Môžu probiotiká pomôcť zvládnuť príznaky menopauzy?

Obsah:

  • Príznaky menopauzy
  • Vedľajšie účinky probiotík, ktoré treba zvážiť
  • Odporúčania týkajúce sa probiotických výrobkov
  • Záver

probiotika_2
Probiotiká môžu pomôcť zmierniť príznaky menopauzy a regulovať telesnú hmotnosť, ale ich účinnosť zostáva sporná.

Menopauza môže byť pre niektorých ľudí náročným obdobím. Mnohí ľudia pociťujú návaly horúčavy, nočné potenie a ďalšie príznaky spolu s fyzickými zmenami, ako je napríklad priberanie na váhe.

Príznaky menopauzy

Príznaky, ktoré sa vyskytujú počas tohto prechodného obdobia, sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť. Niektorí ľudia nemusia mať žiadne príznaky, niektorí môžu mať mierne príznaky a niektorí môžu mať závažné príznaky.

Príznaky menopauzy môžu trvať niekoľko rokov a keď ustúpia, môžete mať pocit, že ste dosiahli koniec menopauzy. Vstup do postmenopauzálnej fázy však môže priniesť ďalšie zdravotné riziká, ako je osteoporóza a srdcové ochorenia.

Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky alebo znížiť ich závažnosť. Toto by ste mali vedieť.

Návaly tepla a nočné potenie

Hypotalamus v mozgu reguluje váš hormonálny systém a telesnú teplotu.

Zníženie produkcie estrogénov počas menopauzy môže ovplyvniť činnosť vášho hypotalamu tak, že začne pracovať inak, čo vedie k vazomotorickým príznakom.

Vazomotorické príznaky sa objavujú, keď sa náhle zmení veľkosť vašich ciev, čo má za následok vyššiu telesnú teplotu. Tieto účinky sú všeobecne známe ako návaly horúčavy a nočné potenie.

Malá štúdia z roku 2017 zahŕňajúca 62 žien naznačuje, že konzumácia probiotík spolu s doplnkami stravy, ako je červená ďatelina, môže pomôcť znížiť vazomotorické príznaky.

Červená ďatelina je druh strukoviny, ktorá obsahuje izoflavón, látku, ktorá pôsobí podobne ako estrogén.

Hoci sa červená ďatelina predáva ako extrakt na zníženie menopauzálnych príznakov, jej účinnosť pri ich liečbe zostáva nejasná.

Kvalita spánku a zlepšenie nálady

Predpokladá sa, že črevá a mozog spolu komunikujú prostredníctvom nervového, imunitného a endokrinného systému. Druhy prospešných baktérií prítomných v črevách môžu dokonca ovplyvňovať vašu náladu.

Zmeny nálady, návaly tepla a nočné potenie sú príznaky menopauzy, ktoré môžu narúšať váš spánok.

Prehľad štúdií z roku 2020 zistil súvislosť medzi probiotickými baktériami a kvalitou spánku a zlepšením nálady u ľudí, ktorí pociťovali úzkosť a depresiu.

Vaginálne infekcie

Vagína funguje ako bariéra, ktorá zabraňuje škodlivým baktériám spôsobiť infekciu.

Pred menopauzou estrogén podporuje kolonizáciu laktobacilov, druhu prospešných baktérií vo vagíne. Laktobacily pomáhajú udržiavať nižšiu hladinu vaginálneho pH, čím sa znižuje riziko vaginálnych infekcií.

Nedostatočná produkcia estrogénu počas menopauzy a po menopauze môže zvýšiť vaginálnu hladinu pH, čo umožňuje rast škodlivých baktérií, ako sú Enterobacter, Escherichia coli, Candida a Gardnerella.

Tieto baktérie môžu zvýšiť vaše riziko vaginálnych infekcií.

Predpokladá sa, že užívanie probiotík samostatne alebo v kombinácii s antimikrobiálnymi liekmi môže pomôcť predchádzať vaginálnym infekciám a príznakom s nimi súvisiacim, ako sú zmeny vaginálneho výtoku a nezvyčajný zápach.

Osteoporóza

Estrogén zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní pevnosti kostí a pokles produkcie estrogénu môže zvýšiť riziko vzniku osteoporózy.

Úlohu zohráva aj váš vek, pohlavie pridelené pri narodení, rasa, etnický pôvod a celkový zdravotný stav.

V celosvetovom meradle je 1 z 3Ženy nad 50 rokov sú ohrozené zlomeninami spôsobenými osteoporózou.

Obmedzenie alebo ukončenie používania tabakových výrobkov a užívanie doplnkov vápnika a vitamínu D môže pomôcť spomaliť úbytok kostnej hmoty.

V prehľade štúdií z roku 2021 sa zistilo, že zaradenie probiotík môže pomôcť zvýšiť hustotu kostných minerálov v bedrovej časti chrbtice u ľudí po menopauze.

