Liečba akné: Typy, vedľajšie účinky a ďalšie informácie

Obsah:

  • Liečba akné
  • Postupy na liečbu akné
  • Ošetrenie akné počas tehotenstva
  • Vedľajšie účinky liečby akné

akne
Akné je výsledkom upchatých vlasových folikulov. Olej, nečistoty a odumreté kožné bunky na povrchu pokožky upchávajú póry a vytvárajú pupienky alebo malé lokálne infekcie.

Liečba pôsobí tak, že odstraňuje baktérie a vysušuje prebytočné oleje, ktoré vedú k akné. Rôzne spôsoby liečby akné zahŕňajú prostriedky životného štýlu, lokálne lieky, perorálne lieky a lekárske postupy.

Liečba, ktorá je pre vás vhodná, závisí od vášho individuálneho stavu. Ak máte mierne až stredne závažné akné, napríklad biele alebo čierne bodky, vaša liečba by mala byť pomerne jednoduchá. Ak však máte cystické alebo zápalové akné, vaša liečba môže byť náročnejšia. Cystické akné je jedna alebo viac veľkých, bolestivých, červených cýst pod povrchom vašej pokožky. Váš lekár alebo dermatológ vám pomôže zistiť, aký typ akné máte.

Liečba akné

Prostriedky životného štýlu

Mnohí ľudia s miernym akné alebo pupienkami môžu svoj stav zvládnuť zmenou životného štýlu.

Olej je hlavnou príčinou vzniku akné, preto je dôležité udržiavať tvár čistú a vlasy mimo neho, najmä ak máte tendenciu sa mastiť. Oleje z vlasov a tváre sa usádzajú aj na posteľnej bielizni. Každodenná alebo týždenná výmena obliečky na vankúš môže pomôcť zabrániť tomuto hromadeniu.

Tvár si umývajte dvakrát až trikrát denne vlažnou vodou a jemným čistiacim prostriedkom, ktorý nie je abrazívny. Nedrhnite si pokožku príliš silno. To môže vašu pokožku ešte viac zhoršiť. Snažte sa tiež nepoužívať produkty starostlivosti o pleť, ktoré môžu byť dráždivé, ako sú voňavé pleťové vody alebo make-up na báze oleja. Vyberajte si hydratačné krémy a opaľovacie krémy, ktoré sú označené ako "nekomedogénne". To znamená, že výrobok vám nebude upchávať póry.

Tieto úpravy vám môžu výrazne pomôcť pri riešení mierneho akné. Ak potrebujete niečo silnejšie, lekár vám môže navrhnúť aj lokálne alebo perorálne lieky.

Lokálne lieky

Lokálne lieky sú pleťové vody, gély a krémy, ktoré si nanášate na pokožku. Zvyčajne si nanesiete tenkú vrstvu na pokožku ráno a pred spaním po umytí tváre. Niektoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu, iné si vyžadujú lekársky predpis.

Voľnopredajné výrobky na akné zvyčajne obsahujú účinnú látku kyselinu salicylovú alebo benzoylperoxid. Tieto látky znižujú množstvo oleja, ktoré vaše telo produkuje. Bojujú aj proti zápalom. Tieto účinky pomáhajú liečiť existujúce škvrny a zabraňujú vzniku nových.

Lokálne lieky na predpis môžu pomôcť, keď voľnopredajné produkty nie sú dostatočne silné. Tieto gély alebo krémy na akné môžu obsahovať tretinoín (retinoidné liečivo, ktoré pochádza z vitamínu A), silnejšiu verziu benzoylperoxidu alebo antibiotikum nazývané klindamycín. Tieto môžu lepšie ničiť baktérie, ak je vaše akné stredne závažné až závažné.

Perorálne lieky

Perorálne lieky na akné sa nazývajú aj systémová liečba, pretože sa vstrebávajú do celého tela. Sú dostupné len na lekársky predpis od vášho lekára. Tieto lieky sa bežne používajú na liečbu stredne závažného až závažného akné, ktoré nereaguje na lokálne lieky. Medzi tri typy systémových liekov používaných na liečbu akné patria:

Lekár vám môže predpísať denné antibiotické tablety, napríklad tetracyklín. Môže pomôcť bojovať proti baktériám a infekcii zvnútra. Antibiotiká sa bežne používajú s lokálnymi liekmi, keď samotné gély a krémy nezlepšujú váš stav.

  • Antikoncepčné tabletky

Regulácia hladiny hormónov môže niektorým ženám pomôcť zlepšiť akné. Počas tehotenstva by ste však nemali používať antikoncepčné tabletky. Ak ste tehotná, opýtajte sa svojho lekára, čo môžete urobiť, aby ste vyhnali vyrážky.

