Je glycerín dobrý pre vašu pleť a tvár?

Obsah:

  • Čo je glycerín?
  • Je glycerín vhodný pre vašu pleť?
  • Výhody glycerínu pre pokožku
  • Môže glycerín podráždiť pokožku?
  • Existujú vedľajšie účinky používania glycerínu?
  • Ako používať glycerín na tvár
  • Najlepší glycerín na pleť
  • Ďalšie spôsoby použitia glycerínu
  • Záver

glycerin
Glycerín pomáha hydratovať a chrániť pokožku. Na tvári však môže vysušovať a spôsobovať pľuzgiere, najmä ak nie je zriedený. Používajte len výrobky obsahujúce glycerín, ako sú mydlá alebo pleťové vody, a ak sa objaví podráždenie, prestaňte ich používať.

Glycerín je po vode a vonných látkach jednou z najčastejšie uvádzaných zložiek v kozmetike. Je tiež hlavnou zložkou hydratačných krémov a pleťových vôd. Používanie glycerínu v čistej forme je čoraz populárnejšie, ale ak sa preň rozhodnú spotrebitelia, musia si uvedomiť niektoré veci.

Štúdie ukazujú, že glycerín môže pozitívne ovplyvniť vašu pokožku viacerými spôsobmi. Čítajte ďalej a dozviete sa ako.

Čo je glycerín?

Glycerín, známy aj ako glycerol, je prírodná zlúčenina získavaná z rastlinných olejov alebo živočíšnych tukov. Je to číra, bezfarebná, sirupovitá kvapalina bez zápachu a sladkej chuti.

Glycerín je humektant, typ hydratačného činidla, ktoré do vonkajšej vrstvy pokožky vťahuje vodu z hlbších vrstiev pokožky a zo vzduchu.

V prípravkoch na starostlivosť o pleť sa glycerín bežne používa s okluzívami, ďalším typom hydratačného činidla, aby zachytil vlhkosť, ktorú vťahuje do pokožky.

Podľa štúdi z roku 2016 je glycerín "najúčinnejším dostupným zvlhčovadlom" na zvýšenie hydratácie vrchnej vrstvy vašej pokožky v porovnaní s mnohými inými, napr:

  • alfa-hydroxykyseliny, ako je kyselina mliečna a kyselina glykolová
  • kyselina hyalurónová
  • propylénglykol a butylénglykol
  • sorbitol

Je glycerín vhodný pre vašu pleť?

Zdá sa, že výskyt glycerínu v prípravkoch na starostlivosť o pleť je opodstatnený, pretože má pre vašu pleť množstvo výhod.

Výhody glycerínu pre pokožku

1. Produkty s obsahom glycerínu pomáhajú posilniť kožnú bariéru

Voda je základnou zložkou pokožky. Bez dostatočného množstva vody sa kožná bariéra dehydratuje, takže nie je schopná efektívne plniť všetky svoje úlohy (napríklad brániť telo pred vonkajšími agresormi). Glycerín prospieva kožnej bariére tým, že naťahuje vodu zo vzduchu, čím udržiava pokožku hydratovanú a minimalizuje jej straty. Glycerín môže zostať v pokožke dlhší čas, čo pomáha pokožke udržať si vlhkosť, aj keď je vystavená škodlivým agresorom z prostredia, ako je napríklad znečistenie. Glycerín môže tiež pomôcť prirodzeným lipidom pokožky zachovať si svoju štruktúru a ďalej tak podporovať zdravú kožnú bariéru.

Stresové faktory životného prostredia môžu spôsobiť hromadenie voľných radikálov a poškodenie kožnej bariéry. Čistenie je preto veľmi dôležité; pomáha odstraňovať stopy týchto potenciálne škodlivých agresorov. 

2. Pomáha zjemniť a vyhladiť pleť

Výskum naznačuje, že glycerín má v koncentráciách pod 50 % zmäkčujúce vlastnosti.III Zmäkčovadlo je typ hydratačného prípravku, ktorý sa vyznačuje predovšetkým schopnosťou zvláčňovať pokožku. Štúdie ukazujú, že prípravky na starostlivosť o pleť obsahujúce glycerín môžu výrazne zjemniť a zlepšiť vzhľad drsnej a suchej pokožky.II Prípravky, ktoré obsahujú glycerín spolu s inými hydratačnými látkami, môžu byť obzvlášť účinné, pretože glycerín môže pomôcť zlepšiť vstrebávanie iných lokálnych zložiek, najmä lipidov (ako sú rastlinné výťažky bohaté na oleje).

Ak chcete využiť výhody glycerínu, ktoré zjemňujú pokožku, odporúčame siahnuť po ľahkom hydratačnom kréme.

