Domáce prostriedky na žalúdočnú nevoľnosť

Obsah:

  • Domáce prostriedky na žalúdočnú nevoľnosť
  • Zmeny životného štýlu pri žaludočných ťažkostiach
  • Zmeny v stravovaní pri žaludočných ťažkostiach
  • Záver

Odhaduje sa, že 15 - 20 % z nás zažíva aspoň raz ročne tráviace ťažkosti a žalúdočné problémy.

Pre niektorých z nás sú však príznaky bolesti žalúdka, nadúvania a nadmernej plynatosti oveľa častejším javom.

Za týchto okolností môže začať trpieť kvalita nášho života, čo môže vysvetľovať, prečo sa každoročne minie toľko peňazí na lieky na upokojenie trávenia.

Je zvláštne, že vzhľadom na to, aké časté sú tráviace ťažkosti, lekári stále nemajú jasno v ich konkrétnych príčinách. Predpokladá sa, že žalúdočné ťažkosti môžu mať podobu celého radu možných ochorení. Preto môže byť presná diagnóza - a liečba - veľmi zložitá.

To, čo zaberá na jedného človeka, totiž nemusí mať na iného žiadny vplyv, v závislosti od hlavnej príčiny tráviacich ťažkostí. V tejto súvislosti sa zdá, že internet je plný článkov o „domácich liekoch“, ktoré sa zakladajú len na fámach. Naším zámerom v tomto článku je preto zamerať sa na tie prostriedky, ktoré majú skutočne nejakú vedeckú podporu.

Inými slovami, zameriame sa na spôsoby liečby, ktoré boli prísne testované v klinickom prostredí. Aj keď teda tento sprievodca môže ponúkať skôr menej možností ako niektoré konkurenčné články, poskytnuté informácie by mali byť presnejšie a prospešnejšie pre vaše potreby.

zaludocna nevolnost

Domáce prostriedky na žalúdočnú nevoľnosť

Aktívne uhlie

Aktívne uhlie sa už roky používa na liečbu celého radu rôznych ochorení. Nech to znie akokoľvek zvláštne, mnohí ľudia napríklad prisahajú na používanie zubnej pasty s aktívnym uhlím, ktorá im pomáha získať belší úsmev.

V rámci tohto článku však existujú aj vedecké dôkazy o tom, že aktívne uhlie môže slúžiť ako prospešný domáci prostriedok na liečbu tráviacich ťažkostí.

V jednej rozsiahlej štúdii bolo vybraných 276 pacientov, ktorí pravidelne trpia tráviacimi ťažkosťami, a denne im bola poskytovaná buď liečba, ktorá obsahovala aktívne uhlie, alebo placebo kapsuly. Po štvortýždňovom období štúdie sa u každého účastníka vyhodnotil celý rad príznakov súvisiacich s tráviacimi ťažkosťami vrátane nadúvania, bolesti žalúdka a refluxu kyseliny. Odborníci zistili, že liečba aktívnym uhlím mala významný vplyv a celkovo viedla k 70 % zlepšeniu.

Podobné štúdie porovnávajúce aktívne uhlie s placebom priniesli ďalšie sľubné výsledky. V priebehu troch mesiacov došlo u ďalšej skupiny 132 dobrovoľníkov k výraznému poklesu príznakov. Na otázku o výskyte „stredne ťažkých“ alebo „ťažkých“ tráviacich ťažkostí odpovedalo len 6,78 % tých, ktorí užívali aktívne uhlie, zatiaľ čo v skupine užívajúcej placebo to bolo 21,43 %, teda viac ako trikrát viac.

Možno najzaujímavejšie zo všetkého je, že aktívne uhlie bolo posúdené podľa prísnych noriem Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorá rozhoduje o tom, aké tvrdenia sa môžu a nemôžu uvádzať o konkrétnych potravinových doplnkoch, ako je aktívne uhlie.

Po podrobnej analýze dokonca EFSA dospela k záveru, že aktívne uhlie „prispieva k zníženiu nadmernej plynatosti po jedle“. To zasa samozrejme môže viesť k zníženiu nepríjemných pocitov, ktoré pociťujú ľudia trpiaci tráviacimi ťažkosťami.

Mäta pieporná

Mäta pieporná je ďalším potenciálnym domácim liekom na tráviace ťažkosti, ktorý bol skúmaný v laboratóriu. Odborníci sa domnievajú, že mätový olej pôsobí tak, že jemne uvoľňuje tráviaci trakt a znižuje svalové kŕče, ktoré môžu spôsobovať nepríjemné pocity po jedle.

Mäta pieporná bola opakovane testovaná ako prírodný liek na tráviace ťažkosti. Jeden takýto experiment, ktorého sa zúčastnilo 96 pacientov, ktorí užívali po jednej 90 mg kapsule mätového oleja dvakrát denne, zaznamenal po 28 dňoch liečby výrazné zlepšenie. Intenzita bolesti žalúdka po jedle sa u účastníkov užívajúcich mätu piepornú znížila o 40 %, zatiaľ čo pocit nadúvania alebo prílišnej plnosti sa znížil o ešte dramatickejších 43 %.