  • Izotretinoín

Izotretinoín je silný liek zo skupiny retinoidov. Zmenšuje veľkosť mazových žliaz, takže vytvárajú menej oleja. Pomáha tiež regulovať výmenu kožných buniek, aby bunky nebránili uvoľňovaniu baktérií a prebytočného oleja z vašich pórov. Izotretinoín je väčšinou vyhradený pre ľudí s ťažkým cystickým akné. Lekár vám ho môže predpísať, keď iné lieky proti akné nezabrali. Vedľajšie účinky však môžu byť závažné, preto nie je pre každého.

Postupy na liečbu akné

Hoci sa nepredpisujú tak bežne ako lieky, na liečbu závažného akné sa môže použiť niekoľko lekárskych postupov. Všetky tieto postupy sa zvyčajne dajú vykonať v ordinácii vášho lekára. Môžu byť bolestivé a v niektorých prípadoch spôsobujú jazvy. Nie vždy ich pokrývajú aj plány zdravotného poistenia. Skôr ako si tieto zákroky naplánujete, mali by ste si overiť, či ich bude hradiť vaša zdravotná poisťovňa.

Drenáž a extrakcia

Počas drenáže a extrakcie vám lekár manuálne vypustí veľké cysty, ktoré sa vytvoria pod kožou. Odstránia tekutiny, nečistoty, hnis a odumretú kožu vo vnútri cysty, aby sa znížila infekcia a bolesť. Lekár môže do cysty vstreknúť antibiotiká alebo steroid, aby urýchlil hojenie a znížil riziko vzniku jaziev.

Laserová terapia

Laserová terapia môže tiež pomôcť zlepšiť infekciu akné. Laserové svetlo pomáha znížiť množstvo baktérií na vašej pokožke, ktoré spôsobujú akné.

Chemický peeling a mikrodermabrázia

Chemický peeling a mikrodermabrázia odstraňujú vrchnú vrstvu pokožky. Pri tomto procese sa odstraňujú aj biele a čierne bodky.

Ošetrenie akné počas tehotenstva

S akné sa v určitom období stretáva takmer každý. Najčastejšie sa vyskytuje u tínedžerov. Dospelí však môžu mať z času na čas výsev, najmä počas tehotenstva. Tehotné ženy s akné však nemusia mať všetky rovnaké možnosti liečby ako ostatné.

Väčšina liekov používaných na liečbu akné u dospievajúcich a dospelých nie je bezpečná na používanie počas tehotenstva alebo nie je známa bezpečnosť lieku.

Lokálne retinoidy sú lieky kategórie C. To znamená, že štúdie na zvieratách preukázali, že sú škodlivé pre vyvíjajúci sa plod, ak sa podávajú vo veľkých množstvách. Pred použitím tretinoínu sa poraďte so svojím lekárom.

Izotretinoín a tetracyklín môžu poškodiť plod. Izotretinoín bol spojený s vrodenými chybami a tetracyklín môže spôsobiť zmenu farby zubov vášho dieťaťa. Počas tehotenstva nepoužívajte ani jeden z nich.

Prípravky na akné, ktoré je bezpečné používať počas tehotenstva, sú tie, ktoré používajú benzoylperoxid.

Vedľajšie účinky liečby akné

Vedľajšie účinky liečby akné sa líšia v závislosti od metódy, ktorú ste si vybrali, a od sily lieku.

V prípade lokálnych liekov na akné sú najčastejšími vedľajšími účinkami suchosť a podráždenie pokožky. Našťastie sú tieto príznaky dočasné. Často sa zlepšia, keď si vaše telo na liek zvykne. Ak vás pokožka svrbí, páli alebo sa silno olupuje, povedzte to svojmu lekárovi.

Možné vedľajšie účinky pri perorálnych liekoch môžu byť závažnejšie. Antibiotiká vám môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť alebo závraty a točenie hlavy. Ak užívate aj antikoncepčné tabletky, používajte záložnú metódu antikoncepcie. Niektoré antibiotiká znižujú to, ako dobre vás antikoncepčné tabletky chránia pred otehotnením.

Ak používate antikoncepčné tabletky na liečbu akné, uvedomte si, že medzi vedľajšie účinky perorálnej antikoncepcie patrí zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín a vysokého krvného tlaku.

Perorálny izotretinoín môže spôsobiť závažné vedľajšie účinky, najmä ak počas jeho užívania otehotniete. Boli hlásené závažné vrodené chyby u detí, ktorých matky užívali izotretinoín počas tehotenstva. Liek môže tiež zvýšiť riziko depresie a samovražedných myšlienok a ovplyvniť hladinu cholesterolu a funkciu pečene.

Späť do obchodu