Poranenia očí

Obsah:

  • Čo je to poranenie oka?
  • Aké sú najčastejšie poranenia očí?
  • Kto je ohrozený poranením oka?
  • Príznaky a príčiny poranenia oka
  • Čo spôsobuje poranenia oka?
  • Ako sa diagnostikujú poranenia oka?
  • Manažment a liečba poranenia oka
  • Môžem predísť úrazom očí?

Poranenia oka môžu byť dôsledkom športových úrazov, nehôd a cudzích predmetov v oku. Môžu spôsobiť bolesť, opuch, začervenanie a ďalšie príznaky. Niektorí ľudia vidia záblesky svetla alebo majú zmeny videnia. Vážne poranenia oka môžu spôsobiť trvalú stratu zraku.

Čo je to poranenie oka?

Medzi poranenia oka patria pomliaždeniny, vpichy a škrabance. Môžu byť dôsledkom nehôd, pôsobenia chemikálií alebo cudzích predmetov v oku.

Ak máte poranenie oka, okamžite navštívte oftalmológa. Niektoré poranenia oka sa zahoja odpočinkom a domácou liečbou. Iné môžu spôsobiť vážne poškodenie oka a stratu zraku.

poranenia oči

Aké sú najčastejšie poranenia očí?

Poranenia očí sa pohybujú od miernych až po závažné. Medzi najčastejšie poranenia oka patria:

  • Čierne oči: Úder do oka alebo jeho okolia spôsobuje monokel. Okolie oka je pomliaždené, opuchnuté a bolestivé. Môže dôjsť aj k porezaniu očného viečka. Opuch môže brániť vo videní.
  • Krvácanie do oka: Krvácanie z povrchu oka môže vzniknúť v dôsledku prílišného namáhania (napríklad pri kašli) alebo úrazu oka. Subkonjunktiválne krvácanie nastane, keď sa krv objaví v priehľadnej kožnej časti oka (spojovke), ktorá pokrýva bielu časť (skléru). Krv sa môže zhromaždiť aj medzi rohovkou a dúhovkou (číra priehľadná časť oka a farebná časť). Toto krvácanie sa nazýva hypém.
  • Popáleniny a podráždenie: Chemikálie, výpary a iné dráždivé látky môžu oko popáliť alebo poškodiť, čo môže viesť k strate zraku.
  • Odreniny rohovky: Cudzie predmety, nechty, kontaktné šošovky a iné predmety môžu poškriabať rohovku. Rohovka je číra priehľadná oblasť na prednej strane oka. Odreniny rohovky spôsobujú bolesť, citlivosť na svetlo a slzenie očí.
  • Poranenie cudzím predmetom: Ak sa niečo dostane do oka, môže to spôsobiť problémy so zrakom a bolesť oka. Medzi najčastejšie cudzie predmety v oku patria nečistoty alebo úlomky, piliny alebo rozbité sklo. Kontaktné šošovky môžu spôsobiť poranenie oka, ak zostanú v oku príliš dlho.
  • Zlomeniny očnice: Úraz alebo tupý úder do kostí obklopujúcich oko môže spôsobiť zlomeninu. K zlomeninám očnice zvyčajne dochádza, keď oko zasiahne predmet alebo päsť. Pri zlomenine očnice sa kosti vo vnútri očnice roztrieštia. Svaly, ktoré podopierajú oči, sa môžu natiahnuť, roztrhnúť alebo uviaznuť. Deti sú na to obzvlášť náchylné.
  • Odlúčenie sietnice: Odlúčenie sietnice môže spôsobiť trvalú stratu zraku. Zvyčajne je dôsledkom vekových zmien alebo úrazu oka. Dochádza k nemu vtedy, keď sa sietnica (tenké tkanivo na zadnej strane oka) odtrhne od steny oka.

Vaše oči sú jedným z najcennejších zmyslových orgánov, ktoré máte. Každý deň ich vystavujeme množstvu záťaže – od hodín strávených pred obrazovkami počítačov až po dlhé čítanie alebo šoférovanie. Preto je dôležité zabezpečiť, aby mali všetky potrebné živiny na udržanie optimálneho zdravia a funkcie.

