Mali by ste si vybrať kolagén alebo želatínu?

Obsah:

  • Podobný výživový profil
  • Využívajte viaceré zdravotné výhody kolagénu a želatíny
  • Hlavné rozdiely kolagénu a želatíny
  • Ktorý z nich by ste si mali vybrať?
  • Záver

kolagen_4
Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v tele, zatiaľ čo želatína je varená forma kolagénu. Ako také majú spoločné viaceré vlastnosti a výhody.

Ich použitie a aplikácie sa však výrazne líšia. Preto sa nesmú používať zameniteľne a možno si budete musieť vybrať jednu namiesto druhej v závislosti od vašich potrieb.

Tento článok obsahuje prehľad hlavných rozdielov a podobností kolagénu a želatíny, aby vám pomohol rozhodnúť sa, ktorú si vybrať.

Podobný výživový profil

Kolagén ako najrozšírenejšia bielkovina v tele tvorí približne 30 % hmotnosti bielkovín. Najčastejšie sa nachádza v spojivových tkanivách, ako sú koža, kĺby, kosti a zuby, a poskytuje vášmu telu štruktúru, pevnosť a stabilitu.

Na druhej strane želatína je bielkovinový produkt, ktorý vzniká čiastočným rozkladom kolagénu pomocou tepla - napríklad varením alebo varením zvieracej kože alebo kostí.

Tieto podobné bielkoviny majú prakticky identické nutričné profily, ako dokazuje nasledujúca tabuľka, ktorá porovnáva 2 polievkové lyžice (14 gramov) sušeného a nesladeného kolagénu a želatíny :

 

Kolagén Želatína
Kalórie 50 47
Bielkoviny 12g 12g
Sacharidy 0g 0g
Tuky 0g 0g

 

 

Ako vidíte, kolagén aj želatína obsahujú takmer 100 % bielkovín a poskytujú prakticky rovnaké množstvo tejto živiny v jednej porcii.

Majú tiež podobné zloženie aminokyselín, čo sú organické zlúčeniny známe ako stavebné kamene bielkovín - pričom najrozšírenejším typom je glycín.

Na druhej strane sa môžu mierne líšiť v závislosti od živočíšneho zdroja a metódy použitej na extrakciu želatíny. Navyše niektoré komerčné želatínové výrobky obsahujú pridaný cukor, umelé farbivá a arómy, ktoré môžu výrazne ovplyvniť nutričný profil.

ZHRNUTIE
Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v tele, zatiaľ čo želatína je degradovaná forma kolagénu. Majú teda prakticky rovnaké nutričné zloženie.

Využívajte viaceré zdravotné výhody kolagénu a želatíny

Kolagén a želatína sa vo veľkej miere používajú v kozmetickom a farmaceutickom priemysle, a to najmä vďaka ich priaznivým účinkom na zdravie pokožky a kĺbov.

Môžu pomôcť znížiť príznaky starnutia pokožky

Kolagén a želatína môžu zlepšiť príznaky starnutia pokožky, ako je suchosť, šupinatenie a strata pružnosti, ktorá je dôsledkom zníženia obsahu kolagénu v pokožke.

Štúdie ukazujú, že príjem kolagénu a kolagénových peptidov - degradovanej formy kolagénu - môže zvýšiť produkciu kolagénu v pokožke a zabezpečiť účinky proti starnutiu.

Napríklad v dvoch štúdiách na ľuďoch, v ktorých účastníci užívali 10 gramov perorálneho kolagénového doplnku denne, sa po 8 a 12 týždňoch zistilo 28 % zlepšenie vlhkosti pokožky a 31 % zníženie fragmentácie kolagénu - ukazovateľa straty kvality kolagénu.

Podobne sa v 12-mesačnej štúdii na zvieratách pri užívaní želatíny pochádzajúcej z rýb zlepšila hrúbka kože o 18 % a hustota kolagénu o 22 %.

Štúdie navyše ukazujú, že kolagén môže zvyšovať hladinu kyseliny hyalurónovej, ktorá je ďalšou dôležitou zložkou štruktúry kože, čo naznačuje potenciálny priaznivý účinok proti poškodeniu kože spôsobenému ultrafialovým žiarením B .

Napokon, 6-mesačná štúdia na 105 ženách ukázala, že denná dávka 2,5 gramu kolagénových peptidov výrazne zlepšila vzhľad pokožky znížením celulitídy, hoci na potvrdenie tohto účinku je potrebný ďalší výskum .

Môže zlepšiť zdravie kĺbov

Dopĺňanie kolagénu a želatíny môže pomôcť pri liečbe opotrebovania kĺbov spôsobeného cvičením a osteoartrózy, degeneratívneho ochorenia kĺbov, ktoré môže spôsobovať bolesť a invaliditu.

Výskum naznačuje, že tieto bielkoviny môžu zlepšiť zdravie kĺbov tým, že sa po ich požití hromadia v chrupavke, čím sa znižuje bolesť a stuhnutosť.

