Seboroická dermatitída

Obsah:

  • Čo je seboroická dermatitída?
  • Kto dostane seboroickú dermatitídu?
  • Aké sú príznaky seboroickej dermatitídy?
  • Aké sú príčiny seboroickej dermatitídy? Čo ju zhoršuje?
  • Zhoršuje seboroickú dermatitídu počasie?
  • Spúšťajú alebo zmierňujú seboroickú dermatitídu niektoré potraviny?
  • Aký je rozdiel medzi seboroickou dermatitídou a psoriázou?
  • Ako sa lieči seboroická dermatitída?
  • Ako môžem znížiť riziko vzniku seboroickej dermatitídy?
  • Čo môžem očakávať, ak mám seboroickú dermatitídu?
  • Ako sa mám o seba starať?

Seboroická dermatitída


Seboroická dermatitída nespôsobuje žiadne vážne poškodenie organizmu vrátane vlasov. Prejavuje sa ako červená, suchá, šupinatá a svrbivá koža na pokožke hlavy a iných častiach tela a je bežná, ale nie je nákazlivá. Jej prítomnosť neznamená, že koža je nečistá alebo infikovaná. Príznaky sa dajú zvládnuť liekmi.

Čo je seboroická dermatitída?

Seboroická dermatitída je bežné, nenakazlivé a ľahko zvládnuteľné ochorenie kože. Tento typ dermatitídy spôsobuje svrbiace červené škvrny a mastné šupinky na pokožke spolu s bielymi alebo žltými krustami alebo práškovitými šupinkami na pokožke hlavy.

„Seboroická“ sa vzťahuje na „mazové“ žľazy, zatiaľ čo „derm“ znamená „koža“. Lupiny sa nazývajú „lupiny“ (pityriasis capitis), keď sú na pokožke hlavy dospievajúceho alebo dospelého človeka, a „kolíska“, keď sú na pokožke hlavy dieťaťa.

Seboroická dermatitída sa môže vyskytnúť aj na iných častiach tela. Ide o oblasti s najväčšou aktivitou mazových žliaz: horná časť chrbta a hrudníka, tvár/čelo, záhyby pri spodnej časti nosa, za ušami, pupok (pupok), obočie, pod prsiami a v záhyboch/ohyboch rúk, nôh a slabín.

Seboroická dermatitída je celoživotné ochorenie, ktoré sa objavuje, pri liečbe mizne a z času na čas sa objaví.

Kto dostane seboroickú dermatitídu?

Približne 11 % populácie má seboroickú dermatitídu. Najčastejšie sa vyskytuje u detí mladších ako tri mesiace a u dospelých vo veku 30 až 60 rokov. Vyskytuje sa častejšie u mužov ako u žien a u belochov viac ako u Afroameričanov.

Ak ste sa narodili s prirodzene mastnou pokožkou, máte väčšiu pravdepodobnosť, že dostanete tento typ dermatitídy. Zraniteľnými vás robí aj výskyt psoriázy v rodine. Ak žijete v suchom a chladnom regióne, počasie seboroickú dermatitídu nespôsobuje, ale zhoršuje ju.

Ak máte tieto zdravotné problémy, ste náchylnejší na seboroickú dermatitídu:

Imunosupresie:

Psychiatrické poruchy:

  • Depresia.

Neurologické ochorenia:

Vrodené poruchy:

  • Downov syndróm.

Aké sú príznaky seboroickej dermatitídy?

  • Svrbiace biele šupinky kože na pokožke hlavy (lupiny). Pri škrabaní sa šupinky uvoľňujú, miešajú sa s vlasmi alebo padajú na krk a ramená.
  • Červené šupinky na koži.
  • Chrumkavé žlté šupinky na hlave dojčiat (kolíska). Kolísková čiapočka by nemala svrbieť, ale škrabanie môže spôsobiť ďalší zápal v oblasti a porušenie kože, čo vedie ku krvácaniu alebo miernym infekciám.
  • Blefaritída (šupinaté začervenanie na okrajoch očných viečok).
  • Ružovkasté nánosy (hrubá koža) šupín na oboch stranách tváre.
  • Šupinaté škvrny na hrudi a pri línii vlasov, ktoré majú tvar okvetného lístka alebo kruhu.
  • Začervenanie v záhyboch a záhyboch vašich pohlavných orgánov, podpazušia a pod prsiami.
  • Zapálené vlasové folikuly na lícach a v hornej polovici trupu.

Aké sú príčiny seboroickej dermatitídy? Čo ju zhoršuje?

Vedci si nie sú istí presnou príčinou seboroickej dermatitídy. Domnievajú sa, že príčin môže byť viacero. Predpokladá sa, že medzi faktory, ktoré zohrávajú úlohu, patria:

  • Druh kvasiniek nazývaný Malassezia, ktorý je prítomný na koži každého človeka, ale u niektorých ľudí sa premnoží.
  • Zvýšená hladina androgénov (hormón).
  • Zvýšená hladina kožných lipidov.
  • Zápalová reakcia.
  • Rodinná anamnéza (dermatitída sa vyskytuje v rodine).

