Vianočné sviatky bez stresu

Či už ste zarytý fanúšik Vianoc, alebo len chcete prežiť ďalšiu náročnú rodinnú večeru, sviatočné obdobie môže priniesť stresujúce chvíle. Medzi snahou nezruinovať rozpočet na vianočné nákupy, počúvaním konšpiračných teórií strýka Bobbyho a orientáciou vo sviatočných očakávaniach všetkých ostatných môžu sviatky roztočiť naše alarmy úzkosti. Toto ročné obdobie môže byť šialené - a úplne frustrujúce. Ako teda znížiť sviatočný stres alebo mu predísť skôr, ako k nemu dôjde?

 

Obsah:

  • Čo je sviatočný stres?
  • 13 spôsobov, ako znížiť sviatočný stres

 

 

Čo je sviatočný stres?

Výdavky navyše. Nahnevaní príbuzní. Dlhé hodiny v kancelárii. Vyčerpané a presladené deti. Chladné počasie a sezónna tma. Záverečné skúšky, športové podujatia a recitály. Neprítomní romantickí partneri. Hlboká osamelosť ... S každým z týchto stresorov sa dokážeme vyrovnať individuálne. Ale počas sviatkov nás zasiahne všetko naraz. Keď sa k tomu pridá volebné obdobie a nečakaná návšteva tety Zuzky, naše stresové reakcie typu "bojuj alebo utekaj" sa rozbehnú naplno.

Vo väčšine prípadov je stres normálny a dobrý. Až keď sa stane zdrvujúcim, ťažkým a naraz, strácame perspektívu. Keď prežívame stres, naše svaly sa napínajú, tep sa zvyšuje a naše telo zaplavujú hormóny, ako je kortizol a adrenalín. 

Sviatočný stres je najhorší. Ale sú veci, ktoré s ním môžeme urobiť.

V tomto období doprajte sebe aj ostatným trochu milosti - veľa milosti. Nenechajte sa pomýliť: Stresujúce veci sa budú diať. Ale vzrušujúce je, že si môžeme vybrať, ako na ne budeme reagovať.

 

abalicky

13 spôsobov, ako znížiť sviatočný stres

Odmietnuť nechať stres riadiť váš život je voľba z minúty na minútu. Je to každodenné rozhodnutie. V tomto sviatočnom období vynaložme úsilie na to, aby sme sa pred nákupom darčekov alebo cestou k svokrovcom na štedrovečernú večeru dostali do dobrej nálady.

Chcem sa s vami podeliť o 13 spôsobov, ako znížiť sviatočný stres ešte pred jeho príchodom - aby ste mohli svoj čas venovať tomu, na čom vám skutočne záleží.

 

1. Jasne si predstavte Vianoce, ktoré chcete mať.
Nastavte si očakávania pre seba aj pre ostatných tak, že si nakreslíte obraz toho, ako chcú vaše Vianoce vyzerať. Buďte úplne jasní. Tu je niekoľko vecí, na ktoré by ste mali myslieť ešte pred začiatkom sviatkov:

  • Kto bude sedieť pri stole v čase jedla?
  • Čo budeme jesť?
  • O čom sa rozprávame - alebo nerozprávame?
  • Ako sa spájam so svojimi priateľmi a rodinou?
  • Ktoré vianočné filmy pozeráme?
  • Aké darčeky si dávame - alebo nedávame - navzájom?

Podeľte sa o svoj obrázok so svojimi blízkymi, aby mohli pochopiť, čo si predstavujete. Požiadajte ich, aby si tiež vytvorili obraz toho, čo chcú, aby ste boli na rovnakej vlne.

 

2. Stanovte si hranice.

Počas sviatkov sa môže zdať, že vaša mama, svokor alebo bratranec z druhého kolena rozhodujú. Omyl. Vy si vyberáte.

Vy rozhodujete o tom, kam pôjdete, ako dlho tam zostanete, koho pozvete k sebe domov a koľko peňazí miniete. Je dôležité stanoviť si tieto hranice ešte predtým, ako začnete vianočné oslavy.

