Očné cvičenia na zlepšenie zraku

Obsah:

  • Výhody očných cvičení
  • Ako zlepšiť zrak - najlepšie očné cvičenia
  • Ďalšie tipy na zlepšenie zraku

cvicenie oči

Vieme, že cvičenie svalov je dobré pre naše zdravie. A čo očné cvičenia na zlepšenie zraku?

Hoci neexistujú účinné očné cvičenia na astigmatizmus, krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť, inak známe ako refrakčné chyby, očné cvičenia môžu pomôcť pri optimalizácii zrakových schopností.

Zraková terapia, druh fyzikálnej terapie očí, preukázateľne zlepšuje určité stavy týkajúce sa nastavenia a zaostrenia očí. Počas terapie zraku sa pacientovi predpíše súbor očných cvičení okrem iných stavov aj na lenivé oko. Hoci starostlivosť očného lekára môže poskytnúť viac usmernení, ako používať očné cvičenia, existujú niektoré cviky na očné svaly, ktoré možno vykonávať doma.

Hoci by som neočakával, že tieto očné cviky rýchlo zlepšia videnie, pri usilovnosti môžu postupne pomôcť pri problémoch so zaostrovaním a únavou očí.

Výhody očných cvičení

Cvičenie očí, tradične vo forme terapie zraku, môže pomôcť zabezpečiť efektívnu spoluprácu oboch očí.

Existujú bežné príznaky, ktoré môžu naznačovať, že cvičenia na posilnenie zraku môžu byť užitočné. Patrí k nim preskakovanie riadkov alebo slov pri čítaní, zatváranie oka, únava očí a bolesť hlavy.

Zraková terapia môže riešiť problémy s otáčaním očí (strabizmus) a lenivým okom (amblyopia), sledovaním pohybu očí (sakadická dysfunkcia) a tímovou prácou očí (konvergenčná nedostatočnosť). Ukázalo sa, že cvičenia na lenivé oči sú obzvlášť užitočné pri náprave tohto stavu, najmä ak sa zachytí včas.

Ako zlepšiť zrak - najlepšie očné cvičenia

Palming

Palming je jogové očné cvičenie, ktoré naznačuje uvoľnenie svalov okolo očí, čím sa znižuje únava očí.

Ak chcete palmovať, začnite trením rúk o seba, aby ste ich zahriali. Zavrite oči a položte dlaň každej ruky na príslušnú lícnu kosť. Priložte dlaň na každé oko a päť minút zhlboka dýchajte.

Žmurkanie

Keď trávime čas na digitálnych zariadeniach, frekvencia nášho žmurkania sa spomaľuje. To môže spôsobiť vysušenie očí, ktoré sa potom cítia ako pieskové, zrnité a unavené.

Ak si nájdete čas na vedomé žmurkanie, môžete obnoviť slzný film. Žmurkanie pumpuje olejové žľazy vo viečkach a stimuluje ich mazacie sekréty. Pomáha tiež rozptýliť slzy po očiach.

Cvičenie žmurkania môže zahŕňať zatvorenie očí, dvojsekundovú pauzu a ich opätovné otvorenie. Pri zatvorených očiach možno vedome pevne stlačiť viečka, aby sa dodatočne stimulovali olejové žľazy.

Tlačenie ceruzky

Tlaky na ceruzku sa bežne používajú na nácvik pohybu očí smerom k sebe alebo ich zbiehania pri pohľade na blízky predmet.

Ak chcete robiť tlaky na ceruzku, držte ceruzku na dĺžku ruky, pričom máte nasadenú najlepšiu korekciu videnia na blízko. Sústreďte sa na špičku gumy. Ak je na gume písmeno, zaostrite naň, aby bolo čitateľné. Teraz pomaly posúvajte ceruzku smerom k nosu, pričom gumu alebo písmeno udržujte v jednej polohe a zaostrené. Akonáhle sa zdvojí, opäť ju odtiahnite od očí. Postup niekoľkokrát zopakujte.

Zaostrovanie na blízko a na diaľku

Striedanie blízkeho a vzdialeného zaostrovania pomáha trénovať váš zaostrovací systém, aby sa primerane zapájal a uvoľňoval.

Držte palec 10 cm od tváre a zaostrite naň na 15 sekúnd. Prípadne môžete držať blízky predmet s písmenom, aby ste lepšie zapojili zaostrovací systém. Po pätnástich sekundách presuňte pohľad na cieľ vzdialený 20 stôp (6 metrov) a opäť podržte zaostrenie 15 sekúnd. Vráťte sa k palcu. Opakujte niekoľkokrát.

