Opuch kĺbov

Obsah:

  • Čo je to kĺb a z čoho sa kladá
  • Čo spôsobuje opuch kĺbov?
  • Ako sa diagnostikuje príčina opuchu kĺbov?
  • Ako sa lieči opuch kĺbov?
  • Záver

opuch klbov

Čo je to kĺb a z čoho sa kladá

Definícia hovorí, že kĺb je pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí. Ako vidno, aj samotná definícia kĺbu v sebe zahŕňa jeho hlavnú funkciu - pohyb. Kĺb je tvorený kĺbovou hlavicou a kĺbovým puzdrom, ich povrchy sú pokryté chrupavkou a vylučujú kĺbový maz pre lepší sklz. Vďaka kĺbom je možný pohyb kostí okolo jednej alebo viacerých osí.

Mechaniku pohybu ľudského tela vytvára niekoľko kĺbov naraz. Skúste si predstaviť, koľko kĺbov sa podieľa na činnosti čistenia zubov. Alebo pri vstávaní zo stoličky.

Spolu s kostrou a svalmi tvoria kĺby zložitý systém, ktorý nám umožňuje pohyb.

Z čoho sa skladá kĺb?

Kĺbové puzdro obklopuje kĺb a obmedzuje jeho pohyb.

Spája kosti po obvode ich styčných plôch. Kĺbové puzdro poskytuje kĺbu ochranu, ako aj dostatočný priestor na pohyb. Skladá sa z dvoch vrstiev:

  • fibrózna vrstva - ide o vonkajšiu vrstvu spojivového tkaniva, ktorá sa skladá najmä z kolagénových vlákien. Jej úlohou je stabilizovať a stužovať kĺb.
  • Synoviálna vrstva - alebo tzv. membrána - je vnútorná vrstva puzdra zložená z riedkych väzív, ktoré sú pokryté synoviálnymi bunkami. Má vynikajúcu regeneračnú schopnosť. Jej úlohou je zásobovať kĺb väzivovou tekutinou (synoviou), ktorá vyživuje chrupavku a znižuje trenie pri pohybe kĺbu. Zároveň udržiava pružnosť chrupavky a tlmí nárazy. Hlavnou zložkou synoviálnej tekutiny je kyselina hyalurónová.

Kĺbové väzivo chráni kĺb pred poškodením, a to aj počas rýchleho pohybu

Slúžia na ochranu pred nevhodnými alebo prudkými pohybmi kĺbov, ktoré by viedli k ich poškodeniu. Spevňujú kĺbové puzdrá - ako väzy, šľachy alebo začiatky svalov upnuté do vláknitej vrstvy puzdra.

Kĺbová chrupavka pokrýva trecie plochy kĺbu

Pokrýva styčné plochy kĺbov a presne nadväzuje na konce kostí. Je elastická, nie rovnomerne hrubá. Hrúbka chrupavky závisí od zaťaženia kĺbu - pri veľkých kĺboch môže byť až 6 mm.

V mladosti je chrupavka mäkká a hladká. Postupom času vysychá, deformuje sa a odlupuje.

Tkanivo chrupavky sa skladá z chrupkových buniek, medzibunkovej hmoty a elastických a kolagénových vlákien.

Čo spôsobuje opuch kĺbov?

Jednou z najčastejších príčin opuchu kĺbov je artritída. Medzi najčastejšie typy artritídy patria:

Opuch kĺbov môže byť aj dôsledkom iných chronických ochorení, chorôb alebo akútnych poranení.

Osteoartróza

Osteoartróza je najčastejším typom artritídy. Je spôsobená prirodzeným zhoršovaním stavu kĺbovej chrupavky v priebehu času.

Keď sa chrupavka obklopujúca kĺb opotrebuje, kosti sa o seba trú. To môže mať za následok opuch kĺbov, bolesť a stuhnutosť.

Reumatoidná artritída

Podľa údajov Nadácie pre artritídu má  približne 1,5 milióna ľudí reumatoidnú artritídu (RA). Táto zápalová forma artritídy je zároveň autoimunitnou poruchou - typom ochorenia, pri ktorom vaše telo napáda vlastné zdravé tkanivá.

Ak máte RA, váš imunitný systém napáda membrány, ktoré lemujú vaše kĺby, čo spôsobuje hromadenie tekutiny a opuch kĺbov. Môže to poškodiť chrupavky, šľachy a väzy vo vašich kĺboch.

Dna

Pri dne môže zvýšenie množstva kyseliny močovej v krvi viesť k ukladaniu kryštálov kyseliny močovej v kĺboch, čo vedie k opuchu a bolesti kĺbov. Tento bolestivý stav môže byť akútny alebo chronický.

Kyselina močová je vedľajší produkt, ktorý vaše telo vytvára pri rozklade niektorých látok v potravinách. Za normálnych okolností sa rozpúšťa v krvi a z tela odchádza močením.

