Čo je detoxikácia celého tela?

Obsah:

  • Čo je to detoxikácia celého tela?
  • 9 spôsobov, ako detoxikovať svoje telo
  • Často kladené otázky
  • Záver

detox

Celotelová detoxikácia zvyčajne zahŕňa dodržiavanie diéty na odstránenie toxínov z tela. Vaše telo je však dobre vybavené na to, aby tieto škodlivé látky odstránilo bez zásahu do stravy alebo doplnkov.

Pojem toxín sa môže vzťahovať na znečisťujúce látky, syntetické chemikálie, ťažké kovy a spracované potraviny, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie.

Mnohé diéty a výživové doplnky tvrdia, že „detoxikujú“ telo od týchto látok, ale zvyčajne nie sú podložené výskumom. Detox celého tela je súčasťou bežnej funkcie orgánov, pričom telo prirodzene odstraňuje škodlivé látky prostredníctvom obličiek, pečene, tráviaceho systému, kože a pľúc.

V tomto článku sa rozoberajú mnohé mylné predstavy o detoxikačných diétach a uvádzajú sa spôsoby, ktorými môžete podporiť prirodzené detoxikačné procesy tela.

Čo je to detoxikácia celého tela?

Detoxikácia - alebo detoxikácia celého tela - je populárnym slovným spojením. Zvyčajne znamená dodržiavanie špecifickej diéty alebo používanie špeciálnych produktov, ktoré tvrdia, že zbavujú telo toxínov, čím zlepšujú zdravie a podporujú chudnutie.

Telo sa však „detoxikuje“ prirodzene a na odstránenie toxínov v skutočnosti nepotrebuje špeciálne diéty ani drahé doplnky stravy.

Bežné mylné predstavy o detoxikácii

Detoxikačné diéty často zahŕňajú používanie preháňadiel, diuretík, vitamínov, minerálov, čajov a iných potravín, o ktorých sa predpokladá, že majú detoxikačné účinky.

Pojem „toxín“ je v súvislosti s detoxikačnými diétami definovaný voľne. Zvyčajne zahŕňa znečisťujúce látky, syntetické chemikálie, ťažké kovy a spracované potraviny, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie.

Populárne detoxikačné diéty však len zriedka identifikujú konkrétne toxíny, ktoré majú odstrániť, alebo mechanizmus, ktorým ich údajne odstraňujú.

Okrem toho žiadne dôkazy nepodporujú používanie týchto diét na odstránenie toxínov alebo udržateľné zníženie hmotnosti.

Vaše telo má dômyselný spôsob odstraňovania toxínov, ktorý zahŕňa pečeň, obličky, tráviaci systém, kožu a pľúca.

Napriek tomu len ak sú tieto orgány zdravé, môžu účinne eliminovať nežiaduce látky.

Takže hoci detoxikačné diéty nerobia nič, čo by vaše telo nedokázalo prirodzene urobiť samo, môžete optimalizovať prirodzený detoxikačný systém svojho tela.

ZHRNUTIE
Hoci detoxikačné diéty majú lákavú príťažlivosť, vaše telo je plne vybavené na to, aby si poradilo s toxínmi a inými nežiaducimi látkami.

9 spôsobov, ako detoxikovať svoje telo

1. Obmedzte alkohol

Vaša pečeň metabolizuje viac ako 90 % alkoholu, ktorý skonzumujete .

Pečeňové enzýmy metabolizujú alkohol na acetaldehyd, známu chemickú látku spôsobujúcu rakovinu.

Keďže pečeň rozpoznala acetaldehyd ako toxín, premení ho na neškodnú látku nazývanú acetát, ktorú z tela vylúči.

Hoci pozorovacie štúdie ukázali, že nízka až mierna konzumácia alkoholu prospieva zdraviu srdca, nadmerné pitie môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy.

Nadmerné pitie alkoholu môže vážne poškodiť funkciu pečene tým, že spôsobí hromadenie tuku, zápal a zjazvenie.

Keď sa to stane, vaša pečeň nemôže primerane fungovať a plniť svoje potrebné úlohy - vrátane filtrovania odpadu a iných toxínov z vášho tela.

Obmedzenie alkoholu alebo úplná abstinencia je jedným z najlepších spôsobov, ako udržať detoxikačný systém vášho tela v dobrej kondícii.

Zdravotnícke orgány odporúčajú obmedziť príjem alkoholu na jeden nápoj denne pre ženy a dva pre mužov. Ak v súčasnosti nepijete, odporúča sa nezačínať, pretože riziko prevažuje nad akýmikoľvek zdravotnými výhodami, ktoré pitie prináša.

