Strata zraku

Obsah:

  • Typy straty zraku
  • Príčiny náhlej straty zraku
  • Príčiny postupnej straty zraku
  • Diagnostika straty zraku
  • Ako sa vyrovnať so stratou zraku
  • Prevencia straty zraku
  • Záver

strata zraku
Strata zraku znamená buď úplnú, alebo čiastočnú stratu zraku. V závislosti od príčiny môže dôjsť k strate zraku náhle alebo postupne, a to na jednom alebo na oboch očiach. Niektoré typy straty zraku sú dočasné alebo vratné.

Strata zraku je pomerne častá. Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) patria problémy so zrakom medzi 10 najčastejších postihnutí u dospelých a medzi najrozšírenejšie postihnutia u detí.

CDC odhaduje, že 12 miliónov ľudí vo veku 40 rokov a viac má nejakú formu poruchy zraku, vrátane viac ako 1 milióna ľudí, ktorí sú nevidiaci.

Odborníci predpovedajú, že tento počet by sa mohol do roku 2050 viac ako zdvojnásobiť v dôsledku rastúcej miery cukrovky a iných chronických ochorení spolu s rýchlo starnúcou populáciou.

Existuje mnoho možných príčin čiastočnej alebo úplnej straty zraku vrátane zdravotných ťažkostí, úrazov, migrény a starnutia.

Tento článok sa zaoberá rôznymi typmi straty zraku, príčinami náhlej alebo postupnej straty zraku, liečbou a metódami zvládania.

Typy straty zraku

Strata zraku je výraz pre stratu schopnosti správne vidieť. Existujú rôzne typy straty zraku, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi chorobami alebo stavmi, vrátane:

  • centrálna strata zraku alebo ťažkosti s videním vecí v centre videnia
  • periférna strata zraku alebo ťažkosti s videním vecí z kútika očí
  • celková strata zraku, keď človek nemusí byť schopný vidieť vôbec nič
  • nočná slepota, keď má človek problémy s videním pri slabom osvetlení
  • rozmazané alebo hmlisté videnie, keď má človek pocit, že vidí rozostrený alebo akoby sa pozeral cez filter

Človek môže tiež zistiť, že nevidí tvary alebo vidí len tiene.

Príčiny náhlej straty zraku

Náhla strata zraku je strata zraku, ku ktorej dôjde v priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút až niekoľkých dní. Môže byť spôsobená rôznymi stavmi.

Migréna

Mnoho ľudí, ktorí majú migrénu, pociťuje zrakové príznaky, známe ako migrenózna aura.

Približne 25-30 % ľudí s migrénou má zrakové príznaky aury. U niektorých ide o videnie kľukatých čiar, iskier alebo škvŕn. U iných ide o tunelové videnie, úplnú stratu videnia alebo stratu videnia na ľavej alebo pravej strane.

Tieto zrakové poruchy často, ale nie vždy, sprevádza bolesť hlavy. Zvyčajne trvajú menej ako hodinu a zvyčajne pretrvávajú 10-30 minút. Niektoré zmiznú po niekoľkých sekundách.

Liečba migrény môže zahŕňať lieky proti bolesti a pobyt v zatemnenej miestnosti, mimo jasného svetla a hlasných zvukov.

Zápal rohovky

Keratitída alebo zápal rohovky je ochorenie, ktoré sa môže vyskytovať častejšie u ľudí, ktorí nosia kontaktné šošovky, ako u tých, ktorí ich nenosia.

Keratitídu môže spôsobiť infekcia alebo poranenie oka. Medzi príznaky patrí rozmazané videnie, bolesť, citlivosť na svetlo alebo strata zraku.

Tento stav je dočasný. Lekár ho bude liečiť liekmi na predpis.

Zápal spojiviek

Zápal spojoviek, známy aj ako pinkeye, môže spôsobiť stratu zraku. Konjunktivitída je infekcia alebo zápal očnej spojovky. Môže tiež spôsobiť rozmazanie, začervenanie, bolesť alebo ťažkosti s videním.

Zápal spojiviek je dočasný a zvyčajne sám ustúpi. Pri bakteriálnom zápale spojiviek môžu pomôcť antibiotické očné kvapky.

Namáhanie očí

Ak sa človek príliš dlho pozerá na obrazovku, môže začať strácať zrak a vnímať veci, na ktoré sa pozerá, rozmazane.

Zvyčajne je to dočasné a dá sa to vyriešiť tým, že sa na chvíľu vzdialite od obrazovky a necháte oči odpočinúť.

Pravidlo 20-20-20 môže pomôcť predchádzať namáhaniu očí. To znamená, že človek sa každých 20 minút pozerá 20 sekúnd preč od obrazovky na niečo vzdialené 20 metrov.

Odreniny rohovky

Poranenie oka môže tiež spôsobiť náhlu stratu zraku. V závislosti od toho, aké vážne je poranenie, môže byť dočasné alebo trvalé a podľa toho sa môže líšiť aj liečba.

Ľudia môžu chcieť navštíviť očného lekára, aby posúdil závažnosť poranenia oka.

Príčiny postupnej straty zraku

Strata zraku nie je vždy náhla. Niekedy k nej môže dôjsť v priebehu dlhšieho časového obdobia.