 

 

3. Vyhýbajte sa rodinným konfliktom.

Aj tie najlepšie rodiny vás môžu vytočiť. Preto tento rok ešte predtým, ako si zbalíte kufre, myslite na konflikty, ktoré by sa mohli s rodinou objaviť. Ak má váš otec vzorec, že o určitej skupine ľudí hovorí zle, nebuďte prekvapení, keď začne jednu zo svojich hádok. Nemôžete ho zmeniť - ale môžete sa rozhodnúť, ako budete reagovať.

Môžete niekoho požiadať, aby s tým prestal. Je možné byť priamy a pritom láskavý.
Môžete vstať a odísť. Niekedy je odchod, aby ste sa nadýchli, to najlepšie, čo môžete urobiť.
Vytvorte si akčný plán. Vopred sa rozhodnite, ako budete reagovať, ak sa začne stupňovať napätie.
Svoj plán oznámte vopred. Dajte jasne najavo, že sa nechcete rozprávať o politike alebo o závislosti vášho mladšieho brata.
Ak niekto presadí vaše hranice, môžete odísť! Venujte pozornosť tomu, kedy sa cítite nepríjemne, trápne, nebezpečne, rozpačito alebo v pasci. Ak je niekto opitý, nahnevaný, používa vulgárne výrazy alebo rozpráva odpudzujúce vtipy, môžete sa rozhodnúť, či a kedy odídete.

 

4. Sústreďte sa na to, čo môžete ovplyvniť.

Na planéte Zem sú len dve veci, ktoré môžete kontrolovať: svoje myšlienky a svoje činy. Nemôžete kontrolovať, čo vaši rodičia hovoria pri stole. Nemôžete kontrolovať postoje svojich detí.

Ak sa počas týchto Vianoc cítite vystresovaní, napíšte si veci, ktoré máte pod kontrolou. Prevezmite zodpovednosť za tieto veci - napríklad nákup potravín, prechádzku alebo balenie darčekov. Všetko ostatné, čo nemáte pod kontrolou, ako napríklad počasie alebo reakcie iných ľudí na prepečené zemiaky, môžete nechať tak. Nemôžete s nimi nič urobiť, takže tieto očakávania odložte tým, že sa sústredíte na svoje vlastné povinnosti.

 

5. Poznajte svoju úlohu v danej situácii.

Ak idete na Vianoce k svojej priateľke a musíte spať na nepohodlnom gauči a jesť divné jedlo jej rodiny, pamätajte si to: Svet sa netočí okolo vás. Nie je to váš dom. Vašou úlohou je podporovať partnera, tak to prijmite. Rozhodli ste sa ísť, tak sa rozhodnite vytvoriť si veselé spomienky namiesto toho, aby ste nariekali nad ubytovaním.

A ak ste to vy, kto pozýva svoju polovičku na rodinnú večeru, buďte láskavým hostiteľom alebo hostiteľkou. To zahŕňa aj venovanie pozornosti potravinovým alergiám alebo stravovacím preferenciám (a prispôsobenie sa im). Nezabúdajte, že váš hosť prichádza o svoje tradície. Môže byť smutný, že prichádza o čas strávený s rodinou, preto sa ho snažte čo najlepšie podporiť.

 

6. Povedzte nie.

Milujem Vianoce rovnako ako ďalší človek, ale bez ohľadu na to, kto ste, je absurdné snažiť sa zúčastniť na milióne večierkov.

Buďte úprimní v tom, čo zvládnete, a povedzte nie, keď je toho príliš veľa. Namiesto piatich vianočných večierkov si vyberte jeden alebo dva. Stanovte si priority času pre svoju rodinu a venujte sa len tomu, čo chcete robiť. Zamerajte sa na kvalitu, nie na kvantitu.

 

 

7. Urobte si prestávku v sociálnych médiách.

V našej krajine je teraz ohromné množstvo údajov, nezmyslov a správ. Nielenže je toho plná televízia, ale zaplavuje to aj naše kanály na sociálnych sieťach. Privádzajú nás to do šialenstva. A tie dokonale upravené vianočné kanály na Instagrame a Pintereste vedú len k porovnávaniu a držaniu kroku s Jonesovcami.