ZHRNUTIE
Pitie príliš veľkého množstva alkoholu znižuje schopnosť pečene vykonávať svoje normálne funkcie, ako je napríklad detoxikácia.

2. Zameranie na spánok

Zabezpečenie dostatočnej kvality spánku každú noc je nevyhnutnosťou na podporu zdravia vášho tela a prirodzeného detoxikačného systému.

Spánok umožňuje vášmu mozgu reorganizovať sa a načerpať nové sily, ako aj odstrániť vedľajšie toxické produkty, ktoré sa hromadia počas dňa.

Jedným z týchto odpadových produktov je proteín nazývaný beta-amyloid, ktorý prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby.

Pri nedostatku spánku vaše telo nemá čas na vykonávanie týchto funkcií, takže toxíny sa môžu hromadiť a ovplyvňovať viaceré aspekty zdravia.

Nedostatočný spánok súvisí s krátkodobými a dlhodobými zdravotnými následkami, ako sú stres, úzkosť, vysoký krvný tlak, srdcové choroby, cukrovka 2. typu a obezita.

Na podporu dobrého zdravia by ste mali pravidelne spať 7 až 9 hodín denne.

Ak máte v noci ťažkosti so zaspávaním alebo zaspávaním, na zlepšenie spánku sú užitočné zmeny životného štýlu, ako je dodržiavanie spánkového režimu a obmedzenie modrého svetla pred spaním .

ZHRNUTIE
Primeraný spánok umožňuje mozgu reorganizovať sa, načerpať nové sily a odstrániť toxíny, ktoré sa nahromadili počas dňa.

3. Pite viac vody

Voda dokáže oveľa viac než len uhasiť smäd. Reguluje telesnú teplotu, premazáva kĺby, napomáha tráveniu a vstrebávaniu živín a detoxikuje telo odstraňovaním odpadových látok.

Bunky vášho tela sa musia neustále obnovovať, aby optimálne fungovali, a rozkladať živiny, ktoré vaše telo využíva ako energiu.

Pri týchto procesoch sa však uvoľňujú odpadové látky vo forme močoviny a oxidu uhličitého, ktoré môžu spôsobiť škody, ak sa nahromadia vo vašej krvi.

Voda tieto odpadové produkty prenáša a účinne ich odstraňuje močením, dýchaním alebo potením. Správna hydratácia je teda dôležitá pre detoxikáciu.

Primeraný denný príjem vody je 3,7 litra pre mužov a 2,7 litra pre ženy. Môžete potrebovať viac alebo menej v závislosti od vašej stravy, miesta, kde žijete, a úrovne vašej aktivity.

ZHRNUTIE
Okrem mnohých úloh, ktoré voda vo vašom tele plní, umožňuje vášmu detoxikačnému systému odstraňovať odpadové látky z krvi.

4. Znížte príjem cukru a spracovaných potravín

Ľudia často pripisujú cukru a spracovaným potravinám mnohé z dnešných krízových javov v oblasti verejného zdravia.

Výskum spája vysokú spotrebu sladkých a vysoko spracovaných potravín s obezitou a ďalšími chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka.

Tieto ochorenia bránia schopnosti vášho tela prirodzene sa detoxikovať tým, že poškodzujú orgány, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu, napríklad pečeň a obličky.

Napríklad vysoká konzumácia sladkých nápojov môže spôsobiť stukovatenie pečene, čo je stav, ktorý negatívne ovplyvňuje funkciu pečene.

Detoxikačný systém svojho tela môžete udržať zdravý tým, že budete konzumovať menej nezdravých potravín.

Nezdravé potraviny môžete obmedziť tak, že ich necháte v regáli obchodu. Ak ho nebudete mať v kuchyni, úplne sa zbavíte pokušenia.

Nahradenie nezdravých potravín zdravším výberom, ako je ovocie a zelenina, je tiež zdravý spôsob, ako znížiť ich spotrebu.

ZHRNUTIE
Nadmerná konzumácia nezdravých potravín je spojená s chronickými ochoreniami, ako je obezita a cukrovka. Tieto stavy môžu spôsobiť poškodenie orgánov dôležitých pre detoxikáciu, ako sú pečeň a obličky.

5. Jedzte potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty chránia vaše bunky pred poškodením spôsobeným molekulami nazývanými voľné radikály. Oxidačný stres je stav, ktorý je výsledkom nadmernej produkcie voľných radikálov.

Vaše telo prirodzene produkuje tieto molekuly pre bunkové procesy, napríklad trávenie. Alkohol, tabakový dym, strava s nízkym obsahom živín a vystavenie znečisťujúcim látkam však môžu produkovať nadmerné množstvo voľných radikálov.