3. Glycerín vypĺňa pleť a dodáva jej mladistvý vzhľad

Jednou z najunikátnejších vlastností glycerínu je jeho schopnosť dočasne vypnúť vzhľad pleti a minimalizovať výskyt jemných liniek a vrások. Štúdie ukazujú, že glycerín preniká do pokožky a zväčšuje objem vody medzi bunkami, čím dodáva pokožke plnší a pevnejší vzhľad.II Glycerín sa tiež viaže na kolagén, bielkovinu zodpovednú za pružnosť pokožky, a stabilizuje ju. Tieto kombinované účinky spoločne prispievajú k mladšiemu vzhľadu pokožky.

Ak sa snažíte o spevnenie alebo vypnutie vzhľadu svojej pleti, odporúčame vám zaradiť do každodennej starostlivosti o pleť krém proti vráskam.

Môže glycerín podráždiť pokožku?

Glycerín ako zvlhčovadlo čerpá vodu z najbližšieho zdroja. Najmä v podmienkach nízkej vlhkosti vzduchu sú najbližším zdrojom vody spodné vrstvy vašej pokožky. To môže pokožku dehydrovať, dokonca až do vzniku pľuzgierov.

Keďže pri použití neriedeného glycerínu alebo nedostatočne zriedeného glycerínu môže dôjsť k tvorbe pľuzgierov, je dobré používať výrobky, ktorých súčasťou je glycerín, a nie čistý glycerín.

Mnohí zástancovia prírodnej kozmetiky odporúčajú riediť glycerín ružovou vodou, pretože sa predpokladá, že ružová voda hydratuje pokožku a zjemňuje póry. V štúdii z roku 2019 sa zistilo, že ruža má pozitívne antioxidačné a protizápalové účinky na pokožku.

Okrem toho štúdia z roku 2017 zistila, že kombinácia glycerínu, kyseliny hyalurónovej a extraktu z Centella asiatica zlepšuje bariérovú funkciu pokožky až 24 hodín po aplikácii.

Existujú vedľajšie účinky používania glycerínu?

Hoci sa nezdá, že by bolo hlásených veľa vedľajších účinkov, glycerín je prírodný produkt, takže vždy existuje možnosť alergickej reakcie.

Ak sa u vás objaví začervenanie, svrbenie alebo vyrážka, okamžite prestaňte výrobok používať. Vyhľadajte si alternatívny výrobok, ktorý neobsahuje glycerín, a nezabudnite si pozorne prečítať etikety.

Ako používať glycerín na tvár

Upozornenie

Pred priamym použitím glycerínu je veľmi dôležité ho zriediť. Nanášanie zriedeného glycerínu na tvár je jednoduchý proces a zvyčajne veľmi bezpečný. Ak však nie je zriedený, môže vašu pokožku veľmi podráždiť - alebo ešte horšie.

Ak sa rozhodnete použiť zriedený glycerín, uistite sa, že sa vám nedostane do očí a úst.
Pomohlo vám to?

  • Najprv si tvár opláchnite studenou vodou.
  • Naneste glycerín na vatový tampón alebo tkaninu a jemne si tvár utrite.
  • Nechajte glycerín niekoľko minút vstrebať do pokožky.
  • Glycerín jemne opláchnite vodou.

Najlepší glycerín na pleť

Pri prezeraní internetu alebo uličiek vás môže ohromiť množstvo glycerínových výrobkov, z ktorých si môžete vybrať. Aj keď sa niektoré značky môžu zdať trendovejšie ako iné, je dôležité zaobstarať si taký druh, ktorý najlepšie reaguje s vaším konkrétnym typom pleti. Majte na pamäti, že to nemusí byť jedna z populárnych značiek.

Pri výbere najlepšieho glycerínu pre vašu pleť zvážte, či sa najprv neporozprávate s dermatológom, aby ste sa dozvedeli viac o svojom konkrétnom type pleti a o tom, aký výrobok by bol najlepší.

Jednou z dostupných možností je aj glycerínové mydlo, ktoré sa vo všeobecnosti odporúča pre ľudí s citlivou pokožkou.

Ďalšie spôsoby použitia glycerínu

Okrem toho, že glycerín je zvlhčujúca látka, používa sa aj ako:

  • hyperosmotické preháňadlo (naťahovanie vody do čriev na liečbu zápchy)
  • nosič mnohých farmaceutických prípravkov
  • sladidlo
  • zahusťovadlo
  • konzervačná látka

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) považuje glycerín za všeobecne bezpečný.

Záver

Výskum naznačuje, že glycerín vo vašich hydratačných prípravkoch alebo mydle môže mať pozitívny vplyv na vašu pokožku.

Pokožka na tvári býva jemnejšia. Za určitých podmienok môže glycerín pokožku dehydrovať a neriedený glycerín môže v niektorých prípadoch spôsobiť tvorbu pľuzgierov. Je bezpečnejšie zvážiť použitie výrobku bohatého na glycerín namiesto riedenia čistej formy.

Ak po nanesení výrobku s glycerínom na pokožku spozorujete akékoľvek príznaky alergickej reakcie, ako je svrbenie alebo začervenanie, okamžite prestaňte výrobok používať a poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom.

Späť do obchodu