8 jednoduchých tipov na starostlivosť o nechty

Obsah:

  • 8 jednoduchých tipov na starostlivosť o nechty

nechty

Kondicionér nie je určený len pre vlasy - trochu extra starostlivosti vám pomôže pri starostlivosti o nechty.

V zdravých a silných nechtoch je zvláštny druh sily, či už pracujete s farbami na nechty, chodíte bez laku alebo milujete neutrálne nechty. Zdravé nechty (a dokonca aj výsledky dobrej starostlivosti o nechtovú kožičku) sú jedným z tých menej viditeľných prostriedkov na zvýšenie sebavedomia, ako keď si oblečiete luxusnú spodnú bielizeň len tak alebo si kúpite úžasné ponožky, ktoré si obujete pod topánky.

Či už je starostlivosť o nechty formou starostlivosti o seba, pôžitkom alebo len bežnou údržbou, udržiavanie nechtov v špičkovej forme je výhodnou investíciou. A tu je dobrá správa: Zdravé nechty si vyžadujú investíciu času, nie peňazí.

Najlepšou cestou k silnejším a dlhším nechtom sú väčšinou jednoduché životné návyky, nie drahé nástroje na nechty. Získať zdravé nechty však znamená aj zbaviť sa niektorých zlozvykov, napríklad používať nechty ako zabudovaný vreckový nôž. Aby ste získali uskutočniteľné a užitočné tipy na starostlivosť o nechty, porozprávali sme sa s odborníkmi o každodenných odporúčaniach a odporúčaniach v oblasti starostlivosti o nechty. Dodržiavajte tieto kroky a budete mať silnejšie a dlhšie nechty skôr, ako sa nazdáte.

8 jednoduchých tipov na starostlivosť o nechty

Zvlhčujte nechty

Hydratácia je známym tajomstvom zdravej pokožky, ale v starostlivosti o nechty sa na ňu často zabúda. Hoci suché a lámavé nechty môžu byť výsledkom mnohých faktorov, v konečnom dôsledku sú volaním po vlhkosti, preto považujte správne zvlhčovanie za základ svojej rutinnej starostlivosti o nechty. Pri nanášaní krému na ruky venujte nechtom trochu viac pozornosti. Na trhu je množstvo hydratačných prípravkov na nechty, ale nanášanie hydratačného krému je v skutočnosti len polovica úspechu - k silným nechtom nestačí len efektný krém alebo sérum.

Nechajte kožičku na pokoji

Je bežnou praxou kožičky strihať, zatláčať alebo sa ich snažiť úplne zbaviť, ale kožičky nie sú nepriateľom. Podľa doktorky Dany Sternovej, certifikovanej dermatologičky a odborníčky na nechty, je kožička v skutočnosti "prirodzeným ochranným tesnením nechtov". Zásah do kožičky môže spôsobiť oveľa viac škody ako úžitku - a to aj v prípade, že túto prácu vykonáva nechtový technik. Doktorka Sternová hovorí, že narušená kožička môže spôsobiť, že nechty budú zraniteľné a vystavené riziku infekcie.

Doktorka Michele Greenová, kozmetická dermatologička, súhlasí s tým, že zle udržiavané kožičky môžu mať domino efekt. "Keď je kožička suchá alebo poškodená, môže to poškodiť nechtové lôžko a ovplyvniť spôsob, akým nechty rastú," hovorí Dr. Greenová. Odporúča hydratovať kožičku krémom alebo olejom na kožičku, ktorý pomáha chrániť a posilňovať nechty.

Vyhnite sa kontaktu s vodou

Neprestávajte si umývať ruky ani sa sprchovať v rukaviciach, ale venujte pozornosť spôsobom, ako môžete skrátiť čas, ktorý vaše nechty strávia v kontakte s vodou, pretože nadmerný kontakt s vodou môže oslabiť štruktúru nechtov. (Obzvlášť citlivé sú mokré vlasy a rovnaký prístup opatrnosti pri zaobchádzaní s mokrými vlasmi sa môže uplatniť aj pri starostlivosti o nechty). Zvážte napríklad nosenie rukavíc pri umývaní riadu alebo iných mokrých prácach.

Viete, aké mäkké a ohnuté sú nechty po dlhom kúpeli? Zvážte toto: "Nechty sú ako špongia. Je 1 000-krát viac nasiakavý na vodu ako napríklad pokožka, a tak sa voda môže ľahko rozptýliť do nechtu," hovorí Dr. Stern. Nadmerné pôsobenie vody môže výrazne namáhať jemné nechtové bunky (nazývané onychocyty), čo môže viesť k lámavosti, odlupovaniu a lámaniu, hovorí.

Aj preto je namáčanie nechtov pred manikúrou zlý zvyk. Podľa doktorky Greenovej to nielenže zvyšuje náchylnosť nechtov na infekcie, ale tiež neumožňuje, aby lak na nechtoch tak dobre priľnul alebo vydržal tak dlho.

Buďte jemní

Podľa doktorky Susan C. Taylorovej, certifikovanej dermatologičky a odborníčky na ošetrovanie farebnej pokožky, je najlepšia starostlivosť o nechty šetrná starostlivosť. Na začiatok doktorka Taylorová odporúča, aby ste sa invazívne neprehrabávali pod nechtami. "Niekedy ľudia vezmú špicatý koniec pilníka na nechty a hrabú sa pod nechtami, aby dostali nečistoty von," hovorí. "To nechcete robiť, pretože to môže oddeliť nechtovú platničku od spodného lôžka a potom sa môže vyvinúť bakteriálna plesňová infekcia."