Tieto molekuly spôsobujú poškodenie celého radu buniek. Výskum naznačuje, že poškodenie voľnými radikálmi zohráva úlohu pri ochoreniach, ako sú demencia, srdcové choroby, ochorenia pečene, astma a niektoré druhy rakoviny .

Strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť vášmu telu čeliť oxidačnému stresu spôsobenému nadbytkom voľných radikálov a iných toxínov, ktoré zvyšujú riziko ochorenia.

Zamerajte sa na získavanie antioxidantov z potravín a nie z doplnkov stravy. Užívanie príliš veľkého množstva antioxidačných doplnkov môže zvýšiť riziko niektorých ochorení. 

Medzi antioxidanty patria napríklad vitamín A, vitamín C, vitamín E, selén, lykopén, luteín a zeaxantín.

Bobuľové ovocie, ovocie, orechy, kakao, zelenina, korenie a nápoje, ako je káva a zelený čaj, majú jedny z najvyšších množstiev antioxidantov.

ZHRNUTIE
Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty pomáha telu znižovať poškodenie spôsobené voľnými radikálmi a môže znížiť riziko ochorení, ktoré môžu ovplyvniť detoxikáciu.

6. Jedzte potraviny s vysokým obsahom probiotík

Zdravie čriev je dôležité pre udržanie zdravého systému detoxikácie. Vaše črevné bunky majú detoxikačný a vylučovací systém, ktorý chráni črevá a telo pred škodlivými toxínmi, napríklad chemickými látkami.

Dobré zdravie čriev sa začína probiotikami, typom vlákniny, ktorá vyživuje dobré baktérie v črevách nazývané probiotiká. Vďaka probiotikám môžu vaše dobré baktérie produkovať živiny nazývané mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú prospešné pre zdravie.

Používanie antibiotík, zlá dentálna hygiena a kvalita stravy môžu zmeniť rovnováhu baktérií vo vašom čreve.

Následne môže táto nezdravá zmena baktérií oslabiť váš imunitný a detoxikačný systém a zvýšiť riziko ochorení a zápalov.

Konzumácia potravín bohatých na prebiotiká môže udržať váš imunitný a detoxikačný systém zdravý. Medzi dobré zdroje prebiotík patria paradajky, artičoky, banány, špargľa, cibuľa, cesnak a ovos.

ZHRNUTIE
Strava bohatá na prebiotiká udržiava váš tráviaci systém zdravý, čo je dôležité pre správnu detoxikáciu a zdravie imunitného systému.

7. Znížte príjem soli

Pre niektorých ľudí je detoxikácia prostriedkom na odstránenie prebytočnej vody.

Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže spôsobiť, že vaše telo bude zadržiavať nadbytočné množstvo tekutín, najmä ak máte ochorenie, ktoré ovplyvňuje vaše obličky alebo pečeň - alebo ak nepijete dostatok vody.

Toto nadmerné hromadenie tekutín môže spôsobiť nadúvanie a nepríjemné oblečenie. Ak skonzumujete príliš veľa soli, môžete sa zbaviť nadbytočnej hmotnosti vody.

Hoci to môže znieť proti intuícii, zvýšenie príjmu vody je jedným z najlepších spôsobov, ako odstrániť nadbytočnú hmotnosť vody z konzumácie príliš veľkého množstva soli.

Je to preto, že keď skonzumujete príliš veľa soli a málo vody, vaše telo uvoľní antidiuretický hormón, ktorý vám bráni v močení, a teda aj v detoxikácii.

Zvýšením príjmu vody vaše telo zníži vylučovanie antidiuretického hormónu a zvýši močenie, čím sa vylúči viac vody a odpadových látok.

Pomáha aj zvýšenie príjmu potravín bohatých na draslík, ktorý vyvažuje niektoré účinky sodíka. Medzi potraviny bohaté na draslík patria zemiaky, tekvica, fazuľa, banány a špenát.

ZHRNUTIE
Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže zvýšiť zadržiavanie vody. Prebytočnú vodu - a odpad - môžete odstrániť zvýšením príjmu vody a potravín bohatých na draslík.

8. Zostaňte aktívny

Pravidelné cvičenie - bez ohľadu na telesnú hmotnosť - sa spája s dlhším životom a zníženým rizikom mnohých ochorení vrátane cukrovky 2. typu, srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny.

Hoci za zdravotnými prínosmi cvičenia stojí viacero mechanizmov, kľúčovým bodom je zníženie zápalov.

Zatiaľ čo určitý zápal je potrebný na zotavenie sa z infekcie alebo hojenie rán, jeho prílišné množstvo oslabuje systémy vášho tela a podporuje choroby.

Znížením zápalu môže cvičenie pomôcť systémom vášho tela - vrátane jeho detoxikačného systému - správne fungovať a chrániť pred chorobami.