Namiesto toho strávte viac času pozeraním sa do očí svojich detí, než pozeraním do obrazoviek. Držte sa za ruky, nie za ovládače videohier. Hoďte si futbalovou loptou alebo kopnite do lopty - v reálnom živote. Uprednostnite ľudské spojenie, radosť a smiech pred tlačidlami like a retweetmi. Každé vaše elektronické zariadenie má tlačidlo na vypnutie. Používajte ho.

 

8. Urobte si vianočný rozpočet.
Urobte to. Práve teraz.

Rozpočet vytvára hranice pre vašu peňaženku (alebo bankový účet). Zostavenie rozpočtu pomáha znížiť stres, pretože vám dáva plán pre vaše peniaze. Každý mesiac si pred začiatkom mesiaca vytvorte nulový rozpočet. Rozhodnete, kam pôjde každé euro na vašom bankovom účte - najmä počas sviatkov.

Rozpočítavanie na Vianoce vám pomôže vyhnúť sa impulzívnym nákupom a zabráni vám minúť príliš veľa na darčeky. Vytvorte si teda rozpočet a držte sa ho. Budete radi, že ste to urobili.

 

9. Nepreháňajte to s cukrom.
Keď ide o sviatky, príliš veľa vaječného likéru alebo príliš veľa maminých slávnych cukrových koláčikov môže byť receptom na katastrofu. Príliš veľa cukru však narúša prirodzené hormonálne reakcie, hladinu cukru v krvi, inzulínu a mozgových neurotransmiterov (chemických poslov v tele).

Ak sa k tomu pridá nedostatok spánku spôsobený kofeínom a alkoholom a nabitý rozvrh, vznikne dokonalá búrka pre nával úzkosti. Obmedzte množstvo cukru, ktoré zjete, a dodávajte telu čo najviac výživných potravín.

 

10. Doprajte si dostatok spánku a pohybu.
Úzkosťou trpí veľmi veľa ľudí a jedným z najsilnejších nástrojov, ktoré máte k dispozícii na zníženie úzkosti, je spánok. Takže namiesto toho, aby ste už tretiu noc po sebe ponocovali pri sledovaní filmov, uprednostnite spánok. Udrží váš stres a úzkosť na uzde a pomôže vášmu imunitnému systému zostať zdravý.

A nezabudnite sa hýbať vonku. Je mi jedno, aká je zima - oblečte si ďalšie vrstvy a jednoducho to urobte (alebo aspoň choďte do posilňovne). Cvičenie pomáha vášmu telu spracovať a uvoľniť stresové hormóny a príroda je dôležitá pre naše emocionálne a fyzické zdravie.

 

 

11. Doprajte si trochu tichého času pre seba.
Zachovajte si zdravý rozum tým, že si naplánujete pokojný čas na veci, ktoré vás bavia. Prečítajte si knihu. Venujte sa vianočnej pobožnosti. Sadnite si na päť alebo desať minút s meditačnou aplikáciou. Doprajte si trochu oddychu medzi večierkami, cestovnými plánmi, pracovnými termínmi a nákupmi.

 

12. Kladte dobré otázky.
Vsadím sa, že svoju širšiu rodinu nevídate až tak často - takže keď sa s ňou stretávate, prečo si nenájsť čas na to, aby ste ju spoznali na hlbšej úrovni? Namiesto trápnych rozhovorov sa naozaj začítajte do ich života a zistite, či sa o nich nedozviete niečo, čo ste predtým nevedeli. Buďte zvedaví, nie súdni.

Spýtajte sa starých rodičov na ich najlepšiu manželskú radu. Spýtajte sa svojho 5-ročného synovca, ktorým superhrdinom by chcel byť a prečo.

 

13. Spojte sa s ľuďmi okolo seba.
Vianočný čas má byť naplnený radosťou, vďačnosťou, smiechom od brucha a dlhotrvajúcimi rozhovormi pri večeri. K spojeniu však nedochádza náhodou. Nenechajte sa natoľko strhnúť mániou, aby ste sa zabudli tešiť z ľudí, pre ktorých to všetko robíte.

A urobte všetko pre to, aby ste tento rok dobre reagovali na sviatočný stres. Áno, sviatky môžu byť šialené - ale môžeme sa rozhodnúť byť láskaví a veľkorysí k sebe a svojim blízkym.

Späť do obchodu