Stavba oka

Ľudské oko je pozoruhodné ako aj stavba oka. Hoci je malé, poskytuje nám pravdepodobne najdôležitejší z piatich zmyslov - zrak.

 

Obsah:

Choroidea

Ciliárne telo

Rohovka

Fovea

Dúhovka

Šošovka

Makula

Zrakový nerv

Zrenica

Sietnica

Skléra

Sklovec

Ako funguje oko

 

stavba oka 3

Stavba oka 

  • Choroidea
    Vrstva obsahujúca krvné cievy, ktorá lemuje zadnú časť oka a nachádza sa medzi sietnicou (vnútorná vrstva citlivá na svetlo) a sklérou (vonkajšia biela stena oka).
  • Ciliárne telo
    Štruktúra obsahujúca svaly a nachádzajúca sa za dúhovkou, ktorá zaostruje šošovku.
  • Rohovka
    Priehľadné predné okno oka, ktoré prepúšťa a zaostruje (t. j. ostrosť alebo jasnosť) svetlo do oka. Korekčná laserová operácia mení tvar rohovky, čím sa mení ostrosť.
  • Fovea
    Stred makuly, ktorý zabezpečuje ostré videnie.
  • Dúhovka
    Farebná časť oka, ktorá pomáha regulovať množstvo svetla vstupujúceho do oka. Keď je jasné svetlo, dúhovka uzavrie zrenicu, aby prepúšťala menej svetla. Pri slabom svetle dúhovka zrenicu otvorí, aby prepúšťala viac svetla.
  • Šošovka
    Sústreďuje svetelné lúče na sietnicu. Šošovka je priehľadná a v prípade potreby sa dá vymeniť. Naša šošovka sa vekom zhoršuje, čo vedie k potrebe okuliarov na čítanie. Vnútroočné šošovky sa používajú na výmenu šošoviek zakalených sivým zákalom.
  • Makula
    Oblasť v sietnici, ktorá obsahuje špeciálne bunky citlivé na svetlo. V makule nám tieto svetlocitlivé bunky umožňujú jasne vidieť jemné detaily v strede nášho zorného poľa. Zhoršovanie makuly je častým stavom, keď starneme (vekom podmienená makulárna degenerácia alebo ARMD).
  • Zrakový nerv
    Zväzok viac ako milióna nervových vlákien prenášajúcich zrakové správy zo sietnice do mozgu. (Aby sme videli, musíme mať svetlo a naše oči musia byť prepojené s mozgom.) Mozog v skutočnosti riadi to, čo vidíte, pretože kombinuje obrazy. Sietnica vidí obrazy hore nohami, ale mozog obracia obrazy na pravú stranu. Toto obrátenie obrazov, ktoré vidíme, je podobné zrkadlu vo fotoaparáte. Glaukóm je jedným z najčastejších očných ochorení súvisiacich s poškodením zrakového nervu.
  • Zrenica
    Tmavý stredový otvor v strede dúhovky. Zrenica mení veľkosť, aby sa prispôsobila množstvu dostupného svetla (menšia pre jasné svetlo a väčšia pre slabé svetlo). Toto otváranie a zatváranie svetla do oka je podobné clone vo väčšine 35 mm fotoaparátov, ktorá prepúšťa viac alebo menej svetla v závislosti od podmienok.
  • Sietnica
    Nervová vrstva vystielajúca zadnú časť oka. Sietnica vníma svetlo a vytvára elektrické impulzy, ktoré sa posielajú cez zrakový nerv do mozgu.
  • Skléra
    Biela vonkajšia vrstva oka, ktorá obklopuje dúhovku.
  • Sklovec
    Číra, želatínová látka vypĺňajúca centrálnu dutinu oka.

Poznáme aj výživové doplnky s obsahom luteínu ktoré sú na výživu očí a podporu dobrého zraku, jeden z nich je Ocutix.


Stavba oka - ako funguje oko

 

Medzi päť zmyslov patrí zrak, zvuk, chuť, sluch a hmat. Zrak, podobne ako ostatné zmysly, úzko súvisí s ostatnými časťami našej anatómie. Oko je spojené s mozgom a závisí od neho, ako interpretuje to, čo vidíme.

 

To, ako vidíme, závisí od prenosu svetla. Svetlo prechádza prednou časťou oka (rohovkou) do šošovky. Rohovka a šošovka pomáhajú zaostriť svetelné lúče na zadnú časť oka (sietnicu). Bunky v sietnici absorbujú a premieňajú svetlo na elektrochemické impulzy, ktoré sa prenášajú po zrakovom nerve a potom do mozgu.

 

Oko funguje podobne ako fotoaparát. Uzávierka fotoaparátu sa môže zatvárať alebo otvárať v závislosti od množstva svetla potrebného na expozíciu filmu v zadnej časti fotoaparátu. Oko, podobne ako uzávierka fotoaparátu, funguje rovnakým spôsobom. Dúhovka a zrenica určujú, koľko svetla má byť vpustené do zadnej časti oka. Keď je veľmi tma, naše zreničky sú veľmi veľké a prepúšťajú viac svetla. Objektív fotoaparátu dokáže pomocou zrkadiel a iných mechanických zariadení zaostriť na predmety vo veľkej vzdialenosti a zblízka. Očná šošovka nám pomáha zaostriť, ale niekedy potrebuje ďalšiu pomoc, aby mohla jasne zaostriť. Okuliare, kontaktné šošovky a umelé šošovky nám pomáhajú vidieť jasnejšie.

 

 

Späť do obchodu