Päť tipov pre zdravé kĺby

Kto by si nechcel zachovať radosť z pohybu a života po celý život? Veľa závisí od stavu našich kĺbov, ktoré nám umožňujú plynulý a elegantný pohyb. Ale len ak sú zdravé. Postarajme sa o ne skôr, ako začnú bolieť. Starostlivosť si zaslúži chrupavka. Zakrýva kĺbové puzdro a hlavicu, ktoré do seba zapadajú a hladko po sebe kĺžu. Hoci je chrupavka veľmi odolná voči opotrebovaniu, ak nie je dostatočne vyživovaná, môže sa poškodiť a radosť z pohybu je tá tam.

 

Päť tipov pre zdravé kĺby
 

1. Hýbte sa, športujte

2. Nepreťažujte svoje kĺby

3. Dbajte na dobrú obuv

4. Stravujte sa zdravo a veľa pite

5. Vyberte si kolagénovú výživu Coloxio Complex

 

1. Hýbte sa, športujte


Kĺby milujú pohyb a bez neho rýchlo degradujú. Pohyb premazáva kĺby. Kĺb si sám vytvára vlastné mazivo alebo synoviálnu tekutinu. Táto tekutina, ktorá slúži ako mazivo a výživa, je počas pohybu vytláčaná kĺbovou chrupavkou, zatiaľ čo počas uvoľnenia sa opäť vstrebáva. Kĺb sa preto vyživuje pohybom.

 

Kĺby pred preťažením chránia aj silné svaly. Preto je vhodné posilniť aj svaly.

Šport pre zdravé kĺby

 

 Ale všetko s mierou. Najčastejšou chybou je preťažovanie kĺbov počas športu. Tým im skôr škodíme, ako prospievame. Musíme zvážiť, v akej sme kondícii, koľko máme rokov a čo nás trápi. A neklamme sa. Pretože len primeraný pohyb prospieva vašim kĺbom.

Ak si vyberiete plávanie, cyklistiku alebo pešiu turistiku, nič nepokazíte. Chôdza je pre každého veľmi prirodzený pohyb. Ešte lepšia je chôdza s paličkami (nordic walking), ktorá precvičuje aj hornú časť tela. V každom veku môžete cvičiť na rehabilitačných loptách alebo vyskúšať jogu či tai-či.

 

2. Nepreťažujte svoje kĺby


Kĺby musia byť zaťažené, ale nie preťažené. Je samozrejmé, že najviac trpia kĺby ľudí, ktorí ťažko manuálne pracujú, ako sú murári, inštalatéri, baníci, skladníci atď. Kĺby sa poškodzujú najmä pri dlhodobej jednostrannej záťaži a zdvíhaní ťažkých predmetov. Časté používanie vibračných nástrojov môže mať tiež vplyv na zdravie kĺbov.

 

  • Zdvíhanie ťažkých bremien z pozície v drepe

 

Častou chybou je zohnúť sa k ťažkému predmetu, ohnúť chrbát a často trhnúť predmetom zo stojacej polohy. Tým sa zbytočne zaťažuje chrbtica. Je lepšie zdvíhať bremeno ťahom z drepu. Týmto spôsobom zapojíte aj svaly nôh. A samozrejme, ak je to možné, zdvíhajte oboma rukami.

 

  • Dlhé sedenie škodí kĺbom

 

Ale aj sedavé zamestnanie často vedie k bolestiam kĺbov, najmä chrbtice. Napríklad vodiči o tom vedia. Ľudia pracujúci s počítačom a myšou majú problémy so zápästím a niekedy aj s lakťami. Pri dlhom sedení sa odporúča pravidelne meniť polohu a aspoň krátko sa zahriať.

 

  • Rozcvička pred športovaním

 

Športovanie je pre kĺby prospešné, ale tí, ktorí sa do neho púšťajú bezhlavo, si môžu kĺby aj "zničiť". Dá sa tomu predísť zahriatím a strečingom. A postupným zvyšovaním záťaže. Keď vás počas športu začnú bolieť kĺby, musíte ich prestať zaťažovať a dopriať im oddych.

