Znižujú antibiotiká váš imunitný systém?

Obsah:

  • Znižujú antibiotiká váš imunitný systém?
  • Nadmerné užívanie antibiotík môže prispieť k vzniku rezistencie na antibiotiká
  • Podľa klinických štúdií môžu niektoré doplnky zlepšiť imunitu, ak sa užívajú v správnej dávke.
  • Vyskúšajte Super Imun od Tozax
  • Záver

imuniita

Antibiotiká sú určené na ničenie baktérií, ale neúčinkujú proti vírusom. Ich užívanie, keď ich nepotrebujete, môže v skutočnosti oslabiť váš imunitný systém. Poďme sa dozvedieť prečo, ako aj niekoľko prirodzených spôsobov, ako si udržať odolný imunitný systém.

Znižujú antibiotiká váš imunitný systém?

Antibiotiká sú lieky, ktoré ničia baktérie. Už desaťročia sa používajú na liečbu bakteriálnych infekcií a zachránili nespočetné množstvo životov. Antibiotiká sa však nemajú používať na liečbu vírusových infekcií, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka, pretože na vírusy nepôsobia. Užívanie antibiotík, keď to nie je potrebné, alebo ich príliš časté používanie môže v skutočnosti zásadným spôsobom oslabiť váš imunitný systém. Poďme sa dozvedieť prečo.

Na podporu vášho imunitného systému sú potrebné niektoré dobré baktérie.

Pravdepodobne ste už počuli, že antibiotiká môžu zabiť zlé baktérie vo vašom tele, ale zabíjajú aj niektoré dobré baktérie v črevách, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu vo vašom imunitnom systéme. Vaše telo potrebuje tieto dobré baktérie, aby bolo schopné bojovať proti infekciám a iným zdravotným problémom.

Aby ste zabránili tomuto účinku, užívajte antibiotiká len podľa predpisu a skúste počas užívania antibiotík užívať probiotické injekcie, ktoré vaše črevá posilnia.

Nadmerné užívanie antibiotík môže prispieť k vzniku rezistencie na antibiotiká

Nadmerné používanie antibiotík viedlo k rastúcemu problému vo svete: rezistencii na antibiotiká. Rezistencia na antibiotiká vzniká vtedy, keď sa baktérie stanú imúnnymi voči účinkom antibiotík, čím sa stanú neschopnými bojovať proti infekcii. Ide o rastúci problém pre ľudí aj zvieratá, ktorý môže mať ničivé následky na verejné zdravie.

Antibiotická rezistencia bola pozorovaná aj v životnom prostredí, čo prispelo k jej globálnemu rozsahu. Prítomnosť rezistentných baktérií v chovoch zvierat vedie niektorých poľnohospodárov k tomu, že sa čoraz viac spoliehajú na antibiotiká, pretože hľadajú spôsoby, ako udržať svoje zvieratá zdravé a zároveň zabrániť prepuknutiu chorôb v stádach alebo kŕdľoch (súbor domestikovaných zvierat chovaných ľuďmi). Hoci by sa mohlo zdať, že to pomôže zabrániť šíreniu rezistencie na antibiotiká medzi hospodárskymi zvieratami, vedci zistili, že používanie antibiotík ako univerzálnej prevencie chorôb môže v skutočnosti významne prispieť k vytváraniu odolnejších kmeňov voči liekom; ak sú zvieratá často vystavené nízkym dávkam týchto liekov na začiatku života (keď ich najmenej potrebujú), potom si voči nim vyvinú väčšiu imunitu v neskoršom období života, keď potrebujú ochranu najnaliehavejšie - vrátane obdobia, keď vôbec neexistujú žiadne možnosti liečby!

Váš imunitný systém sa spolieha na to, že ste zdraví, takže užívanie antibiotík, keď nie sú potrebné, vám môže z dlhodobého hľadiska uškodiť.

Antibiotiká sa používajú na odstránenie baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia ľudí. Antibiotiká sa nemajú používať na liečbu vírusových infekcií, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka, pretože tie sú spôsobené iným typom mikróbov nazývaných vírus. Keď užívate antibiotiká na ochorenia súvisiace s vírusmi, ako je bronchitída alebo angína, nebudú účinkovať a môžu potlačiť váš imunitný systém, čím sa váš problém ešte zhorší.

Podľa klinických štúdií môžu niektoré doplnky zlepšiť imunitu, ak sa užívajú v správnej dávke.

