Čo hovorí vaša poloha počas spánku o vašej osobnosti a zdraví?

Obsah:

  • Súvislosť medzi polohou počas spánku a osobnosťou
  • Informácie o jednotlivých polohách počas spánku
  • Tipy na optimalizáciu polohy počas spánku
  • Záver

spanok
Opäť nastal ten čas dňa - alebo noci. Po dokončení nočnej rutiny zhasnete svetlá, odhrniete prikrývku a zachumláte sa do postele. Ako sa ukladáte pod prikrývku?

V tejto chvíli už môže byť vaša poloha pri spánku úplne zvyčajná. Ak ste sa v posteli usadili do rovnakej polohy od detstva, možno na to každú noc vedome nemyslíte.

Napriek tomu, či sa po padnutí na vankúše okamžite otočíte na jednu stranu, alebo trávite čas striedaním polôh, aby ste sa trochu pohodlnejšie uložili, vaša preferovaná poloha počas spánku môže poskytnúť niekoľko dôležitých informácií o vašom zdraví.

Určité polohy počas spánku sú spojené so zdravotnými problémami alebo lepšími výsledkami v oblasti zdravia - tie preskúmame nižšie. Má však vaša pravidelná poloha počas spánku skutočne niečo spoločné s tým, kto ste ako človek, ako naznačujú niektorí odborníci? Prečítajte si ďalšie informácie.

Súvislosť medzi polohou počas spánku a osobnosťou

Pravdepodobne sa príliš nezamýšľate nad tým, čo znamená vaša typická poloha počas spánku, okrem túžby po optimálnom pohodlí počas driemania. Niektorí spánkoví psychológovia a odborníci však naznačili, že osobnosť môže ovplyvňovať polohu počas spánku a ponúkať určité informácie o vašich vlastnostiach a správaní.

Profesor a odborník na spánok Chris Idzikowski uskutočnil prieskum medzi viac ako 1 000 dospelými Britmi, aby odhalil akékoľvek súvislosti medzi polohou počas spánku a osobnosťou. Tieto výsledky použil na vyvodenie súvislostí medzi bežnými polohami počas spánku a osobnostnými črtami. Niekoľko z jeho zistení:

  • Najčastejšie sa vyskytuje poloha plodu, najmä u žien. Táto poloha môže súvisieť s plachosťou a citlivosťou.
  • Ľudia, ktorí spia na jednom boku s vystretými rukami, môžu byť otvorení, ale trochu podozrievaví. Majú tiež tendenciu držať sa svojich rozhodnutí.
  • Spanie na bruchu s rukami hore alebo pod vankúšom sa spája so spoločenskou povahou a nechuťou ku kritike.

Tieto výsledky je pravdepodobne najlepšie interpretovať s veľkou dávkou soli, pretože prieskum mal niekoľko kľúčových obmedzení:

  • V porovnaní s celkovou populáciou sa skúmali výsledky len od približne 1 000 ľudí, čo je pomerne malý počet.
  • Tieto zistenia sa nepotvrdili, keď rovnakú anketu vyplnila druhá skupina účastníkov, čo naznačuje, že tieto výsledky nemusia platiť pre všetkých.
  • Ľudia sami uvádzali svoju polohu počas spánku a osobnostné črty, čo ponecháva väčší priestor pre potenciálne skreslenie.

Informácie o jednotlivých polohách počas spánku

Spanie na boku

Odborníci často odporúčajú spanie na boku, pretože táto poloha môže pomôcť zmierniť chrápanie a zlepšiť trávenie.

Ak však spíte na pravom boku, môžete zaznamenať zhoršenie príznakov refluxu kyseliny alebo iných tráviacich problémov. Spanie na ľavom boku udržiava žalúdok pod pažerákom a sťažuje vzostup žalúdočnej kyseliny.

Spanie na boku počas tehotenstva sa spája s lepším zdravím matky a plodu, ale ľavá strana je aj tu uprednostňovaná. Spanie na ľavej strane nielenže znižuje pálenie záhy, ale pomáha aj podporovať prietok krvi a zmierňuje tlak na maternicu.

Spanie na boku môže tiež pomôcť zmierniť bolesť spodnej časti chrbta a zlepšiť vyrovnanie chrbtice, ale ak máte bolesti krku alebo ramien, môže sa vám spánok na boku zdať náročný.

Spanie na bruchu

Hoci spanie na bruchu môže mať isté výhody pri obštrukčnom spánkovom apnoe a chronickom chrápaní, zaťažuje aj vašu šiju a dolnú časť chrbta, najmä ak spíte na mäkšej posteli. Táto záťaž môže vyviesť vašu chrbticu z rovnováhy a spôsobiť dlhotrvajúce bolesti počas dňa.

Spanie na chrbte

Spanie na boku alebo na bruchu môže zvýšiť vnútroočný tlak, rizikový faktor glaukómu. Ak máte citlivú pokožku, môžete si tiež všimnúť, že tlačenie tváre do vankúša vedie k väčšiemu množstvu vyrážok, podráždeniu alebo dokonca k vráskam na tvári po prebudení. 

