9 pôsobivých zdravotných prínosov chlorelly

Obsah:

  • Čo je chlorella?
  • 1. Chlorella je veľmi výživná
  • 2. Chlorella viaže ťažké kovy, čím napomáha detoxikácii
  • 3. Chlorella posilňuje váš imunitný systém
  • 4. Chlorella môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu
  • 5. Chlorella pôsobí ako antioxidant
  • 6. Chlorella pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou
  • 7.Chlorella môže zlepšiť hladinu cukru v krvi
  • 8.Chlorella môže pomôcť zvládnuť ochorenia dýchacích ciest
  • 9. Chlorella môže zvyšovať aeróbnu vytrvalosť
  • Ako dopĺňať chlorellu
  • Záver

Chlorella je riasa bohatá na živiny, ktorá získala veľa rozruchu pre svoje zdravotné výhody. Ako doplnok sa ukázala ako sľubná pri zlepšovaní hladiny cholesterolu a zbavovaní tela toxínov.

V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o chlorelle, vrátane toho, čo je to chlorella, aký výskum stojí za jej zdravotnými tvrdeniami a ako ju užívať ako doplnok.

Čo je chlorella?

Chlorella je jednobunková zelená sladkovodná riasa.

Existuje viac ako 30 rôznych druhov, ale vo výskume sa najčastejšie používajú dva druhy - Chlorella vulgaris a Chlorella pyrenoidosa.

Keďže chlorella má tvrdú bunkovú stenu, ktorú človek nedokáže stráviť, musíte ju užívať ako doplnok, aby ste mohli využívať jej výhody.

Je dostupná vo forme kapsúl, tabliet, prášku a extraktu.

Okrem toho, že sa chlorella používa ako výživový doplnok, používa sa aj ako bionafta.

Zaujímavé je, že štúdie naznačujú, že môže mať mnoho zdravotných výhod. Tu je 9 z nich.

1. Chlorella je veľmi výživná

Pôsobivý výživový profil chlorelly viedol niektorých k tomu, že ju nazvali "superpotravinou". Hoci presný obsah živín závisí od podmienok pestovania, použitého druhu a spôsobu spracovania doplnkov, je jasné, že obsahuje niekoľko prospešných živín.

Patria medzi ne:

  • Bielkoviny: Chlorella obsahuje 50-60 % bielkovín. Navyše je kompletným zdrojom bielkovín, čo znamená, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
  • Vitamín B12: Niektoré druhy chlorelly môžu obsahovať aj vitamín B12, ale je potrebné vykonať ďalšie štúdie.
  • Železo a vitamín C: Chlorella môže byť dobrým zdrojom železa. V závislosti od doplnku môže poskytnúť 6-40 % dennej potreby. Je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha vstrebávať železo .
  • Ďalšie antioxidanty: Tieto malé zelené bunky poskytujú širokú škálu antioxidantov.
  • Ďalšie vitamíny a minerály: Chlorella poskytuje malé množstvo horčíka, zinku, medi, draslíka, vápnika, kyseliny listovej a ďalších vitamínov skupiny B.
  • Omega-3: Podobne ako iné riasy, aj chlorella obsahuje určité množstvo omega-3. Len 3 gramy chlorelly dodávajú 100 mg omega-3.
  • Vláknina: Vo veľkých množstvách môže byť chlorella dobrým zdrojom vlákniny. Väčšina doplnkov však neposkytuje ani 1 gram vlákniny na dávku.

2. Chlorella viaže ťažké kovy, čím napomáha detoxikácii

Chlorella sa dostala do povedomia vďaka svojej schopnosti pomáhať telu pri "detoxikácii". Štúdie na zvieratách totiž naznačujú, že účinne pomáha odstraňovať ťažké kovy a iné škodlivé zlúčeniny z tela.

Medzi ťažké kovy patria niektoré prvky, ktoré sú v malých množstvách nevyhnutné, napríklad železo a meď, ale tieto a ďalšie ťažké kovy, ako kadmium a olovo, môžu byť vo väčších množstvách toxické.

Aj keď je zriedkavé, aby ľudia mali v tele nebezpečné množstvo ťažkých kovov, ľudia môžu byť vystavení ťažkým kovom v dôsledku znečistenia alebo niektorých zamestnaní, napríklad v baníctve.