Lekári boli následne požiadaní, aby zhodnotili úroveň tráviacich problémov, ktoré účastníci pociťovali, a tvrdili, že zatiaľ čo len 22 % zo skupiny užívajúcej placebo vykazovalo výrazné zlepšenie svojho stavu, u 67 % dobrovoľníkov užívajúcich mätu piepornú došlo k „výraznému zlepšeniu“ alebo „veľmi výraznému zlepšeniu“.

Zázvor

Zázvor sa už dlho používa pri rôznych zdravotných ťažkostiach, od zmiernenia bolesti až po zmiernenie bolesti kĺbov. Dôležité je však, že existujú aj vedecké dôkazy, ktoré podporujú používanie zázvoru v prípade tráviacich ťažkostí.

V jednej štúdii sa hodinu pred jedlom podávalo 1200 mg zázvorového extraktu a potom sa sledovali vplyvy liečby na trávenie. Spomínaní výskumníci zistili, že zázvor výrazne zvýšil rýchlosť „vyprázdňovania žalúdka“ - teda to, ako rýchlo jedlo po príchode do žalúdka odchádza.

To môže byť užitočné v prípade tráviacich ťažkostí, pri ktorých sa cítime „nafúknutí“ alebo nafúknutí, pretože pomáha prirodzene uľahčiť prechod jedla tráviacim traktom. Napriek takýmto pokusom je pravdepodobne najnádejnejším vplyvom zázvoru na prípady žalúdočných ťažkostí jeho zdanlivo zázračná schopnosť znižovať pocity nevoľnosti a choroby.

Zázvor sa skutočne ukázal byť taký účinný, že sa v súčasnosti bežne používa ako prírodný liek pre ženy trpiace rannou nevoľnosťou. Vedci vykonali tzv. metaanalýzu, pri ktorej sa zhrnuli výsledky mnohých predchádzajúcich štúdií.

Takéto skúmania sa považujú za „zlatý štandard“ vedeckého výskumu, pretože pomáhajú odstrániť všetky odchýlky, ktoré mohli ovplyvniť jednotlivé štúdie. Metaanalýza vplyvu zázvoru na pocit nevoľnosti zhromaždila výsledky šiestich rôznych štúdií, na ktorých sa zúčastnilo celkovo 675 dobrovoľníkov. V každom konzultovanom prípade sa zázvor považoval za lepší ako placebo a v dvoch prípadoch bol rovnako účinný ako štandardné lieky proti nevoľnosti, ktoré sa najčastejšie užívajú.

Okrem toho výskumníci vyzdvihli „absenciu významných vedľajších účinkov“, čo pomáha zdôrazniť, aká bezpečná je táto liečba.

Červená paprika

Pravdepodobne najzaujímavejší domáci liek na tráviace ťažkosti má podobu červenej papriky (capsicum). Vedci už dlho skúmajú liečivé účinky štipľavej papriky, ktorej účinná látka kapsaicín preukázala pri lokálnej aplikácii na artritické kĺby vlastnosti zmierňujúce bolesť.

Zároveň sa pikantné potraviny, ako sú čili papričky, pravidelne uvádzajú aj v prípadoch refluxu kyseliny a iných tráviacich ťažkostí. Naopak, červené papriky môžu obsahovať nižšie množstvo kapsaicínu, ale zvyčajne nespôsobujú tráviace problémy.

Ak sa dá veriť jednej štúdii, tak vplyv červenej papriky na tráviace ťažkosti by mohol byť pozitívny. V tomto experimente bolo skupine pacientov trpiacich žalúdočnými ťažkosťami a/alebo syndrómom dráždivého čreva odporučené, aby denne konzumovali 2,5 g červenej papriky v prášku a zároveň si viedli denník, v ktorom si zapisovali všetky zažívacie príznaky.

Po piatich týždňoch výskumníci zistili, že u dobrovoľníkov sa o 60 % znížili pocity bolesti žalúdka, nadúvania a nevoľnosti. V porovnaní so skupinou užívajúcou placebo to bolo o 30 % viac. Odborníci sa domnievajú, že aj nízke množstvo kapsaicínu, ktoré sa nachádza v sladkej paprike, je preto prospešné pri tráviacich ťažkostiach.

Pracovná teória, prečo tak dobre funguje, je, že kapsaicín znecitlivuje C-vlákna v čreve - skupinu nervov, ktoré prenášajú nepríjemné pocity do mozgu. Tým, že sa tieto nervy dočasne vyradia z činnosti, pocity nepohody spojené s tráviacimi ťažkosťami sa jednoducho prestanú prenášať.

Zmeny životného štýlu pri žaludočných ťažkostiach

Na začiatku tohto článku sme sa venovali ťažkostiam spojeným s identifikáciou príčiny tráviacich ťažkostí.

Jednou z možností, ktorú lekárska komunita zvažovala, bolo, že na to môže mať vplyv náš životný štýl. S cieľom posúdiť najpravdepodobnejšie „rizikové faktory“ sa uskutočnilo množstvo štúdií, v ktorých sa veľkého počtu trpiacich pýtali na všetko, od stravy až po pohybový režim a dokonca aj na ich duševný stav.

