Hormonálne akné

 

Obsah:

  • Aké sú charakteristiky hormonálneho akné?
  • Je menopauzálne akné formou hormonálneho akné?
  • Tradičné spôsoby liečby hormonálneho akné
  • Ako prirodzene liečiť hormonálne akné
  • Hormonálne akné: Diéta: Čo robiť a čo nie
  • Čo ešte môžem urobiť na odstránenie hormonálneho akné?
  • Záver

hormonalne akne

Hormonálne akné sa zvyčajne spája s pubertou, ale môže postihnúť dospelých v akomkoľvek veku a je obzvlášť časté u žien. Môže k tomu prispievať viacero faktorov vrátane menštruácie a menopauzy.

Odhaduje sa, že 50 percent žien vo veku 20 až 29 rokov má akné. Postihuje približne 25 percent žien vo veku 40 až 49 rokov.

Názory odborníkov sa v súvislosti s hormonálnym akné rôznia. Hoci hormóny vo všeobecnosti nie sú faktorom akné u dospelých, hormonálna nerovnováha môže prispieť k akné u dospelých so základnými zdravotnými problémami.

V iných prípadoch dospelí s akné nemusia mať žiadne "merateľné" hormonálne problémy. To môže spôsobiť, že diagnostika a liečba budú náročné.

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako hormonálne akné vyzerá, čo ho spôsobuje a ako sa zbaviť jeho výskytu.

Aké sú charakteristiky hormonálneho akné?

Počas puberty sa hormonálne akné často objavuje v T-zóne. Tá zahŕňa čelo, nos a bradu.

Hormonálne akné dospelých sa zvyčajne tvorí v dolnej časti tváre. Patrí sem spodná časť líc a okolie čeľuste.

U niektorých ľudí má hormonálne akné podobu čiernych bodiek, bielych bodiek a malých pupienkov, ktoré sa zväčšujú, alebo cýst.

Cysty sa tvoria hlboko pod kožou a nevystupujú na povrch. Tieto hrbolčeky sú často citlivé na dotyk.

Hormonálne akné môže byť spôsobené prílevom hormónov:

  • menštruácie
  • syndrómu polycystických vaječníkov
  • menopauzy
  • zvýšené hladiny androgénov

Konkrétne tieto výkyvy hormónov môžu zhoršiť problémy s akné zvýšením:

Je menopauzálne akné formou hormonálneho akné?

Mnohé ženy začínajú po 40. a 50. roku života prežívať menopauzu. To spôsobuje prirodzený pokles reprodukčných hormónov, čo má za následok ukončenie menštruácie.

U niektorých žien sa počas menopauzy vyskytuje akné. Je to pravdepodobne spôsobené poklesom hladiny estrogénov alebo zvýšením hladiny androgénnych hormónov, ako je testosterón.

Akné v období menopauzy sa môže vyskytnúť aj vtedy, ak používate hormonálnu substitučnú liečbu (HRT) na zmiernenie príznakov menopauzy. Je to preto, že niektoré HRT využívajú prísun hormónu progestínu, aby nahradili estrogén a progesterón, ktoré vaše telo stráca. Zavedenie tohto hormónu do vášho systému môže spôsobiť, že vaša pokožka bude vyčerpaná.

Vo väčšine prípadov môžu menopauzálne akné odstrániť lieky na predpis. Niektoré ženy môžu nájsť úspech pomocou prírodných metód liečby. Poraďte sa so svojím lekárom, ktoré možnosti môžu byť pre vás vhodné.

Tradičné spôsoby liečby hormonálneho akné

Pokiaľ vaše hormonálne akné nie je mierne, voľnopredajné (OTC) produkty zvyčajne nie sú úspešné.

Hormonálne akné má totiž zvyčajne podobu cystických hrbolčekov. Tieto hrbolčeky sa tvoria hlboko pod kožou, mimo dosahu väčšiny lokálnych liekov.

Perorálne lieky môžu pôsobiť zvnútra, aby vyrovnali vaše hormóny a vyčistili pokožku. Medzi bežné možnosti patria perorálna antikoncepcia a antiandrogénne lieky.

Perorálna antikoncepcia

Perorálna antikoncepcia používaná špeciálne na liečbu akné obsahuje etinylestradiol a jeden z nasledujúcich liekov:

  • drospirenón
  • norgestimát
  • noretindrón

Tieto zložky sa spoločne zameriavajú na hormóny, ktoré môžu prispievať k vzniku akné. To môže byť užitočné najmä počas vrcholu hormónov, napríklad počas ovulácie.

Perorálna antikoncepcia pre vás nemusí byť vhodná, ak ste v minulosti mali krvné zrazeniny, vysoký krvný tlak alebo rakovinu prsníka. Taktiež by ste ich nemali užívať, ak fajčíte.

Anti-androgénne lieky

Anti-androgénne lieky pôsobia tak, že znižujú množstvo mužského hormónu androgénu. Muži aj ženy majú prirodzené hladiny tohto hormónu. Príliš veľa androgénu však môže prispieť k problémom s akné tým, že zasahuje do vlasových folikulov, ktoré regulujú kožné bunky, a zvyšuje produkciu oleja.