Hoci spanie na chrbte môže priniesť výhody v každom veku - pediatri odporúčajú ukladať dojčatá spať na chrbte, aby sa znížilo riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) - spanie na chrbte nie je vždy najlepšie pre dospelých.

"Ľudia s obštrukčným spánkovým apnoe, vážnym ochorením, pri ktorom sa dýchacie cesty počas spánku opakovane upchávajú, majú pri spánku na chrbte väčšie problémy s dýchaním," vysvetľuje Wu. "Je to pravdepodobne preto, že dýchacie cesty sa ľahšie zablokujú, keď ležíte na chrbte."

A čo bolesti chrbta? Niektorí ľudia s bolesťami dolnej časti chrbta alebo krku zistili, že spanie na chrbte bolesť zhoršuje. Pre iných je spánok na chrbte jedinou polohou, ktorá prináša úľavu.

Tipy na optimalizáciu polohy počas spánku

Stručne povedané, neexistuje jediná najlepšia poloha na kvalitný spánok, pretože do hry vstupuje veľa faktorov. Ak máte často problémy so spánkom alebo sa budíte s bolesťami a nepríjemnými pocitmi, určite stojí za to zvážiť potenciálny vplyv vašej aktuálnej polohy na spanie.

Ak však nemáte problémy so správnym množstvom spánku a budíte sa bez bolesti, pravdepodobne sa nemusíte obávať prevracania a zmeny polohy.

Zaujímajú vás rôzne typy spánkových polôh a ako maximalizovať ich výhody? Hoci existuje veľa spôsobov spánku, nižšie nájdete šesť najbežnejších spánkových polôh.

Spiaci na chrbte

Spánok na chrbte môže pomôcť zmierniť rôzne druhy bolesti a zároveň znížiť tlak na chrbticu a podporiť dobré zarovnanie chrbtice.

Spanie na chrbte rovnomerne rozkladá telesnú hmotnosť, takže žiadna časť vášho tela nie je pod väčším tlakom ako iná. Pre mnohých ľudí to môže viesť k pokojnejšiemu spánku.

Navyše, keďže pri spánku na chrbte netlačíte každú noc tvár do vankúša, táto poloha vám môže pomôcť vyhnúť sa predčasným vráskam na tvári.

Menší vankúš (alebo dokonca zrolovaný uterák) pod kolenami môže urobiť zázraky pre lepšie spanie na chrbte. Pomôže to vašej chrbtici udržať si mierne zakrivenie.

Vyskúšajte krčný vankúš alebo malý, zaoblený vankúš v zakrivení krku, ktorý vám pomôže zmierniť bolesť krku. Ak chrápete, máte alergie alebo vás páli žáha, vyskúšajte klinový vankúš, ktorý vám vyvýši hlavu.

Vojak

Spíte na chrbte s rukami spustenými po bokoch? To je poloha vojaka. Podľa prieskumu BSC túto polohu uprednostňuje približne 11 % respondentov. Spiaci vojaci uvádzajú, že túto polohu uprednostňujú pre jej zdravotné výhody a často počas noci nemenia polohu.

Hviezdica

Ak spíte na chrbte s rukami hore a nohami mierne od seba, patríte k spánku v polohe hviezdice. Približne 7 % respondentov prieskumu uviedlo, že spí ako morská hviezda.

Prieskum BSC naznačuje, že táto poloha je spojená s vyššou pravdepodobnosťou námesačnosti. Spánok s rukami nad hlavou, najmä keď máte ohnuté alebo ohnuté zápästia, môže tiež prispievať k necitlivosti alebo mravenčeniu.

Osoby spiace na boku

Spanie na boku môže podporiť dobré trávenie, pomôcť znížiť chrápanie, predchádzať páleniu záhy a možno aj zlepšiť zdravie mozgu. Pre zdravé kognitívne funkcie potrebuje váš mozog pravidelne odstraňovať odpad. Zvyčajne vynáša odpadky takpovediac počas spánku. Štúdia na zvieratách zistila, že tento proces je najúčinnejší počas bočného spánku.

Spanie na boku môže pomôcť znížiť bolesť chrbta, ale môže vytvárať tlak na ramená a viesť k napätiu, napätiu alebo bolesti hlavy a tváre. Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, zvážte výber matraca, ktorý dobre zmierňuje tlak, a pevnejšieho vankúša s dostatočnou výškou, aby podporoval prirodzené zakrivenie chrbtice.

Pre lepšiu podporu bedier a spodnej časti chrbta skúste spať s vankúšom medzi kolenami alebo dolnými končatinami. Môžete dokonca skúsiť objímať vankúš na telo alebo veľký vankúš - niektorí ľudia zistili, že to poskytuje lepšiu podporu ramien.

