Môže vám echinacea pomôcť v boji proti prechladnutiu?

Obsah:

  • Funguje echinacea?
  • Pestovanie echinacey je v našej oblasti jednoduché
  • Echinacea vždy po ruke, keď ju imunita potrebuje
  • Možné vedľajšie účinky echinacei
  • Ako používať echinaceu
  • Záver

echinacea

Echinacea je skupina kvitnúcich rastlín, ktoré patria do čeľade sedmokráskovitých spolu s rastlinami ako slnečnica, čakanka, harmanček a chryzantéma.

Existujú rôzne druhy, pričom obľúbená je Echinacea purpurea. Medzi ďalšie druhy patria Echinacea pallida, Echinacea laevigata a Echinacea tennesseensis.

Rastliny echinacey obsahujú pôsobivé množstvo účinných látok, ako sú kyselina kávová, alkamidy, fenolové kyseliny, kyselina rozmarínová, polyacetylény a mnohé ďalšie.

Listy a korene rastliny sa už dlho používajú v tradičnej medicíne na zmiernenie zápalov a posilnenie imunitných funkcií.

Je obľúbená ako prírodný liek na zníženie príznakov prechladnutia a chrípky, ako je nádcha, kýchanie a tlak v dutinách. Možno si však kladiete otázku, či si táto bylina zaslúži miesto vo vašej lekárničke a či naozaj zabraňuje nachladnutiu a lieči ho.

Tento článok sa zaoberá bezpečnosťou a účinnosťou používania echinacey na liečbu bežného prechladnutia.

Funguje echinacea?

Výskum priniesol zmiešané výsledky o schopnosti echinacey zmierňovať príznaky bežného prechladnutia.

Napríklad jeden prehľad 16 štúdií dospel k záveru, že bylina je účinnejšia ako placebo pri prevencii a liečbe infekcií horných dýchacích ciest, ako je nachladnutie.

V inom prehľade 14 štúdií sa zistilo, že znižuje pravdepodobnosť vzniku bežného prechladnutia o 58 % a skracuje trvanie príznakov o 1,4 dňa.

Podobne v jednej štúdii na 80 ľuďoch sa užívaním echinacey pri nástupe príznakov prechladnutia skrátilo trvanie príznakov o 67 % v porovnaní s placebom.

V prehľade zahŕňajúcom takmer 2 500 ľudí sa zistilo, že extrakt z echinacey znižuje riziko opakovaných infekcií dýchacích ciest a znižuje komplikácie, ako sú zápal pľúc, angína a infekcie ucha.

Viaceré štúdie na skúmavkách a zvieratách tiež dospeli k záveru, že extrakt môže posilniť imunitné funkcie zvýšením produkcie špecifických imunitných buniek v tele .

Nielen to, ale mohol by pomôcť aj pri liečbe príznakov chrípky.

V jednej štúdii na 473 ľuďoch s chrípkou bolo pitie nápoja na báze echinacey pri liečbe príznakov rovnako účinné ako antivírusové lieky. Štúdiu však financoval výrobca lieku, čo mohlo ovplyvniť výsledky .

Na druhej strane, rozsiahly prehľad 24 štúdií ukázal, že echinacea výrazne nezabránila príznakom prechladnutia. Našiel sa však slabý dôkaz, že táto bylina môže znížiť výskyt bežného prechladnutia .

Napriek tomu podľa prehľadu mnohé štúdie o účinnosti echinacey majú vysoké riziko zaujatosti a sú nedostatočne podložené, čo znamená, že výsledky nemusia byť štatisticky významné.

Preto je potrebný kvalitnejší výskum, aby sa zistilo, či táto bylina môže pomôcť pri liečbe prechladnutia.

ZHRNUTIE
Niektoré štúdie zaznamenali, že echinacea by mohla pomôcť pri prevencii a liečbe bežného prechladnutia, ale je potrebný ďalší výskum.

Pestovanie echinacey je v našej oblasti jednoduché

Echinacea purpurová (lat. echinacea purpurea) sa vyznačuje jasne sfarbenými fialovými alebo fialovo-ružovými kvetmi, ktorými je ozdobená od júna do septembra. Samotná rastlina dorastá do výšky približne jedného metra. V strede kvetu má čierne jadro posiate spomínanými drobnými bodliakmi, ktoré inšpirovali jej grécky názov.

Hoci pochádza zo severoamerických prérií, v súčasnosti sa dá ľahko pestovať aj u nás, ideálne na záhone s kyprou pôdou. Existuje deväť druhov echinacey, ale echinacea purpurová má najviac bioaktívnych a zdravie podporujúcich látok. Existuje dokonca viac ako sto kultivarov a v obchodoch nájdete biely variant alebo exempláre s polodvojitými kvetmi. Keď sa rozhodnete pestovať vlastnú echinaceu, mali by ste dbať na výber toho správneho. 

