9 spôsobov, ako spomaliť a viac si užívať život

Je pravdepodobné, že ste si už niekedy pomysleli týchto päť slov:
Ale keď sa veci spomalia...
Možno ste dokonca pridali na koniec ešte niekoľko ďalších slov:
Ale keď sa veci spomalia ... Začnem s tou službou... vezmem si tú dovolenku... dokončím tú knihu...

 Takéto myšlienky poukazujú na problém

Ste príliš zaneprázdnení. Zaneprázdňujete sa. A bohužiaľ, spomalenie v živote sa nestáva len tak náhodou. Nemôžete sa dopracovať k vyváženému životu.

Je to preto, že život sa len stále zrýchľuje a vy musíte ísť stále rýchlejšie, aby ste nezaostávali. Ak si nedáte pozor, celý život sa budete ponáhľať od jednej veci k druhej v neustálom víre chaosu. Keď ste takí zaneprázdnení, uniká vám to najlepšie zo života.

abalicky

OBSAH:

  • Dôležitosť spomalenia
  • Ako spomaliť
  • 9 praktických spôsobov, ako spomaliť

Dôležitosť spomalenia

Prečo je spomalenie také dôležité? Keď žijete v neustálom závratnom tempe, veľmi sa to odráža na vašom duševnom zdraví, fyzickom zdraví, vzťahoch a produktivite.

Keď si však ako prioritu určíte spomalenie, môžete:

  • sústrediť sa na to, čo je v živote skutočne dôležité. Keď žijete zaneprázdnený a rozptýlený život, strácate zo zreteľa ľudí a veci, ktoré sú pre vás najdôležitejšie. Spomalenie vám umožní stanoviť si priority a držať sa ich.
  • Zostaňte zdraví - fyzicky aj psychicky. Prílišná zaneprázdnenosť vedie k stresu a chronický stres vyčerpáva vaše duševné a fyzické zdravie. Psychológovia a lekári nazývajú tento neoficiálny stav chorobou z náhlenia, čo je forma úzkosti podporovaná neustálou snahou vtesnať ešte jednu vec do nášho už aj tak nabitého programu. Áno, vyhnime sa tomu.
  • Buďte produktívnejší. Znie to síce spiatočnícky, ale odpočinok je pre produktivitu kľúčový. Nie, naozaj. Keď sa pri práci ponáhľate, je väčšia pravdepodobnosť, že urobíte chyby, a to vás núti vracať sa a prerábať veci, ktoré ste mohli spraviť hneď na prvýkrát. Pomalý postup a užívanie si okamihu vám umožní vložiť do práce tú najlepšiu energiu a mentálne sústredenie.

Ide o toto: Ak nespomalíte, prídete o veľa.

Ako spomaliť

Poďme sa porozprávať o tom, ako spomaliť a prestať sa cítiť stále tak preťažený. Teraz musíte vedieť, že spomalenie si vyžaduje veľa disciplíny. Musíte sa rozhodnúť ísť proti tomu, čo robí zvyšok sveta. Ale stojí to za to.

spomaliť 4

Tu je niekoľko praktických spôsobov, ako spomaliť.

1. Venujte pozornosť tomu, čo si získa vašu pozornosť.

Časť dôvodov, prečo smrdíme pri spomalení, je, že sa snažíme rozdeliť svoju pozornosť medzi milión vecí naraz. Myslíme si, že multitasking nám pomôže urobiť viac práce, ale v skutočnosti nás to len stresuje a vyvádza z miery.

Jedným zo spôsobov, ako to vyriešiť, je venovať nejaký čas tomu, kam smeruje vaša pozornosť - na ľudí, myšlienky a okolnosti, na ktoré sa najviac sústredíte. Ak sa vám nepáči, čo ste zistili, možno je čas urobiť nejaké zmeny.

2. Buďte prítomní.

Znie to jednoducho, však? Stačí byť prítomný. Jednoducho buďte tam, kde ste. Ale keby to bolo jednoduché, nebránili by sme sa tomu. V našich rušných životoch, kde sa o našu pozornosť uchádza toľko vecí, je takmer nemožné sústrediť sa na to, čo máme pred sebou.

Preto by ste si mali nájsť čas a identifikovať, čo vám prekáža a bráni byť prítomní. Keď to urobíte, bude ľahšie strážiť si pozornosť, aby ste mohli žiť v prítomnosti.

 Položte si teda otázku:  Čo mi prekáža? Čo mi bráni byť prítomný? Urobte si zoznam a potom si premyslite, ako môžete veci, ktoré sa objavia, ohradiť.

spomaliť 3

3. Odložte mobilný telefón.

Áno, je čas na rozhovor o mobilnom telefóne. Pravdou je, že sme závislí od svojich telefónov a dočasného návalu, ktorý nám prináša pohľad na ne. Zvuky, upozornenia, cinkania a malé červené bodky nás udržiavajú v pocite, že sa ponáhľame, pretože vždy treba skontrolovať ešte jeden.

Je to, akoby sme boli každú minútu každého dňa na príjme a celý svet súperí o našu pozornosť prostredníctvom správ, sociálnych médií, textov, e-mailov a upozornení aplikácií.

 Musíte prestať nechať svoj telefón riadiť váš život. Nedávajte mu moc kradnúť váš čas, pozornosť a pokoj. Musíte si stanoviť hranice okolo telefónu, aby ste ho mohli ovládať - nie naopak.