 

  • Chráňte svoje kĺby pred zranením

 

Nedovoľte, aby ste si poranili kĺby pádom alebo nárazom. Môže dôjsť k pomliaždeniu kĺbu alebo k prasknutiu kĺbového puzdra, čím sa do kĺbu alebo okolitých kĺbov vyleje krv. Tieto výrony sú veľmi bolestivé.

Neopatrná chôdza alebo beh môžu spôsobiť vyvrtnutie nohy. Vykĺbenie je tiež veľmi bolestivé, keď sa kĺbová hlavica vysunie z jamky.

Väčšie komplikácie spôsobujú zlomeniny kĺbov. Ich hojenie trvá dlho a najmä u starších ľudí môže na dlhý čas obmedziť ich pohyb.

 

  • Nadváha alebo obezita je veľkou záťažou pre kĺby

 

Ľudia s nadváhou alebo obezitou viac zaťažujú svoje kĺby, a preto často trpia bolesťami kĺbov. Postihnuté sú najmä nosné kĺby, t. j. kolenné a bedrové kĺby a chrbtica. Pri každom kroku priberú niekoľko kíl navyše. Tým sa opotrebujú a rýchlejšie poškodia. Je to preto, že veľké zaťaženie regeneruje kĺbovú chrupavku pomalšie, ako ju ničí.

 

3. Dbajte na dobrú obuv

 

  • Pozor na chôdzu po tvrdom povrchu

Tí, ktorí majú kĺby naozaj v poriadku, si ich nepoškodzujú nevhodnou obuvou. Naopak, dobrá obuv môže uľahčiť fungovanie kĺbov. Nielen na turistiku, beh a šport je potrebné vybrať si správnu obuv. Rovnakú pozornosť by ste mali venovať aj výberu obuvi na každodenné nosenie. Najmä chôdza v meste po tvrdom chodníku veľmi zaťažuje kĺby. Obuv s mäkkou podšívkou zmierňuje nárazy a chráni kĺby pred poškodením.

 

  • Veľkosť a tvar obuvi

 

Obuv by sa mala vyberať aj podľa tvaru vašej nohy. Dôležitá je aj správna veľkosť topánok - mala by byť o polovicu alebo jeden centimeter väčšia ako dĺžka chodidla. Nevyberajte si teda topánky len podľa módy, ale tak, aby sa vám v nich pohodlne chodilo.

 

  • Vysoké podpätky len zriedkavo

 

Vysoké podpätky sú veľmi atraktívne a veľmi dobre sa hodia k niektorým príležitostiam a šatám. S ohľadom na kĺby sa však neodporúča nosiť ich celý deň a príliš často. Chôdza na vysokých podpätkoch zaťažuje prednú časť chodidla a ohýba prsty. Tým sa nadmerne zaťažuje chrbtica a kolenné kĺby.

 

4. Stravujte sa zdravo a veľa pite

  • Voda sa stará o transport látok v tele

 

Základom správnej stravy je dostatok tekutín. Voda roznáša všetky minerály, vitamíny a stopové prvky po celom tele vrátane kĺbov. Najlepšie je piť čistú vodu, prípadne ochutenú citrónom alebo mätou alebo drobným ovocím (maliny, čučoriedky, ríbezle). Vhodný je aj zelený alebo bylinkový čaj.

 

  • Pestrá strava pre zdravé kĺby

 

Vaše kĺby budú zdravšie, ak sa o ne budete starať tým, čo jete. Zamerajte sa na potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, kvalitných bielkovín a vitamínu D. Ryby, najmä tie tučnejšie, ako je losos, makrela a sleď, obsahujú všetky tieto látky. Oriešky, mandle a rôzne semienka (chia, konope, slnečnica, ľan, tekvica) tiež obsahujú veľa prvkov prospešných pre kĺby.

