Dračia krv účinky

Obsah:

  • Čo je dračia krv?
  • Ako sa dračia krv používa?
  • Účinky dračej krvi
  • Čo treba vziať do úvahy pri užívaní dračej krvi
  • Užívanie a používanie dračej krvi
  • Záver 

dračia krv2


Dračia krv je rastlinná živica, ktorá môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch vrátane kožných vredov a hnačky.

Čo je dračia krv?

Dračia krv je prírodná rastlinná živica. Má tmavočervenú farbu, ktorá je súčasťou názvu dračej krvi.

Živica sa získava z mnohých rôznych druhov tropických stromov, ktoré sa bežne nazývajú dračie stromy. Tie môžu pochádzať zo skupín rastlín Croton, Pterocarpus, Daemonorops alebo Dracaena.

Rastlinná živica sa používa už tisíce rokov na rôzne účely. Existujú záznamy o jej používaní u starých Grékov a Rimanov a v Indii, Číne a na Blízkom východe.

Niektoré z jej použití sú zdravotné. Používala sa aj ako farbivo, farba, kadidlo alebo na duchovné účely. Má silnú, trochu sladkú vôňu nie nepodobnú vanilke a koreniu.

Produkty z dračej krvi z rodu Dracaena a Daemonorops sú dnes najbežnejšie a najčastejšie používané. Stojí však za to, aby sa okolo nich robil taký humbuk? Poďme sa na ne pozrieť.

Ako sa dračia krv používa?

Bežné použitie dračej krvi sa v priebehu času menilo. Dnes je jej najčastejšie použitie na zdravie tráviaceho traktu.

Rastlinnej živici sa v minulosti pripisovali liečivé vlastnosti, hoci dnes to už neplatí. Kedysi sa predpokladalo, že urýchľuje hojenie rán, a niektorí liečitelia ju používali pri problémoch s dýchacími cestami.

Dračia krv sa používala aj pri rôznych ochoreniach tráviaceho traktu. Jej údajné účinky na tráviaci systém sa spolu s mnohými ďalšími uvádzanými výhodami udržiavajú dodnes.

Živica je naďalej dôležitým prvkom aj v niektorých duchovných praktikách. Patrí k nim wiccan, hoodoo, voodoo, šamanizmus a niektoré ďalšie rituály ľudovej mágie.

Stále sa nachádza aj v niektorých prírodných farbivách, farbách, lakoch a kadidlách.

Účinky dračej krvi

Dračia krv sa zo skromných ľudových liečiteľských tradícií vyšvihla na dnes široko používaný doplnok zdravia. Nižšie uvádzame niektoré výskumom potvrdené výhody tejto zdravie posilňujúcej rastlinnej živice.

Vredy

Je dokázané, že dračia krv môže byť prospešná pri niekoľkých rôznych typoch vredov. Všimnite si, že väčšina týchto vredov je lokálna, nie vnútorná.

Jedna prípadová štúdia z roku 2015 ukázala, že dračia krv pomohla na tlakové vredy alebo preležaniny. Dôkazy však boli obmedzené a preukázali sa len u druhu Daemonorops draco. Tento druh je bežným komerčným zdrojom dračej krvi.

Ďalšia štúdia z roku 2011 ukázala, že pomáha pri diabetických vredoch. V štúdii však bola len jednou zložkou bylinnej masti plnej iných zložiek.

Dračia krv môže pomôcť pri lokálnych vredoch, ale výskum ešte nie je úplne spoľahlivý. Za jej lokálny prínos možno vďačíme jej údajným antimikrobiálnym vlastnostiam. Určite však nenahradí lekárom odporúčané liečebné postupy.

Antimikrobiálne vlastnosti

Dračia krv môže poskytovať určitú ochranu pred patogénmi, ako sú baktérie, plesne a vírusy, alebo ich dokonca zabíjať.

V jednej laboratórnej štúdii z roku 2011 sa usudzuje, že dračia krv z Dracaena cinnabari má značné antimikrobiálne vlastnosti, ktoré sú dostatočné na to, aby sa považovala za zdroj konzervačných látok v potravinách.

Ďalšia štúdia z roku 2013 preukázala antimikrobiálne účinky, ale tá bola testovaná len in vitro (v skúmavke alebo inej nádobe mimo tela).

Dračiu krv nemožno považovať za náhradu medicínskych prístupov v boji proti infekciám, ako sú antibiotiká, hoci by mohla priniesť mierne výhody pri menších ochoreniach.

Proti hnačke

Jedným z najčastejších použití dračej krvi v staroveku bolo zdravie tráviaceho traktu.

Niektoré výskumy naznačujú, odkazujú a podporujú toto bežné použitie v minulosti a v súčasnosti. Živica rastliny sa používala najmä na liečbu hnačky alebo úplavice.

Môže to byť spôsobené jej antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu zabíjať patogény spôsobujúce tieto stavy. Predtým, ako ju budeme považovať za náhradu bežnej liečby, je však ešte potrebný výskum.

Protizápalové vlastnosti

Niektoré štúdie odhalili aj antioxidačný potenciál dračej krvi. To naznačuje určité protizápalové vlastnosti, ktoré potvrdila ďalšia štúdia z roku 2017.

Dôkazy o tom však nie sú úplné. Je poskladaný len zo štúdií rôznych zdrojov dračej krvi, Daemonorops draco a Dracaena draco. Taktiež nie je preukázaná táto vlastnosť vo všetkých zdrojoch.

Užívanie doplnku stravy s dračou krvou môže prípadne priniesť určité antioxidačné výhody rovnako ako iné potraviny bohaté na antioxidanty. Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

Antidiabetikum

Hoci výskum nie je úplný, existujú náznaky, že dračia krv by mohla podporovať liečbu alebo prevenciu cukrovky.