Keď sa nevylučuje správne, môže sa hromadiť v kĺboch, kde vytvára kryštáliky podobné ihličkám. To spôsobuje príznaky dny vrátane opuchu kĺbov.

Psoriatická artritída

Psoriatická artritída je typ artritídy, ktorý môže sprevádzať kožné ochorenie psoriázu.

Nadácia Arthritis Foundation odhaduje, že približne 30 % ľudí so psoriázou má psoriatickú artritídu. Je to autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda zdravé tkanivo v kĺboch a koži. Výsledkom je zápal, ktorý spôsobuje opuch kĺbov, bolesť a stuhnutosť.

Septická artritída

Opuch kĺbov môže byť aj dôsledkom infekcie v kĺboch, ktorú spôsobujú baktérie, vírusy alebo plesne. Tento typ opuchu kĺbov sa nazýva septická artritída. Podľa Mayo Clinic je najčastejšou príčinou septickej artritídy infekcia spôsobená baktériou Staphylococcus aureus.

Septická artritída môže byť chronická alebo akútna. Chronická septická artritída je zriedkavá.

Ďalšie príčiny

Opuch kĺbov môže spôsobiť mnoho iných typov artritídy, ako aj iné zdravotné ťažkosti. Príklady zahŕňajú:

  • zranenia, ako sú zlomeniny kostí, vykĺbenia, roztrhnuté väzy a natrhnuté šľachy
  • ankylozujúca spondylitída, chronické ochorenie, ktoré spôsobuje zápal kĺbov
  • systémový lupus erythematosus (lupus), autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal
  • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy)
  • sarkoidóza, ochorenie, pri ktorom sa v tele zhromažďujú zhluky zápalových buniek
  • reumatická horúčka, zápalové ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku neliečenej angíny alebo šarlachu
  • tendinitída, zápal šliach

Ako sa diagnostikuje príčina opuchu kĺbov?

Keď prídete do ordinácie lekára, pravdepodobne začne tým, že vám položí otázky o vašej anamnéze a príznakoch.

Môžu sa napríklad spýtať:

  • kedy sa opuch kĺbov začal
  • kde sa opuch vyskytol
  • ako silný bol opuch
  • či sa zdá, že niečo opuch zlepšuje alebo zhoršuje
  • či máte spolu s opuchom kĺbov aj iné príznaky

Váš lekár bude chcieť vyšetriť aj postihnuté kĺby. Môže nariadiť jedno alebo viacero vyšetrení, ktoré pomôžu určiť príčinu opuchu. Môže napríklad vykonať:

  • krvné testy
  • zobrazovacie vyšetrenia, napríklad röntgenové vyšetrenie
  • aspiráciu kĺbov, test, pri ktorom lekár pomocou ihly odoberie malú vzorku tekutiny z postihnutého kĺbu na analýzu v laboratóriu

Ako sa lieči opuch kĺbov?

Lekárom odporúčaný plán liečby bude závisieť od príčiny vašich príznakov.

Ak váš opuch kĺbov vznikol po úraze, jednoduché domáce ošetrenia môžu pomôcť zmierniť vaše príznaky. Na postihnutý kĺb prikladajte ľad alebo studený obklad zabalený v látke až na 10 minút, aby ste znížili opuch.

Aplikujte na kĺb kompresiu pomocou elastického obväzu alebo zábalu. Keď odpočívate, vyvýšte kĺb, najlepšie do výšky nad srdcom. Zvážte užívanie voľnopredajných liekov proti bolesti na zmiernenie nepríjemných pocitov.

Lekár vám tiež môže odporučiť, aby ste sa určitý čas vyhýbali pohybu alebo zaťažovaniu poraneného kĺbu. Opýtajte sa ho, ako dlho by ste mali počkať, kým ho začnete opäť používať.

Hoci je dôležité dať telu čas na uzdravenie, príliš dlhé znehybnenie kĺbu môže spôsobiť zhoršenie svalovej sily a rozsahu pohybu.

Ak vám diagnostikovali chronické ochorenie, napríklad osteoartrózu alebo lupus, dodržiavajte plán liečby odporúčaný lekárom. Môže vám odporučiť lieky, fyzikálnu terapiu alebo iné spôsoby liečby, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky a udržať zdravie vášho kĺbu.

Záver

Opuch kĺbov je príznakom mnohých ochorení, z ktorých najčastejším je artritída. Váš kĺb môže byť tiež bolestivý a stuhnutý alebo sa môže zdať väčší ako zvyčajne.

V niektorých prípadoch môže byť príčina opuchu zrejmá, napríklad ak ste si kĺb nedávno poranili. Ak však príčina nie je zrejmá, opuch je silný alebo neustupuje, dohodnite si stretnutie so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže poskytnúť viac informácií o vašej konkrétnej diagnóze, možnostiach liečby a dlhodobých vyhliadkach.

Späť do obchodu