Pomáhajú probiotiká pri Parkinsonovej chorobe?

Obsah:

  • Zmierňujú probiotiká príznaky Parkinsonovej choroby?
  • Parkinsonova choroba a črevný mikrobióm
  • Parkinsonova choroba a probiotiká
  • Mali by ste užívať probiotiká pri Parkinsonovej chorobe?
  • Nevýhody probiotík pri Parkinsonovej chorobe
  • Záver

probiotikaa_1
Parkinsonova choroba je progresívne neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje viac ako 1 milión ľudí.

Neurotransmiter nazývaný dopamín je dôležitý pre schopnosť vášho tela pohybovať sa. Dopamín pochádza z časti mozgu nazývanej substantia nigra a ďalších oblastí mozgu.

Pri Parkinsonovej chorobe dochádza k poškodeniu alebo odumretiu buniek v oblasti substantia nigra, čo vedie k zníženiu hladiny dopamínu a pohybovým ťažkostiam spojeným s týmto ochorením. V súčasnosti nie je známa príčina tohto stavu.

Najnovšie pokroky vo výskume však naznačujú, že naše črevá a životné prostredie môžu zohrávať úlohu v príčine a progresii Parkinsonovej choroby. Rastie najmä záujem o úlohu probiotík ako liečby tohto ochorenia.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy nachádzajúce sa v potravinách a doplnkoch stravy, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravý črevný mikrobióm.

Tento článok sa hlbšie zaoberá Parkinsonovou chorobou a probiotikami, ich úlohou, či sú účinné a či sa ich oplatí užívať.

Zmierňujú probiotiká príznaky Parkinsonovej choroby?

Parkinsonova choroba (PD) má štyri hlavné príznaky:

  • tras v rukách, ramenách, čeľusti, hlave alebo nohách
  • spomalené pohyby
  • svalová stuhnutosť
  • zhoršená rovnováha a koordinácia

Medzi ďalšie časté príznaky patrí zápcha, problémy s močením, ťažkosti s prehĺtaním alebo žuvaním, poruchy reči a kožné problémy (napr. nadmerné potenie, suchá alebo mastná pokožka, podráždenie) .

Parkinsonova choroba a črevný mikrobióm

Výskum naznačil, že príznaky Parkinsonovej choroby (PD) môžu súvisieť s črevnou dysbiózou (nerovnováhou črevných baktérií) a dysfunkciou črevnej bariéry, ktorá má za následok zápal.

Štúdie totiž ukázali, že u pacientov s PD sa prejavuje črevný zápal podobne ako u pacientov s inými zápalovými črevnými ochoreniami, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Tento zápal môže narušiť komunikačný kanál medzi mozgom a črevom nazývaný os mikrobiota - črevo - mozog .

V dôsledku toho môže dôjsť k mnohým problémom, ako je znížená produkcia neurotransmiterov (napr. dopamínu), znížená pohyblivosť čriev a vstrebávanie živín, zmenená produkcia mastných kyselín s krátkym reťazcom, zvýšená priepustnosť čriev a oslabený imunitný systém.

Ďalej sa zdá, že zvyšuje tvorbu Lewyho teliesok, ktoré sú charakteristickým znakom Parkinsonovej choroby.

Stále je však potrebný ďalší výskum.

Parkinsonova choroba a probiotiká

Vzhľadom na súvislosť medzi príznakmi Parkinsonovej choroby (PD) a črevnou dysbiózou začali vedci nedávno skúmať účinky používania probiotík na diverzifikáciu črevného mikrobiómu a potenciálne zvládnutie alebo liečbu príznakov PD.

Väčšina výskumov sa zaoberala probiotikami a ich účinkom na zápchu, ktorá je včasným indikátorom a bežným príznakom PD.

V jednej štúdii z roku 2016 bolo 120 účastníkov s PD rozdelených do kontrolnej alebo intervenčnej skupiny, ktorá dostávala fermentovaný mliečny výrobok obsahujúci viaceré probiotické kmene a prebiotickú vlákninu, ktorá pomáha podporovať rast prospešných baktérií .

Po štyroch týždňoch mala intervenčná skupina výrazne viac dokončených pohybov čriev ako kontrolná skupina.

V ďalšej štúdii z roku 2020 bolo 72 pacientov s PD rozdelených do intervenčnej alebo kontrolnej skupiny, ktorá dostávala počas štyroch týždňov buď probiotické kapsuly s viacerými kmeňmi, alebo rovnako vyzerajúce placebo.

Na konci štúdie osoby v intervenčnej skupine hlásili výrazne častejšie spontánne vyprázdňovanie a lepšiu konzistenciu stolice.

V inej štúdii financovanej spoločnosťou sa tiež pozorovalo významné zlepšenie frekvencie vyprázdňovania a času prechodu črevami po osemtýždňovom užívaní probiotika s viacerými kmeňmi. Podobne ako u kontrolnej skupiny nedošlo k žiadnemu zlepšeniu.

Okrem zápchy sa v žiadnych klinických štúdiách na ľuďoch neskúmal vplyv probiotických doplnkov na iné príznaky PD.

V niektorých štúdiách na myšiach sa však pozorovalo výrazné zlepšenie motorických funkcií a menšie poškodenie neurónov produkujúcich dopamín (čo naznačuje neuroprotektívny účinok) po podávaní probiotických doplnkov až 24 týždňov.

Hoci sú tieto výsledky sľubné, je ťažké povedať, či by sa dali preniesť na ľudí, keďže ľudia a myši majú odlišný mikrobióm, metabolizmus a genetiku.

Našťastie výskum probiotík a PD vyvolal obrovský záujem a inovácie. Preto je pravdepodobné, že veda o tejto téme sa bude v najbližších rokoch vyvíjať.

ZHRNUTIE
Výskum spája črevnú dysbiózu a následný zápal s príznakmi Parkinsonovej choroby (PD). Niektoré výskumy ukázali sľubné výsledky užívania probiotík na liečbu zápchy súvisiacej s PD. Pokiaľ ide o ostatné príznaky, zatiaľ nie je k dispozícii dostatok výskumov.

Mali by ste užívať probiotiká pri Parkinsonovej chorobe?

Hoci výskum probiotiká na liečbu Parkinsonovej choroby (PD) je relatívne nová téma, užívanie probiotík môže byť v niektorých prípadoch prospešné.

Ak trpíte zápchou súvisiacou s PD, môže vám prospieť užívanie probiotického doplnku. Hoci, ktoré prípravky sú najlepšie, sa ešte len musí určiť.

Okrem toho nie je dostatok dôkazov na poskytnutie konkrétnych odporúčaní. Vedci ešte len začínajú chápať úlohu črevného mikrobiómu a probiotík a ich úlohu pri PD. Preto je príliš skoro odporúčať probiotiká ako liečbu (5Dôveryhodný zdroj, 11Dôveryhodný zdroj).

Ak máte záujem o probiotiká, ktoré vám pomôžu zmierniť niektoré príznaky PD, mali by ste sa poradiť s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

ZHRNUTIE
Keďže výskum je ešte len v počiatočnom štádiu, je príliš skoro odporúčať probiotiká na pomoc pri zvládaní alebo liečbe príznakov PD.

Nevýhody probiotík pri Parkinsonovej chorobe

Hoci sa probiotiká vo všeobecnosti považujú za bezpečné, existujú určité potenciálne obavy v súvislosti so suplementáciou probiotikami u ľudí s Parkinsonovou chorobou (PD).

Po prvé, niektoré druhy Enterococcus, ktoré sa nachádzajú v niektorých probiotických doplnkoch, môžu inaktivovať levodopu, liek nahrádzajúci dopamín, ktorý sa používa pri liečbe PD. To si však vyžaduje ďalší výskum a objasnenie u pacientov s PD.

Okrem toho môže probiotická suplementácia zhoršiť SIBO (premnoženie baktérií tenkého čreva), ktoré je bežné u ľudí s Parkinsonovou chorobou.

Nie je tiež známe, ktoré probiotické kmene sú najúčinnejšie pri liečbe príznakov PD a či sú účinnejšie v kombinácii alebo sa užívajú ako jednotlivé kmene.

Na určenie najlepšieho postupu môže byť opodstatnené individuálne posúdenie mikrobiómu .

Napriek tomu žiadna z klinických štúdií na ľuďoch, ktoré skúmali probiotickú suplementáciu u ľudí s Parkinsonovou chorobou (PD), nezaznamenala žiadne závažné vedľajšie účinky.

Napriek tomu je najlepšie sa pred užívaním probiotík poradiť so svojím zdravotníckym pracovníkom.

ZHRNUTIE
Aj keď sa všeobecne považuje za bezpečné, pred začatím užívania probiotík by ste sa mali poradiť so svojím zdravotníckym pracovníkom, aby ste sa uistili, že je to pre vás vhodné.

Záver

Parkinsonova choroba (PD) je komplikované neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí.

Hoci jej príčina nie je známa, vedci začali spájať črevný mikrobióm s PD. Predpokladá sa najmä, že črevný zápal a nerovnováha črevných baktérií môžu zhoršovať príznaky PD.

Následne výskumníci začali skúmať úlohu probiotík pri liečbe PD. Existujú určité údaje podporujúce probiotiká pri podpore zápchy súvisiacej s PD, ale je príliš skoro robiť závery.

Keďže výskum a inovácie sa budú v nasledujúcich rokoch naďalej rozvíjať, čas ukáže, či probiotiká môžu pomôcť pri prevencii alebo liečbe PD. Dovtedy je najlepšie úzko spolupracovať so svojím zdravotníckym pracovníkom, aby ste sa uistili, že dostávate správnu liečbu.

Späť do obchodu