Echinacea vždy po ruke, keď ju imunita potrebuje

Silu výťažkov z echinacey využíva široká škála výživových doplnkov. Nájdete ich v rôznych formách - tablety, kapsuly, tinktúry a sirupy, sušené byliny, čaje, dermatologické produkty, ako sú krémy.

Dôležité je, aby výživový doplnok obsahoval extrakt z Echinacea purpurea, pretože ide o druh s najväčším prínosom pre zdravie. Na doplnenie účinku echinacey pri podpore obranyschopnosti organizmu výrobcovia zvyknú do extraktu pridávať dávku vitamínu C a zinku.

Ako pripraviť olej alebo extrakt z listov echinacey purpurovej?

Ak vám echinacea skrášli záhradu, môžete si pripraviť extrakt alebo olej zo sušených aj čerstvých listov.

  • Príprava oleja z Echinacea purpurea
    Sušené listy (ideálne doplnené o cibuľu, koreň a kvety) nasypte do konzervačnej nádoby s približne ¾ nádoby olivového oleja alebo iného za studena lisovaného variantu. Nechajte tri týždne lúhovať na svetlom mieste a potom preceďte cez sito. Olej sa môže aplikovať na pokožku, ale aj vnútorne na posilnenie imunity.
  • Príprava extraktu z Echinacea purpurea
    Hrsť čerstvých listov echinacey zalejte pol litrom viac ako 60 % alkoholu, dobre pretrepte a uložte na svetlom mieste. Každé dva dni znovu pretrepte a po týždni a pol preceďte a prelejte do menšej nádoby. Extrakt je určený na priamu konzumáciu.

Možné vedľajšie účinky echinacei

Hoci sa echinacea vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, ak sa používa podľa pokynov, spája sa s možnými vedľajšími účinkami vrátane bolesti žalúdka, nevoľnosti, vyrážky, ťažkostí s dýchaním a opuchu kože.

Okrem toho, hoci štúdie ukazujú, že bylinu môžu bezpečne používať tehotné a dojčiace ženy, mala by sa používať opatrne, kým nebudú k dispozícii kvalitnejšie štúdie na ľuďoch.

U detí sa echinacea môže spájať so zvýšeným rizikom vyrážok, preto sa často neodporúča používať u detí mladších ako 12 rokov.

Okrem toho, ak máte nejaké základné zdravotné ťažkosti alebo užívate nejaké lieky, pred použitím echinacey sa radšej poraďte so svojím lekárom.

ZHRNUTIE
Echinacea je vo všeobecnosti bezpečná a spája sa s minimálnymi nežiaducimi vedľajšími účinkami. Deti, ľudia so základnými zdravotnými problémami a tehotné alebo dojčiace ženy by mali byť pri jej používaní opatrní.

Ako používať echinaceu

Echinacea je bežne dostupná v obchodoch so zdravou výživou, lekárňach a online vo forme čaju, tabliet a tinktúry.

Hoci neexistuje žiadne oficiálne odporúčané dávkovanie extraktu z echinacey, väčšina štúdií hodnotila účinky dávok 450 - 4 000 mg denne až po dobu 4 mesiacov.

Mnohé kapsuly a výživové doplnky obsahujú jeden alebo dva druhy koreňa echinacey a často sa kombinujú s ďalšími zložkami, ako je vitamín C alebo baza čierna.

K dispozícii je aj čaj z echinacey, ktorý môže obsahovať až 1 000 mg koreňa v jednej porcii.

Bez ohľadu na to, ktorú formu si vyberiete, je najlepšie začať s nízkou dávkou a postupne ju zvyšovať, aby ste posúdili svoju znášanlivosť. Ak spozorujete akékoľvek negatívne vedľajšie účinky, prerušte užívanie a poraďte sa so svojím lekárom.

Pri kúpe výživového doplnku hľadajte produkty, ktoré boli testované nezávislou treťou stranou.

ZHRNUTIE
Echinaceu nájdete vo forme čaju, tinktúry a kapsúl. Väčšina štúdií hodnotila účinky echinacey v dávkach 450 - 4 000 mg denne počas 4 mesiacov.

Záver

Echinacea je silná bylina so silnými liečivými vlastnosťami.

Hoci niektoré výskumy zistili, že by mohla liečiť a predchádzať nachladnutiu, iné štúdie dospeli k záveru, že je nepravdepodobné, že by mala nejaký významný vplyv. Preto sú potrebné ďalšie vysokokvalitné štúdie na ľuďoch.

Napriek tomu sa echinacea spája s minimálnymi nepriaznivými účinkami na zdravie a ak ju považujete za užitočnú, môže byť skvelým doplnkom vášho prírodného postupu v boji proti nachladnutiu.

Späť do obchodu