C, je nepravdepodobné, že by to malo vplyv na kvalitu prášku.

Ako používať kolagén

Na pridanie kolagénu do kávy jednoducho postupujte podľa nižšie uvedených krokov.

  • Uvarte si kávu obvyklým spôsobom.
  • Odmerajte si porciu kolagénového proteínu, zvyčajne približne 20 gramov.
  • Prášok jemne zamiešajte do kávy, kým sa úplne nerozpustí.

Ďalšie potraviny a nápoje, do ktorýc môžete pridať kolagén

Hoci sa kolagénové peptidy najčastejšie konzumujú s kávou, možno ich pridávať aj do iných teplých alebo studených potravín a nápojov vrátane:

  • smoothies
  • čaj
  • džúsy
  • ovsené vločky
  • polievky
  • zemiaková kaša
  • želé

Pri pridávaní kolagénu do iných horúcich potravín a nápojov je najlepšie pridávať ich ku koncu varenia alebo prípravy - keď sa teplota mierne zníži - aby sa zabránilo ich znehodnoteniu.

Pri pridávaní kolagénu do studených potravín a nápojov môže byť problémom rozpustnosť a môže byť potrebné ďalšie miešanie.

Vzhľadom na to, že väčšina kolagénových doplnkov je bez chuti a zápachu, ich pridávanie do potravín a nápojov by nemalo ovplyvniť ich chuť.

ZHRNUTIE
Kolagén sa môže pridávať do rôznych teplých a studených potravín alebo nápojov. Zvyčajne to nemá vplyv na chuť, ale môže si to vyžadovať dodatočné miešanie, aby sa prášok správne rozpustil.

Záver

Popularita kolagénových proteínových doplnkov za posledných niekoľko rokov rýchlo vzrástla vďaka rôznym súvisiacim výhodám, ako je zvýšenie pružnosti pokožky a zníženie vrások a bolesti kĺbov.

Výskum naznačuje, že pridanie kolagénového prášku do horúcej kávy nemá žiadny vplyv na kvalitu doplnku, ak sa káva varí v tradičnom teplotnom rozmedzí (90-96 ºC).

Vzhľadom na to, že kolagénové doplnky sú vo všeobecnosti celkom bezpečné, ich pridanie do celkovej výživnej stravy môže byť výhodnou investíciou.

Ak máte záujem vyskúšať kolagénové doplnky, sú bežne dostupné v obchodoch a na internete.

Ako pri každom doplnku, aj tu platí, že pred zaradením kolagénu do svojho jedálnička sa radšej poraďte so svojím lekárom.

Späť do obchodu