Rozdiel môže byť aj v tom, na ktorej strane sa rozhodnete spať. Spanie na pravej strane môže zmierniť zaťaženie vnútorných orgánov, ale môže zhoršiť reflux kyseliny.

Odborníci považujú za vhodnejšie spanie na ľavej strane počas tehotenstva a pre ľudí s tráviacimi problémami. Majte však na pamäti, že spanie na rukách alebo s ohnutými zápästiami môže viesť k brneniu alebo znecitliveniu a môže zhoršiť príznaky karpálneho tunela.

Záznam

V polohe na kláte je menej pravdepodobné, že sa u vás objaví znecitlivenie, pretože pri nej spíte s rukami spustenými po bokoch. Táto poloha nie je veľmi obľúbená.

Podľa prieskumu BSC uprednostňuje polohu na kláte len približne 6 % ľudí. BSC uvádza, že táto poloha, podobne ako poloha hviezdice, sa spája aj s námesačnosťou.

Napriek tomu spiaci v polohe na kláte mali tendenciu tvrdiť, že sú presvedčení o tom, že sú zdravší a majú správne množstvo spánku, ako ľudia, ktorí uprednostňujú iné polohy, takže na "spaní ako na kláte" môže v skutočnosti niečo byť.

Plodová

Spanie na boku sa zdá byť preferovanou spánkovou polohou. Podľa prieskumu BSC je to vďaka polohe plodu, ktorú uprednostňuje 47 % opýtaných. Zdá sa, že ženy uprednostňujú tento štýl spánku na boku.

Ak chcete skutočne spať ako dieťa, snažte sa mať uvoľnené končatiny a bradu a uvoľnenú polohu tela. Aby ste predišli znecitliveniu, vyhnite sa pevnému ohýbaniu alebo krúteniu zápästia, prípadne spánku s jednou rukou pod vankúšom.

Ročník

Približne 13 % účastníkov prieskumu BSC uviedlo, že najradšej spia v polohe rogala alebo na jednom boku s vystretými rukami.

Táto poloha môže zabrániť dodatočnému tlaku na zápästia a ruky, takže ak sa často budíte s necitlivými alebo brniacimi rukami, môže vám pomôcť nastaviť si ruky.

Vyskúšanie tejto polohy môže pomôcť aj vtedy, ak zvyčajne uprednostňujete polohu plodu, ale "túžite" sa prebúdzať bez napätia a bolesti. Príliš pevne stočený spánok môže niekedy viesť k nepohodliu a stuhnutosti na druhý deň.

Spiaci na bruchu

Spanie na bruchu alebo na chrbte sa vo všeobecnosti neodporúča, pretože môže prispieť k bolestiam chrbta a krku. Ak je vaša hlava vždy otočená rovnakým smerom, pravdepodobne čoskoro začnete pociťovať dennú stuhnutosť.

Ak ste sa však pokúsili o pohodlnú polohu v akejkoľvek inej polohe a nepodarilo sa vám ju dosiahnuť, spánok na bruchu môže byť pre vás tou najlepšou polohou. Skúste pravidelne meniť smer hlavy namiesto toho, aby ste vždy smerovali doľava alebo doprava.

Výber plochého, tenkého vankúša (alebo úplné vynechanie vankúša) môže pomôcť predísť bolesti krku. Pridanie vankúša pod panvu môže tiež výrazne ovplyvniť stuhnutosť a bolesť chrbta.

Zvážte aj svoj matrac. Tvrdší matrac môže pomôcť udržať chrbticu v rovine, zabrániť bolesti a zlepšiť kvalitu vášho spánku.

Voľný pád

O niečo viac ako štvrtina (26 %) ľudí opýtaných v prieskume BSC považuje túto polohu za najhoršiu počas spánku. Napriek tomu 17 percent ľudí uprednostňuje spánok na bruchu s rukami pod vankúšom alebo obtočenými okolo neho, s hlavou na jednej strane.

Poloha voľného pádu môže byť pohodlnejšia pre tých, ktorí chcú zmierniť tlak na ramená a boky.

Ak sa chcete vyhnúť znecitliveným, stuhnutým rukám, skúste namiesto toho natiahnuť ruky na obe strany. Namiesto pokrčenia jedného z kolien majte obe nohy rovné a mierne od seba.

Záver

Hoci by mohli existovať určité súvislosti medzi polohou počas spánku a zdravím, vaša preferovaná poloha počas spánku pravdepodobne nemá až tak veľa spoločného s vašou osobnosťou.

Ak kvalita vášho odpočinku nie je uspokojivá, vyskúšanie novej polohy na spanie by vám mohlo pomôcť zlepšiť spánok. Odborník na spánok vám môže ponúknuť viac usmernení a odporúčaní na základe vašich potrieb v oblasti spánku.

Spíte práve dobre? Pravdepodobne si nemusíte robiť starosti s tým, ako zaspávate. Najlepšia poloha na spanie je predsa taká, ktorá vám zabezpečí dostatočné pohodlie na to, aby ste si oddýchli, ako potrebujete.

Späť do obchodu