Vekom podmienená makulárna degenerácia

Vekom podmienená makulárna degenerácia (VPMD) je očné ochorenie, ktoré môže ovplyvniť centrálne videnie človeka.

AMD je hlavnou príčinou straty zraku u ľudí vo veku 50 rokov a starších.

Môže k nej dochádzať veľmi postupne alebo pomerne rýchlo. Mnohí ľudia začnú vidieť neostrú oblasť blízko stredu svojho videnia, ktorá sa môže časom zväčšovať.

Glaukóm

Glaukóm je skupina ochorení, ktoré poškodzujú zrakový nerv, ktorý sa nachádza v zadnej časti oka človeka.

Príznaky glaukómu sa môžu prejavovať tak postupne, že človek nemusí vedieť, že ho má, až kým sa nedostaví na očné vyšetrenie. Môže sa vyskytnúť na jednom alebo na oboch očiach.

Bez liečby môže glaukóm nakoniec spôsobiť slepotu, ktorá sa začína periférnym videním.

Lekári používajú niekoľko rôznych typov liečby glaukómu vrátane liekov (zvyčajne očných kvapiek), laserovej liečby a chirurgického zákroku. Liečba nemôže zvrátiť už spôsobené poškodenie.

Diabetická retinopatia

Diabetická retinopatia je ochorenie spôsobujúce stratu zraku a slepotu u ľudí s cukrovkou. Postihuje krvné cievy v sietnici, čo je vrstva tkaniva v zadnej časti oka citlivá na svetlo.

Diabetickú retinopatiu môže dostať ktokoľvek s akýmkoľvek druhom cukrovky, preto je dôležité, aby človek s cukrovkou chodil na pravidelné očné vyšetrenia, aby sa včas zachytila.

V počiatočných štádiách nie sú vždy viditeľné príznaky. Liečba môže zahŕňať lieky, laserovú liečbu alebo chirurgický zákrok.

V 90 % prípadov, slepote súvisiacej s cukrovkou sa dá predísť. Neliečená diabetická retinopatia sa môže vyvinúť do úplnej a trvalej slepoty.

 

Diagnostika straty zraku

Ak u osoby dôjde k náhlej strate videnia, mala by sa považovať za lekársku pohotovosť a mala by rýchlo vyhľadať lekársku pomoc.

Na diagnostikovanie straty zraku môže lekár vykonať očné vyšetrenie. Môže človeku posvietiť do očí alebo ho požiadať, aby prečítal písmená na tabuľke a zmeral mu zrak.

Diagnostika môže zahŕňať aj neurologické vyšetrenie, aby sa otestovala funkcia očí a mozgu.

Ako sa vyrovnať so stratou zraku

Vyrovnať sa so stratou zraku môže byť ťažké, najmä ak je strata trvalá. Existujú niektoré veci, ktoré môže človek urobiť, aby si pomohol vyrovnať sa so zrakom, a existujú aj niektoré vládne služby, ktoré môžu pomôcť.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže pomôcť nasmerovať ľudí na vhodné zdroje. Ľudia môžu mať prospech z fyzickej aj emocionálnej podpory.

Nadácia pre nevidiacich poskytuje niektoré zdroje, ktoré ľuďom pomôžu zvládnuť novú stratu zraku.

Spôsoby, ako sa vyrovnať s čiastočnou alebo úplnou stratou zraku, môžu zahŕňať:

  • zmena usporiadania domácnosti, aby sa v nej ľahšie orientovalo
  • podanie žiadosti o pomoc v rámci sociálneho zabezpečenia
  • terapia rozhovorom
  • zapojenie sa do podpornej skupiny
  • učenie sa Braillovho písma
  • používanie vodiaceho psa

Prevencia straty zraku

Nie vždy je možné zabrániť strate zraku, hoci ľudia môžu podniknúť kroky na starostlivosť o zdravie svojich očí.

Ľudia môžu praktizovať správnu starostlivosť o zdravie očí podniknutím nasledujúcich krokov:

  • Odpočívanie očí. Každých 20 minút si urobte prestávku od pozerania na obrazovku a 20 sekúnd sa pozerajte na niečo vzdialené asi 20 metrov.
  • Nosenie ochranných okuliarov. Pri vykonávaní určitých činností, napríklad pri niektorých športoch, stavebných prácach alebo domácich opravách, noste ochranné okuliare alebo okuliare.
  • Nosenie slnečných okuliarov. Vyberte si slnečné okuliare, ktoré chránia oči pred 99 - 100 % UVA aj UVB žiarenia.
  • K ochrane očí môžu prispieť aj pravidelné očné prehliadky, znalosť rizika očných ochorení, správna výživa a skoncovanie s fajčením.

Záver

Strata zraku môže mať mnoho príčin. Medzi dočasné príčiny patrí migréna a zápal spojiviek. Zdravotné stavy, ako je diabetická retinopatia a AMD, môžu viesť k trvalej strate zraku.

Často neexistujú žiadne varovné príznaky alebo symptómy očných ochorení. Včasná diagnostika a liečba očných problémov sú najlepšími spôsobmi, ako udržať oči zdravé, a ak dôjde k strate zraku, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

Späť do obchodu