U zvierat sa zistilo, že riasy vrátane chlorelly oslabujú toxicitu ťažkých kovov v pečeni, mozgu a obličkách.

Okrem toho sa ukázalo, že chlorella pomáha znižovať množstvo iných škodlivých chemických látok, ktoré sa niekedy nachádzajú v potravinách. Jednou z nich je dioxín, hormonálny disruptor, ktorý môže kontaminovať zvieratá v potravinách.

Na základe týchto dôkazov sa zdá, že chlorella by mohla pomôcť zvýšiť prirodzenú schopnosť vášho tela odstraňovať toxíny.

 

3. Chlorella posilňuje váš imunitný systém

Váš imunitný systém vám pomáha udržiavať zdravie tým, že bojuje proti infekciám.

Je to komplexný systém zložený z viacerých mechanizmov a buniek, ktoré sa zapnú, keď do vášho tela prenikne útočník.

V štúdiách na zvieratách aj na ľuďoch sa zistilo, že chlorella posilňuje imunitnú odpoveď, hoci dôkazy sú zatiaľ obmedzené.

V jednej malej štúdii muži produkovali viac protilátok, keď užívali chlorellu, ako keď užívali placebo. Protilátky pomáhajú bojovať proti cudzím votrelcom v tele, čo znamená, že toto zistenie je pomerne sľubné.

V ďalšej malej, osemtýždňovej štúdii sa u zdravých dospelých ľudí, ktorí užívali chlorellu, objavili markery zvýšenej imunitnej aktivity.

Napriek tomu boli zistenia zmiešané, pričom niektoré štúdie ukázali malý alebo žiadny účinok.

Napríklad jedna štúdia zistila, že doplnky stravy s chlorellou zlepšili imunitnú funkciu u účastníkov vo veku 50-55 rokov, ale nie u účastníkov starších ako 55 rokov .

Je teda možné, že chlorella môže mať účinky na posilnenie imunity u niektorých skupín obyvateľstva a vekových skupín, ale nie u všetkých. Potrebné sú ďalšie a rozsiahlejšie štúdie.

abalicky

4. Chlorella môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu

Niekoľko štúdií naznačilo, že doplnky stravy s chlorellou môžu pomáhať znižovať hladinu cholesterolu.

Konkrétne niekoľko štúdií ukázalo, že užívanie 5 až 10 gramov chlorelly denne znížilo celkový a LDL cholesterol a triglyceridy u ľudí s vysokým krvným tlakom a/alebo mierne zvýšeným cholesterolom .

Obsah nasledujúcich látok v chlorelle môže pomôcť zlepšiť hladinu lipidov v krvi:

  • Niacín: Vitamín skupiny B, o ktorom je známe, že znižuje hladinu cholesterolu.
  • Vláknina: Účinná látka znižujúca hladinu cholesterolu.
  • Karotenoidy: Preukázalo sa, že prirodzene znižujú hladinu cholesterolu.
  • Antioxidanty: Pomáhajú predchádzať oxidácii LDL cholesterolu, ktorá prispieva k vzniku srdcových ochorení 

5. Chlorella pôsobí ako antioxidant

Chlorella obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré sa považujú za antioxidanty, vrátane chlorofylu, vitamínu C, betakaroténu, lykopénu a luteínu.

Tieto antioxidanty môžu pomôcť v boji proti mnohým chronickým ochoreniam.

Zdá sa, že niektoré z týchto antioxidantov znižujú tvorbu koncových produktov pokročilej glykácie (AGE), ktoré sú príčinou mnohých komplikácií cukrovky.

Na zvieratách a v laboratórnych štúdiách chlorella zasahovala do spôsobu starnutia génov.

Aj štúdia na ľuďoch ukázala, že doplnky stravy s chlorellou zvýšili hladinu antioxidantov u chronických fajčiarov cigariet, teda u populácie s vyšším rizikom oxidačného poškodenia.

Aj keď je väčšina týchto výskumov sľubná, stále ide o predbežné výsledky.

6. Chlorella pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou

Doplnky stravy s obsahom chlorelly by mohli pomôcť podporiť zdravie srdca a obličiek, ktoré je nevyhnutné pre normálny krvný tlak.

V jednej štúdii užívali ľudia s mierne vysokým krvným tlakom štyri gramy chlorelly denne počas 12 týždňov.