Medzi ďalšie faktory, ktoré spúšťajú alebo zhoršujú seboroickú dermatitídu, patria:

  • Stres.
  • Chladné a suché podnebie.
  • Mastná pokožka.
  • Používanie pleťových krémov na báze alkoholu.
  • Anamnéza iných kožných ochorení vrátane rosacey, psoriázy a akné.

Zhoršuje seboroickú dermatitídu počasie?

Suchý vzduch počas zimných mesiacov zhoršuje seboroickú dermatitídu.

Dermatitída sa najlepšie správa počas leta. Ukázalo sa, že slnečné UV-A a UV-B žiarenie ničí typ kvasiniek, ktoré sa premnožili na pokožke ľudí, ktorí majú seboroickú dermatitídu. Len pozor na spáleniny od slnka!

Spúšťajú alebo zmierňujú seboroickú dermatitídu niektoré potraviny?

Hoci existujú teórie, skutoční odborníci zatiaľ nezistili, že by potraviny spôsobovali alebo znižovali seboroickú dermatitídu. Strava nemá vplyv na lupiny.

Aký je rozdiel medzi seboroickou dermatitídou a psoriázou?

Psoriáza a seboroická dermatitída sa môžu navzájom napodobňovať. V oboch prípadoch ide o červené škvrny na koži so šupinkami. Obe sa môžu vyskytovať na pokožke hlavy a na chrbte.

Psoriáza je zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje 2 až 4 % populácie. Šupinky pri psoriáze sú často hrubšie ako pri seboroickej dermatitíde. Okraje týchto šupín sú veľmi dobre ohraničené. Na pokožke hlavy majú šupinky psoriázy bližšie k striebornej farbe ako k bielej alebo žltej.

Existuje stav nazývaný sebopsoriáza, pri ktorom sa seboroická dermatitída a psoriáza prekrývajú. V takom prípade máte príznaky oboch: biele šupinky aj strieborné šupinky, oboje na pokožke hlavy alebo chrbta, oboje svrbí.

Ak máte obavy, či máte psoriázu alebo seboroickú dermatitídu, poraďte sa so svojím lekárom. Liečba jedného nemusí fungovať ako liečba druhého.

Ako sa lieči seboroická dermatitída?

U dospievajúcich a dospelých seboroická dermatitída zvyčajne nezmizne sama bez liečby. Typ liečby závisí od oblasti tela, ktorá je postihnutá, a od toho, aký závažný je váš stav.

Cieľom liečby je zmierniť viditeľné príznaky seboroickej dermatitídy a zmierniť svrbenie a začervenanie. Liečba zahŕňa používanie voľnopredajných výrobkov a výrobkov na lekársky predpis. Medzi výrobky na predpis patria lokálne antimykotiká, inhibítory kalcineurínu a kortikosteroidy. Často je potrebná priebežná udržiavacia liečba. Možno bude potrebné použiť kombináciu týchto liečebných postupov:

Liečba pokožky hlavy

Kolíska (dojčatá)

  • Kolísková čiapočka zvyčajne vymizne bez liečby, keď má dieťa osem až 12 mesiacov. Môže sa ošetrovať denne jemným detským šampónom.
  • Vlasovú pokožku masírujte alebo čistite mäkkou kefou niekoľkokrát denne a po každom umytí šampónom. Dávajte pozor, aby ste nespôsobili porušenie pokožky, ktoré môže viesť k infekcii.
  • Ak problém pretrváva alebo sa dieťa zdá byť nepríjemné a škriabe si pokožku hlavy, kontaktujte pediatra alebo dermatológa.
  • Ten vám môže predpísať šampón alebo krém na predpis.
  • Ostatné oblasti postihnutej kože možno ošetriť jemným steroidným krémom.

Dospievajúci a dospelí:

Pri miernych prípadoch vyhľadajte voľne predajné šampóny proti lupinám, ktoré obsahujú selén, pyritión zinku alebo uhoľný decht. Šampón s nimi používajte dvakrát týždenne alebo podľa pokynov na etikete výrobku. Na dlhodobú kontrolu vám lekár môže predpísať antimykotické šampóny, ktoré obsahujú ciklopirax  alebo ketokonazol. Tieto šampóny sa používajú denne až dvakrát alebo trikrát týždenne počas niekoľkých týždňov, kým sa lupiny nevytratia, potom raz za týždeň až dva týždne, aby sa predišlo vzplanutiam. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám poskytne konkrétne pokyny na používanie.

V prípade stredne ťažkých až ťažkých prípadov vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže predpísať šampón s obsahom betametazónvalerátu , klobetazolu, fluocinolónu alebo roztoku fluocinolónu . Vlasy si umyte šampónom podľa pokynov. Niektoré prípravky sa používajú denne, iné sa používajú dvakrát denne počas dvoch týždňov, potom dvakrát týždenne.

Opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, na aké vedľajšie účinky si máte dávať pozor pri používaní týchto šampónov.

Tvár a telo

Liečba seboroickej dermatitídy tváre a tela zahŕňa lokálne antimykotiká, kortikosteroidy a inhibítory kalcineurínu.

Medzi lokálne antimykotiká patria ciklopirox, ketokonazol alebo sertakonazol. Tieto prípravky, ktoré sú dostupné vo forme krémov, pien alebo gélov, sa zvyčajne aplikujú na postihnuté miesta dvakrát denne počas maximálne ôsmich týždňov a potom podľa potreby.

Lokálne kortikosteroidy zahŕňajú betametazónvalerát, desonid, fluocinolón alebo hydrokortizón. Tieto prípravky sa dodávajú vo forme krémov, pleťových vôd, pien, gélov, mastí, oleja alebo roztoku. Užívajú sa raz alebo dvakrát denne. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať tieto produkty, ak antimykotické prípravky nie sú úspešné pri odstraňovaní seboroickej dermatitídy alebo na liečbu vzplanutí. Kortikosteroidy môžu spôsobiť stenčenie vašej kože a nemali by sa používať nepretržite niekoľko týždňov a mesiacov bez prestávky. Lokálne inhibítory kalcineurínu sú alternatívou kortikosteroidov. Medzi tieto produkty patrí pimekrolimus krém alebo takrolimus masť. Aplikujú sa na postihnuté miesto dvakrát denne. Ak je váš prípad závažný, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať perorálny (tabletkový) antimykotický prípravok alebo fototerapiu (špecifická vlnová dĺžka ultrafialového svetla na zníženie zápalu v koži).

Opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na vedľajšie účinky týchto liekov a na čo si treba dávať pozor. Dodržiavajte pokyny poskytovateľa o spôsobe užívania týchto liekov. Vy a váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti budete úzko spolupracovať pri výbere produktov a vypracovaní liečebného plánu, ktorý bude najviac pomáhať pri liečbe vášho jedinečného prípadu seboroickej dermatitídy.

Ako môžem znížiť riziko vzniku seboroickej dermatitídy?

Na prevenciu seboroickej dermatitídy sa dá urobiť len málo. Kolísková čiapočka je prirodzený, neškodný stav. Možno ju jednoducho liečiť doma. Ak ste tínedžer alebo dospelý človek so seboroickou dermatitídou, môžete byť náchylnejší, ak máte vyššiu hladinu androgénov, ako je normálne, vyššiu hladinu lipidov v koži alebo máte premnoženie kvasiniek, ktoré sú vždy prítomné na povrchu kože.

Medzi jednoduché zdravé veci, ktoré môžete urobiť na zníženie rizika, patrí dostatok odpočinku, kontrola emocionálneho stresu a každodenné malé dávky (minúty) slnečného žiarenia (UV žiarenia). Držte sa ďalej od poludňajšieho slnka.

Vždy dodržiavajte pokyny svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti týkajúce sa používania liečivých šampónov a prípravkov na pokožku. Nedostatočná alebo nevhodná liečba môže mať za následok vzplanutie vášho ochorenia a opätovné návštevy poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Čo môžem očakávať, ak mám seboroickú dermatitídu?

Kolíska sa vyskytuje u väčšiny detí. Vo všeobecnosti ide o neškodný stav, ktorý nespôsobuje bolesť, svrbenie ani nepríjemné pocity. Objavuje sa počas prvých týždňov až mesiacov života a po 12. mesiaci života sa u väčšiny detí vyskytuje len zriedkavo. Dá sa ľahko zvládnuť jednoduchou domácou starostlivosťou.

U dospievajúcich a dospelých je seboroická dermatitída pokožky hlavy (lupiny) alebo tváre a tela stav, ktorý sa objavuje a mizne počas celého života. Našťastie sa dá kontrolovať liečbou. Stav sa pri pravidelnej liečbe rýchlo zlepšuje.

Ak váš stav nereaguje na samoliečbu alebo ak sa postihnuté miesto stáva bolestivým, tvoria sa na ňom krusty alebo z neho vyteká tekutina či hnis, navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Ako sa mám o seba starať?

Ak máte seboroickú dermatitídu pokožky hlavy, môžete vyskúšať niektorý z voľnopredajných šampónov proti lupinám. Ak jeden šampón nezaberie, pozrite sa na účinnú látku a vyskúšajte iný výrobok s inou účinnou látkou (pozri časť liečba). Šampóny by mali zostať na pokožke hlavy aspoň päť minút pred opláchnutím.

Ak si myslíte, že máte seboroickú dermatitídu na tvári alebo na tele, navštívte svojho lekára alebo dermatológa. Vyšetrí vás, aby určil rozsah a závažnosť vášho ochorenia. Spoločne vypracujete najlepší liečebný postup, aby ste dostali svoj stav pod kontrolu a zvládli vzplanutia. Dodržiavajte všetky pokyny a nikdy neváhajte zavolať poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ak máte otázky alebo obavy.

 

Späť do obchodu