Hoci sa spironolaktón (Aldactone) používa predovšetkým na liečbu vysokého krvného tlaku, má antiandrogénne účinky. Inými slovami, môže zabrániť vášmu telu produkovať viac androgénov a umožniť stabilizáciu hladiny hormónov.

Retinoidy

Ak je vaše hormonálne akné mierne, môžete používať lokálne retinoidy. Retinoidy sú odvodené od vitamínu A.

Mnohé retinoidné krémy, gély a pleťové vody sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Možno sa však budete chcieť poradiť so svojím lekárom o prípravku na predpis. Prípravok na predpis je často najúčinnejším spôsobom, ako si udržať trvalo čistú pleť.

Ak do svojho režimu pridáte lokálny retinoid, je dôležité denne používať opaľovací krém. Retinoidy môžu zvýšiť riziko spálenia od slnka.

Ako prirodzene liečiť hormonálne akné

V niektorých prípadoch sa na odstránenie mierneho hormonálneho akné môžu použiť možnosti liečby na rastlinnej báze.

Prírodná liečba je zvyčajne bez vedľajších účinkov, ktoré niekedy spôsobujú možnosti na lekársky predpis. Nemusia však byť také účinné. Výskum prírodných možností je nedostatočný a v súčasnosti nie je dokázané, že by niečo prinášalo výsledky. Poraďte sa so svojím lekárom o možných rizikách a uistite sa, že liečba sa nebude vzájomne ovplyvňovať so žiadnymi liekmi, ktoré užívate.

Čajovníkový olej

Čajovníkový olej pôsobí tak, že znižuje zápal, ktorý môže prispievať k vzniku akné. V jednej štúdii sa zistilo, že 5 % čajovníkového oleja na lokálne použitie zmiernilo príznaky u účastníkov s miernym až stredne závažným akné.

Čajovníkový olej je dostupný v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť, ako sú čistiace a tonizačné prípravky. Esenciálny olej z čajovníka môžete použiť aj na ošetrenie škvŕn.

Pred použitím by ste mali esenciálny olej z čajovníka vždy zriediť s nosným olejom. Medzi obľúbené nosné oleje patrí kokosový, jojobový a olivový. Všeobecným pravidlom je pridať približne 12 kvapiek nosného oleja na každú jednu až dve kvapky esenciálneho oleja.

Pred použitím zriedeného esenciálneho oleja z čajovníka je tiež dôležité vykonať náplasťový test na pokožke. Na tento účel naneste zriedený olej na vnútornú stranu predlaktia. Ak do 24 hodín nezaznamenáte žiadne podráždenie alebo zápal, malo by byť bezpečné použiť ho aj inde.

Kyselina alfa-hydroxy

AHA sa nachádza v mnohých voľne predajných maskách a krémoch. Rovnako ako retinoidy, aj AHA môžu zvýšiť citlivosť vašej pokožky na slnko. Pri používaní produktov s AHA by ste mali vždy používať opaľovací krém.

Zelený čaj

Zelený čaj je známy tým, že znižuje zápal v tele. Ak chcete dosiahnuť komplexnejší prístup, zvážte popri praktizovaní lokálnej starostlivosti o pleť aj pitie niekoľkých šálok denne. Veľký výber zelených čajov nájdete tu. Prospešné môžu byť pleťové vody a gély obsahujúce aspoň 2 % výťažku zo zeleného čaju.

Hormonálne akné: Diéta: Čo robiť a čo nie

Presná úloha medzi stravou a hormonálnym akné nie je úplne objasnená. Niektoré potraviny môžu pomôcť predchádzať akné - najmä potraviny bojujúce proti zápalom.

Rastlinné potraviny s vysokým obsahom antioxidantov môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť čistejšiu pleť. Omega-3 mastné kyseliny môžu tiež znížiť zápal pokožky.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia samotné nezdravé jedlo nespôsobuje akné. Ale preháňanie sa s niektorými potravinami môže viesť k zvýšenému zápalu.

Môžete zvážiť obmedzenie nasledujúcich potravín:

  • cukor
  • mliečne výrobky
  • rafinované sacharidy, ako je biely chlieb a cestoviny
  • červené mäso

Čo ešte môžem urobiť na odstránenie hormonálneho akné?

Na vyčistenie hormonálneho akné a udržanie jeho výskytu na uzde je dôležité zaviesť vhodnú rutinnú starostlivosť o pleť.

Mali by ste

  • Ráno a večer si umyte tvár.
  • Na pleť naneste maximálne množstvo akéhokoľvek prípravku na akné vo veľkosti hrášku. Použitie príliš veľkého množstva môže vašu pleť vysušiť a zvýšiť podráždenie.
  • Každý deň používajte opaľovací krém.
  • Používajte len nekomedogénne produkty, aby ste znížili riziko upchatia pórov.

Záver

Hoci sa presný časový harmonogram hormonálneho akné u jednotlivých ľudí líši, proaktívne správanie môže pomôcť predchádzať súvisiacim výsevom. Zvyčajne trvá približne osem až desať týždňov, kým sa nový plán liečby akné prejaví naplno.

Ak vaše akné pretrváva, poraďte sa so svojím lekárom alebo dermatológom o dlhodobom pláne liečby. Môžu prehodnotiť váš súčasný režim a zaradiť rôzne liečebné postupy, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky.

Späť do obchodu