 

  • Ovocie, zelenina, šípky, kurkuma a zázvor

 

Svoje kĺby môžete potešiť aj konzumáciou ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Kĺbom prospieva najmä konzumácia ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na karotenoidy a pomáhajú znižovať zápal v tele. Patrí medzi ne papája a všetko pestrofarebné ovocie a zelenina.

Šípky sú tiež užitočným pomocníkom pri starostlivosti o kĺby. Pôsobí protizápalovo a zabraňuje tvorbe voľných radikálov, čím chráni chrupavky pred trvalým poškodením. Okrem toho obsahuje veľa vitamínu C.

Aj medzi koreninami môžeme nájsť druhy, ktoré majú priaznivý účinok na kĺby. Napríklad kurkuma, ktorá je súčasťou kari korenia, pomáha znižovať opuchy kĺbov. Zázvor, ktorý je plný éterických olejov a polyfenolov, má liečivé účinky. Obsahuje aj gingerol, ktorý zmierňuje bolesť kĺbov.

 

  • Kolagén, stavebný prvok chrupavky

 

Kolagén, stavebný prvok chrupavky, je dôležitý pre dobré zdravie kĺbov. Telo si dokáže vytvárať kolagén samo, ale po 25. roku života ho vytvára čoraz menej. Preto sa v každom veku uistite, že máte v strave dostatok kolagénu. Okrem rýb ho obsahuje aj mäso, mäsové vývary a vaječné bielka.

 

5. Vyberte si kolagénovú výživu Coloxio Complex


Poskytnite svojim kĺbom kvalitnú kolagénovú výživu Dobre poslúži ako prevencia alebo pri väčšej záťaži či problémoch s kĺbmi. Ľudia v zrelom veku by tiež mali dopĺňať kolagén.

Coloxio Complex obsahuje všetky látky, ktoré kĺby potrebujú na svoju dobrú funkciu. Balenie obsahuje 30 vrecúšok, ktoré sa rozpúšťajú vo vode a môžu sa piť kedykoľvek počas dňa. Do výrobku sa nepridáva žiadny cukor, obsahuje len prirodzene sa vyskytujúce cukry.

 

Ako Coloxio Complex funguje?

 

Coloxio Complex vyživuje kosti, chrupavky, šľachy a väzy bohatou kombináciou prospešných látok:

Vysoký obsah kolagénu vo forme hydrolyzovaných kolagénových peptidov - kolagén v tejto forme sa oveľa lepšie vstrebáva ako natívny kolagén, pretože reťazce aminokyselín sa rozkladajú hydrolýzou.

 

Glukosamín sulfát ako jeden zo stavebných prvkov kĺbovej chrupavky prispieva k zdraviu kĺbov, pomáha pri artritíde a zlepšuje pohyblivosť a rozsah pohybu kĺbov.

Chondroitín je súčasťou štruktúry chrupavky a dodáva jej pevnosť, aby odolala záťaži. Užívanie chondroitínu spomaľuje opotrebovanie chrupavky v dôsledku preťaženia a starnutia.

 

MSM (metylsulfonylmetán) je organická zlúčenina síry s protizápalovými účinkami Prispieva k dobrej funkcii kĺbovej chrupavky. Ako antioxidant tiež zabraňuje voľným radikálom poškodzovať bunky a tkanivá chrupaviek a kostí.

 

-Kyselina hyalurónová je dôležitou zložkou kĺbového mazu (synoviálnej tekutiny), kde sa uplatňujú jej viskoelastické vlastnosti.

-Vitamín C (kyselina L-askorbová) podporuje tvorbu kolagénu pre správnu funkciu kĺbovej chrupavky.

-Vitamín B2 (riboflavín) prispieva k tvorbe krvných buniek a zárodočných buniek.

-Zinok podporuje prirodzenú tvorbu kolagénu v tele tým, že pomáha pri syntéze kolagénu a bielkovín.

-Selén pôsobí proti zápalom v tele a je dôležitý pri prevencii artritídy.

 

Späť do obchodu