Mali by ste sa snažiť vykonávať aspoň 150-300 minút týždenne fyzickú aktivitu strednej intenzity - napríklad rýchlu chôdzu - alebo 75-150 minút týždenne intenzívnu fyzickú aktivitu - napríklad beh.

ZHRNUTIE
Pravidelná fyzická aktivita znižuje zápal a umožňuje správnu funkciu detoxikačného systému vášho tela.

9. Ďalšie užitočné tipy na detoxikáciu

Hoci v súčasnosti neexistujú dôkazy podporujúce používanie detoxikačných diét na odstraňovanie toxínov z tela, určité zmeny v stravovaní a životnom štýle môžu pomôcť znížiť záťaž toxínmi a podporiť detoxikačný systém vášho tela.

  • Jedzte potraviny obsahujúce síru. Potraviny s vysokým obsahom síry, ako je cibuľa, brokolica a cesnak, zvyšujú vylučovanie ťažkých kovov, ako je kadmium.
  • Vyskúšajte chlorellu. Chlorella je druh riasy, ktorá má mnoho výživových výhod a podľa štúdií na zvieratách môže zlepšiť vylučovanie toxínov, ako sú ťažké kovy.
  • Ochuťte jedlá koriandrom. Koriander zvyšuje vylučovanie niektorých toxínov, ako sú ťažké kovy, napríklad olovo, a chemikálie vrátane ftalátov a insekticídov.
  • Podpora glutatiónu. Konzumácia potravín bohatých na síru, ako sú vajcia, brokolica a cesnak, pomáha zvyšovať funkciu glutatiónu, hlavného antioxidantu produkovaného vaším telom, ktorý sa výrazne podieľa na detoxikácii.
  • Prejdite na prírodné čistiace prostriedky. Výber prírodných čistiacich prostriedkov, ako je ocot a jedlá sóda, namiesto komerčných čistiacich prostriedkov môže znížiť vaše vystavenie potenciálne toxickým chemikáliám.
  • Vyberte si prírodnú starostlivosť o telo. Používanie prírodných dezodorantov, mejkapov, hydratačných krémov, šampónov a iných výrobkov osobnej starostlivosti môže tiež znížiť vaše vystavenie chemickým látkam.
    Hoci sú tieto účinky sľubné, mnohé z nich sa prejavujú len v štúdiách na zvieratách. Na potvrdenie týchto zistení sú preto potrebné štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE
Niektoré úpravy životného štýlu a stravy môžu posilniť prirodzený detoxikačný systém vášho tela.

Často kladené otázky

Aký je najlepší spôsob detoxikácie organizmu?

Vaše telo sa prirodzene čistí od toxínov. Tento proces a svoje celkové zdravie môžete podporiť niektorými zásadami životného štýlu, okrem iného vyhýbaním sa alkoholu alebo jeho obmedzením, dostatočným spánkom, pitím dostatočného množstva vody a konzumáciou určitých potravín.

Ako môžem doma detoxikovať celé telo?

Vaše telo má dômyselný spôsob odstraňovania toxínov, ktorý zahŕňa pečeň, obličky, tráviaci systém, pokožku a pľúca. Napriek tomu len vtedy, keď sú tieto orgány zdravé, môžu účinne odstraňovať nežiaduce látky.

Aké sú 3 príznaky, že potrebujete detoxikáciu?

Ak sa u vás vyskytujú nevysvetliteľné príznaky, ako je krvavý alebo tmavý moč, bolestivé močenie, zožltnutie pokožky a očí, pretrvávajúca únava alebo časté modriny, môže to znamenať problém s jedným z vašich telesných systémov zodpovedných za odstraňovanie toxínov z tela a zvyčajne si vyžaduje lekárske vyšetrenie a starostlivosť (64Dôveryhodný zdroj, 65Dôveryhodný zdroj).

Ako dlho trvá detoxikácia vášho tela?

Detoxikácia celého tela je súčasťou bežnej funkcie orgánov, pričom telo prirodzene odstraňuje škodlivé alebo toxické látky prostredníctvom obličiek, pečene, tráviaceho systému, kože a pľúc.

Záver

Detoxikačné diéty údajne odstraňujú toxíny, čo podporuje zlepšenie zdravia a podporuje chudnutie.

Hoci sú tieto diéty populárne, nie sú nevyhnutné. Vaše telo má vlastný vysoko účinný detoxikačný systém.

To znamená, že prirodzený detoxikačný systém svojho tela môžete posilniť a zlepšiť svoje celkové zdravie tým, že budete hydratovaní, budete konzumovať menej soli, zostanete aktívni a budete dodržiavať stravu bohatú na antioxidanty.

Späť do obchodu