Priberanie a úbytok hmotnosti

Prírastok na váhe je bežný medzi tými, ktorí zažívajú perimenopauzu a menopauzu, pretože dochádza k postupnému poklesu produkcie estrogénu a funkcie vaječníkov.

V tomto období je typický úbytok svalovej hmoty a prerozdelenie telesného tuku, pričom viac tuku sa hromadí v oblasti brucha.

Viac tuku v oblasti pása môže zvýšiť riziko inzulínovej rezistencie a dyslipidémie.

Nedostatok pohybu a strava s vysokým obsahom tuku, soli a cukru môžu tiež prispievať k nárastu hmotnosti, hromadeniu tuku v oblasti brucha a riziku kardiovaskulárnych a metabolických ochorení.

Okrem toho stres vyvolaný menopauzou môže vyvolať emočné stravovanie, ktoré môže prispieť k priberaniu na váhe.

Výskum naznačuje, že zloženie baktérií v hrubom čreve by mohlo prispievať k metabolickým ochoreniam. Ľudia s nadváhou alebo obezitou môžu byť náchylnejší na zápaly, inzulínovú rezistenciu a hromadenie tuku.

Predpokladá sa, že niektoré kmene probiotík zlepšujú zdravie sliznice čreva tým, že znižujú zápal a znižujú riziko obezity a iných chronických ochorení.

Konkrétne probiotiká môžu podporovať chudnutie zvýšením obsahu mastných kyselín s krátkym reťazcom, zvýšením počtu prospešných baktérií, znížením zápalu a ukladania tuku a zlepšením citlivosti na inzulín.

Z prehľadu štúdií z roku 2017 vyplýva, že krátkodobá suplementácia probiotikami - trvajúca menej ako 12 týždňov - môže prispieť k miernemu zníženiu telesnej hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti a percenta telesného tuku.

Väčšina výskumov o probiotikách a chudnutí sa však týkala malých skupín účastníkov a skúmala len účastníkov s nadváhou alebo obezitou.

Na lepšie pochopenie potenciálnej úlohy probiotík pri chudnutí je potrebný ďalší výskum.

Vedľajšie účinky probiotík, ktoré treba zvážiť

Probiotiká môžete konzumovať konzumáciou fermentovaných potravín, ako sú jogurt, kefír, kyslá kapusta, kimči a kombucha, alebo môžete užívať probiotické doplnky stravy.

Potraviny s prirodzene sa vyskytujúcimi probiotikami sú vo všeobecnosti dobre znášané, ak sa konzumujú s mierou.

Hoci probiotické doplnky môžu mať o niečo častejšie vedľajšie účinky, tieto účinky sú zvyčajne mierne a zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých dní až týždňov.

Pomalé začatie s nízkou dávkou a postupné zvyšovanie dávky v priebehu času môže pomôcť znížiť riziko vedľajších účinkov.

Dočasné vedľajšie účinky môžu zahŕňať:

  • plyn
  • nadúvanie
  • zápcha
  • zvýšený smäd
  • bolesť hlavy

Ak vaše príznaky pretrvávajú alebo sa časom zhoršujú, prestaňte probiotiká používať a poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom.

Odporúčania týkajúce sa probiotických výrobkov

Konzumácia probiotík môže pomôcť zmierniť príznaky menopauzy tým, že vyváži jedinečný mikrobióm škodlivých a zdraviu prospešných baktérií vo vašom tele.

Bifidobacterium animalis je druh baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vašom hrubom čreve. Doplnenie stravy o tento typ baktérií môže znížiť množstvo brušného tuku, ktorý je jedným z kľúčových faktorov spojených s metabolickými poruchami.

Lactobacillus gasseri je typ baktérií, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vagíne. Štúdie zahŕňajúce hlodavce preukázali účinky na zníženie hmotnosti pri užívaní Lactobacillus gasseri.

Synbiotiká, zmes prebiotík a probiotík, môžu tiež podporovať chudnutie a protizápalové funkcie.

Prečítajte si viac o najlepších probiotických doplnkoch odporúčaných dietológmi.

Ak si vyberáte potraviny s probiotikami, ako sú jogurty a kefír, čítaním obalov potravín sa uistite, že obsahujú živé baktérie.

Podľa súčasných predpisov Úradu pre potraviny a liečivá o označovaní potravín nie je povinné, aby výrobcovia jogurtov uvádzali množstvo a stav baktérií prítomných v ich výrobku. Toto nariadenie sa však od 1. januára 2024 mení.

Záver

Probiotiká môžu pomôcť zmierniť príznaky menopauzy a regulovať telesnú hmotnosť, ale ich účinnosť zostáva kontroverzná.

Je potrebný ďalší výskum, aby sa preskúmali a podporili zdravotné výhody spojené s užívaním probiotík v rôznych fázach menopauzy.

Napríklad samotná konzumácia probiotík nevedie k zníženiu hmotnosti počas perimenopauzy, menopauzy ani postmenopauzy.

Späť do obchodu