Môže zinok skutočne pomôcť rastu vlasov?

 

Môže zinok skutočne pomôcť rastu vlasov?

Krátka odpoveď je jednoznačné áno!

Zinok patrí medzi minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Je nevyhnutný pre funkciu až 300 enzýmov z hľadiska metabolizmu tukov, cukrov a bielkovín, trávenia a činnosti buniek. Telo si ho nevie produkovať samo, preto je dôležité prijímať ho z potravy alebo dopĺňať vo forme výživových doplnkov.

 

Výskum opakovane preukázal, že hladina zinku býva nižšia u ľudí, ktorí trpia rôznymi stavmi vypadávania vlasov, ako napr:

  • Androgenetická alopécia alebo ženská/mužská plešatosť
  • alopécia areata
  • Telogénne efluvium

Aj keď netrpíte akútnym vypadávaním vlasov alebo závažným nedostatkom zinku, dlhodobý nedostatok zinku v tele sa negatívne prejavuje na zdraví vlasov.

Výskum ukázal, že nedostatok zinku môže časom spôsobiť rednutie vlasov. Môže tiež poškodiť zostávajúce vlasy tým, že ich oslabí a spôsobí ich lámanie.

 

OBSAH:

  • Prečo je zinok dôležitý pre rast vlasov?
  • Zinok však nepodporuje len rast vlasov
  • Je nedostatok zinku bežný?
  • Je vypadávanie vlasov vratné?
  • Prírodné zdroje zinku
  • Dopĺňanie zinku pre zdravie vlasov
  • Podporte wellness svojich vlasov zinkom

 

 

Prečo je zinok dôležitý pre rast vlasov?

S pokrokom výskumu hlbšie chápeme zložitú sieť molekulárnych a bunkových procesov, ktoré sa podieľajú na raste vlasov, spolu s úlohou zinku v týchto procesoch.

 

Zinok zohráva zásadnú úlohu pri raste a obnove vlasového tkaniva a zároveň udržiava efektívne fungovanie mazových žliaz v okolí folikulov.

 

Spolu s biotínom, ďalším dôležitým vitamínom pre zdravý rast vlasov, je zinok základnou zložkou bielkovín, ktoré naše telo používa na tvorbu vlasov. Keratín je bielkovina, ktorá tvorí vlasový val a nachádza sa aj v pokožke a nechtoch. Zinok je potrebný na to, aby vaše telo produkovalo keratín, a aj jeho mierny nedostatok môže spôsobiť, že vaše vlasy budú náchylné na vysušenie a lámanie.

 

 

Zinok však nepodporuje len rast vlasov

- podporuje aj váš imunitný systém. Aké je prepojenie medzi vaším imunitným systémom a zdravými vlasmi? Výskum ukazuje, že kmeňové bunky vo vlasových folikuloch spolupracujú s lymfatickým systémom  ktorý je súčasťou imunitného systému - na podpore zdravého rastu vlasov.

 

Ak je imunitný systém ovplyvnený stresom alebo chorobou, kmeňové bunky nie sú schopné podporovať správny rast vlasov, čo môže viesť k ich rednutiu a vypadávaniu. Tento výskum ukazuje, ako wellness vlasov súvisí s mnohými rôznymi vecami a nie je len výsledkom jednej veci. Takže hoci je zinok sám o sebe určite dôležitý, ovplyvňuje aj imunitný systém, ktorý zasa vplýva na zdravie vlasov.

 

Vedci už dlho vedia, že nedostatok výživy môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Ukázalo sa, že koncentrácia zinku je nižšia u žien s vypadávaním vlasov ženského typu, ktoré sa dá "zastaviť alebo zlepšiť" jednoduchým doplnením zinku.

 

 Je nedostatok zinku bežný?

Podľa Národného inštitútu zdravia je nedostatok zinku  zriedkavý, hoci u niektorých ľudí je pravdepodobnosť jeho nedostatku vyššia.

