Enzýmy nevyhnutné pre trávenie

Obsah:

  • Čo sú to enzýmy?
  • Čo robia enzýmy?
  • Aké sú rôzne typy enzýmov?
  • Časti enzýmov
  • Aké zdravotné stavy môžu spôsobiť problémy s enzýmami?
  • Ako sa enzýmové testy používajú na diagnostiku zdravotných stavov?
  • Starostlivosť o vaše enzýmy
  • Zhrnutie

Enzýmy sú bielkoviny, ktoré pomáhajú urýchľovať chemické reakcie v našom tele. Enzýmy sú nevyhnutné pre trávenie, funkciu pečene a mnohé ďalšie. Príliš veľa alebo príliš málo určitého enzýmu môže spôsobiť zdravotné problémy. Enzýmy v našej krvi môžu tiež pomôcť zdravotníkom pri kontrole zranení a chorôb.

 

Čo sú to enzýmy?

Enzýmy sú bielkoviny, ktoré pomáhajú urýchliť metabolizmus alebo chemické reakcie v našom tele. Niektoré látky vytvárajú a iné rozkladajú. Všetky živé organizmy majú enzýmy.

Naše telo prirodzene produkuje enzýmy. Enzýmy sa však nachádzajú aj vo vyrobených produktoch a potravinách.

Čo robia enzýmy?

Jednou z najdôležitejších úloh enzýmov je pomáhať pri trávení. Trávenie je proces, pri ktorom sa potrava, ktorú zjeme, mení na energiu. Enzýmy sa nachádzajú napríklad v našich slinách, pankrease, črevách a žalúdku. Rozkladajú tuky, bielkoviny a sacharidy. Enzýmy využívajú tieto živiny na rast a opravu buniek.

Enzýmy pomáhajú aj pri:

  • Dýchanie.
  • budovanie svalov.
  • Funkciu nervov.
  • Zbavovanie tela toxínov.

Aké sú rôzne typy enzýmov?

Príklady špecifických enzýmov

V ľudskom tele existujú tisíce enzýmov, ktoré vykonávajú približne 5 000 rôznych funkcií. Medzi niekoľko príkladov patrí:

  • Lipázy: Táto skupina enzýmov pomáha tráviť tuky v črevách.
  • Amyláza: Amyláza v slinách pomáha meniť škroby na cukry.
  • Maltáza: Taktiež sa vyskytuje v slinách a štiepi cukor maltózu na glukózu.
  • Trypsín: Tieto enzýmy rozkladajú v tenkom čreve bielkoviny na aminokyseliny.
  • Laktáza: Laktáza štiepi laktózu, cukor v mlieku, na glukózu a galaktózu.
  • Acetylcholínesteráza: Tieto enzýmy rozkladajú neurotransmiter acetylcholín v nervoch a svaloch.
  • Helikáza: Enzýmy helikázy rozkladajú DNA.
  • DNA polymeráza: Tieto enzýmy syntetizujú DNA z deoxyribonukleotidov.

Typy enzýmov

Odborníci rozdeľujú enzýmy na niekoľko rôznych typov na základe funkcií, ktoré v tele vykonávajú. Medzi rôzne typy patriaDôveryhodný zdroj:

  • oxidoreduktázy
  • transferázy
  • hydrolázy
  • lyázy
  • ligázy
  • izomerázy

Telo potrebuje na správne fungovanie všetky tieto typy.

Enzýmy

Časti enzýmov

Aké sú časti enzýmu?

Každý enzým má „aktívne miesto“. Táto oblasť má jedinečný tvar. Látka, na ktorej enzým pracuje, je substrát. Substrát má tiež jedinečný tvar. Enzým a substrát musia do seba zapadnúť, aby fungovali.

Ako ovplyvňujú enzýmy teplota a pH?

Enzýmy potrebujú na svoju činnosť správne podmienky. Ak podmienky nie sú správne, enzýmy môžu zmeniť tvar. Vtedy sa už nezhodujú so substrátmi, takže nefungujú správne.

Každý enzým má ideálnu teplotu a pH:

  • pH: Enzýmy sú citlivé na kyslosť a zásaditosť. Nepracujú správne, ak je prostredie príliš kyslé alebo zásadité. Napríklad enzým v žalúdku nazývaný pepsín rozkladá bielkoviny. Ak žalúdok nemá dostatok kyseliny, pepsín nemôže optimálne fungovať.
  • Teplota: Enzýmy pracujú najlepšie, keď je teplota vášho tela normálna, približne 37 °C. So zvyšujúcou sa teplotou sa reakcie enzýmov zvyšujú. Ak je však teplota príliš vysoká, enzým prestáva pracovať. Preto môže vysoká horúčka narušiť telesné funkcie.

Ideálne podmienky

Enzýmy môžu pracovať len za určitých podmienok. Väčšina enzýmov v ľudskom tele pracuje najlepšie pri teplote približne (37 °C), čo je typická teplota tela. Pri nižších teplotách môžu stále pracovať, ale oveľa pomalšie.

Ak je teplota príliš vysoká alebo ak je prostredie príliš kyslé alebo zásadité, enzým zmení tvar; tým sa zmení tvar aktívneho miesta, takže sa naň nemôžu viazať substráty. Ide o denaturáciu.

Rôzne enzýmy tolerujú rôzne úrovne kyslosti. Napríklad enzýmy v črevách najlepšie fungujú pri pH približne 8, zatiaľ čo enzýmy v žalúdku najlepšie fungujú pri pH približne 1,5, pretože žalúdok je oveľa kyslejší.

Aké zdravotné stavy môžu spôsobiť problémy s enzýmami?

Metabolické poruchy sú často dôsledkom nedostatočného množstva určitého enzýmu. Rodičia ich môžu preniesť na svoje deti prostredníctvom génov (dedičnosť). Medzi príklady dedičných metabolických porúch patria:

  • Fabryho choroba zabraňuje telu vytvárať enzýmy (alfa-galaktozidáza A), ktoré rozkladajú tuky (lipidy).
  • Krabbeho choroba (leukodystrofia globoidných buniek) postihuje enzýmy potrebné pre ochranný obal (myelín) na nervových bunkách (centrálny nervový systém).
  • Choroba javorového sirupu postihuje enzýmy potrebné na rozklad niektorých vetvených aminokyselín.

Medzi ďalšie zdravotné stavy súvisiace s nerovnováhou enzýmov patria:

  • Crohnova choroba nerovnováha baktérií v čreve (črevný mikrobióm) môže ovplyvniť autoimunitnú reakciu črevného traktu. To môže zohrávať úlohu pri prezentácii a závažnosti Crohnovej choroby.
  • Exokrinná pankreatická insuficiencia (EPI) je stav, keď vaša slinivka nemá dostatok tráviacich enzýmov. Nemôžete rozkladať potravu alebo vstrebávať živiny. Chronická pankreatitídarakovina pankreasucukrovkaalebo cystická fibróza môžu viesť k EPI.
  • Intolerancia laktózy je nedostatok enzýmu potrebného na trávenie cukrov v mlieku (laktózy) a mliečnych výrobkoch.

Ako sa enzýmové testy používajú na diagnostiku zdravotných stavov?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže použiť rôzne krvné testy na enzýmy a bielkoviny na kontrolu určitých zdravotných stavov. Napríklad zvýšená hladina pečeňových enzýmovmôže byť znakom ochorenia pečene.

Starostlivosť o vaše enzýmy

Musím užívať enzýmové doplnky?

Ľudia bez chronických zdravotných ťažkostí môžu zvyčajne získať potrebné enzýmy zo zdravej stravy. Ak však máte určité zdravotné ťažkosti, váš lekár vám môže odporučiť užívanie enzýmových doplnkov. Napríklad mnohí ľudia s EPI môžu pred jedlom užívať tráviaci enzým. To pomáha ich telu absorbovať živiny z potravy. Pred užívaním akéhokoľvek druhu enzýmového doplnku sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Môžu lieky ovplyvniť hladinu enzýmov?

Niektoré lieky ovplyvňujú hladinu enzýmov. Napríklad antibiotiká môžu zničiť určité baktérie potrebné na to, aby niektoré enzýmy fungovali čo najlepšie. To je dôvod, prečo môžu antibiotiká spôsobiť hnačku. Aby zabili baktérie, ktoré vám spôsobujú ochorenie, zničia aj dôležité dobré baktérie, ktoré pomáhajú pri trávení.

Statíny (lieky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu) môžu zvyšovať pečeňové a svalové enzýmy. Môžu zvýšiť riziko poškodenia pečene alebo svalov.

Zhrnutie

Enzýmy pomáhajú uľahčovať biochemické reakcie v našom tele. Pomáhajú pri všetkých činnostiach od dýchania až po trávenie. Príliš málo alebo príliš veľa určitého enzýmu môže viesť k zdravotným problémom. Niektorí ľudia s chronickými ochoreniami môžu potrebovať užívať enzýmové doplnky, aby ich telo fungovalo tak, ako má. Enzýmové doplnky užívajte len pod dohľadom svojho lekára.

 

Späť do obchodu