7 príčin mastnej pleti

Obsah:

  • 7 príčin mastnej pleti
  • Ako vyzerá mastná pleť?
  • Starostlivosť o mastnú pleť
  • Záver

mastna plet
Každý má na pleti trochu oleja. Pod každým pórom sa nachádza mazová žľaza, ktorá produkuje prirodzený olej nazývaný kožný maz, ktorý udržiava pokožku hydratovanú a zdravú. Žľazy však môžu produkovať príliš veľa oleja, čo spôsobuje mastnú pleť.

Viete, že máte mastnú pleť, ak sa vaša pleť neustále leskne a denne spotrebujete niekoľko odličovacích fólií. Mastná pleť môže byť dokonca mastná už niekoľko hodín po vyčistení.

Vyrážky sú pravdepodobnejšie aj preto, že kožný maz sa mieša s odumretými kožnými bunkami a uviazne v póroch.

Medzi príčiny mastnej pleti patria genetické faktory, faktory životného prostredia a životného štýlu. Hoci sa mastnej pleti nemusíte nevyhnutne zbaviť, môžete podniknúť kroky, aby sa vaša pleť menej mastila. Kľúčom je identifikovať jednu alebo viacero z týchto siedmich základných príčin.

Ako vyzerá mastná pleť?

Každá pleť produkuje kožný maz. Vďaka nemu je pokožka jemná a pružná.

Ak je však kožného mazu príliš veľa, pokožka sa leskne, má upchaté póry, vyrážky a čierne bodky. Tie zapálené sú nielen nevzhľadné, ale aj bolestivé a sú odrazovým mostíkom k vzniku vážnejšieho problému, akné.

Mastná pleť sa prechodne objavuje v čase hormonálnej nerovnováhy, v puberte a tiež počas tehotenstva a v období po pôrode. Mnohé ženy trpia príznakmi mastnej pleti aj počas menštruácie alebo menopauzy. Našťastie môžete proti týmto príznakom rýchlo sa mastiacej pleti bojovať! Začnite pekne postupne - s kvalitnou stravou a správnymi kozmetickými prípravkami.

Starostlivosť o mastnú pleť

Mastná pleť sa najčastejšie prejavuje vysokým leskom, viditeľnými pórmi a náchylnosťou na komedózu alebo akné. Nie každý človek s mastnou pleťou však musí mať akné a tiež nie každý človek s akné musí mať nevyhnutne mastný typ pleti.

Ak vás trápi zvýšená tvorba kožného mazu, mali by ste si vytvoriť každodennú kozmetickú rutinu pozostávajúcu z čistenia, tonizácie, hydratácie a výživy. Je tiež dôležité mať na pamäti, že o relatívne zdravú mastnú pleť sa treba starať inak ako o mastnú pleť so sklonom k akné. Tá si vyžaduje väčšiu citlivosť, presnejší výber produktov a v niektorých prípadoch aj odbornú pomoc. Ak vás trápi bolestivé akné, objednajte sa k dermatológovi.

7 príčin mastnej pleti

1. Genetika

Mastná pleť má tendenciu vyskytovať sa v rodinách. Ak má jeden z vašich rodičov mastnú pleť, je pravdepodobné, že aj vy máte nadmerne aktívne mazové žľazy.

2. Vek

Hoci z mastnej pleti nemusíte nevyhnutne vyrásť, vaša pleť bude s pribúdajúcim vekom skutočne produkovať menej kožného mazu. Starnúca pokožka stráca bielkoviny, napríklad kolagén, a mazové žľazy sa spomaľujú.

To je dôvod, prečo má mnoho ľudí so starnúcou pleťou aj suchú pleť. V tomto období sú tiež jemné linky a vrásky viditeľnejšie, pretože chýba kolagén a kožný maz.

Jednou z výhod mastnej pleti je, že sa na nej nemusia prejaviť známky starnutia tak rýchlo ako na suchšej pleti.

Možno máte teraz mastnú pleť, ale s pribúdajúcim vekom budete musieť svoju pleť zhodnotiť. Dokonca ani ľudia po tridsiatke nemusia mať rovnaké zloženie pleti ako v tínedžerskom a dvadsaťročnom veku.

Kozmetička vám môže pomôcť vyhodnotiť typ vašej pleti každých niekoľko rokov, aby zistila, či je potrebné vykonať nejaké zmeny v starostlivosti o pleť.

3. Miesto, kde žijete, a ročné obdobie

Zatiaľ čo genetika a vek sú základnými príčinami mastnej pleti, miesto, kde žijete, a ročné obdobie môžu mať tiež vplyv.