Z podobných dôvodov by ste mali odolať nutkaniu používať nechty ako náhradné nástroje - bez ohľadu na to, aké je to pohodlné. (Existuje veľa iných kreatívnych spôsobov, ako otvoriť plechovku s minerálkou.) A ak si predsa len doprajete akrylovú alebo gélovú manikúru - čo by ste mali robiť len striedmo - dôležité je správne odstránenie. Vyhľadajte si dobrú súpravu gélových lakov na domácu manikúru, ktorá obsahuje všetky potrebné nástroje na správne ošetrenie nechtov. "Keď odlupujete [akrylové alebo gélové nechty], v skutočnosti odlupujete vrstvy nechtu, nechtovú platničku, a to oslabí vaše nechty - takže to nie je vhodné," hovorí Dr. Taylor.

Ošetrujte svoje nechty rovnako ako vlasy

Je to nové zlaté pravidlo. Vlasy aj nechty sú zložené z keratínových bielkovín, takže je logické, že pre ošetrovanie platí mnoho rovnakých pravidiel. Dr. Stern hovorí, že vlasy aj nechty môžu byť dehydrované a poškodené nadmernou úpravou. Časté odstraňovanie laku, gély a akrylové laky robia s nechtami to isté, čo s vlasmi robia farby, chemikálie a tepelné aplikácie.

Rovnako ako hydratácia môže pomôcť napraviť problémy s vlasmi, ako je krepovatenie a štiepenie končekov, môže pomôcť zlepšiť suché a lámavé nechty. Neexistuje ekvivalent starostlivosti o nechty ako o vlasy na druhý deň, ale ak budete postupovať tak, ako keby existovali pevné pravidlá umývania, starostlivosti a používania nechtov, pomôže vám to udržať ich v rovnako dobrej kondícii ako vaše vlasy.

Je potrebné to zopakovať: Hydratácia je základ. "Tak ako by ste vlasy ošetrili bezoplachovým alebo bohatým kondicionérom, ošetrila by som aj nechtovú kožičku, aby ste podporili zdravé a rastúce nechty," hovorí doktorka Greenová.

Sledujte počasie

Zima môže byť pre pokožku, vlasy aj nechty náročným obdobím. Nielenže chladné a suché počasie môže spôsobiť mimoriadnu lámavosť nechtov, ale doktorka Sternová hovorí, že extrémne výkyvy teplôt pri prechode z exteriéru do interiéru môžu spôsobiť ďalšie poškodenie. Prechod z vyhriateho domova alebo kancelárie do chladného exteriéru môže spôsobiť opakované zmršťovanie a rozťahovanie nechtových buniek, čo vedie k ich oslabeniu a následnému lámaniu, hovorí. V zime je rozumné vždy nosiť rukavice a, hádate správne, hydratovať, hydratovať, hydratovať, aby ste ochránili pokožku rúk aj nechty.

Prehodnoťte svoje produkty

Pilníky na nechty: Namiesto starých šmirgľových dosiek, ktoré podľa doktorky Sternovej "vytvárajú mikroskopické trhlinky v nechtoch, ktoré vedú k štiepeniu a odlupovaniu", zvoľte sklenený alebo krištáľový pilník.

Odlakovač na nechty: V najlepšom prípade by ste sa mali úplne vyhnúť odstraňovaču laku na nechty. Keďže sa však väčšina z nás nechce úplne vzdať radosti z peknej manikúry, je lepšie namiesto toho používať neacetónové odlakovače, ktoré obsahujú hydratačné oleje a zložky.

Kefka na nechty: Namiesto hrabania sa pod nechty pomocou nástrojov, ako je napríklad pilník, pred ktorým doktorka Taylor varuje, použite na vyčistenie nečistôt jemnú kefku na nechty. Alebo ako vynaliezavú alternatívu použite náhradnú zubnú kefku, ktorá vám leží na stole.

Produkty na rast nechtov: Na tieto si netrúfajte. "Mnohé z takzvaných prípravkov na ošetrenie alebo rast nechtov na trhu sú v skutočnosti priehľadné laky na nechty s marketingovými prísadami, ktoré nemajú žiadnu vedeckú opodstatnenosť," hovorí Dr. Stern.

Buďte trpezliví pri raste nechtov

Ak patríte medzi chronických zábudlivcov, poznáte víťazstvo, keď vám konečne vyrastú nechty za končekmi prstov. Zdravé návyky plus trpezlivosť sa v starostlivosti o nechty vyplácajú. Primárne by ste sa však mali sústrediť na to, aby ste zistili, ako posilniť svoje nechty, a nie na riešenie hádanky, ako nechty rýchlo narásť.

Silnejšie nechty môžu viesť k dlhším nechtom, ak budete praktizovať správnu starostlivosť o nechty, ale to všetko si vyžaduje čas. Ak bojujete s lámavými nechtami a neustálym lámaním, je rozumné nechávať si nechty ostrihané nakrátko, kým nenadobudnú silu; potom budú mať základ, ktorý potrebujú na dlhší rast.

Späť do obchodu