Bolesť kolena

Bolesti kolena môžu mať v podstate rôzne príčiny. Akútne príznaky často vyvoláva poranenie kolenného kĺbu pri nadmernej námahe. Následkom môžu byť aj modriny, vyvrtnutia a natiahnutie kolena. Aj natrhnutie svalov, krížových väzov a šliach, ako aj poranenia menisku môžu vyvolať akútne bolesti kolena.

 

Obsah článku: 

Čo ešte môže spôsobovať bolesť kolena?

Ako vyzerá zranenie kolena?

Čo môžete urobiť proti bolesti?

Ako môžem predísť bolesti kolena?

 

Aktívna činnosť je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje kĺby a zvyšok tela. Môže však dôjsť k zraneniam, ktoré sa často týkajú kolien.

 

Medzi najčastejšie problémy patria natiahnuté väzy, natrhnutie menisku, zápal šliach a bežecké koleno. Ak máte staré zranenie kolena, ktoré nebolo správne liečené, môže sa vám z času na čas ozvať alebo vás môže bolieť stále.

bolest kolena 20

 

Čo ešte môže spôsobovať bolesť kolena?

 

Bursitída. Burza je vak, v ktorom sa nachádza malé množstvo tekutiny, ktorý je pod kožou nad vaším kĺbom. Pomáha predchádzať treniu pri pohybe kĺbu. Nadmerné používanie, pády alebo opakované ohýbanie a kľačanie môžu podráždiť burzu v hornej časti vášho kolena. To vedie k bolesti a opuchu. Lekári to nazývajú prepatelárna burzitída. Môžete ju tiež počuť pod názvom "kazateľské koleno".

 

Vykĺbené koleno. Znamená to, že sa vaša čéška posunie z pozície, čo spôsobuje bolesť a opuch kolena. Váš lekár to môže nazývať "vykĺbenie kolenného kĺbu".

 

Syndróm IT (iliotibiálneho) pásu. Iliotibiálny (IT) pás je kus pevného tkaniva, ktorý vedie od bedrového kĺbu až po vonkajšiu časť kolena. Pri nadmernej aktivite sa môže časom zapáliť. To spôsobuje bolesť na vonkajšej strane kolena. Často sa vyskytuje u bežcov pri zostupe z kopca.

 

Trhlina menisku. Niekedy môže zranenie kolena spôsobiť roztrhnutie chrupavky. Tieto hrubé hrany môžu uviaznuť v kĺbe, čo spôsobuje bolesť a opuch. Mnohokrát budú mať ľudia pri aktivite pocit "zachytávania" v kĺbe.

 

Osgoodova-Schlatterova choroba. Toto ochorenie sa vyskytuje v mladosti, keď sa kosti a ostatné časti kolena ešte len menia. Môže spôsobiť bolestivý hrboľ pod kolenom, kde sa šľacha z čapice spája s predkolením. Preťaženie pri cvičení a podráždenie v mieste na spodnej časti kolena, ktoré sa nazýva tibiálny tuberkulus, často spôsobujú bolesť tejto oblasti. Bolesť môže časom prichádzať a odchádzať. Je častá najmä u dospievajúcich chlapcov a dievčat.

 

Osteoartróza. Ide o typ artritídy, ktorý sa "opotrebováva". Je to hlavná príčina bolesti kolena po 50. roku života. Toto ochorenie spôsobuje bolesť kolenného kĺbu alebo jeho opuch, keď ste aktívni. Kĺby postihnuté osteoartrózou môžu byť stuhnuté aj na začiatku dňa.

Získajte svoj produkt na kĺby, šľachy a chrupavky Coloxio Complex ešte dnes a začnite cítiť úľavu! Máme pre vás aj zľavový kód "klby10" na zľavu 10%.  Kliknite a nakúpte teraz.

 

Patelárna tendinitída. To znamená, že máte zápal šľachy, ktorá spája čéšku kolena s holennou kosťou. Šľachy sú pevné pásy tkaniva, ktoré spájajú svaly s kosťami. Pri nadmernom cvičení sa môžu zapáliť a bolieť. Môžete počuť aj názov "skokanské koleno", pretože najčastejšou príčinou je opakované skákanie.

 

Patellofemorálny bolestivý syndróm. Tento stav zvyčajne spôsobuje svalová nerovnováha, napätie a problémy s vyrovnaním nôh. Spôsobuje bolesť kolena a občasné "vybočenie", čo znamená, že koleno zrazu neunesie vašu váhu. Nie je to spôsobené zranením. Vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov.

acoloxio

 

Ako vyzerá zranenie kolena?

 

Samozrejme, že to bolí! Typ bolesti a miesto, kde ju pociťujete, sa však môžu líšiť v závislosti od toho, o aký problém ide. Môžete mať:

 

  • Bolesť, zvyčajne pri ohýbaní alebo narovnávaní kolena (aj pri schádzaní zo schodov)
  • Opuch
  • Problémy s prenášaním váhy na koleno
  • Problémy s pohybom kolena
  • Vybočenie alebo "zablokovanie" kolena

Ak máte tieto príznaky, navštívte svojho lekára. Vyšetrí vaše koleno. Možno budete potrebovať aj röntgenové vyšetrenie alebo magnetickú rezonanciu, aby sa zistili podrobnejšie údaje o kĺbe.

 

Čo môžete urobiť proti bolesti?

 

Váš plán bude závisieť od vášho konkrétneho zranenia. Mierne až stredne závažné problémy sa často zlepšia samé. Na urýchlenie hojenia môžete:

 

Koleno môžete nechať odpočívať. Dajte si niekoľko dní pauzu od intenzívnej aktivity.

Ľadovať ho, aby ste obmedzili bolesť a opuch. Robte to 15 až 20 minút každé 3 až 4 hodiny. Pokračujte v tom 2 až 3 dni alebo kým bolesť nepominie.

Stláčajte si koleno. Použite elastickú bandáž, popruhy alebo návleky na obmotanie kĺbu. Udrží to opuch alebo dodá oporu.

Keď sedíte alebo ležíte, vyvýšte si koleno vankúšom pod pätou, aby ste znížili opuch.

Niektoré výskumy ukazujú, že doplnky glukozamínu a chondroitínu môžu pomôcť pri bolesti kĺbov a zlepšiť ich funkciu. Obe tieto látky sú súčasťou normálnej chrupavky, ktorá pomáha odpružovať kosti a chrániť kĺby.

Cvičte strečingové a posilňovacie cvičenia, ak vám ich lekár odporučí. Možno budete chcieť vykonávať aj fyzikálnu terapiu.

bolest kolena 21

 

Ako môžem predísť bolesti kolena?

 

Hoci nemôžete zabrániť všetkým zraneniam, môžete podniknúť tieto kroky, aby ste znížili ich pravdepodobnosť.

 

Ak pocítite bolesť v kolene, prestaňte cvičiť.

Ak chcete tréning zintenzívniť, vždy ho vykonávajte postupne.

Pred a po fyzickej aktivite si nohy pretiahnite.

Používajte chrániče kolien, aby ste predišli burzitíde, najmä ak musíte často kľačať.

Noste obuv, ktorá dobre sedí a poskytuje dostatočnú oporu.

Pravidelným naťahovaním a posilňovaním udržujte stehenné svaly silné.

Ak máte nadváhu, snažte sa zhodiť niekoľko kilogramov, aby ste menej zaťažovali všetky kĺby vrátane kolien.

Späť do obchodu