Je pitie kolagénu kľúčom k večne mladej pleti?

Obsah:

  • Kolagén fontána mladosti?
  • Ale čo všetka tá veda, štúdie a sľuby kolagéne?
  • Môžem zvrátiť vrásky pomocou kolagénu?
  • Ako dlho trvá, kým uvidíte výsledky kolagénu?
  • Záver

kolagen mladost

Pravdepodobne ste už počuli o kolagéne a o tom, aký je dôležitý pre vašu pleť. Ale naozaj sa jeho konzumácia prejavuje väčším množstvom kolagénu v pokožke? Pozrime sa na dôkazy.

Stavebný kameň pružnej a mladistvej pleti?

Počuli sme, že ste to, čo jete, takže technicky by pitie alebo konzumácia kolagénu pomohli telu dodať stavebné kamene na tvorbu kolagénu... však?

Najprv si rozoberme slovo kolagén, ktoré sa vkráda do našich kozmetických výrobkov, doplnkov stravy a reklám na Facebooku. Kolagén je neuveriteľne dôležitá bielkovina, ktorá udržiava tkanivá a kosti pohromade. Konkrétne v prípade vašej pokožky kolagén pomáha dodať vašej pokožke štruktúru a pružnosť alebo ten povestný "odraz".

Teoreticky by vám teda zvýšenie hladiny kolagénu v pokožke - alebo zabránenie jeho úbytku - pomohlo vyzerať mladšie. Ale pomôže vám jeho pitie alebo konzumácia?

O kolagéne by sme mohli hovoriť celé dni: je dôležitou súčasťou zdravia kĺbov a tiež hustých a lesklých vlasov.

Ale to, čo ho robí takým populárnym vo svete krásy, je jeho prínos pre pokožku, najmä pri užívaní kolagénu na tvár.

Prirodzené starnutie treba oslavovať, ale ak chcete:

  • mať pevnejšiu a hladšiu pleť
  • Pomôcť zredukovať jemné linky a vrásky
  • Pomôcť predchádzať hlbokým vráskam
  • Posilniť tenkú a popraskanú pokožku
  • Hydratovať pleť a udržať ju žiarivú

Potom by možno stálo za to vyskúšať kolagénový doplnok.

Kolagén fontána mladosti?

Kolagén obsahuje aminokyselinu hydroxyprolín, ktorá je v mladistvej pleti jedinečná. Zistilo sa, že prolyl-hydroxyprolín, fragment kolagénu, ktorý sa skladá len z dvoch aminokyselín, in vitro (v bunkách) podnecuje kožné bunky, aby produkovali viac kyseliny hyalurónovej, ďalšej zložky, ktorá je dôležitá pre zvýšenie obsahu vody v pokožke.

Bohužiaľ, zvyčajne máte len veľmi malú kontrolu nad tým, kam vaše telo ukladá veci. Keď zjete alebo vypijete bielkovinu, ako je kolagén, váš žalúdok a tenké črevo bielkovinu rozložia pomocou enzýmov. Tieto malé fragmenty sú zvyčajne až tri aminokyseliny dlho predtým, ako ich vaše telo dokáže vstrebať. To nie je veľa aminokyselín. A väčšinou vaše telo nedokáže rozoznať, že tieto konkrétne fragmenty pochádzajú z kolagénu - môže to byť akýkoľvek iný proteín.

Ale čo všetka tá veda, štúdie a sľuby o kolagéne?

Podobne ako v prípade fontány mladosti, aj vedecké poznatky o kolagéne sa v rôznych kanáloch prekladali rôzne, čo viedlo k veľmi odlišným záverom. Hoci existujú štúdie, v ktorých kolagénové doplnky zlepšili pleť, všetko je to na myšiach a potkanoch a dokonca aj na prasatách.

A to, čo funguje v laboratóriu, nemusí vždy fungovať na našu pokožku. Ďalším problémom týchto štúdií doplnkov je, že často používajú kombináciu zložiek. To znamená, že nemôžete s istotou povedať, že účinok má práve kolagén. Je to ešte zložitejšie, pretože v skutočnosti existuje 28 rôznych typov kolagénu a nie všetky pomáhajú vašej pleti!

Kolagénové bielkoviny sa tiež skladajú z tisícov aminokyselín. Väčšina doplnkov stravy používa kolagén, ktorý bol hydrolyzovaný (rozštiepený), ale môžete ho rozložiť mnohými rôznymi spôsobmi. Je pravdepodobné, že telo ich nemusí všetky spracovať rovnakým spôsobom. To znamená, že štúdia, ktorá preukázala prínos jednej formy kolagénu, vám nič nepovie o iných formách kolagénu - alebo dokonca o iných kolagénových doplnkoch.

