Obsah:
- Čo sú tráviace enzýmy?
- Čo sú probiotiká?
- Probiotiká verzus tráviace enzýmy: čo by ste mali užívať?
- Môžete užívať probiotiká a tráviace enzýmy spolu?
Existuje mnoho doplnkov stravy zameraných na zlepšenie zdravia nášho tráviaceho traktu a môže byť ťažké vybrať si ten správny pre vás. Najmä pokiaľ ide o probiotiká verzus tráviace enzýmy, možno vás zaujíma, aké sú medzi nimi rozdiely a či vám môžu pomôcť zmierniť príznaky.
Oba doplnky sľubujú zlepšenie trávenia a lepšie zdravie čriev. Probiotikáa tráviace enzýmy však ovplyvňujú rôzne aspekty zdravia tráviaceho traktu. Môžu mať aj odlišný vplyv na zvyšok tela.
Stručne povedané, tráviace enzýmy rozkladajú komplexné živiny na menšie častice, zatiaľ čo probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi „dobrými“ a „zlými“ črevnými baktériami. Ako také môžu liečiť alebo zlepšovať rôzne tráviace problémy. Pri rozhodovaní medzi probiotikami a tráviacimi enzýmami je dôležité vedieť, na aké príznaky sa môžu tieto doplnky zamerať.
Čo sú tráviace enzýmy?
Prevažná väčšina potravín sa v ľudskom tele nedá vstrebať v prirodzenej forme. Obsahujú komplexné zlúčeniny, ktoré sú príliš veľké na to, aby prešli cez črevno-krvnú bariéru. Práve tu nastupujú tráviace enzýmy.
Tráviace enzýmy sú malé molekuly bielkovín, ktoré vaše telo vytvára na rozklad týchto zložitých zlúčenín potravín, aby ich telo mohlo absorbovať a využiť živiny. Všetky tráviace enzýmy majú svoj jedinečný tvar a veľmi špecifické „aktívne miesto“, ktoré je navrhnuté tak, aby priťahovalo a spájalo sa s cieľovými zložkami, podobne ako zámok a kľúč. Vytvárajú sa v našich slinných žľazách, žalúdku, tenkom čreve a pankrease. Pankreas je ústredným orgánom dobrého trávenia a produkuje najdôležitejšie tráviace enzýmy.
Medzi bežné typy tráviacich enzýmov patria:
- Amyláza: Vyrába sa v slinných žľazách a pankrease a rozkladá zložité sacharidy na cukry.
- Lipáza: V pankrease rozkladá tuky na voľné mastné kyseliny a glycerol.
- Proteáza: Vyrába sa v pankrease a rozkladá bielkoviny na jednotlivé aminokyseliny.
- Laktáza: Vytvára sa v tenkom čreve a štiepi laktózu na glukózu a galaktózu.
- Sukráza: Vyrába sa v tenkom čreve a rozkladá sacharózu na glukózu a fruktózu.
Tráviace enzýmy možno získať aj z výživových doplnkov a potravín, ako sú ananás, papája, mango, med, banány, avokádo, kefír, kyslá kapusta, kimči, miso, kiwi a zázvor.
Čo sú probiotiká?
Probiotiká sú živé baktérie a kvasinky, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť naše zdravie zlepšením rovnováhy a funkcie črevných baktérií. Nachádzajú sa v mnohých najlepších probiotických doplnkoch stravy a probiotických potravinách, ako sú jogurt, kefír, polievka miso, kimči, kyslá kapusta a tempeh. Mnohé typy mikróbov možno zaradiť medzi probiotiká. Všetky majú rôzne výhody a úlohy v našom tráviacom systéme, ale väčšina z nich pochádza z dvoch skupín: Lactobacillus a Bifidobacterium.
BaktérieLactobacillus sa prirodzene nachádzajú v ústach, vaginálnom kanáli a tenkom čreve. Je to probiotikum, ktoré sa najčastejšie nachádza v mliečnych výrobkoch a fermentovaných potravinách. Baktérie Bifidobacterium sa väčšinou nachádzajú v črevách a žalúdku a ich hlavnou úlohou je bojovať proti „zlým“ baktériám. Môžete sa stretnúť aj so Saccharomyces boulardii; ide o probiotický kmeň kvasiniek, ktorý zlepšuje trávenie.
Probiotiká verzus tráviace enzýmy: čo by ste mali užívať?
Príznaky
Niektoré bežné príznaky, ktoré naznačujú, že možno potrebujete probiotiká:
- Plyn
- Nadúvanie
- Nepravidelné pohyby čriev
- Kožné problémy, ako je akné, ekzém a kožné vyrážky
- problémy s náladou, ako je úzkosť a podráždenosť
- problémy so sústredením alebo „mozgová hmla
- Slabý imunitný systém
- Vaginálne alebo rektálne infekcie alebo svrbenie
- Boľavé kĺby alebo zlý stav kĺbov
- Únava
- Zlý dych
Niektoré bežné príznaky, ktoré naznačujú, že možno potrebujete tráviace enzýmy:
- Plyn
- Nadúvanie
- Poruchy trávenia a reflux kyseliny
- Nepravidelné pohyby čriev
- Nevoľnosť
- Časté grganie
- Pocit nepríjemnej plnosti po jedle
- Citlivosť na potraviny
- Mastná stolica
- Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
Zdravotné ťažkosti
Tráviace enzýmy sa zvyčajne používajú na liečbu nedostatku tráviacich enzýmov. Existuje mnoho dôvodov, prečo naše telo môže mať problém produkovať dostatok tráviacich enzýmov. Mnohé nedostatky môžu byť spôsobené špecifickými genetickými predispozíciami, buď vrodenými (prítomnými pri narodení), alebo vzniknutými neskôr v živote.
