10 vitamínov a doplnkov pre zdravie ďasien

Obsah:

  •  10 vitamínov a doplnkov pre zdravie ďasien
  •  Záver

vitaminy_2 

Periodontálne ochorenia sú ochorenia, ktoré postihujú ďasná, čeľustné kosti, spojivové tkanivá a väzy v ústach.

Tieto ochorenia postihujú mnohých ľudí. V skutočnosti nahromadený zubný povlak spôsobuje zápal ďasien alebo zápal ďasien približne u 90 % populácie.

Zápal ďasien sa môže zmeniť na parodontitídu, čo je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže viesť k zničeniu zubov a ich podporných tkanív.

Nedostatočná ústna hygiena, fajčenie, určité zdravotné ťažkosti, váš vek a genetika môžu zvyšovať riziko vzniku parodontálneho ochorenia.

Odborníci na zubné lekárstvo používajú na liečbu parodontálneho ochorenia niekoľko prístupov. Patrí medzi ne odstraňovanie zubného kameňa a hobľovanie koreňov, ktoré zahŕňa hĺbkové čistenie ďasien, zubov a koreňov. Liečia tiež rizikové faktory a používajú určité lieky a v niektorých prípadoch dokonca chirurgický zákrok.

Okrem toho niektoré štúdie preukázali, že určité doplnky podporujú zdravie ústnej dutiny a znižujú riziko parodontálneho ochorenia alebo ho liečia u tých, ktorí ho majú.

V tomto článku je uvedených 10 doplnkov, ktorých užívanie by ste mohli zvážiť na zlepšenie zdravia ďasien a liečbu paradentózy.

10 vitamínov a doplnkov pre zdravie ďasien

1. Vitamín C

Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu štrukturálneho proteínu nazývaného kolagén, ktorý je dôležitou súčasťou vašich ďasien. To je dôvod, prečo nedostatok vitamínu C môže mať za následok zápal, krvácanie a bolesť ďasien.

Nedostatok vitamínu C je bežný na celom svete, najmä v rozvojových krajinách. Ľudia tento stav liečia a predchádzajú mu užívaním doplnkov stravy s vitamínom C.

Štúdie zistili, že nízka, ale nie nevyhnutne nedostatočná hladina vitamínu C sa spája so zvýšeným rizikom parodontálnych ochorení.

Prehľad 14 štúdií z roku 2019 sa zaoberal vzťahom medzi hladinou vitamínu C u ľudí a parodontálnymi ochoreniami.

Zistilo sa, že u ľudí, ktorí mali nižšie hladiny vitamínu C v krvi a nižší príjem vitamínu C v strave, bola vyššia pravdepodobnosť vzniku ochorenia ďasien ako u ľudí, ktorí mali optimálne hladiny v krvi a vyšší príjem v strave.

Prehľad šiestich štúdií z roku 2021 zistil, že užívanie doplnkov vitamínu C znižuje krvácanie ďasien u ľudí so zápalom ďasien a u ľudí s cukrovkou. Nezlepšilo však iné aspekty parodontálneho ochorenia.

Užívanie doplnku vitamínu C preto môže znížiť riziko parodontálneho ochorenia a podporiť zdravie ďasien. Mohol by byť obzvlášť užitočný, ak vaša strava v súčasnosti obsahuje málo potravín bohatých na vitamín C, ako je ovocie a zelenina.

Navyše, ak máte paradentózu, užívanie doplnkov vitamínu C môže zlepšiť niektoré vaše príznaky.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) majú silné protizápalové a antibakteriálne účinky.

Vďaka týmto vlastnostiam môžu byť účinnou liečbou paradentózy. Doplnky stravy s rybím olejom sú koncentrovaným zdrojom DHA a EPA.

Prehľad šiestich štúdií z roku 2020 ukázal, že u ľudí, ktorí užívali doplnky stravy s obsahom omega-3, došlo k výraznému zlepšeniu meraní parodontálnych ochorení.