Napríklad v 70-dňovej štúdii na 80 ľuďoch s osteoartrózou došlo u tých, ktorí denne užívali 2 gramy doplnku želatíny, k výraznému zlepšeniu bolesti a fyzických aktivít v porovnaní s osobami v kontrolnej skupine.

Podobne v 24-týždňovej štúdii na 94 športovcoch sa u tých, ktorí denne užívali 10 gramov kolagénu, výrazne zlepšila bolesť kĺbov, pohyblivosť a zápal v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Ďalšie potenciálne výhody

Kolagén a želatína majú niekoľko ďalších spoločných zdravotných prínosov, vrátane:

  • Antioxidačná aktivita. Kolagén aj želatína majú antioxidačné schopnosti a bojujú proti negatívnym účinkom, ktoré môžu mať voľné radikály na starnutie a celkové zdravie.
  • Zlepšenie zdravia čriev. Kolagén a želatína môžu zlepšiť sliznicu čriev. Poškodenie črevnej výstelky môže inak viesť k syndrómu deravého čreva a iným autoimunitným ochoreniam.
  • Zlepšenie zdravia kostí. Dopĺňanie rozloženého kolagénu, ako je želatína, môže zvýšiť hustotu kostných minerálov a tvorbu kostí a zároveň znížiť ich degradáciu.

ZHRNUTIE
Kolagén a želatína môžu zlepšiť zdravie kože, kĺbov, čriev a kostí, preto sa vo veľkej miere používajú v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Hlavné rozdiely kolagénu a želatíny

Väčšina rozdielov kolagénu a želatíny súvisí s ich chemickou štruktúrou.

V prirodzenej forme je kolagén tvorený trojitou špirálou pozostávajúcou z 3 reťazcov, z ktorých každý obsahuje viac ako 1 000 aminokyselín.

Naproti tomu želatína ako degradovaná forma kolagénu prešla čiastočnou hydrolyzáciou alebo rozpadom, čo znamená, že sa skladá z kratších reťazcov aminokyselín.

Vďaka tomu je želatína ľahšie stráviteľná ako čistý kolagén. Kolagénové doplnky sú však väčšinou vyrobené z úplne hydrolyzovanej formy kolagénu nazývanej kolagénové peptidy a tie sú ľahšie stráviteľné ako želatína.

Kolagénové peptidy sa rozpúšťajú v horúcej aj studenej vode. Naopak, väčšina foriem želatíny sa rozpúšťa len v horúcej vode.

Na druhej strane, želatína môže vďaka svojim želírovacím vlastnostiam vytvoriť gél, ktorý po ochladení zhustne, čo kolagénové peptidy nemajú. Preto sa nemôžu používať zameniteľne.

Výživové doplnky s kolagénom a želatínou môžete nájsť v práškovej aj granulovanej forme. Okrem toho sa želatína predáva vo forme listov.

ZHRNUTIE
Hlavné rozdiely kolagénu a želatíny súvisia najmä s ich chemickou štruktúrou, ktorá umožňuje kolagénu úplne sa rozpustiť v horúcej alebo studenej vode a želatíne vytvoriť gél, ktorý po ochladení zhustne.

Ktorý z nich by ste si mali vybrať?

Perorálne požitý kolagén aj želatína majú vysokú biologickú dostupnosť, čo znamená, že sa účinne vstrebávajú tráviacim systémom.

Preto rozhodovanie medzi kolagénom alebo želatínou v konečnom dôsledku závisí od ich účelu.

Kolagén sa väčšinou používa ako ľahko stráviteľný výživový doplnok. Môžete si ho pridať do kávy alebo čaju, primiešať do smoothie alebo vmiešať do polievok a omáčok bez toho, aby sa zmenila ich konzistencia.

Naproti tomu želatína je uprednostňovaná pre svoje želírovacie vlastnosti, ktoré majú mnoho kulinárskych využití a aplikácií. Môžete ju napríklad použiť na výrobu domácich želé a žuvačiek alebo na zahustenie omáčok a dresingov.

Napriek tomu, ak chcete zvýšiť príjem bielkovín, najviac výhod možno získate, ak sa budete držať kolagénových doplnkov.

Je to najmä preto, že na etiketách kolagénových doplnkov sa uvádza, koľko ich užívate, čo vám ľahko umožní zvýšiť ich príjem, zatiaľ čo želatíny potenciálne skonzumujete oveľa menej, ak použijete iba túto formu v recepte.

ZHRNUTIE
Ak sa rozhodujete medzi kolagénom a želatínou, zvážte ich účel. Kolagén sa väčšinou používa ako výživový doplnok, zatiaľ čo želatína sa uprednostňuje pri varení.

Záver

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina vo vašom tele a želatína je degradovaná forma kolagénu.

Preto majú prakticky identické nutričné profily a obe môžu zlepšiť zdravie kĺbov, kože, čriev, vlasov a kostí.

Používajú sa však na odlišné účely vzhľadom na rozdiely v ich chemickej štruktúre.

Kolagén môže byť vhodnejší, ak hľadáte výživový doplnok. Naopak, želatína je skvelá pri príprave dezertov a jedál, ktoré si vyžadujú hustejšiu, želatínovú štruktúru.

Späť do obchodu