Alergia na slnko

Obsah:

  • Príznaky alergie na slnko
  • Príčiny alergie na slnko
  • Rizikové faktory alergie na slnko
  • Prevencia proti alergii na slnko
  • Diagostika alergie na slnko
  • Liečba alergie na slnko

alergia na slnko

Alergia na slnko je široký pojem. Označuje niekoľko stavov, ktoré spôsobujú svrbivú vyrážku na koži po pobyte na slnku alebo iných zdrojoch ultrafialového (UV) žiarenia. Polymorfná svetelná erupcia je najčastejšou formou slnečnej alergie.

Niektorí ľudia majú dedičný typ slnečnej alergie. U iných sa príznaky objavia až vtedy, keď ich vyvolá iný faktor - napríklad užívanie liekov alebo dotyk s niektorými rastlinami. Iné typy reakcií na slnko sa vyskytujú z nejasných príčin.

Mierna slnečná alergia môže vymiznúť bez liečby. Závažné vyrážky sa môžu liečiť steroidnými krémami alebo tabletkami. Ak máte závažnú alergiu na slnko, možno budete musieť prijať preventívne opatrenia. Napríklad nosiť oblečenie, ktoré vás chráni pred slnkom.

Príznaky alergie na slnko

To, ako vyzerá pokožka s alergiou na slnko, sa veľmi líši v závislosti od farby vašej pokožky a od toho, čo spôsobuje príznaky. Príznaky a symptómy môžu zahŕňať:

  • svrbenie 
  • Pichanie
  • Drobné hrbolčeky, ktoré sa môžu spojiť do vyvýšených škvŕn
  • Sčervenanie vystavenej oblasti
  • pľuzgiere alebo žihľavka

Príznaky sa zvyčajne vyskytujú len na koži, ktorá bola vystavená slnku alebo inému zdroju UV žiarenia. Príznaky sa prejavia v priebehu niekoľkých minút až hodín po vystavení sa slnku.

Príčiny alergie na slnko

Medzi príčiny slnečnej alergie patria reakcie imunitného systému na slnečné žiarenie, niektoré lieky a chemické látky, ktoré zvyšujú citlivosť pokožky na slnko. Nie je jasné, prečo niektorí ľudia majú alergiu na slnko a iní nie. Určitú úlohu môžu zohrávať dedičné vlastnosti.

Rizikové faktory alergie na slnko

Medzi rizikové faktory alergickej reakcie na slnečné žiarenie patria:

  • Kontakt s určitými látkami. Niektoré príznaky slnečnej alergie sa spúšťajú, keď je vaša pokožka vystavená látke a potom slnečnému žiareniu. Medzi bežné látky zodpovedné za tento typ reakcie patria vonné látky, dezinfekčné prostriedky a chemikálie používané v niektorých opaľovacích krémoch.
  • Užívanie niektorých liekov. Viaceré lieky môžu spôsobiť rýchlejšie spálenie kože od slnka - vrátane tetracyklínových antibiotík, liekov na báze sulfonylurey a liekov proti bolesti, ako je napríklad ketoprofén.
  • Iné kožné ochorenie. Ak máte dermatitídu, zvyšuje sa riziko vzniku alergie na slnko.
  • Mať pokrvného príbuzného s alergiou na slnko. Je pravdepodobnejšie, že budete mať alergiu na slnko, ak máte súrodenca alebo rodiča s alergiou na slnko.

Prevencia proti alergii na slnko

Ak máte alergiu na slnko alebo zvýšenú citlivosť na slnko, môžete reakcii predísť týmito krokmi:

  • Slnečné lúče sú v týchto hodinách najsilnejšie. Snažte sa naplánovať aktivity vonku na iný čas. Ak to nemôžete urobiť, obmedzte čas, ktorý strávite na slnku. Ak je to možné, vyhľadajte tieň.
  • Vyhnite sa náhlemu vystaveniu veľkému množstvu slnečného svetla. Mnohí ľudia majú príznaky slnečnej alergie sezónne. Príznaky sa objavujú, keď sa predĺži denné svetlo a ľudia sú vystavení väčšiemu množstvu slnečného svetla. V tomto období postupne zvyšujte čas, ktorý trávite vonku, aby sa vaša pokožka mala čas prispôsobiť zvýšenému slnečnému žiareniu.
  • Noste slnečné okuliare a ochranné oblečenie. Košele s dlhými rukávmi a klobúky so širokou strieškou môžu pomôcť chrániť vašu pokožku pred slnečným žiarením. Vyhnite sa látkam, ktoré sú tenké alebo majú voľnú väzbu - UV lúče cez ne môžu prejsť.
  • Používajte opaľovací krém. Používajte vodeodolný, širokospektrálny opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 30, a to aj počas zamračených dní. Opaľovací krém nanášajte hojne a opakujte ho každé dve hodiny - alebo častejšie, ak plávate alebo sa potíte.