Obrázok 8

Sledovanie objektu očami môže byť pre niektorých náročné. Na precvičenie tejto schopnosti si môžete precvičiť osmičky.

Vyberte si bod na podlahe vo vzdialenosti 10 metrov od seba. Očami sledujte imaginárnu osmičku. Pokračujte 30 sekúnd a potom zmeňte smer.

Pravidlo 20-20-20

Keď používame oči na prácu na blízko, náš systém zaostrovania sa môže unaviť. Oči sa nám tiež môžu vysušiť. Pravidelné prestávky môžu pomôcť zmierniť toto napätie.

Pravidlo 20-20-20 si ľahko zapamätáte. Každých 20 minút práce na blízko sa pozerajte 20 sekúnd na cieľ vzdialený 20 metrov. Teraz sa môžete vrátiť k činnosti na blízko.

Brock String

Brockovu šnúru vyvinul Frederick Brock zo Švajčiarska, priekopník v oblasti terapie zraku. Môže sa používať na rôzne cvičenia na tréning zrakového systému.

Ak chcete nastaviť Brockovu šnúru, na každom konci šnúry uviažte slučku. Jednu slučku pripevnite na kľučku dverí. Umiestnite tri korálky. Na to budete chcieť umiestniť vzdialenostnú korálku najbližšie ku kľučke. Stredný korálik by sa mal nachádzať vo vzdialenosti 2-5 metrov od vás. Blízky korálik by mal byť 6 palcov od vášho nosa. Držte naučenú šnúrku priamo pod nosom.

S Brockovou šnúrkou možno vykonávať sled cvičení na tréning sledovania, vyrovnávania a zaostrovania očí.

Barelová karta

Karta so súdkom trénuje oči, aby sa pri pohľade na blízky objekt otočili k sebe alebo sa zblížili.

Na začiatok držte kartu so súdkom rovnobežne s nosom tak, aby boli kruhy vodorovne zarovnané a najväčšie kruhy boli najvzdialenejšie od nosa. Zatvorte každé oko. Jedno oko bude vidieť červené kruhy, zatiaľ čo druhé bude vidieť zelené. Podľa potreby upravte, aby každé oko videlo rovnakú časť karty a aby nedošlo k nakloneniu. Teraz zamerajte oči na kruhy, ktoré sú od vás najvzdialenejšie. Oba obrazy by sa mali prekrývať, čím vznikne jeden červeno-zelený kruh. Po 5 sekundách presuňte pohľad na stredný kruh. Nakoniec presuňte pohľad na najmenší najbližší kruh. Je dôležité si uvedomiť, že kruhy, na ktoré sa nesústredíte, sa budú javiť ako dvojité; to je normálne. Po dokončení jedného cyklu uvoľnite oči. Mali by ste sa dopracovať k dokončeniu 10 cyklov, pričom na každom z troch kruhov vydržíte pozerať 10 sekúnd.

Ďalšie tipy na zlepšenie zraku

Prírodné spôsoby zlepšenia zraku a zdravia očí
Môžete sami podniknúť kroky na zlepšenie zdravia očí a prevenciu straty zraku:

  • Nefajčite.
  • Jedzte zdravú, vyváženú stravu s tmavou listovou zeleninou a rybami s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín.
  • Pravidelne cvičte.
  • Používajte ochranné okuliare počas činností, ktoré môžu byť nebezpečné pre vaše oči, ako sú práce na záhrade, šport alebo opravy v domácnosti.
  • Pred manipuláciou s kontaktnými šošovkami si umyte ruky.
  • Noste slnečné okuliare s 99 % alebo 100 % ochranou proti UVA a UVB žiareniu.
  • Osoby, ktoré veľa pracujú s počítačom, by mali zvážiť počítačové okuliare, aby si chránili zrak počas dlhých dní práce pred obrazovkou.

Zdravie očí môže zlepšiť aj zvládanie chronických ochorení, ako je napríklad cukrovka. Čím skôr podniknete kroky na zlepšenie svojho zdravia, tým lepšie.

Ľudia s diabetom 1. alebo 2. typu sú vystavení vyššiemu riziku viacerých očných ochorení, ako je napríklad sivý zákal, diabetický makulárny edém a diabetická retinopatia.

Približne u 33 % ľudí s diabetom vo veku 40 rokov a viac sa už objavili príznaky diabetickej retinopatie. Riziko oslepnutia sa však môže znížiť o 95 %, ak sa diabetická retinopatia včas odhalí a lieči.

Späť do obchodu