Aké sú výhody používania kávy na vlasy?

Obsah:

  • Čo hovorí výskum na používanie kávy na vlasy?
  • Ako si pripraviť kávový oplach
  • Prečo používať kávový oplach lokálne?
  • Ako správne používať kofeín na vlasy?

kofein a vlasy

Keď sa povie slovo kofeín, väčšina ľudí si automaticky predstaví ranný kávový nápoj, ktorý ich naštartuje do nového dňa a udrží ich myseľ počas pracovného dňa bystrú a ostrú. Kofeín sa v poslednom čase presadzuje aj v oblasti chudnutia, pretože v malých množstvách v spaľovačoch tukov a výživových doplnkoch môže pomôcť urýchliť metabolizmus.

Počuli ste však niekedy niečo o tom, že kofeín sa dá použiť aj v starostlivosti o vlasy, aby boli krajšie a zdravšie?

Káva má dlhý zoznam údajných prínosov pre telo, napríklad schopnosť urobiť vlasy zdravšími. Zatiaľ čo niektorí ľudia nemajú problém zalievať si vlasy studenou kávou (a dosahovať vynikajúce výsledky), vy sa možno čudujete: Je dobré používať kávu na vlasy?

Tu sa pozrite na možné výhody používania kávy na vlasy, možné vedľajšie účinky a spôsob použitia.

Čo hovorí výskum na používanie kávy na vlasy?

Neexistuje veľa výskumov, ktoré by podporovali používanie kávy na vlasy. Podľa dostupných výskumov však káva - presnejšie kofeín v káve - môže zlepšiť vzhľad a štruktúru vlasov niekoľkými spôsobmi.

1. Obnovuje rast vlasov

S vekom môže dochádzať k vypadávaniu vlasov, ktoré postihuje mužov aj ženy. Lokálna aplikácia kávy na vlasy a pokožku hlavy môže zastaviť vypadávanie vlasov a podporiť ich opätovný rast.

V prípade mužskej plešatosti k vypadávaniu vlasov zvyčajne dochádza, keď pohlavný hormón dihydrotestosterón (DHT) poškodí vlasové folikuly. U žien s príliš veľkým množstvom DHT môže tiež dochádzať k vypadávaniu vlasov.

K poškodeniu vlasových folikulov dochádza postupne, čo nakoniec vedie k plešatosti. Podľa výskumu však kofeín v káve môže pomôcť stimulovať rast vlasov a zastaviť ich vypadávanie.

Jedna laboratórna štúdia z roku 2007 zistila, že kofeín pomáha blokovať účinky DHT v mužských vlasových folikuloch. Stimuloval predlžovanie vlasového stvolu, čo malo za následok dlhšie a širšie vlasové korienky. Predĺžil tiež trvanie anagénu, čo je fáza rastu vlasov.

V štúdii sa testovali aj účinky kofeínu na ženské vlasové folikuly a zistilo sa, že aj u žien mal kofeín vplyv na podporu rastu vlasových folikulov.

Keďže kofeín je stimulant, zvyšuje aj prekrvenie vlasových folikulov. Aj to môže prispieť k rýchlejšiemu rastu a posilneniu vlasov, čím sa dosiahne vzhľad plnších a hustejších vlasov.

2. Podporuje jemnejšie a lesklejšie vlasy

Ak sa vaše vlasy zdajú byť matné, lámavé a suché, pridanie hydratačného krému môže oživiť ich vzhľad. Prekvapivo však oplachovanie vlasov kávou môže tiež zlepšiť matnosť, pretože obsahuje flavonoidy, čo sú antioxidanty, ktoré podporujú regeneráciu vlasov.

Váš vlasový stvol sa môže stať hladším. To môže zmierniť krepovatenie, výsledkom čoho sú vlasy jemnejšie a ľahšie sa rozčesávajú.

Keďže kofeín má na telo močopudný účinok, možno si myslíte, že pri aplikácii na vlasy bude mať vysušujúci účinok.

Kofeín však vlasy nezbavuje olejov. Naopak, môže pomôcť vašim vlasom udržať vlhkosť a vytvoriť prirodzený lesk. Zvýšený krvný obeh pomáha presúvať živiny ku korienkom vlasov, čo má za následok zdravšie a lesklejšie vlasy.

3. Prirodzene zbavuje šedín

Kávový oplach sa hodí aj vtedy, ak si chcete prirodzene zafarbiť šediny alebo stmaviť farbu vlasov. Káva má tmavú farbu, takže na vlasoch pôsobí ako škvrna. Ide o rýchle riešenie na zakrytie šedín, ak máte hnedé alebo čierne vlasy. Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite silnú kávu, napríklad espresso.

Ako si pripraviť kávový oplach

Či už chcete zastaviť vypadávanie vlasov, zafarbiť si vlasy alebo zlepšiť štruktúru svojich kaderí, príprava kávového oplachu je jednoduchá.