Na konci mali títo ľudia nižšie hodnoty krvného tlaku ako účastníci, ktorí užívali placebo.

Ďalšia malá štúdia na zdravých mužoch ukázala, že užívanie doplnkov stravy s chlorellou súvisí s menšou stuhnutosťou tepien, čo je faktor, ktorý ovplyvňuje krvný tlak.

Jednou z teórií, ktorá to vysvetľuje, je, že niektoré živiny chlorelly vrátane arginínu, draslíka, vápnika a omega-3 pomáhajú chrániť tepny pred kôrnatením.

7.Chlorella môže zlepšiť hladinu cukru v krvi

Niektoré výskumy ukazujú, že chlorella môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.

Jedna štúdia zistila, že užívanie chlorelly počas 12 týždňov znížilo hladinu cukru v krvi nalačno u zdravých osôb aj u osôb s vysokým rizikom ochorení súvisiacich so životným štýlom.

Iné štúdie ukázali, že užívanie chlorelly zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na inzulín u pacientov s nealkoholovým tukovým ochorením pečene.

Zatiaľ nie je dostatok výskumov na to, aby sa dalo povedať, že by ste mali chlorellu užívať na reguláciu hladiny cukru v krvi, ale v kombinácii s inými liečebnými postupmi môže pomôcť.

8.Chlorella môže pomôcť zvládnuť ochorenia dýchacích ciest

Zvládanie respiračných ochorení, ako je astma a chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), si často vyžaduje kontrolu zápalu.

Chlorella má niektoré zložky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal, vrátane mnohých antioxidantov.

V jednej štúdii sa zistilo, že doplnky stravy s chlorellou zlepšili stav antioxidantov u pacientov s CHOCHP, čo sa však neprejavilo v zlepšení dýchacích schopností.

Na určenie jej skutočného účinku na dýchacie ťažkosti sú potrebné ďalšie štúdie, ale chlorella by mohla pomôcť pri zápaloch.

9. Chlorella môže zvyšovať aeróbnu vytrvalosť

Iba jedna štúdia sa zaoberala vplyvom chlorelly na aeróbnu vytrvalosť, ale preukázala pozitívny účinok.

Výskumníci podávali skupine mladých dospelých šesť gramov chlorelly alebo placebo denne počas štyroch týždňov.

Na konci štúdie sa u skupiny s chlorellou výrazne zlepšila schopnosť nasýtiť pľúca kyslíkom, čo je ukazovateľ vytrvalosti. U skupiny s placebom sa nezaznamenali žiadne zmeny vo vytrvalosti.

Tento účinok môže byť spôsobený obsahom aminokyselín s rozvetveným reťazcom v chlorelle.

Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom sú súborom troch aminokyselín, o ktorých sa v rôznych štúdiách zistilo, že zlepšujú aeróbny výkon.

 

Ako dopĺňať chlorellu

Súčasná vedecká literatúra o chlorelle neuvádza konkrétne dávkovanie.

Dôvodom sú nedostatočné dôkazy na určenie množstva potrebného na pozorovanie terapeutických účinkov.

Niektoré štúdie zistili prínosy pri dávke 1,2 gramu denne, zatiaľ čo iné sa zaoberali dávkami 5 až 10 gramov denne.

Väčšina doplnkov uvádza dennú dávku 2-3 gramy, čo sa zdá byť vzhľadom na výskum správne. Okrem toho je dôležité nájsť kvalitný doplnok. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je hľadať taký, ktorý má pečať zabezpečenia kvality z testovania treťou stranou.

Okrem toho sa v popisoch niektorých výrobkov uvádza testovanie na zabezpečenie kvality, ako aj zdroj a podmienky pestovania chlorelly.

Snažte sa nájsť doplnky stravy s chlorellou od značky doplnkov stravy, ktorej dôverujete. Na stránke Amazon je k dispozícii široký výber.

Záver

Chlorella je druh riasy, ktorá obsahuje veľké množstvo živín, pretože je dobrým zdrojom viacerých vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Nové výskumy ukazujú, že okrem iných zdravotných prínosov by mohla pomáhať odvádzať toxíny z tela a zlepšovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zatiaľ sa zdá, že užívanie doplnkov stravy s chlorellou nie je na škodu a mohlo by podporiť vaše zdravie.

Späť do obchodu