Medzi najčastejšie typy nedostatočnosti tráviacich enzýmov patria:
- Vrodený nedostatok sacharázy a izomaltázy: nedostatok sacharázy
- Exokrinná pankreatická nedostatočnosť: nedostatok pankreatických enzýmov
- intolerancia laktózy: nedostatok laktázy
Niektoré lekárske postupy a zdravotné stavy môžu tiež viesť k problémom s produkciou tráviacich enzýmov. Medzi ne môžu patriť:
- Diabetes
- autoimunitné ochorenia
- Chronická pankreatitída
- cystická fibróza
- Operácie tráviaceho traktu
- Rakovina pankreasu
- Crohnova choroba
- Odstráneniežlčníka
Zníženie produkcie enzýmov môže byť spôsobené aj starnutím. Čím sme starší, tým viac má pankreas problémy s produkciou dostatočného množstva tráviacich enzýmov. To je do istej miery dôvod, prečo mnohí starší ľudia zápasia s nechutenstvom a nepríjemnými tráviacimi príznakmi. Ďalším dôvodom zlého trávenia môže byť črevná priepustnosť (známa aj ako deravé črevo). Tento chronický stav poškodzuje tzv. kefkovú hranicu, kde sa vylučuje veľa tráviacich enzýmov. Hranica kefky je ochranná vrstva vlasových výčnelkov, tzv. mikroklkov, ktoré sa nachádzajú najmä v črevách.
Probiotiká sa používajú ako liečba rôznych porúch spôsobených dysbiózou alebo s ňou súvisiacich, ako sa uvádza v prehľade uverejnenom v časopise BMJ Open. Dysbióza je termín, ktorý sa používa na označenie stavu nerovnováhy medzi „dobrými“ a „zlými“ mikróbmi v čreve. Dysbióza sa často vyskytuje pri obezite, metabolických poruchách a autoimunitných ochoreniach. Môže byť aj dôsledkom chronického psychického stresu, intenzívneho užívania antibiotík, nesprávnej stravy, nadmernej konzumácie alkoholu a príjmu toxínov.
Probiotiká sa používajú aj ako doplnková liečba viacerých ochorení, ako sú alergie, bakteriálna vaginóza, infekcie močových ciest, a na prevenciu zubného kazu a infekcií dýchacích ciest.
Ciele v oblasti zdravia a kondície
Tráviace enzýmy môžu výrazne pomôcť tým, ktorí trpia nedostatkom tráviacich enzýmov. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by ľuďom so zdravým tráviacim systémom mohli priniesť ďalšie zdravotné výhody. Na druhej strane probiotiká vám môžu pomôcť pri mnohých zdravotných a kondičných cieľoch bez ohľadu na to, či trpíte závažnou dysbiózou.
Probiotiká môžu pomôcť pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti. Podľa systematického prehľadu uverejneného v časopise Nutrients môžu jedinci s nadváhou a obezitou, ktorí užívajú probiotiká v priemere 12 týždňov, zaznamenať väčší úbytok hmotnosti. Je to preto, že zloženie črevnej mikroflóry súvisí so stavom hmotnosti človeka. Ako sa uvádza v časopise The Lancet, črevné mikróby môžu pomáhať regulovať energetický metabolizmus, chuť do jedla a signalizáciu odmeny za jedlo, ktoré spolu zohrávajú kľúčovú úlohu pri obezite.
Okrem toho probiotiká môžu pomôcť posilniť imunitné reakcie a znížiť náchylnosť na infekcie. Ako zdôrazňujú vedci z časopisu Nature, črevné mikróby sú v neustálej komunikácii s vaším imunitným systémom a aktívne ovplyvňujú, ako vaše telo reaguje na patogény a rakovinové bunky. Ako sa uvádza v časopise Immunity, zdravie čriev môže byť v skutočnosti rozhodujúcim faktorom pri vzniku a progresii zápalových ochorení.
Aspekty probiotickej suplementácie môžu byť špecifické pre pohlavie. Medzi výhody probiotík pre mužov môže patriť lepšie zdravie prostaty, vyššia hladina testosterónu a lepšia plodnosť. Zatiaľ čo prínosy probiotík pre ženy zahŕňajú lepšie zdravie pošvy a zníženie rizika vzniku infekcií močových ciest.
Môžete užívať probiotiká a tráviace enzýmy spolu?
Kombinácia tráviacich enzýmov a probiotík je bezpečným prístupom na podporu zdravého trávenia. Hoci enzýmy aj probiotiká pôsobia v tráviacom trakte, riešia odlišné zdravotné problémy a navzájom si neprotirečia. V skutočnosti niektoré črevné mikróby produkujú určité enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení.
Navyše v niektorých prípadoch môže byť pre optimálne trávenie a črevnú pohodu rozhodujúce doplnenie enzýmov aj priateľských baktérií - napríklad pri chronickom psychickom strese alebo pri zotavovaní sa z dlhotrvajúcej choroby. Napriek tomu je vždy dobré poradiť sa so svojím lekárom skôr, ako ich začnete užívať.
Tento článok má len informatívny charakter a nie je určený na poskytovanie lekárskych rád.