Starostlivosť o vlasy počas leta

Obsah:

  • Tipy na letnú starostlivosť o vlasy
  • Zhrnutie

vlasy v lete

Letné mesiace dokážu poriadne potrápiť vašu hrivu. Od prevahy krepovatenia spôsobeného stúpajúcou vlhkosťou až po vysušovanie spôsobené UV žiarením si udržanie najlepšieho vzhľadu a pocitu z vlasov počas teplejšieho obdobia vyžaduje trochu viac úsilia.

Čítajte ďalej, pretože sa s vami podelíme o všetky tipy na letnú starostlivosť o vlasy, ktoré potrebujete poznať, aby ste sa mohli pýšiť vlasmi, ktoré vyzerajú krásne husté, lesklé a zdravé.

Tipy na letnú starostlivosť o vlasy

Používajte hydratačný šampón a kondicionér

Teplo a intenzita letného slnka môžu vlasy rýchlo vysušiť a dehydrovať. Vlasy sú potom náchylné na ešte väčšie problémy vrátane lámavosti. 

V ideálnom prípade by sa teda vaša letná starostlivosť o vlasy mala zamerať na obnovenie všetkej stratenej vlhkosti vašich kaderí.

Ako? Najjednoduchšie to urobíte pomocou hydratačného šampónu a kondicionéru.
Začnite umývaním vlasov dvakrát až trikrát týždenne konopným šampónom. Je obohatený o konopný olej, ktorý obsahuje vysokú koncentráciu mastných kyselín. Tie sú veľmi dôležité, keď ide o udržanie hydratácie vašich prameňov. Olej z konopných semienok v tomto šampóne je kombinovaný s jojobovým olejom, šalviovým olejom a vitamínom E. Všetky spoločne zanechávajú vlasy jemnejšie a hladšie ako kedykoľvek predtým.

Keď sú vaše vlasy čisté, pokračujte kondicionérom. Bol vyvinutý špeciálne na boj proti suchým a krepatým vlasom, takže je ideálny na letnú starostlivosť o vlasy. Zmiešava šípkový, šalviový a jojobový olej s vitamínom E, aby dodal vašej hrive lesk a hĺbkovú starostlivosť.

Profesionálny tip: nezabudnite kondicionér nanášať ku korienkom vlasov. Je to dôležité počas celého roka, ale v letných mesiacoch je to ešte dôležitejšie. Teplejšie počasie stimuluje tvorbu kožného mazu, čo znamená, že pokožka hlavy a korienky môžu byť v lete často mimoriadne mastné. Nanášanie kondicionéru aj na korienky vlasy len zaťaží. V dôsledku toho si ich budete musieť častejšie umývať, čo v konečnom dôsledku spôsobí, že budú ešte suchšie.

Začnite sezónu úpravou vlasov

Vedeli ste, že vlasy rastú v lete rýchlejšie ako v zime? Existuje na to niekoľko dôvodov, pričom hlavným je, že v teplejšom počasí sa zrýchľuje prietok krvi. Vďaka tomu sa do pokožky hlavy dostáva viac živín a kyslíka, čo podporuje rast vlasov. K urýchleniu rastu vlasov prispieva aj zvýšený príjem vitamínu D, ktorý naše telo absorbuje počas letných mesiacov.

V niektorých ohľadoch je to skvelé. Môže to však tiež znamenať, že štiepiace sa končeky a iné letné problémy s vlasmi sa stávajú ešte väčším problémom, jednoducho preto, že je teraz potrebné riešiť viac vlasov.
Aby vaša hriva vyzerala sviežo a pripravená na leto, začnite sezónu zastrihnutím. Odstránite tak všetky rozštiepené, krepaté alebo rozstrapkané končeky a vaše vlasy budú vyzerať oveľa zdravšie. V tomto ročnom období si môžete pri zastrihávaní dokonca ubrať trochu viac dĺžky ako zvyčajne, pretože vlasy nebudú tak dlho dorastať.

Investujte do jemného nástroja na rozčesávanie vlasov

Pamätáte si, ako sme spomínali, že letné slnko je často zodpovedné za vysušovanie vlasov? Nuž, jedným z vedľajších účinkov tohto javu je nárast zapletania vlasov. Keď vlasom chýba vlhkosť, veľmi ľahko sa zamotávajú. Všimnete si to ešte viac, ak trávite leto na pláži. Zakaždým, keď vám oceánsky vánok rozčerí vlasy, zbaví ich ešte viac vlhkosti a zároveň ich zanechá zamotané a zauzlené.
Každodenné ťahanie za pramene v snahe odstrániť ich zamotanie môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť nemalé škody. Čím viac si vlasy ťaháte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám budú lámať a rednúť.

Čo by ste teda mali robiť namiesto toho? 

V prvom rade predchádzajte zamotávaniu vlasov používaním hydratačného kondicionéra. Pravidelné zastrihávanie vlasov môže tiež pomôcť obmedziť ich zamotávanie.
Keď si však všimnete uzly vo vlasoch, najlepšie ich odstránite pomocou špeciálneho nástroja na odstraňovanie uzlov, ako je napríklad kefa Pro Detangler. Táto kefa má predĺžené štetiny, vďaka ktorým je rozčesávanie vlasov bezproblémové. Jej jedinečný dizajn minimalizuje napätie pri práci s vlasmi, takže je oveľa jednoduchšie dosiahnuť hladký a nezamotaný účes.

Chráňte svoje vlasy pred slnkom

Slnko je zodpovedné za mnohé letné problémy s vlasmi, ktoré ľudia majú. Aby ste teda toto zbytočné poškodenie obmedzili na minimum, snažte sa v tejto sezóne chrániť svoje vlasy pred slnečnými UV lúčmi.