A ešte k tým "podľa vedeckých správ". Boli vykonané klinické štúdie kolagénu na ľuďoch? Iste. To však prináša ďalší problém. Mnohé z týchto štúdií vykonali ľudia, ktorí predávajú kolagénové doplnky. Je tu zrejmá zaujatosť smerom k publikovaniu dobrých výsledkov.

Dobrovoľníci denne užívali doplnok obsahujúci 5 gramov hydrolyzovaného kolagénu získaného z rybej chrupavky, ako aj celý rad ďalších vitamínov a minerálov. Po 60 dňoch sa zlepšila suchosť, vrásky a hĺbka nazolabiálnych záhybov a po 12 týždňoch sa zlepšila hustota kolagénu a pevnosť pokožky. Vo väčšine častí štúdie sa nepoužilo kontrolné placeboDôveryhodný zdroj a štúdiu v plnom rozsahu zverejnila spoločnosť vyrábajúca doplnok.

V ďalšej štúdii sponzorovanej výrobcom, ktorá prebiehala v spolupráci s univerzitou, dobrovoľníci užívali buď doplnok obsahujúci 2,5 gramu kolagénového peptidu denne, alebo placebo počas ôsmich týždňov. Zistilo sa zlepšenie očných vrások, ako aj obsahu kože. Ten istý doplnok po ôsmich týždňoch zlepšil aj elasticitu pokožky v samostatnej štúdii.

V ďalšej placebom kontrolovanej štúdii, ktorú uskutočnil výrobca, sa zistilo, že 10 gramov denného doplnku kolagénového peptidu zlepšilo hydratáciu pokožky po ôsmich týždňoch, zvýšilo hustotu a znížilo fragmentáciu kolagénu v pokožke po štyroch týždňoch.

Aj keď to vyzerá, že kolagénové doplnky sú sľubné a potenciálne by mohli fungovať, dôkazy nie sú ani zďaleka spoľahlivé!

Môžem zvrátiť vrásky pomocou kolagénu?

Ako sme už povedali, neexistuje spôsob, ako lusknúť prstami a vrátiť pleť o desať rokov späť.

Nikdy však nie je neskoro začať pozorovať účinky kolagénu na vašej pleti.

Kolagén môžete používať preventívne v každom (dospelom) veku. Dopĺňanie kolagénu po dvadsiatke a tridsiatke síce pomôže odvrátiť suchú a ochabnutú pleť, ale výsledky môžete vidieť aj neskôr.

 Dopĺňanie kolagénu zvyšuje výmenu kožných buniek a pomáha vytvárať silnejšiu a pevnejšiu pokožku - všetky tieto faktory môžu prispieť k hladšiemu vzhľadu.

Ako dlho trvá, kým uvidíte výsledky kolagénu?

Hoci sa kolagén vstrebáva do tela rýchlo, na to, aby sa prejavili jeho účinky, si budete musieť počkať trochu dlhšie, najmä pri užívaní kolagénu na pleť.

Zmeny by ste mohli vidieť približne po 2 mesiacoch, ale mali by ste počítať s tým, že na úplné účinky kolagénu si počkáte 3 až 6 mesiacov.

Pokračujte v práci! Kolagénové doplnky pôsobia u každého inak, takže výsledky môžete vidieť v trochu inom čase.

Záver

Vyzerá to tak, že poklepávanie vody z fontány mladosti na pokožku je stále účinnejšie ako pitie z nej! Hľadajte lokálne produkty, ako sú krémy s obsahom vitamínu A so zložkami ako retinol a tretinoín. Tie sú zlatým štandardom na posilnenie kolagénu v pokožke. Séra s vitamínom C sú tiež fantastické na zvýšenie kolagénu.

Hydratácia pleti je tiež častou príčinou unavene vyzerajúcej pleti a ľahko ju napravíte aj pomocou sér a hydratačných krémov. Hľadajte humektantné zložky alebo zložky, ktoré podporujú zadržiavanie vlhkosti, ako je glycerín a kyselina hyalurónová, ktoré pleť vypĺňajú a zakrývajú vrásky.

Najdôležitejšie je, že opaľovacie krémy s vysokou ochranou proti UVA žiareniu zabránia voľným radikálom, aby vôbec rozkladali kolagén.

Späť do obchodu