Ľudia majú tendenciu mať mastnejšiu pleť v horúcom a vlhkom podnebí. Je tiež pravdepodobnejšie, že v lete budete mať na pleti viac oleja ako na jeseň alebo v zime.

Aj keď sa kvôli mastnej pleti nemusíte zdvihnúť a odísť, počas dní s vysokou teplotou a vlhkosťou môžete upraviť svoj denný režim.

Majte po ruke zmatňujúce fólie, aby ste mohli počas dňa odstrániť prebytočný olej. Matný hydratačný krém alebo podkladová báza tiež môžu pomôcť absorbovať prebytočný olej.

4. Rozšírené póry

Niekedy sa vaše póry môžu rozšíriť v dôsledku veku, výkyvov hmotnosti a predchádzajúcich výtokov. Väčšie póry majú tiež tendenciu produkovať viac oleja.

Póry sa nedajú zmenšiť, ale môžete si dávať väčší pozor na to, aby ste si oblasti tváre s rozšírenými pórmi počas dňa vymazávali.

5. Používanie nesprávnych produktov starostlivosti o pleť

Mastnú pleť si môžete spôsobiť aj používaním nesprávnych prípravkov na starostlivosť o pleť, ktoré sú vhodné pre váš typ pleti. Niektorí ľudia si mýlia zmiešanú pleť s mastnou a môžu napríklad používať príliš ťažké krémy.

Ak máte v zimných mesiacoch suchšiu pleť, možno budete musieť zmeniť plán starostlivosti o pleť na jar a leto a použiť ľahké hydratačné krémy a čistiace prípravky na báze gélu.

Používanie správnych produktov starostlivosti o pleť môže mať obrovský vplyv na množstvo oleja, ktoré vám zostane na tvári.

6. Preháňanie rutinnej starostlivosti o pleť

Na druhej strane, príliš časté umývanie tváre alebo peeling môžu tiež spôsobiť, že sa vaša pleť bude mastiť. Môže sa to zdať ako oxymoron, pretože účelom umývania a exfoliácie je zbaviť sa oleja.

Ak to však robíte príliš často, zbavujete svoju pleť príliš veľkého množstva oleja. To môže spôsobiť, že vaše mazové žľazy prejdú do núdzového režimu, v ktorom produkujú ešte viac oleja, aby nahradili stratu.

Aby ste udržali prebytočnú mastnotu na uzde, stačí, ak si pleť umyjete dvakrát denne.

Nepoužívanie opaľovacieho krému môže tiež vysušiť vašu pokožku, čo vedie k väčšej produkcii mazu. Uistite sa, že používate opaľovací krém každý deň. Hydratačné krémy a podkladové krémy s ochranou proti slnečnému žiareniu sa zvyčajne menej mastia, ale aj tak sa budete musieť počas dňa nanášať znova.

7. Vynechanie hydratačného krému

Je mýtus, že hydratačný krém spôsobuje mastnú pleť. V skutočnosti, ak používate liečbu akné, ako je kyselina salicylová alebo benzoylperoxid, určite potrebujete dobrý hydratačný krém, aby sa vaša pleť nevysušovala. Bez hydratačného krému sa vysuší akýkoľvek typ pleti.

Takže namiesto toho, aby ste vynechali hydratačný krém, kľúčom je nájsť správny druh hydratačného krému. Ľahké hydratačné krémy na báze vody sa dobre hodia na mastnú pleť. Vždy ho použite ako posledný krok po čistení a tonizácii.

Hľadajte tiež výrobky, na ktorých je uvedené, že sú "bezolejové" a "nekomedogénne", aby ste udržali čisté póry.

Záver

Mastná pleť má mnoho príčin. Je tiež možné, že mastná pleť má viac ako jednu príčinu.

Mastná pleť sa napríklad môže vyskytovať vo vašej rodine a tiež môžete žiť vo vlhkom podnebí. V takýchto prípadoch budete musieť riešiť všetky príčiny nadbytočnej mastnoty, aby ste dosiahli čistejšiu a jasnejšiu pleť.

Keď si vymyslíte akčný plán pre mastnú pleť, budete mu musieť dať nejaký čas, aby fungoval.

Niekedy môže trvať mesiac alebo dva, kým uvidíte výrazné zlepšenie. Ak sa aj po tomto čase stále potýkate s nadbytočnou mastnotou, možno budete chcieť navštíviť svojho dermatológa.

Späť do obchodu