Čo budete potrebovať:

  • 2 - 4 šálky uvarenej, úplne vychladnutej kávy
  • sprej alebo fľaštičku s aplikátorom
  • plastovú čiapku na sprchovanie

Budete potrebovať 2 až 4 šálky uvarenej kávy v závislosti od dĺžky vašich vlasov. Kávu nechajte úplne vychladnúť a potom ju nalejte do fľaše s rozprašovačom alebo aplikačnej fľaše.
Umyte a upravte si vlasy ako zvyčajne. Kým sú vlasy ešte vlhké, nastriekajte alebo naneste uvarenú kávu na vlasy a dbajte na to, aby ste pramene nasýtili.
Po nanesení kávu niekoľko minút vmasírujte do vlasov a pokožky hlavy. Nasaďte si sprchovú čiapku a nechajte oplach na vlasoch a pokožke hlavy pôsobiť približne 20 minút.
Ak chcete získať dodatočnú vrstvu hydratácie, pred nanesením na vlasy zmiešajte svoj obľúbený kondicionér s uvarenou kávou.
Po 20 minútach opláchnite kávu z vlasov studenou alebo vlažnou vodou a potom ich osušte.
Ak používate kávový oplach na farbenie vlasov, možno budete musieť oplachovanie opakovať, aby ste dosiahli požadovanú farbu.

Bezpečnostné opatrenia pri používaní kávového oplachovania

Pred prenesením kávy do fľaše s rozprašovačom a na vlasy vždy počkajte, kým úplne vychladne. Aby ste predišli popáleniu pokožky hlavy, nikdy si na vlasy nenanášajte horúcu kávu.

Majte na pamäti, že ak máte svetlé vlasy, káva môže vlasy zafarbiť alebo zafarbiť.

Ak chcete využiť výhody kávového oplachu pri svetlých vlasoch, použite namiesto toho šampón a kondicionér, ktorého zložkou je kofeín.

Prečo používať kávový oplach lokálne?

Aby kávový oplach pomohol pri vypadávaní vlasov a ich opätovnom raste, musí sa aplikovať lokálne.

Ak pijete kávu každý deň, možno predpokladáte, že vaša každodenná šálka bude stačiť na stimuláciu rastu vlasov alebo zlepšenie štruktúry a vzhľadu vašich vlasov. Aby ste však pitím kávy dosiahli rovnaké stimulačné účinky, museli by ste denne skonzumovať približne 50 až 60 šálok kávy!

Priemerná 8-decová šálka kávy obsahuje 80 až 100 miligramov kofeínu. Federálny úrad pre kontrolu liečiv (FDA) odporúča konzumovať len štyri až päť šálok bežnej kávy denne - spolu približne 400 mg.

Konzumácia 1 200 mg kofeínu stačí na vyvolanie záchvatov - takže 50 šálok je určite mimo hry. Najbezpečnejším spôsobom, ako používať kávu na stimuláciu rastu vlasov a zlepšenie ich zdravia, je lokálna aplikácia a vmasírovanie do vlasov a pokožky hlavy.

Ako správne používať kofeín na vlasy?

Ak sa vám páči myšlienka použitia kofeínu na vlasy, existuje niekoľko spôsobov, ako ho môžete použiť na vlasy. Stačí si teda vybrať spôsob, ktorý vám z hľadiska jeho povahy vyhovuje najviac.

Šampón s kofeínom

Kofeínové šampóny na vlasy môžu používať ženy aj muži. Sú dokonca bežne dostupné v drogériách a lekárňach.

V tomto prípade kofeín pôsobí na lepšie prekrvenie pokožky hlavy, vďaka čomu by sa malo do vlasov dostať viac živín, ktoré sú potrebné pre ich rast a upravený vzhľad. Môže ich tiež dobre posilniť a zmäkčiť, takže sa budú ľahšie upravovať a budú vyzerať pekne a zdravo.

Okrem tejto látky však kofeínový šampón môže obsahovať aj ďalšie zložky prírodného pôvodu, ktoré majú pozitívny vplyv na vzhľad a pevnosť vlasov. V zložení skúste nájsť napríklad šťavu z aloe vera, výťažok zo žihľavy, lopúcha, levandule a iné. Po každom umytí použite aj kvalitný prírodný kondicionér s kurkumou, kofeínom a panthenolom, ktorý pripraví vlasy na ďalšiu úpravu, podporí lesk, silu a rozčesávanie bez námahy.

Kofeínová maska na vlasy

Na internete a v drogériách nájdete aj kofeínové masky na vlasy, ktoré by mali podporiť lesk a zdravý vzhľad vašich vlasov. Niektoré masky možno aplikovať aj na korienky, čím sa opäť podporí prekrvenie pokožky hlavy.

Kofeínovú masku na vlasy si však môžete vyrobiť aj doma. Budete potrebovať ¼ šálky kokosového oleja a 1 polievkovú lyžicu kvalitnej kávy. Potom túto zmes zohrejte na nízku teplotu a raz týždenne ju naneste na vlasy. Pred použitím ju nezabudnite nechať vychladnúť. (Ideálne je ukryť vlasy pod kúpacie čiapky a nechať masku pôsobiť aspoň 15 minút).

Kofeínové tonikum

Ak máte osvedčené postupy a hľadáte jednoduchý spôsob, ako ich vylepšiť, kúpte si kofeínové tonikum na vlasy, ktoré môžete používať na suché vlasy.

Kofeínové vlasové tonikum sa zvyčajne aplikuje ku korienkom vlasov. Potom môže nasledovať jemná masáž pokožky hlavy z vašej strany, ktorá ešte viac podporí prekrvenie pokožky hlavy. Nezabudnite však, že tonikum musíte používať dlhší čas, aby ste zaznamenali akýkoľvek účinok.

Späť do obchodu