Predstavujeme Vám Ocutix, revolučný doplnok stravy navrhnutý špeciálne pre výživu a ochranu vašich očí. S obsahom až 25 mg luteínu a zeaxantínu, Ocutix je vaším spoľahlivým spojencom v boji proti únave očí a podporou ostrého zraku.

Prečo práve Ocutix?

  • Maximálna dávka luteínu a zeaxantínu: Tieto silné antioxidanty pomáhajú chrániť oči pred škodlivým modrým svetlom a voľnými radikálmi.
  • Podpora ostrého zraku: Ocutix prispieva k udržaniu zdravého videnia a zlepšuje zrakovú ostrosť.
  • Prevencia únave očí: Ideálny pre tých, ktorí trávia veľa času pred obrazovkami alebo čítaním.

Nenechajte si ujsť túto príležitosť!

Investujte do zdravia vašich očí ešte dnes. Objednajte si Ocutix a zažite rozdiel, ktorý prináša pravidelné užívanie tohto výnimočného doplnku stravy. Vaše oči vám poďakujú!

Kto je ohrozený poranením oka?

Poranenie oka môže utrpieť ktokoľvek. Deti a dospievajúci si častejšie porania oči, najmä pri športovaní alebo iných rekreačných aktivitách. Vyššie riziko majú ľudia, ktorí hrajú kontaktné športy, ako je futbal a hokej. Hráči bejzbalu a softbalu majú vyššiu pravdepodobnosť poranenia oka od letiacej loptičky.

Stavební robotníci a ľudia, ktorí pracujú s chemikáliami, lasermi a potenciálnymi dráždivými látkami, majú vyššie riziko poranenia očí pri práci. K poraneniam očí môže dôjsť aj doma pri práci na záhrade, varení, upratovaní alebo odpaľovaní zábavnej pyrotechniky.

Príznaky a príčiny poranenia oka

Medzi príznaky poranenia oka patria:

Bolesť a opuch: Oko vás môže bolieť, najmä keď sa ho snažíte otvoriť, zatvoriť alebo ním hýbať. Oko môže byť citlivé na dotyk. Opuch môže postihovať očné buľvy, viečka alebo celú tvár.

Modrina a začervenanie: Ktorákoľvek časť oka môže byť červená alebo pomliaždená.

Zmeny videnia: Môžete vidieť plávajúce čierne škvrny alebo záblesky svetla (plamienky a záblesky). Okrem plamienkov v oku môžete zaznamenať rozmazané alebo dvojité videnie a iné problémy so zrakom.

Problémy s pohybom očí: Môže sa stať, že nebudete môcť ľahko pohybovať očami. Jedno oko sa môže pohybovať nezávisle od druhého.

Zmeny vzhľadu očí: Jedno oko môže vyzerať skrížene (strabizmus). Zreničky môžu byť rôzne veľké alebo nezvyčajne veľké či malé. Jedno oko môže vyčnievať z očnice viac ako druhé alebo môže vyzerať zapadnuté.

Krvácanie: Biela časť oka môže vyzerať jasne červená alebo môžete v oku vidieť malé červené alebo čierne škvrny. Červené oko môže byť príznakom poranenia oka alebo viacerých iných zdravotných problémov.

Čo spôsobuje poranenia oka?

Väčšina poranení oka spôsobuje poškodenie očnej gule alebo kostí a tkanív okolo oka.

Oči je možné poraniť pri používaní vŕtačky alebo píly alebo pri kosení či orezávaní trávnika. Medzi ďalšie časté príčiny poranení očí patria:

Šport: K poraneniam môže dôjsť od letiacich bejzbalových, tenisových alebo volejbalových loptičiek. Kontaktné športy môžu tiež viesť k poraneniam očí (napríklad úder lakťom do tváre počas basketbalového zápasu).

