8 prírodných olejov pre hladkú a žiarivú pleť

OBSAH:

  • Je bezpečné používať kokosový olej a iné oleje na pokožku a vlasy?
  • Ako používať prírodné oleje na tvár a telo
  • Oleje na varenie vs. nerafinované oleje: Je v tom rozdiel?
  • Ako používať esenciálne oleje na kozmetické účely
  • Kde začať s prírodnými olejmi na starostlivosť o pleť

plett


Prírodné oleje, ako napríklad kokosový olej, olej z bambuckého masla a olivový olej, sa už po stáročia používajú na starostlivosť o pleť a vlasy. Generácia za generáciou ich vyzdvihovala pre rôzne hydratačné, ochranné a antibakteriálne vlastnosti.

Napriek rozvoju moderného kozmetického a wellness priemyslu sa tieto zdanlivo jednoduché látky často prehliadajú. V poslednom desaťročí však zaznamenali opätovný vzostup, pretože ľudia sa snažia nájsť cenovo dostupné a účinné produkty bez prídavných látok.

Je bezpečné používať kokosový olej a iné oleje na pokožku a vlasy?

Používanie prírodných olejov na starostlivosť o pokožku a vlasy je známe už po stáročia. Ich používaním sa zaoberali napríklad civilizácie v starovekom Egypte, zatiaľ čo starovekí grécki atléti si natierali pokožku olivovým olejom, možno preto, aby ich pokožka počas súťaží vyzerala žiarivejšia.

Doktorka Rajani Katta, certifikovaná dermatologička hovorí, že máme "stáročné skúsenosti", ktoré dokazujú, že je nezvyčajné, aby prírodné oleje - vrátane kokosového, olivového a slnečnicového - spôsobovali alergické reakcie.

"Myslím si, že jedným z dôvodov, prečo sa prírodné oleje opäť dostali do popredia, je hľadanie hydratačných prípravkov, ktoré A) nespôsobujú alergické reakcie, B) neobsahujú toľko chemických látok, ktoré vyvolávajú alergické reakcie, a C) sú cenovo výhodné," hovorí.

Napriek tomu doktorka Katta radí, aby ste sa uistili, že váš režim je vhodný pre vašu pleť - najmä pre vašu tvár.

Hovorí napríklad, že ak je vaša pleť náchylná na akné, zvážte používanie prírodných olejov na hydratáciu len tela a pred nanesením nových olejov na tvár sa poraďte so svojím dermatológom. Typ pleti, či už suchá, mastná, zmiešaná alebo citlivá, môže zohrávať významnú úlohu pri tom, ako môžu produkty starostlivosti o pleť ovplyvniť vašu pleť.

Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zvážiť pred použitím prírodných olejov, je, ako skoro po ich použití plánujete byť na slnku. "Ak ich používate na tvár, určite by som bola veľmi opatrná," vysvetľuje Katta. "Keďže sú to oleje, ide o zosilnený účinok používania žiarenia na pokožku tváre."

Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť poškodeniu pokožky slnkom pri používaní prírodných olejov, je nanášať ich v rôznych častiach dňa. Ráno zvážte nanesenie tenkej vrstvy na pokožku (mala by sa vstrebať približne za 15 minút, hovorí Katta). V noci, keď nie ste vystavení slnku, pokojne olej naneste hojne. Ak ho vaša pokožka nevstrebáva, zistíte, že ste ho nanesli príliš veľa, poznamenáva Katta.

Ako používať prírodné oleje na tvár a telo

"Pri aplikácii prírodných olejov musíte naozaj rozlišovať medzi tvárou a telom," hovorí Katta. "Tieto typy olejov na akné neodporúčam už len preto, že oleje by mohli upchať póry a zhoršiť akné. Ale pre tú istú osobu, ktorá má akné na tvári, by bol kokosový olej skvelým hydratačným prostriedkom na telo."

Zistiť, koľko oleja vyhovuje vašim potrebám, si môže vyžadovať trochu pokusu a omylu. Hoci neexistuje žiadny výskum týkajúci sa množstva oleja, ktoré by sa malo používať ako hydratačný krém, vaša pokožka vám povie, kedy je dosť. Ak sa vám zdá príliš mastná, znamená to, že sa nevstrebal celý.

Oleje na varenie vs. nerafinované oleje: Je v tom rozdiel?

Mnoho ľudí má v kuchynskej skrinke olivový, kokosový alebo slnečnicový olej. Môžu sa však tie isté oleje, z ktorých varíte, použiť aj na tvár?

Nie vždy, hovorí Katta. Napríklad kokosový olej môžete používať na varenie aj na kozmetické účely (ak s ním varíte, majte na pamäti, že má vysoký obsah nasýtených tukov), ale v každom prípade môžete použiť iný typ kokosového oleja.