 Možno nastal čas odstrániť z telefónu aplikácie sociálnych médií a svoje účty si ponechať len v počítači. Alebo možno budete musieť telefón zamknúť do zásuvky alebo kontajnera, keď prídete domov z práce, kým vaše deti nepôjdu spať.

 Pozrite sa, drastické časy si vyžadujú drastické opatrenia. Je čas vziať si svoj život späť a prestať dovoliť, aby vás vlastnil telefón. To je obrovský kľúč k spomaleniu vašej mysle.

4. Sústreďte sa na ľudí pred vami.

Keď sa ponáhľame životom, často odsúvame ľudí na vedľajšiu koľaj - či už sú to priatelia, rodina alebo dokonca pokladníčka v obchode s potravinami. V dôsledku toho nám unikajú vzťahy, a tie sú mimoriadne dôležité.

Musíte sa zastaviť, spomaliť, odložiť svoje zariadenia (áno, na to naozaj kladieme dôraz), pozrieť sa svojim blízkym do očí a stráviť s nimi kvalitný čas. Spojenie, ktoré vzniká v týchto chvíľach, vám pomôže spomaliť a byť v pokoji.

5. Jazdite podľa rýchlostných limitov.

Ak chcete, aby sa váš svet spomalil, môžete dosiahnuť určitý pokrok tým, že doslova spomalíte svoje auto. Vážne, prestaňte predstierať, že ste vodičom NASCAR alebo účinkujete v najnovšej časti filmu Rýchlo a zbesilo.

Prinútiť sa jazdiť rýchlosťou, ktorá je obmedzená, a zažiť spomalenie na fyzickej úrovni vám pomôže spomaliť mentálne a emocionálne.

spomaliť 1

6. Prijmite svoje obmedzenia.

Máte niekedy pocit, že je vašou úlohou zachrániť svet? Už ste sa niekedy prihlásili a povedali áno na niečo, čo ste ani nechceli robiť, pretože ste sa obávali, že ak sa neukážete, celá vec sa rozpadne? 

Všetci sme to zažili. Ale tu je pravda: Svet sa bude točiť ďalej, ak poviete nie náhlenému náporu a namiesto toho si len zdriemnete. Áno, je to pravda.

Akceptovanie svojich obmedzení vám umožní dať si určitý priestor na oddych, a ten potrebujete. Nie ste zajačik Energizer - ste ľudská bytosť.

7. Nájdite si čas na zábavu.

Čím sme starší, tým ťažšie je urobiť zo zábavy prioritu. Môžeme sa dokonca cítiť vinní za zábavu - akoby to bol luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť. Alebo môžeme úplne zabudnúť, ako sa vôbec baviť.

Musíte však spomaliť a nájsť si čas na zábavu, pretože tá vám dobije baterky. Umožní vám smiať sa a nadväzovať kontakty s ľuďmi a vnesie do vášho hektického života trochu potrebnej radosti.

Čo teda robíte radi? Môže to byť kurz zdobenia tort, cestovanie, tréning na preteky alebo dokonca hranie videohier. Čokoľvek vám prináša radosť, čokoľvek vám pripomína, aké to bolo byť dieťaťom, nájdite si na to čas.

spomaliť 5

8. Praktizujte ticho.

Väčšina z nás nie je veľmi dobrá v tichu. Žijeme predsa vo svete plnom hluku, kde je možné každú sekundu dňa vyplniť piesňou, podcastom alebo (bohužiaľ) TikTokom. Všetky tieto možnosti a rozptýlenia často spôsobujú, že strácame kontakt s okolitým svetom a sami so sebou.

Ale čo keby ste sa mohli jednoducho zastaviť? Čo keby ste sa mohli na chvíľu odladiť od sveta? A čo keby ste ho mohli nahradiť tichom?

Tu je jeden zo spôsobov, ako to dosiahnuť: Na jeden týždeň skúste stráviť všetok čas v aute v tichu. Žiadne rádio, podcast ani hudba. Určite to pomôže upokojiť vašu myseľ a možno sa dokonca rozhodnete, že sa to stane trvalou súčasťou vášho dochádzania do práce.

Môžete sa tiež rozhodnúť, že si obdobia ticha budete zámerne plánovať doslova počas celého týždňa. Áno - zapíšte si do kalendára "čas na ticho" a uistite sa, že ho dodržíte. Nech už sa rozhodnete vyhradiť si čas na ticho akokoľvek, jednoducho to urobte. Budete radi, že ste to urobili.

9. Píšte si denník.

Jedným z problémov prílišnej zaneprázdnenosti je, že si nenájdeme čas na reflexiu. Nikdy sa nezastavíme, aby sme sa sami so sebou skontrolovali, zamysleli sa nad uplynulým dňom alebo zvážili, či sa nám vôbec páči, ako trávime všetok ten čas.

Najlepším spôsobom, ako sa brániť takejto bezmyšlienkovitosti, je písanie denníka. Je to úžasný spôsob, ako spomaliť a spojiť sa sám so sebou. Ak ste si niekedy pravidelne písali denník, viete, aké je to cenné (a ak ste z písania denníka vypadli, teraz je skvelý čas sa k nemu vrátiť).

 

Späť do obchodu