Nehody: Oči môžu byť poškodené pri rôznych nehodách vrátane úrazov ostrými predmetmi, tupým predmetom a pádom. Dopravné nehody sú častou príčinou poranení očí, a to buď nárazom počas havárie, alebo rozbitým sklom. K poškodeniu očí môže dôjsť v dôsledku postriekania mastnotou pri varení alebo pôsobenia chemikálií pri upratovaní domácnosti.

Riziká na pracovisku: Ľudia, ktorí pracujú s chemikáliami, lasermi a inými dráždivými látkami, majú väčšiu pravdepodobnosť, že si pri práci poškodia oči.

Preťaženie: Silná námaha pri kašli, zvracaní alebo zdvíhaní ťažkého predmetu môže viesť ku krvácaniu do oka.

Ako sa diagnostikujú poranenia oka?

Váš lekár sa opýta na vaše príznaky a vyšetrí vaše oči. Váš poskytovateľ môže:

  • skontrolovať, či vaše oči nie sú opuchnuté, začervenané, podliate, krvácajúce alebo citlivé.
  • Zhodnotí, ako sa vaše zreničky sťahujú (zväčšujú alebo zmenšujú) a ako sa vaše oči pohybujú.
  • Vyhľadať abnormality v očnej guli a v kostiach a svaloch obklopujúcich vaše oko.
  • Hľadajte cudzie predmety v oku.
  • Počas očnej prehliadky vám otestujú zrak, rozšíria zreničky a použijú špeciálne vybavenie na pohľad do vnútra oka.

V závislosti od typu poranenia môže lekár nariadiť aj zobrazovacie vyšetrenia. Röntgenové snímky, ultrazvukové vyšetrenia, CT alebo MRI umožňujú vášmu poskytovateľovi vyhodnotiť zlomeniny a iné poranenia mäkkých tkanív. Zobrazovacie štúdie vytvárajú podrobné obrázky vášho oka a kostí a tkanív v oblasti oka.

Manažment a liečba poranenia oka

Aké sú spôsoby liečby poranení oka?

Ak máte vy alebo vaše dieťa poranené oko, okamžite vyhľadajte pomoc. Liečba závisí od typu a závažnosti poranenia oka. Vážne poranenia si môžu vyžadovať chirurgický zákrok.

Pri menších poraneniach oka môže liečba zahŕňať:

  • Studené obklady: Obklady znižujú opuch a zmierňujú bolesť.
  • Vyplachovanie očí: Chemikálie a iné dráždivé látky vyplachujte čistou vodou približne 15 minút.
  • Očné kvapky: Váš lekár vám môže predpísať očné kvapky, ktoré vám pomôžu pri hojení oka.
  • Očná náplasť: Zakrytím oka mu umožníte odpočinok počas hojenia.

 

Môžem predísť úrazom očí?

Väčšine úrazov očí sa dá predísť plánovaním vopred a používaním správneho vybavenia. Ak chcete predísť poraneniu oka, mali by ste:

  • nosiť ochranné okuliare alebo okuliare: Ochrana očí je obzvlášť dôležitá pri športe alebo činnostiach, pri ktorých hrozí vyššie riziko poranenia očí. Pri používaní chemikálií, prácach na záhrade, pílení dreva alebo používaní elektrického náradia noste vhodnú ochranu očí.
  • Chemikálie skladujte bezpečne: Umiestnite čistiace prostriedky, čistiace prostriedky, bielidlá a iné chemikálie mimo dosahu detí. Pri používaní čistiacich prostriedkov si chráňte oči.
  • Buďte opatrní pri používaní zábavnej pyrotechniky: So zábavnou pyrotechnikou by mali manipulovať len dospelí. Pozorne si prečítajte etikety a vždy používajte ochranu očí.
  • Nikdy sa nehrajte s laserovými ukazovátkami: Nikdy nemierte laserovým ukazovátkom nikomu do očí a nikdy nenechajte svoje deti, aby sa s nimi hrali.

 

Späť do obchodu