Tieto merania zahŕňali úroveň zubného povlaku a hĺbku vreciek alebo priestoru medzi zubami a ich ďasnovým nástavcom, ktorý sa nazýva hĺbka sondáže.

Ďalšia vysokokvalitná štúdia z roku 2020 skúmala, ako užívanie doplnkov stravy s omega-3 ovplyvnilo 90 ľudí s parodontitídou.

Účastníci štúdie dostávali 1 gram kombinácie EPA a DHA denne počas 1 mesiaca. Účastníkom tiež liečila zubný kameň a hobľovanie koreňov. Kontrolní účastníci dostávali zubné ošetrenie, ale žiadne doplnky.

U tých, ktorí užívali doplnok a absolvovali tieto zubné ošetrenia, došlo v porovnaní s kontrolnou skupinou k výrazne väčšiemu zlepšeniu v oblasti priľnavosti spojivového tkaniva a gingiválneho indexu, ktorý meria zápal ďasien, krvácanie a opuch.

Omega-3 môžu tiež pomôcť zvýšiť aktivitu antioxidačného enzýmu superoxiddismutázy v tkanive ďasien, čo môže pomôcť chrániť pred poškodením ďasien.

3. Probiotiká

Probiotické doplnky sú dobre známe tým, že podporujú zdravie čriev. Je zaujímavé, že niektoré výskumy naznačujú, že niektoré kmene probiotík môžu prospievať zdraviu ďasien.

Paradentóza je spojená s premnožením škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú poškodenie ďasien. Ukázalo sa, že zavádzanie prospešných baktérií, ktoré majú antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, je účinné pri liečbe paradentózy.

V jednej štúdii sa 30 ľuďom s parodontitídou podávali pastilky, ktoré obsahovali probiotikum Lactobacillus reuteri dvakrát denne počas 12 týždňov, okrem odstraňovania zubného kameňa a planírovania koreňov .

V štúdii sa zistilo, že u osôb, ktoré dostávali túto liečbu, došlo k väčšiemu zníženiu výskytu patogénnych baktérií Porphyromonas gingivalis v porovnaní s osobami, ktoré dostávali len čistenie parodontu.

Porphyromonas gingivalis je jedným z hlavných kmeňov baktérií, ktoré prispievajú k vzniku parodontálneho ochorenia.

Iné štúdie tiež ukázali, že probiotické pastilky môžu znížiť počet patogénnych baktérií a zápalových markerov u ľudí s ochorením parodontu .

Majte na pamäti, že tieto štúdie sa zamerali na probiotické pastilky, nie na kapsule.

Prehľad 12 štúdií z roku 2017 však dospel k záveru, že probiotické doplnky stravy, ako sú kapsuly, sú pravdepodobne účinné na podporu celkového zdravia ústnej dutiny vrátane zdravia ďasien.

Autori však poznamenali, že vedci musia vykonať viac dobre navrhnutých, dlhodobých štúdií, aby mohli tieto potenciálne prínosy ďalej skúmať.

4. Melatonín

Melatonín je hormón, ktorý si telo vytvára prirodzene. Môžete si ho kúpiť aj vo forme doplnku.

V tele zohráva dôležitú úlohu a podieľa sa na rytme spánku a bdenia, funkcii imunitného systému, regulácii krvného tlaku a ďalších činnostiach. Je tiež známe, že má protizápalové, antioxidačné a protiopuchové vlastnosti .

Niektoré štúdie naznačujú, že nižšia hladina melatonínu v slinách súvisí s vážnejším ochorením parodontu. Navyše sa zdá, že ľudia s parodontálnym ochorením majú nižšiu hladinu melatonínu v slinách ako ľudia bez parodontálneho ochorenia.

V štúdii z roku 2020 dostávalo 50 ľudí s cukrovkou a parodontálnym ochorením okrem nechirurgickej parodontálnej terapie (odstraňovanie zubného kameňa a hobľovanie koreňov) doplnok stearátu horečnatého v kombinácii s 3 mg melatonínu každý deň pred spaním počas 8 týždňov.