Jedna štúdia z roku 2016 preukázala antidiabetické účinky živice, ale išlo len o štúdiu in vitro. Štúdia z roku 2013 ukázala aj takéto dôkazy, ale štúdia bola na zvieratách. Obe štúdie sa týkali zdrojových druhov rodu Dracaena.

Zatiaľ nie je dokázané, že dračia krv zabraňuje cukrovke alebo ju lieči u ľudí. Otvára však dvere budúcemu výskumu možného využitia pre lieky proti cukrovke.

Protirakovinové účinky

Výskum týkajúci sa dračej krvi a rakoviny je v počiatočnom štádiu. Dračia krv môže mať protinádorový potenciál.

Jednak má táto živica liečivej rastliny určité antioxidačné účinky. To znamená, že môže byť schopná odstraňovať voľné radikály, ktoré môžu viesť k rakovine.

Štúdie tiež preukázali protirakovinové účinky, hoci boli len in vitro. Pred použitím alebo zvážením použitia dračej krvi ako liečby alebo prevencie rakoviny je potrebných ešte veľa výskumov.

Čo treba vziať do úvahy pri užívaní dračej krvi

Užívanie dračej krvi sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné. Bolo zaznamenaných len málo vedľajších účinkov.

Bez ohľadu na to, nedostatok údajov o vedľajších účinkoch neznamená, že doplnok je úplne bezpečný.

Ak ste tehotná alebo dojčíte, je obzvlášť dôležité, aby ste sa o vnútornom alebo lokálnom užívaní doplnkov dračej krvi poradili so svojím lekárom. Neexistuje žiadny výskum, ktorý by preukázal, že počas tehotenstva alebo dojčenia nespôsobuje škody.

Rovnako neexistuje výskum, ktorý by preukázal, že nespôsobuje poškodenie u detí alebo dojčiat. Najlepšie je vyhnúť sa podávaniu doplnkov dračej krvi deťom alebo dojčatám.

Dbajte na to, aby ste vždy dôsledne dodržiavali pokyny na dávkovanie na výrobkoch. Neexistujú žiadne správy o predávkovaní alebo nežiaducich účinkoch pri užívaní príliš veľkého množstva, ale aj tak je najlepšie používať dračiu krv opatrne.

Štúdia na zvieratách z roku 2011 ukázala, že niektoré druhy dračej krvi môžu mať účinky na zriedenie krvi. Konkrétne sa to preukázalo u produktov pochádzajúcich z Daemonorops draco a Dracaena cochinchinensis.

Z tohto dôvodu sa vyhnite užívaniu dračej krvi, ak užívate lieky na riedenie krvi. Ďalšie interakcie s liekmi nie sú známe, ale napriek tomu sú možné.

Pred pravidelným užívaním výživových doplnkov sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo zdravotníckym pracovníkom. Prediskutujte s nimi, či je to pre vás vhodné a ktorí výrobcovia sú najlepší.

Užívanie a používanie dračej krvi

Dračia krv sa dodáva v práškových doplnkových kapsulách, ako aj v alkoholových extraktoch a tinktúrach. Dračiu krv môžete používať aj v masti na lokálne ochorenia.

V závislosti od toho, na čo dračiu krv používate, bude jej forma odlišná. Uistite sa, že používate správnu formu doplnku a prístup po porade s lekárom alebo naturopatom.

Vždy sa uistite, že získavate produkty od renomovaných a dôveryhodných spoločností.

Na vredy

Dračiu krv naneste ako masť, krém alebo iný produkt na lokálne vredy. Uistite sa, že ste si prečítali a dodržali pokyny na etikete.

Môžete použiť aj tinktúru alebo extrakt zriedený vo vode. Kombinujte 3 až 5 kvapiek na každú uncu vody a používajte ako výplach rán.

Nespoliehajte sa na to, že tieto prístupy nahradia lekárom odporúčanú liečbu vášho lokálneho vredu.

Na zdravie tráviaceho systému, hnačku, podporu rakoviny a ako antidiabetikum

Vnútorne užívajte doplnok alebo extrakt z tinktúry. Dbajte na dôsledné dodržiavanie pokynov na etikete. Dodržiavajte aj všetky rady svojho praktického lekára.

Nespoliehajte sa na to, že dračia krv nahradí lekárom odporúčanú liečbu týchto stavov. Zatiaľ nie je dokázané, že je liekom alebo liečbou na niektorý z nich.

Záver

Dračia krv sa už po stáročia používa ako účinný doplnok zdravia. V modernej dobe sa výskum začína zaoberať niektorými jej výhodami.

Hoci dračia krv vykazuje určitý potenciál, majte na pamäti, že stále nebolo preukázané, že by dokázala vyliečiť, liečiť alebo predchádzať akýmkoľvek ochoreniam. Nezabudnite sa poučiť o vedľajších účinkoch, interakciách a rizikách. Ako prvú zvážte liečbu odporúčanú lekárom.

Vyskúšanie dračej krvi ako doplnku alebo masti na zlepšenie vášho zdravia - alebo na podporu niektorých vašich zdravotných stavov - je pravdepodobne bezpečné.

Najskôr sa však poraďte so svojím lekárom, aby ste zistili, či by vám dračia krv ako doplnková alebo doplnková liečba mohla skutočne pomôcť a či nebude kolidovať s niektorými liekmi, ktoré užívate. Zistite si tiež, aké zdroje doplnku vám lekár odporúča.

 

dračia krv

Späť do obchodu