Astigmatizmus

Astigmatizmus je typ refrakčnej chyby oka, spôsobenej zvyčajne nepravidelnosťou v tvare rohovky, čo má za následok rozmazané alebo skreslené videnie. Pre ostré videnie je potrebné, aby sa ohnisko nachádzalo na sietnici. Ohniskom v oku nazývame bod, v ktorom sa spájajú svetelné lúče dopadajúce do oka.

Obsah:

  • Čo je astigmatizmus
  • Príznaky a symptómy astigmatizmu
  • Príčiny astigmatizmu
  • Diagnostika astigmatizmusu
  • Liečba astigmatizmusu

Čo je astigmatizmus

Astigmatizmus  je bežná a všeobecne liečiteľná nedokonalosť v zakrivení oka, ktorá spôsobuje rozmazané videnie do diaľky a na blízko.

Astigmatizmus vzniká, keď má buď predná plocha oka (rohovka), alebo šošovka vo vnútri oka nesprávne zakrivenie. Namiesto jedného zakrivenia ako guľa je povrch vajcovitý. To spôsobuje rozmazané videnie na všetky vzdialenosti.

Astigmatizmus je často prítomný už pri narodení a môže sa vyskytovať v kombinácii s krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou. Často nie je natoľko výrazný, aby si vyžadoval korekciu. Ak je, možnosťami liečby sú korekčné šošovky alebo chirurgický zákrok.

Astigmatizmus_1

Príznaky a symptómy astigmatizmu

Príznaky a symptómy astigmatizmu môžu zahŕňať:

  • Rozmazané alebo skreslené videnie
  • namáhanie očí alebo nepríjemné pocity
  • Bolesti hlavy
  • ťažkosti s nočným videním
  • Žmurkanie

Príčiny astigmatizmu

Oko má dve štruktúry so zakrivenými povrchmi, ktoré ohýbajú (lámu) svetlo na sietnici, ktorá vytvára obraz:

  • Rohovka, priehľadná predná plocha oka spolu so slzným filmom.
  • Šošovka, priehľadná štruktúra vo vnútri oka, ktorá mení tvar, aby pomohla oku zaostriť na blízke predmety

V dokonale tvarovanom oku má každý z týchto prvkov okrúhle zakrivenie, ako povrch hladkej gule. Rohovka alebo šošovka s takýmto zakrivením ohýba (láme) všetko prichádzajúce svetlo rovnako a vytvára ostro zaostrený obraz priamo na sietnici v zadnej časti oka

aoci

Refrakčná chyba

Ak má buď rohovka, alebo šošovka vajcovitý tvar s dvoma nesúhlasnými krivkami, svetelné lúče nie sú ohnuté rovnako, čo znamená, že vznikajú dva rôzne obrazy. Tieto dva obrazy sa prekrývajú alebo spájajú a výsledkom je rozmazané videnie. Astigmatizmus je typom refrakčnej chyby.

Astigmatizmus vzniká vtedy, keď je rohovka alebo šošovka zakrivená strmšie v jednom smere ako v druhom. Astigmatizmus rohovky máte, ak má vaša rohovka nesprávne zakrivenie. Šošovkový astigmatizmus máte, ak má vaša šošovka nezodpovedajúce krivky.

Oba typy astigmatizmu môžu spôsobiť rozmazané videnie. Rozmazané videnie sa môže vyskytovať viac v jednom smere: horizontálne, vertikálne alebo diagonálne.

Astigmatizmus môže byť prítomný od narodenia alebo sa môže vyvinúť po úraze oka, ochorení alebo operácii. Astigmatizmus nie je spôsobený ani sa nezhoršuje čítaním pri zlom osvetlení, sedením príliš blízko pri televízore alebo žmurkaním.

Astigmatizmus

Astigmatizmus je typ refrakčnej chyby spôsobenej tým, že rohovka alebo šošovka majú nesprávne zakrivenie. To spôsobuje, že videnie je rozmazané, pretože sú v ňom dva obrazové body.

Ďalšie refrakčné chyby

Astigmatizmus sa môže vyskytovať v kombinácii s inými refrakčnými chybami, medzi ktoré patria:

  • krátkozrakosť (myopia). Dochádza k nej vtedy, keď je rohovka príliš zakrivená alebo je oko dlhšie ako zvyčajne. Svetlo sa namiesto presného zaostrenia na sietnicu sústreďuje pred sietnicu, takže vzdialené predmety sa zdajú byť rozmazané.
  • Ďalekozrakosť (hyperopia). K nej dochádza, keď je rohovka zakrivená príliš málo alebo je oko kratšie ako zvyčajne. Účinok je opačný ako pri krátkozrakosti. Keď je oko v uvoľnenom stave, svetlo sa nikdy nezaostrí na zadnú časť oka, takže blízke predmety sa zdajú rozmazané.