Jeden z fascinujúcich príkladov zahŕňal 30 dobrovoľníkov, z ktorých každý podstúpil sériu rôznych psychologických testov. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí uvádzali vyššiu úroveň stresu, slabší spoločenský život alebo depresívne príznaky, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať tráviace ťažkosti.

Ďalšia podobná štúdia, do ktorej sa zapojil väčší počet účastníkov, tiež zistila súvislosť medzi tráviacimi ťažkosťami a úzkosťou. Vzhľadom na to, že súvislosti medzi stresom a tráviacimi ťažkosťami sa vo vedeckých časopisoch čoraz viac potvrdzujú, uskutočnil sa následný oveľa rozsiahlejší prieskum, ktorého sa zúčastnilo neuveriteľných 12 653 pacientov. Podobne ako predchádzajúca štúdia sa aj táto snažila zistiť súvislosti medzi životným štýlom a tráviacimi ťažkosťami. Najčastejším vzťahom, ktorý pociťovalo 45,6 % respondentov, bolo opäť to, že „pocity pretrvávajúceho stresu“ majú tendenciu súvisieť s tráviacimi ťažkosťami.

Keď myslíme na „domáce lieky“, je prirodzené, že naša myseľ sa obracia k rastlinám, bylinkám a iným liečebným prostriedkom, ktoré sa dajú prehltnúť s pohárom vody.

Zároveň je však príliš ľahké neuvažovať o prepojení medzi telom a mysľou - a o tom, ako môže naše vonkajšie prostredie prispievať k našim symptómom. Z toho vyplýva, že ľudia s negatívnejšími pocitmi - či už ide o stres, úzkosť alebo depresiu - sú náchylnejší na tráviace ťažkosti. Za týchto okolností by možno ďalším domácim liekom bolo zamyslieť sa nad svojím aktuálnym zmýšľaním.

Ak zistíte, že pravidelne trpíte negatívnymi emóciami, hľadanie pozitívneho riešenia môže byť rovnako účinné ako akákoľvek tradičnejšia liečba.

Zmeny v stravovaní pri žaludočných ťažkostiach

V už spomínanej štúdii sa síce zistila súvislosť medzi pocitmi stresu a tráviacimi ťažkosťami, ale zďaleka to nebol jediný pozorovaný vzorec. Výsledky preukázali aj súvislosti medzi tráviacimi ťažkosťami a „konzumáciou mastných jedál aspoň raz za dva až tri dni“ a „pitím kávy takmer denne“.

Kým káva a potraviny s vysokým obsahom tuku sú spojené so zhoršením tráviacich príznakov, pri potravinách, ktoré považujeme za „zdravšie“, sa ukázal pravý opak a zlepšenie tráviacich ťažkostí. Iná štúdia napríklad zistila opačný vzťah s konzumáciou ovocia a zeleniny. Zistili tiež, že čím pomalšie ľudia jedli; tým menšia je pravdepodobnosť vzniku problémov.

Vyradenie nezdravých potravín a zameranie sa na to, čo by dietológovia mohli nazvať „vyváženou stravou“ zahŕňajúcou dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a zdravých tukov, teda pravdepodobne podporí efektívnejší tráviaci trakt.

Zároveň vynechajte potraviny a nápoje, o ktorých viete, že vám nerobia dobre - napríklad nasýtené tuky a nápoje s vysokým obsahom kofeínu.

Upozornenie: Neignorujte odborné lekárske odporúčania

Hoci mnohí z nás by sa pri liečbe problémov, ako sú žalúdočné ťažkosti, radšej spoliehali na prírodné domáce prostriedky, nemusí to byť vždy najlepší nápad. Vedci pracujúci v oblasti tráviacich ťažkostí (alebo „dyspepsie“, ako sa často nazýva vo vedeckej komunite) identifikovali desiatky potenciálnych zdravotných stavov, ktoré sa môžu prejavovať vo forme žalúdočných ťažkostí. Niektoré z nich si na vyriešenie vyžadujú náležitú lekársku liečbu.

Ak teda zistíte, že pravidelne trpíte tráviacimi ťažkosťami, mali by ste určite vyhľadať kvalifikovanú lekársku pomoc, a nie sa jednoducho liečiť doma. Hoci doplnky stravy a domáce prostriedky majú určite svoje miesto, akýkoľvek opakujúci sa zdravotný stav by ste mali odporučiť svojmu lekárovi, bez ohľadu na to, aký malý sa vám môže zdať.

Lepšie je byť v bezpečí, ako ľutovať.

Záver

Tráviace ťažkosti nie sú bežnou súčasťou každodenného života a nemali by ste ich tak prijímať. Našťastie existuje množstvo rôznych domácich prostriedkov, ktoré môžete vyskúšať. Od užívania zázvoru na zmiernenie nevoľnosti až po aktívne uhlie na nadmernú plynatosť, existuje stále viac liečebných postupov, ktoré vykazujú pozitívne výsledky. Kľúčom k úspechu je teraz konať, a nie len sedieť pri počítači. Viac informácií o uvedených doplnkoch sa dozviete tu: