4 najlepšie vitamíny pre vašu pleť

 

Obsah:

  • Vitamín D
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Vitamíny sú nevyhnutné pre zdravie pokožky

vitaminy

Starostlivosť o pokožku by mala byť nevyhnutnou súčasťou vášho zdravotného režimu. Je to predsa najväčší orgán vášho tela.

Prvá vec, ktorú vám väčšina odborníkov na zdravie povie, aby ste si udržali zdravú pokožku, je obmedziť vystavovanie sa škodlivému ultrafialovému (UV) žiareniu a používať ochranné opaľovacie krémy, keď ste vystavení slnečnému žiareniu.

Slnko však nie je len zlé. Už 10 až 15 minút denného pobytu na slnku pomáha produkovať vitamín D v celej pokožke. Vitamín D je spolu s vitamínmi C, E a K jedným z najlepších vitamínov pre vašu pokožku.

Dostatočný prísun vitamínov vám pomôže udržať zdravý a mladistvý vzhľad pokožky. To by sa mohlo prejaviť v znížení:

Základné vitamíny pre pleť sú k dispozícii vo forme doplnkov, ale nachádzajú sa aj v prípravkoch na starostlivosť o pleť. Prečítajte si viac o týchto štyroch základných vitamínoch a o tom, ako vám môžu pomôcť dosiahnuť optimálne zdravie pokožky.

vitaminypreplet

Vitamín D

Vitamín D sa najčastejšie vytvára pri absorpcii slnečného žiarenia pokožkou.

Cholesterol sa pri tom mení na vitamín D. Vitamín D je potom vychytávaný pečeňou a obličkami a prenášaný do celého tela, aby pomáhal vytvárať zdravé bunky.

Patrí sem aj pokožka, kde vitamín D zohráva dôležitú úlohu v tóne pokožky. Môže dokonca pomôcť pri liečbe psoriázy.

Kalcitriol je umelo vyrobená verzia druhu vitamínu D, ktorý ľudia produkujú prirodzene.

Kalcitriol je krém na lokálne použitie, ktorý bol účinný pri liečbe ľudí so psoriázou. V štúdii z roku 2009 uverejnenej v časopise Journal of Drugs and DermatologyTrusted Source sa zistilo, že aplikácia kalcitriolu znížila množstvo zápalu a podráždenia kože u ľudí so psoriázou a vyvolala len málo nežiaducich vedľajších účinkov.

Príjem vitamínu D môžete zvýšiť:

  • 10 minútami slnečného žiarenia denne (najprv sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak ste mali v minulosti rakovinu kože)
  • konzumáciou obohatených potravín, ako sú raňajkové cereálie, pomarančový džús a jogurt.
  • konzumáciou potravín s prirodzeným obsahom vitamínu D, ako je losos, tuniak a treska

Vitamín C

Vitamín C sa vo vysokom množstve nachádza v epiderme (vonkajšej vrstve kože), ako aj v derme (vnútornej vrstve kože).

Jeho protirakovinové (antioxidačné) vlastnosti a úloha pri tvorbe kolagénu pomáhajú udržiavať pokožku zdravú. To je dôvod, prečo je vitamín C jednou z kľúčových zložiek, ktoré sa nachádzajú v mnohých prípravkoch na starostlivosť o pleť proti starnutiu.

Perorálne užívanie vitamínu C môže zvýšiť účinnosť opaľovacích krémov aplikovaných na pokožku na ochranu pred škodlivým slnečným UV žiarením. Robí to tak, že znižuje poškodenie buniek a pomáha procesu hojenia telesných rán. Vitamín C môže tiež pomôcť odvrátiť príznaky starnutia, pretože zohráva dôležitú úlohu pri prirodzenej syntéze kolagénu v tele. Pomáha hojiť poškodenú pokožku a v niektorých prípadoch znižuje výskyt vrások. Dostatočný príjem vitamínu C môže tiež pomôcť obnoviť a predchádzať suchej pokožke.

Vzhľadom na rozšírenosť vitamínu C vo voľnopredajných výrobkoch, doplnkoch stravy a potravinách, ktoré konzumujeme, je nedostatok tejto živiny zriedkavý. Odporúčanie pre dospelých je 75-120 mgDôveryhodný zdroj denne. Ak zistíte, že v strave nemáte dostatok vitamínu C, môžete:

  • jesť viac citrusových potravín, ako sú pomaranče
  • jesť iné rastlinné zdroje vitamínu C, napríklad jahody, brokolicu a špenát
  • piť pomarančový džús

Vitamín E

Podobne ako vitamín C, aj vitamín E je antioxidant. Jeho hlavnou funkciou v starostlivosti o pleť je ochrana pred poškodením slnečným žiarením. Vitamín E po nanesení na pokožku absorbuje škodlivé UV žiarenie zo slnka. Fotoprotekcia sa vzťahuje na schopnosť organizmu minimalizovať poškodenie spôsobené UV žiarením. To môže pomôcť predchádzať tmavým škvrnám a vráskam.

Za normálnych okolností telo produkuje vitamín E prostredníctvom kožného mazu, olejovej látky vylučovanej cez póry pokožky. V správnej rovnováhe kožný maz pomáha udržiavať pokožku v kondícii a zabraňuje jej vysušovaniu. Ak máte obzvlášť suchú pokožku, vitamín E môže pomôcť vyrovnať nedostatok kožného mazu. Vitamín E pomáha aj pri liečbe zápalov kože.

Vitamín E je síce dostupný v mnohých prípravkoch na starostlivosť o pleť, problémom však je, že akékoľvek účinky by sa mohli minimalizovať pri vystavení sa slnečnému žiareniu. Vhodnejší je príjem dostatočného množstva vitamínu E v strave. Väčšina dospelých potrebuje približne 15 mg vitamínu E denne. Príjem môžete zvýšiť:

konzumáciou väčšieho množstva orechov a semien, ako sú mandle, lieskové orechy a slnečnicové semená
užívaním multivitamínu alebo samostatného doplnku vitamínu E

Vitamín K

Vitamín K je nevyhnutný pri podpore procesu zrážania krvi v tele, ktorý pomáha telu hojiť rany, modriny a oblasti postihnuté operáciou. Predpokladá sa, že základné funkcie vitamínu K pomáhajú aj pri niektorých kožných ochoreniach, ako napr:

  • strie
  • pavúčie žily
  • jazvy
  • tmavé škvrny
  • tvrdohlavé kruhy pod očami

Vitamín K sa nachádza v mnohých rôznych lokálnych krémoch na pokožku a môže pomôcť pri liečbe rôznych kožných ochorení. Lekári často používajú krémy s obsahom vitamínu K u pacientov, ktorí práve podstúpili chirurgický zákrok, aby pomohli znížiť opuchy a modriny. To môže pomôcť urýchliť hojenie kože. Výskum účinkov vitamínu K na pokožku je však obmedzenejší ako v prípade vitamínov E a C.

Podľa Floridskej univerzity je nedostatok vitamínu K v Spojených štátoch zriedkavý. Dospelí potrebujú 90 až 120 ug denne. Jeho príjem môžete zvýšiť konzumáciou:

  • kapusta
  • špenát
  • šalát
  • kapusta
  • zelenej fazuľky

Vitamíny sú nevyhnutné pre zdravie pokožky

Keďže vitamíny sú nevyhnutné pre vaše zdravie a telesné funkcie, ich nedostatok môže mať nepriaznivé účinky na pokožku. Keďže vitamíny C a E zohrávajú takú dôležitú úlohu pri ochrane pokožky pred slnkom, nedostatok niektorého z nich môže zvýšiť riziko poškodenia pokožky vrátane rakoviny kože. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je rakovina kože najčastejším typom rakoviny.

Vitamínové doplnky sú v dnešnej dobe ľahko dostupné, preto sa poraďte so svojím dermatológom alebo lekárom a začnite s režimom pre svoje zdravie. Nabudúce, keď budete v obchode prechádzať uličkou s prípravkami na starostlivosť o pleť, pozrite sa, či sú tieto štyri užitočné vitamíny zložkami vašich obľúbených výrobkov.

Aj keď sú vitamíny pre zdravie pokožky nevyhnutné, možno už teraz získavate dostatok týchto vitamínov prostredníctvom každodennej stravy. Krvný test vám pomôže zistiť, či nemáte nedostatok vitamínov. Vitamíny by ste mali užívať len pod dohľadom lekára, aby ste predišli predávkovaniu.

Späť do obchodu