Ak používate výrobok, ktorý obsahuje fyzikálne blokátory (oxid titaničitý, oxid zinočnatý), naneste ho na všetky ostatné výrobky, ktoré máte na sebe - okrem prípravkov proti hmyzu. Repelent proti hmyzu sa nanáša ako posledný. Fyzikálne blokátory poskytujú najúčinnejšiu ochranu citlivej pokožky.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vyžaduje, aby si všetky opaľovacie prípravky zachovali svoju pôvodnú silu najmenej tri roky. Pozrite si etikety opaľovacích krémov, kde nájdete pokyny na ich skladovanie a dátumy exspirácie. Ak je opaľovací krém po dobe použiteľnosti alebo je starší ako 3 roky, vyhoďte ho.

Vyhýbajte sa známym spúšťačom. Ak viete, že určitá látka spôsobuje vašu kožnú reakciu, napríklad liek alebo kontakt s divokým paštrnákom či limetkami, vyhnite sa tomuto spúšťaču.
Použite fóliu na okná blokujúcu UV žiarenie. Na okná svojho domu a auta si dajte fóliu blokujúcu UV žiarenie.

Diagostika alergie na slnko

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže diagnostikovať slnečnú alergiu na základe vyšetrenia vašej pokožky. Možno budete potrebovať testy, ako napríklad:

  • testovanie ultrafialovým (UV) svetlom. Toto vyšetrenie sa nazýva aj fototestovanie a slúži na zistenie, ako vaša koža reaguje na svetlo zo špeciálnej lampy. To môže pomôcť určiť, aký typ alergie na slnko máte.
  • Fotopatch testovanie. Toto vyšetrenie ukáže, či je vaša alergia na slnko spôsobená senzibilizujúcou látkou aplikovanou na vašu pokožku pred pobytom na slnku. Pri teste sa na vašu pokožku, zvyčajne na chrbte, aplikujú rovnaké škvrny bežných spúšťačov slnečnej alergie. O deň neskôr sa na jednu z týchto plôch aplikuje nameraná dávka UV žiarenia zo slnečnej lampy. Ak sa reakcia objaví len na mieste vystavenom svetlu, pravdepodobne súvisí s testovanou látkou.
  • Krvné testy a vzorky kože. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás môže požiadať, aby ste tieto testy podstúpili, ak by vaše príznaky mohli byť spôsobené základným ochorením, napríklad lupusom. Pri týchto testoch sa odoberie vzorka krvi alebo vzorka kože (biopsia) na vyšetrenie v laboratóriu.

Liečba alergie na slnko

Liečba slnečnej alergie závisí od typu, ktorý máte, a od vašich príznakov. Pri miernych príznakoch sa možno budete musieť jednoducho vyhýbať slnku niekoľko dní.

Lieky

Krémy obsahujúce kortikosteroidy sú dostupné v sile bez lekárskeho predpisu aj na lekársky predpis. V prípade závažnej reakcie vám môže lekár nariadiť, aby ste krátkodobo užívali kortikosteroidné tablety na predpis, napríklad prednizón.

Liek proti malárii hydroxychlorochín (Plaquenil) môže zmierniť príznaky niektorých typov slnečných alergií.

Fototerapia

Ak máte silnú alergiu na slnko, váš lekár vám môže navrhnúť, aby ste si každý rok postupne zvykali na slnečné žiarenie, keď sa predĺži denné svetlo. Pri fototerapii sa používa špeciálna lampa, ktorá svieti ultrafialovým svetlom na oblasti tela, ktoré sú často vystavené slnku. Zvyčajne sa vykonáva niekoľkokrát týždenne počas niekoľkých týždňov.

Životný štýl a domáce prostriedky

Tieto kroky môžu pomôcť zmierniť príznaky slnečnej alergie:

  • Vyhnite sa vystavovaniu slnku. Väčšina príznakov slnečnej alergie sa zlepší za menej ako jeden alebo dva dni, ak sa postihnutá pokožka nebude vystavovať slnku.
  • Prestaňte používať lieky, ktoré vás robia citlivými na svetlo. Ak užívate lieky na iné ochorenia, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, či ich môžete prestať užívať, ak spôsobujú, že vaša pokožka je citlivejšia na slnko.
  • Používajte hydratačné krémy. Hydratačné pleťové mlieka môžu pomôcť zmierniť podráždenie spôsobené suchou, šupinatou pokožkou.

 

 

Späť do obchodu