 Dopĺňanie zinku môže byť potrebné na doplnenie medzier v strave, najmä u osôb s obmedzenou stravou (ako sú vegetariáni a vegáni) alebo so zvýšenými potrebami (ako sú tehotné ženy). Ďalšou rizikovou skupinou pre nízku hladinu zinku sú ľudia s poruchami tráviaceho traktu (napríklad Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída), u ktorých môže byť vstrebávanie zinku narušené.

 

Okrem vypadávania vlasov medzi príznaky, ktoré môžu naznačovať nedostatok zinku, patria:

  •  strata chuti do jedla a hmotnosti
  • nedostatok energie
  • náchylnosť na infekcie
  • problémy s chuťou a čuchom
  • kožné problemy

 

Je vypadávanie vlasov vratné?

Dobrou správou je, že vypadávanie vlasov spôsobené zinkom možno zvrátiť doplnkovou výživou, najmä v prípade telogénneho efluvia, a dokonca sa môžu vytvoriť silnejšie vlasové stonky. Výsledok? Silnejšie, zdravšie a hustejšie vlasy.

 

 

Prírodné zdroje zinku

Keďže vaše telo si nedokáže vytvoriť vlastný zinok, je dôležité uistiť sa, že ho získavate dostatok prostredníctvom zdravej stravy.

 Správne množstvo zinku zvyčajne získavame zo stravy.

 Vegánske zdroje môžete nájsť aj prostredníctvom prirodzených potravín, ako sú napríklad listové zelenina, šošovica, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, tekvicové semienka, fazuľa, kešu a cícer. Je dôležité poznamenať, že vegetariánom a vegánom odborníci odporúčajú zvýšiť príjem až o 50 %, pretože telo ťažšie vstrebáva zinok z rastlinných zdrojov.

 

 

 

 Dopĺňanie zinku pre zdravie vlasov

To, koľko zinku na rast vlasov by ste mali prijímať, bude skutočne závisieť od toho, či máte nedostatok tohto minerálu, čo môže určiť krvný test. Váš lekár vám môže povedať, či je pre vás doplnenie zinku prospešné a aké množstvo by ste mali užívať.

 

Najjednoduchším a najdostupnejším spôsobom, ako riešiť nedostatok, sú doplnky zinku. Tie sú zvyčajne dostupné bez lekárskeho predpisu, je však dôležité, aby ste sa najprv poradili so svojím lekárom, ktorý potvrdí, že problémom je skutočne nedostatok zinku. Vypadávanie vlasov alebo iné príznaky môže spôsobovať iný základný problém, preto sa vždy najprv poraďte s lekárom.

 

Odporúčané množstvo zinku je 11 mg pre mužov a 8 mg pre ženy denne, čo sa môže meniť s vekom. Odborníci na zdravie odporúčajú, aby ľudia dopĺňali maximálne 40 mg denne.

 

Nie každý, kto trpí vypadávaním vlasov, má nedostatok zinku, a hoci je dostatok zinku pre rast vlasov nevyhnutný, existuje niečo také ako príliš veľa. U ľudí, ktorí prijímajú príliš veľa zinku, sa môže prejaviť opačný účinok, než aký by mal zinok mať - napríklad nadbytok zinku môže v skutočnosti potlačiť imunitný systém namiesto toho, aby mu pomohol.

 

Je možné mať v tele príliš veľa zinku, často z užívania príliš veľkého množstva doplnkov alebo pri problémoch s obličkami. To môže spôsobiť bolesti žalúdka, hnačku, nevoľnosť, zvracanie a bolesti hlavy.

 

 

Podporte wellness svojich vlasov zinkom

 

Hoci zinok nebude jediným chýbajúcim článkom pri každom druhu vypadávania vlasov, je to základná živina, ktorá môže podporiť wellness vlasov. V spoločnosti TOZAX veríme, že skutočná vlasová pohoda si vyžaduje holistický prístup, aby boli vaše nádherné vlasy zdravé a silné.

 

Späť do obchodu