Liečba melatonínom významne zvýšila antioxidačný obranný systém účastníkov.

To znamená, že mali vyššie hladiny antioxidačných enzýmov superoxiddismutázy a glutatiónperoxidázy a znížili sa markery zápalu v porovnaní s účastníkmi, ktorí absolvovali len parodontálnu terapiu.

To naznačuje, že užívanie doplnkov melatonínu môže chrániť pred poškodením ďasien. Vedci však musia na túto tému vykonať ďalší výskum.

5. Vitamín D

Vitamín D je živina, ktorú vaše telo potrebuje pre množstvo dôležitých procesov vrátane fungovania imunitného a pohybového systému.

Vitamín D zohráva dôležitú úlohu aj v oblasti ústneho zdravia vrátane zdravia ďasien. Môže pomôcť zlepšiť zdravie ďasien tým, že zvyšuje antibakteriálny obranný systém tela, udržiava zdravé tkanivo ďasien a znižuje zápal v ďasnách.

Nedostatok vitamínu D môže zvyšovať riziko paradentózy. Nedostatok a nedostatok vitamínu D sú, žiaľ, celosvetovo veľmi rozšírené.

Prehľad 16 štúdií z roku 2020 ukázal, že ľudia s parodontálnym ochorením majú tendenciu mať výrazne nižšiu hladinu vitamínu D v krvi v porovnaní s ľuďmi, ktorí parodontálne ochorenie nemajú.

Výskumníci však nedokázali určiť, či užívanie vitamínu D pomáha liečiť parodontálne ochorenia. Vedci musia na túto tému vykonať ďalší výskum.

Bez ohľadu na to je vitamín D nevyhnutný pre celkové zdravie a mnohí ľudia ho aj tak musia užívať, aby si udržali optimálnu hladinu.

6. Komplex vitamínov B

Niektoré štúdie ukázali, že niektoré vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej majú nižšiu hladinu u ľudí s paradentózou a zlým stavom ďasien.

Napríklad v štúdii z roku 2007 na 844 starších dospelých sa zistilo, že nízka hladina folátov bola významne spojená s ochorením parodontu.

V inej štúdii sa zistilo, že dospelí, ktorí konzumovali menej folátov v strave, mali vyššiu mieru krvácania z ďasien počas zubných prehliadok ako ľudia, ktorí mali vyššiu hladinu folátov.

Okrem toho štúdia z roku 2018, ktorá zahŕňala 6 415 ľudí, preukázala, že nedostatočný príjem viacerých mikroživín vrátane vitamínov skupiny B folátu a tiamínu významne súvisí so závažnosťou ochorenia parodontu.

Navyše štúdie zistili, že nedostatok vitamínu B12 súvisí s problémami s ďasnami u detí.

Ak v strave neprijímate dostatočné množstvo vitamínov skupiny B, možno budete chcieť užívať vitamín B-komplex, ktorý vám pomôže udržať zdravie ďasien.

7. Zinok

Zinok je minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie ústnej dutiny. Vaše telo ho potrebuje na udržanie zdravých ďasien a nedostatočná konzumácia zinku môže zvýšiť riziko vzniku paradentózy.

V štúdii z roku 2019 sa skúmala nízka hladina zinku u 300 ľudí s cukrovkou 2. typu a bez nej a jej vplyv na chronické ochorenie ďasien.

Hladina zinku bola významne vyššia u zdravých kontrol v porovnaní s ľuďmi, ktorí mali diabetes 2. typu aj ochorenie parodontu alebo len ochorenie parodontu.

Navyše štúdie ukazujú, že gélové a pastové prípravky na báze zinku môžu pomôcť zlepšiť zdravie ďasien a znížiť množstvo zubného povlaku.

Štúdie preukázali, že užívanie zinku ústami znižuje zubný povlak a zlepšuje zdravie ďasien u detí .