Diagnostika astigmatizmusu

Astigmatizmus sa diagnostikuje pomocou očného vyšetrenia. Kompletné očné vyšetrenie zahŕňa sériu testov na kontrolu zdravia očí a refrakciu, ktorá určuje, ako oči ohýbajú svetlo.

Očný lekár môže použiť rôzne prístroje, namieriť jasné svetlo priamo na vaše oči a požiadať vás, aby ste sa pozerali cez niekoľko šošoviek. Lekár pomocou týchto testov preskúma rôzne aspekty vašich očí a zraku a určí predpis potrebný na zabezpečenie jasného videnia pomocou okuliarov alebo kontaktných šošoviek.

Liečba astigmatizmusu

Cieľom liečby astigmatizmu je zlepšiť jasnosť videnia a pohodlie očí. Liečbou sú korekčné šošovky alebo refrakčná chirurgia.

Korekčné šošovky

Nosením korekčných šošoviek sa lieči astigmatizmus tým, že sa vyrovnáva nerovnomerné zakrivenie rohovky alebo šošovky.

Medzi typy korekčných šošoviek patria:

  • Okuliare. Okuliare sa vyrábajú so šošovkami, ktoré pomáhajú kompenzovať nerovnomerný tvar oka. Vďaka šošovkám sa svetlo správne ohýba do oka. Okuliare môžu korigovať aj iné refrakčné chyby, napríklad krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť.
  • Kontaktné šošovky. Podobne ako okuliare, aj kontaktné šošovky môžu korigovať väčšinu astigmatizmu. Sú dostupné v rôznych typoch a štýloch.

Kontaktné šošovky sa používajú aj pri zákroku nazývanom ortokeratológia. Pri ortokeratológii sa pevné kontaktné šošovky nosia počas noci počas spánku, kým sa zakrivenie oka nevyrovná. Potom sa šošovky nosia menej často, aby sa nový tvar udržal. Ak sa liečba preruší, oko sa vráti do pôvodného tvaru a refrakčnej chyby.

Dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek zvyšuje riziko infekcie oka.

Refrakčná chirurgia

Refrakčná chirurgia zlepšuje videnie a znižuje potrebu okuliarov alebo kontaktných šošoviek. Očný chirurg pomocou laserového lúča pretvára krivky rohovky, čím koriguje refrakčnú chybu. Pred operáciou vás lekári zhodnotia a určia, či ste kandidátom na refrakčnú operáciu.

Medzi druhy refrakčnej chirurgie astigmatizmu patria:

  • Laserom asistovaná keratomileúzia in situ. Pri tomto zákroku očný chirurg vytvorí v rohovke tenkú, sklopnú klapku. Pomocou excimerového lasera vymodeluje tvar rohovky a potom klapku opäť umiestni.
  • Laserom asistovaná subepiteliálna keratektómia. Namiesto vytvorenia klapky v rohovke chirurg uvoľní tenký ochranný kryt rohovky (epitel) pomocou špeciálneho alkoholu. Pomocou excimerového lasera zmení zakrivenie rohovky a potom uvoľnený epitel znovu umiestni.
  • Fotorefrakčná keratektómia. Tento postup je podobný laserom asistovanej subepiteliálnej keratektómii (LASEK), s tým rozdielom, že chirurg odstráni epitel. Ten prirodzene dorastie a prispôsobí sa novému tvaru rohovky. Možno budete musieť niekoľko dní po operácii nosiť obväzovú kontaktnú šošovku.
  • Epi-laserom asistovaná keratomileúzia in situ. Ide o variant . Chirurg používa špeciálnu mechanizovanú tupú čepeľ - namiesto alkoholu - na oddelenie veľmi tenkého plátu epitelu. Potom pomocou excimerového lasera upraví tvar rohovky a zmení polohu epitelu.
  • Extrakcia šošovky malým rezom. Tento novší typ refrakčnej chirurgie pretvára rohovku pomocou lasera, ktorý pod povrchom rohovky vytvorí kúsok tkaniva v tvare šošovky (lentikulu). Čočka sa potom odstráni cez veľmi malý rez. Zákrok extrakcie šošovky malým rezom  je zatiaľ schválený len na liečbu miernej krátkozrakosti.
  • Medzi ďalšie typy refrakčných operácií patrí extrakcia čírej šošovky a implantácia kontaktných šošoviek. Neexistuje jediná najlepšia metóda refrakčnej chirurgie a mali by ste sa rozhodnúť až po kompletnom zhodnotení a dôkladnej diskusii so svojím chirurgom.

Medzi možné komplikácie, ktoré sa môžu vyskytnúť po refrakčnej operácii, patria:

  • nedostatočná alebo nadmerná korekcia vášho pôvodného problému
  • Vedľajšie vizuálne účinky, ako je napríklad halo alebo hviezdokopa, ktoré sa objavujú okolo svetiel
  • Suché oko
  • infekcia
  • Zjazvenie rohovky
  • Zriedkavo strata zraku

 

 

 

Späť do obchodu