Hovädzí kolagén

Obsah: 

Čo je kolagén typu 1 a typu 3?

Čo je lepšie: Hovädzí alebo morský kolagén?

Výhody hovädzieho kolagénu

Typy a použitie doplnkov hovädzieho kolagénu

Hovädzí kolagén a jeho vedľajšie účinky.

Hovädzí kolagén

 

Hovädzí kolagén je prirodzene sa vyskytujúca bielkovina v mnohých druhoch hovädzieho dobytka, ako sú jaky, antilopy, bizóny, vodné byvoly a kravy.

 

Väčšina hovädzieho kolagénu pochádza z kráv, pretože ich koža a spojivové tkanivá sú bohaté na kolagén. Tieto tkanivá by sa inak v mäsovom priemysle vyhodili, avšak keďže sú bohaté na kolagén, kože sa upcyklujú a používajú na výrobu kvalitných zdravotných výrobkov.

 

V mnohých kultúrach na celom svete ľudia odjakživa konzumovali orgánové mäso a spojivové tkanivo kráv. V mnohých západných krajinách však dnes ľudia konzumujú len svalové mäso kráv, ktoré neobsahuje všetky bohaté živiny, ktoré sa nachádzajú v iných častiach tela.

 

Preto sa teraz hovädzí kolagén získava z kože a spojivového tkaniva a premieňa sa na ľahko stráviteľný doplnok.

 

acoloxio

 

Hovädzí kolagén sa získava varením vedľajších produktov z hovädzieho dobytka vo vode. Tento výťažok sa potom vysuší a rozdrví na prášok, čím sa vytvoria doplnky, ktoré dnes používame.

 

Existujú tri typy kolagénu: Typ 1, Typ 2 a Typ 3. Typ I tvorí viac ako 90 % ľudského kolagénu a užívanie hovädzieho kolagénu posilňuje v našom tele typ 1 a typ 3.

 

Čo je kolagén typu 1 a typu 3?

 

Kolagén typu I je dôležitý pre vašu pokožku, kosti, šľachy a väzy, ktorým zabezpečuje mechanickú odolnosť a pevnosť.

Na druhej strane kolagén typu III je prítomný vo vašej pokožke, svaloch a cievach. Keďže hovädzí kolagén posilňuje oba typy, môže pomôcť pri posilňovaní vašej pokožky, kostí, šliach a ďalších.

 

Hovädzí kolagén tvoria najmä tri dôležité aminokyseliny: glycín (33 %), prolín a hydroxyprolín (22 %). Ide o rozhodujúce stavebné zložky kolagénu, šliach a väzív. Najmä hydroxyprolín môže tiež podporovať normálne zápalové procesy a podporovať imunitné funkcie.

 

Čo je lepšie: Hovädzí alebo morský kolagén?

 

Iné typy kolagénu, napríklad morský kolagén, zvyšujú obsah kolagénu typu I a II. Kolagén typu II sa tvorí z voľných vlákien, ktoré dodávajú kĺbom pružnosť a robia chrupavky elastickými.

 

Hovädzí kolagén odporúčame, ak máte záujem zlepšiť svoje športové schopnosti optimalizáciou rastu. Ak chcete zlepšiť zdravie svojich kĺbov a chrupaviek, potom pre vás môže byť vhodnejšou voľbou morský kolagén.

 

Výhody hovädzieho kolagénu

 

Teraz, keď sme pochopili, čo je hovädzí kolagén, pozrime sa na výhody jeho užívania.

 

V priebehu času sa produkcia kolagénu v našom tele znižuje. Môže to byť spôsobené starnutím, fajčením, vystavovaním sa slnku, nadmerným množstvom alkoholu, nedostatkom spánku a dokonca aj cvičením.

 

Hovädzí kolagén mnoho jeho výhod:

 

Môže podporiť vaše ciele v oblasti chudnutia, pretože je to bielkovina, ktorá vám môže zabezpečiť pocit sýtosti.

Môže vám pomôcť budovať svalovú hmotu, pretože bielkoviny hrajú veľkú úlohu pri budovaní svalov.

Môže pomôcť posilniť vašu pokožku, kosti, šľachy a ďalšie.

Môže pomôcť zmierniť príznaky osteoartrózy.

Môže zvýšiť pružnosť, hydratáciu a hustotu kolagénu v pokožke.

Môže znížiť starnutie pokožky a pravdepodobnosť vzniku vrások.

Hoci však hovädzí kolagén v nedávnych štúdiách preukázal sľubné výsledky, na overenie jeho účinkov je potrebných viac štúdií na ľuďoch.

 

Typy a použitie doplnkov hovädzieho kolagénu

 

Existujú dva typy doplnkov stravy s hovädzím kolagénom: želatína a hydrolyzované peptidy hovädzieho kolagénu (alebo skrátene hydrolyzovaný kolagén).

 

Želatína je tá istá želatína, ktorú nájdete vo väčšine špajz. Zvyčajne je v prášku a používa sa do dezertov alebo na zahustenie tekutín. Môžete ju nájsť v pudingoch, želatínových dezertoch alebo v polievkach a dusených jedlách.

 

Čo sú však hovädzie kolagénové peptidy? Hovädzí peptid, známy aj ako hydrolyzované hovädzie kolagénové peptidy, je typ kolagénu, ktorý je rozložený tak, aby ho vaše telo ľahšie vstrebávalo.

 

Dodáva sa vo forme práškov, tabliet alebo kapsúl a dokonca aj výrobkov na tvár, telo a vlasy.

 

akne

 

 

Hovädzí kolagén a jeho vedľajšie účinky.

 

Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov výživy je nevyhnutné pochopiť ich vedľajšie účinky.

 

Hoci sa hovädzí kolagén dobre znáša a má veľmi málo vedľajších účinkov, niektorí užívatelia môžu pociťovať nadúvanie alebo žalúdočnú nevoľnosť, ak sa užíva vo forme želatíny.

 

Niektorí používatelia ho tiež považujú za chuťovo nepríjemný, ak sa užíva v iných formách.

 

Hovädziemu kolagénu by ste sa mali vyhnúť aj vtedy, ak ste alergickí na hovädzie mäso alebo kravské bielkoviny, pretože ide o vedľajší produkt z kravy.

 

Hovädzí kolagén: 

Čo je teda hovädzí kolagén?

 

Hovädzí kolagén je látka získaná prevažne z kráv, o ktorej je známe, že vám pomôže zlepšiť pružnosť pokožky, budovať svaly a zmierniť príznaky osteoartrózy.

 

Hovädzí kolagén sa najčastejšie užíva vo forme prášku. Ak sa však užíva vo forme želatíny, môže spôsobovať nadúvanie a môže byť nevhodný pre osoby citlivé na kravské bielkoviny.

 

Zvýšte príjem kolagénu pomocou objemových živín

Od roku 2016 sme lídrami v oblasti výživových doplnkov. Náš sortiment doplnkov stravy,  je vyrobený z čistých, prírodných zložiek, ktoré prinášajú skutočné výsledky.

 

 

Prezrite si naše produkty a nájdite si výživový doplnok, ktorý vám vyhovuje ešte dnes!

Späť do obchodu