V prípade bazy čiernej, vitamínu C, zinku a echinacey: ak užívate tieto doplnky v správnej dávke, aby z nich vaše telo malo úžitok (a dodržiavate ostatné rady v tomto článku), môžu pomôcť zlepšiť váš imunitný systém. Ak však neužívate doplnok s dostatočnou účinnosťou alebo dávkou, aby ste urobili niečo prospešné pre imunitu vášho tela. Medzi účinné dávky vedecky podložených zložiek na posilnenie imunity patria napr:

Čierny bez:

Čierny bez obsahuje polyfenoly, ktoré môžu posilniť imunitu, ako sú antokyány a flavonoidy. Môže vám pomôcť v boji proti prechladnutiu a vírusovým infekciám tým, že blokuje bielkoviny, ktoré vírusy potrebujú na vstup do vašich buniek. Môže tiež sťažiť uvoľňovanie vírusu z infikovaných buniek. Výskum naznačuje, že bioflavonoidy (ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v čiernom bezu) môžu zlepšiť vstrebávanie vitamínu C, čo je tiež dobré pre váš imunitný systém.

Odporúčam užívať 500 mg extraktu z bazy čiernej v tekutej forme denne, aby sa posilnila imunita.

Echinacea:

Echinacea je druh rastliny, ktorá má liečivé účinky. Niektoré zlúčeniny v rastline môžu pomôcť posilniť imunitný systém alebo majú antivírusové vlastnosti.

Echinacea nemá oficiálne uznanú účinnú dávku, ale podľa niektorých štúdií by na podporu imunity malo pôsobiť 300 - 500 mg trikrát denne. Táto dávka by zodpovedala užívaniu 900 až 1500 mg denne; väčšina výživových doplnkov však ponúka len 400 mg dávku. Na posilnenie imunity odporúčam užívať 400 mg až 1200 mg vysokokvalitného extraktu z Echinacea purpurea denne.

Vitamín C:

Podobne ako baza čierna a echinacea, aj vitamín C pomáha znižovať závažnosť a trvanie bežného prechladnutia a iných infekcií horných dýchacích ciest.

Vitamín C je základný vitamín a odporúčaná denná dávka je 90 mg. V doplnkoch stravy ho zvyčajne nájdete vo vyšších dávkach, napríklad 250 - 1 000 mg. Je rozpustný vo vode, takže vaše telo sa zbaví toho, čo nepotrebuje, takže sa nemusíte obávať, že by ste ho prijali príliš veľa. Svojim pacientom odporúčam užívať 1 000 mg vitamínu C denne na posilnenie imunity.

Zinok:

Zinok je kľúčovou živinou pre zdravý imunitný systém. Môže vám pomôcť zotaviť sa z infekcií dýchacích ciest, ako je bežné prechladnutie, a môže vás pred nimi dokonca chrániť.

Nedostatok zinku je u starších ľudí pomerne častý a súvisí so zápalmi, imunitnými problémami a zvýšenou náchylnosťou na infekcie.

Odporúčam užívať doplnok zinku, buď ako súčasť multivitamínu, alebo ako samostatný doplnok.

Beta glukán:

Beta glukán je druh rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v niekoľkých rôznych látkach, ako sú riasy, kvasinky a rastliny.

Beta-glukán si získal veľkú pozornosť zdravotníckych pracovníkov pre svoju schopnosť meniť imunitný systém. Je známy svojou schopnosťou bojovať proti infekciám a boli vykonané aj štúdie o jeho potenciáli bojovať proti rakovine.

Odporúčam konzumovať stravu s vysokým obsahom beta-glukánu a užívať aspoň 500 mg denne v doplnkovej forme na posilnenie imunity.

Používanie antibiotík podľa predpisu spolu so špecifickými doplnkami stravy (vrátane probiotík) vám môže priniesť najsilnejšiu odpoveď.

Vyskúšajte Super Imun od Tozax

Výživový doplnok s betaglukánmi, vitamínom D, C a vitamínmi skupiny B

Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému. Účinné zložky výživového doplnku Super Imun prispievajú nielen k správnemu fungovaniu imunitného systému, ale aj k ochrane buniek pred oxidačným stresom a celkovým preťažením. Je vhodný pre náchylných a citlivých ľudí, ako aj ľudí s výraznejším telesným alebo psychickým vypätím a stresom. 

Betaglukán je unikátny prírodný komplexný polysacharid, schopný podporovať obranné reakcie organizmu proti bakteriálnym a parazitárnym chorobám. Aj keď sú biologické účinky glukánu známe už dlhšiu dobu, vedci sa na neho začali sústrediť až od polovice minulého storočia. A stálo to za to.

Vitamín C a vitamín D prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému,

Vitamín C prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a k ochrane buniek pred oxidačným stresom,

Vitamín D zohráva úlohu v procese delenia buniek.

 

imunita2

Záver

Antibiotiká sú dôležité na liečenie bakteriálnych infekcií, ale ak sa používajú nesprávne alebo príliš často, môžu tiež oslabiť váš imunitný systém.

Lekár by ich mal predpisovať len v nevyhnutných prípadoch a šetrne, čo pomôže chrániť sa pred prípadnými budúcimi problémami s rezistenciou na antibiotiká. Počas užívania antibiotík skúste užívať probiotiká, ktoré podporia vaše črevá, a vedecky podložené doplnky na posilnenie imunity, ktoré podporia aktivitu bielych krviniek (imunitného systému).

Späť do obchodu