Ako?

Je to jednoduché - stačí vytvoriť fyzickú bariéru medzi vlasmi a slnkom. Jedným zo spôsobov je nosenie slnečného klobúka. Čím dlhšie sú vaše vlasy, tým širší by mal byť okraj, pretože bude vrhať tieň nižšie. Dobre fungujú aj šatky na vlasy, najmä ak si ich môžete voľne omotať okolo celých vlasov.

Zviazanie vlasov dozadu môže tiež pomôcť minimalizovať kontakt slnka s vašimi prameňmi. Vyberajte si však skôr voľné a nízke účesy než čokoľvek pevné. Hoci pevný chvost môže pomôcť obmedziť poškodenie vlasov slnkom, akýkoľvek účes, ktorý ťahá pokožku hlavy, môže prispieť k rednutiu a vypadávaniu vlasov. 

Čo by ste mali robiť, ak už vaše vlasy vykazujú viditeľné známky poškodenia slnkom?

Skúste ich rozmaznávať zložkami, ktoré dokážu posilniť a spevniť vaše pramene. Vitamín E je jednou zo zložiek, ktorá to dokáže obzvlášť dobre, rovnako ako arganový olej a aloe vera. Za pozornosť stojí aj biotín. Je známy aj ako vitamín B7, ktorý preukázateľne dodáva vlasom hustejší a svieži vzhľad.

Obmedzte nadmerné teplo

Pravdepodobne už viete, že nadmerné teplo akéhokoľvek druhu môže znamenať pre vaše vlasy zlé správy. Keďže vaše vlasy sa už počas leta musia vyrovnávať s mimoriadnym teplom, teraz je ten správny čas obmedziť používanie vyhrievaných stylingových nástrojov.

To však neznamená, že sa ich musíte úplne vzdať až do jesene. Namiesto toho sa jednoducho vyhnite tepelnému stylingu každý deň. Doprajte svojim vlasom pravidelné prestávky, aby sa mohli zotaviť zo stresu spôsobeného teplom.
Pomôcť môže aj používanie vyhrievaných stylingových nástrojov s nastaviteľnou teplotou. Takto si môžete vybrať, akému množstvu tepla vlasy pri úprave vystavíte. Vyberte si minimálnu teplotu potrebnú na úpravu vlasov a vaše vlasy budú vyzerať oveľa spokojnejšie.
Ak vaše vyhrievané stylingové nástroje ponúkajú len jednu teplotu, urobte svojim letným vlasom láskavosť a investujte do nových produktov.

Maska na vlasy

Aj keď už pravidelne používate kondicionér, stále sa oplatí pridať do svojej letnej starostlivosti o vlasy masku na vlasy. Kondicionéry sú nevyhnutné, ale nie sú také intenzívne ako maska na vlasy, ktorá môže vašim vlasom skutočne pomôcť dodať energiu, keď sa trápia v horúčavách.
Ak chcete bojovať proti letným problémom s vlasmi, vyhľadajte masku na vlasy, ktorá sa zameriava na hydratáciu a zvlhčenie vašich prameňov.

Pri plávaní venujte vlasom zvýšenú starostlivosť

Počas letných mesiacov je plávanie pre mnohých obľúbenou aktivitou. Ak je však váš vybraný bazén chlórovaný, budete musieť prijať niekoľko dodatočných opatrení, aby vaše vlasy vyzerali bezchybne.

Prečo? Pretože rovnako ako slnko, aj chlór je niečo, čo zbavuje vlasy vlhkosti. Táto chemikália oslabuje každý prameň, čo vedie k štiepeniu končekov. Je tiež veľmi škodlivý pre farbené alebo upravené vlasy a môže spôsobiť aj zmeny vašej prirodzenej farby vlasov.
Bez viny nie je ani morská voda. Hoci môže obsahovať viacero minerálov, ktoré vlasy milujú, spôsobuje aj napučanie vlasových kutikúl, čím sú náchylnejšie na poškodenie.

Predtým, ako sa ponoríte do vody, venujte niekoľko minút namáčaniu vlasov v čistej vode. Takto vaše pramene absorbujú všetku bezpečnú, nechlórovanú vodu, ktorá im pomôže zabrániť tomu, aby nasiakli toľko chlóru. To isté urobte aj po opustení bazéna. Čím dlhšie ponecháte chlór vo vlasoch, tým viac ich poškodí.

Pri ochrane vlasov pred okolitou vodou môžu byť užitočné aj plavecké čiapky. Ak ju nemáte alebo ju neradi nosíte, jednoduché zviazanie vlasov do chvosta pomôže minimalizovať ich kontakt s vodou.
Ak máte svetlé vlasy, ktoré sú náchylné na zelenanie po pôsobení chlóru, možno budete musieť investovať do špecializovaných šampónov. Tie obsahujú zložky, ktoré pomáhajú napraviť tento plavecký odtieň vlasov a rýchlo obnovujú vašu prirodzenú farbu.

Zhrnutie

Ak sa počas teplejších mesiacov často snažíte udržiavať svoje vlasy, potom sa tieto letné tipy na vlasy určite oplatí mať na pamäti. Dodržiavanie vyššie uvedených krokov vám pomôže zabezpečiť, aby vaše vlasy boli hladké, lesklé a bez krepovatenia počas celej letnej sezóny - od pochopenia, ako hydratovať suché pramene, až po ochranu vlasov pred poškodením slnkom.

Späť do obchodu