Okrem toho má zinok protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť skrotiť zápal ďasien súvisiaci s paradentózou.

8. Koenzým Q10

Koenzým Q10 (CoQ10) je antioxidant, ktorý produkuje telo. Môžete ho užívať aj ako doplnok stravy.

CoQ10 má silné ochranné a protizápalové vlastnosti buniek. Štúdie ukazujú, že užívanie CoQ10 môže byť užitočné pre osoby s ochorením ďasien.

Malá štúdia z roku 2015 skúmala účinky CoQ10 u 30 ľudí s ochorením parodontu.

U tých, ktorí užívali 120 mg CoQ10 počas 3 mesiacov a zároveň podstúpili odstraňovanie zubného kameňa a hobľovanie koreňov, došlo k výraznému zníženiu zápalu ďasien v porovnaní s ľuďmi, ktorí dostávali placebo.

Štúdie tiež ukázali, že gély CoQ10 pomáhajú znižovať krvácanie ďasien a zvyšujú hladinu antioxidačných enzýmov v ďasnách ľudí s parodontálnym ochorením.

9. Kurkumín

Kurkumín je aktívna zložka obľúbeného korenia kurkuma. Ľudia ju oslavujú pre jej pôsobivé protizápalové účinky a ukazuje sa ako sľubná liečba paradentózy.

Okrem protizápalovej a antioxidačnej aktivity má kurkumín antibakteriálne vlastnosti a môže pomôcť inhibovať rast P. gingivalis.

Štúdie preukázali, že gély na báze kurkumínu inhibujú rast škodlivých baktérií, znižujú krvácanie a zápal ďasien, ako aj znižujú zubný povlak u ľudí s parodontálnym ochorením.

Okrem toho sa vysokokvalitná štúdia z roku 2021 zaoberala účinkami kurkumínu u 48 ľudí so zápalom ďasien a paradentózou. U tých, ktorí užívali 80 mg kurkumínu denne počas 4 týždňov, sa znížil zápal ďasien a krvácanie v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

10. Zelený čaj

Popíjanie zeleného čaju, užívanie výťažku zo zeleného čaju alebo aplikácia výrobkov, ktoré obsahujú zelený čaj, na ďasná môže mať priaznivý vplyv na zdravie ústnej dutiny.

Zelený čaj môže pomôcť znížiť zápal a potlačiť rast baktérií, čím prospieva osobám s ochorením ďasien.

Používanie žuvačiek zo zeleného čaju, gélu zo zeleného čaju, zubnej pasty zo zeleného čaju a ústnej vody zo zeleného čaju môže pomôcť znížiť zubný povlak, zápal a krvácanie ďasien u ľudí s paradentózou.

Štúdia z roku 2016 naznačila, že každodenné pitie zeleného čaju počas 6 týždňov môže pomôcť znížiť krvácanie ďasien u ľudí s paradentózou.

Prehľad 18 štúdií z roku 2021 však dospel k záveru, že v súčasnosti nie je dostatok dôkazov na to, aby sa výrobky zo zeleného čaju odporúčali ako hlavný liek na liečbu ochorení súvisiacich s ďasnami. Výsledky štúdií zahŕňajúcich zelený čaj na pomoc pri liečbe parodontálnych ochorení sú však sľubné.

Záver

Ak chcete zlepšiť zdravie svojich ďasien alebo máte paradentózu, dbajte na pravidelné čistenie zubov a dodržiavajte odporúčania svojho zubára, aby ste si udržali zdravie ďasien.

Okrem toho môžete vyskúšať jeden alebo viacero doplnkov uvedených v tomto článku. Niektoré doplnky stravy vrátane omega-3, vitamínu C, probiotík, melatonínu a CoQ10 môžu pomôcť, ak máte ochorenia súvisiace s ďasnami.

Ak máte záujem vyskúšať niektorý z uvedených doplnkov, poraďte sa so svojím zubným lekárom, aby ste sa uistili, že je to správna voľba pre vaše konkrétne potreby.

Späť do obchodu