"Druh kokosového oleja, s ktorým zvyčajne varíte, je rafinovaný a má vyšší bod zadymenia [ako nerafinovaný kokosový olej], takže je o niečo lepší na varenie pri vyšších teplotách, ale aby ste ho rafinovali, môžete z neho odstrániť niektoré chemické látky, ktoré môžu mať v skutočnosti prospešné vlastnosti," hovorí. Z tohto dôvodu Katta odporúča extra panenské, za studena lisované, organické, nerafinované oleje na starostlivosť o vlasy a pokožku oproti rafinovanejším produktom.

Ako používať esenciálne oleje na kozmetické účely

Esenciálne oleje sú koncentrované rastlinné výťažky získané mechanickým lisovaním alebo destiláciou, ktoré si zachovávajú prirodzenú vôňu a chuť svojho zdroja.
Katta hovorí, že oleje ako čajovníkový, arganový a citrónový olej častejšie vyvolávajú alergické reakcie ako olivový a kokosový olej. "Tea tree olej si získal povesť skvelého druhu antibakteriálnej, protiplesňovej zložky. Má tieto vlastnosti, ale musíte ho používať naozaj veľmi opatrne," hovorí Katta.

Upozorňuje, že v niektorých prípadoch môžu byť účinky čajovníkového oleja na pokožku nebezpečné. "Nikdy by som ho nepoužívala na otvorenú pokožku, pretože som videla, ako sa u ľudí objavili alergické reakcie, keď ho používali napríklad na trhlinky v pokožke od ekzému."

Hoci Katta neodporúča ľuďom s veľmi citlivou pokožkou, aby esenciálne oleje nikdy nepoužívali na svoju pokožku, tvrdí, že pre väčšinu ľudí by ich použitie malo byť bezpečné - pokiaľ sa používajú správne. Napríklad nosný olej slúži ako neutrálny základ pre esenciálny olej, aby sa pred použitím alebo varením zriedil.
"Musíte ich dosť zriediť," hovorí. "Môžete použiť pár kvapiek v nosnom oleji, napríklad v kokosovom oleji, a pre väčšinu ľudí to bude pravdepodobne v poriadku," hovorí.

Katta upozorňuje, že niektoré oleje môžu mať väčšie riziko negatívnych vedľajších účinkov ako iné. "Ak máte citlivú pokožku alebo ekzém, videla som veľa reakcií na veci, ako je klinčekový olej, škoricový olej, levanduľový olej, citrónový olej. To sú niektoré z mojich najväčších obáv, pokiaľ ide o esenciálne oleje, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie."

Kde začať s prírodnými olejmi na starostlivosť o pleť

Pred použitím akýchkoľvek olejov na pokožku je dôležité získať odporúčanie od svojho lekára. Na začiatok vám však ponúkame niektoré z najobľúbenejších druhov prírodných olejov:

1. Kokosový olej

Kokosový olej sa ľahko vstrebáva do pokožky a je známy mnohými zdraviu prospešnými účinkami vrátane účinkov vitamínov E a K, ako aj antimykotických a antibakteriálnych vlastností. Jediná veľká výnimka? Spolu s kakaovým maslom kokosový olej pravdepodobne spôsobuje vyrážky. "Vo všeobecnosti je kokosový olej skvelou voľbou takmer pre každého, len ak máte mastnú pleť a ste náchylní na akné, nepoužívala by som ho na tvár," hovorí Katta.

V jednej štúdii vedci zistili, že kokosový olej je pri hydratácii pokožky lepší ako olivový olej, keď sa používa v nosiči. Nezabudnite si na starostlivosť o tvár alebo pleť vyhľadať za studena lisovaný, nerafinovaný kokosový olej.

2. Olivový olej

Olivový olej zvyčajne nevyvoláva alergické reakcie, hovorí Katta, ale pre dosiahnutie najlepších výsledkov si určite vyberte extra panenský druh. Olivový olej obsahuje vitamíny A, D, E a K a niektoré výskumy ponúkajú vedecké dôkazy o jeho potenciáli ako hydratačného prostriedku.
Vďaka svojej ťažkej konzistencii je skvelou voľbou na aplikáciu na celé telo, hovorí Katta. Môžete dokonca vyskúšať čistiaci prostriedok alebo kocku mydla s olivovým olejom, aby ste si vyčistili pleť, ktorá sa nevysuší.

Olivový olej však nemusí byť najlepším pleťovým olejom pre ľudí so sklonom k akné. 8. Iné nekomedogénne oleje, ako napríklad slnečnicový, svetlicový a jojobový olej, sú pre ľudí s akné lepšou voľbou, pretože neucpávajú póry.

3. Slnečnicový olej

Slnečnicový olej je bežne dostupný, má vysoký obsah vitamínu E a ľahko sa vstrebáva do pokožky, takže je výbornou voľbou ako prírodný hydratačný krém. Jedna štúdia zistila, že u dojčiat slnečnicový olej lepšie chránil kožnú bariéru a v porovnaní s olivovým olejom nespôsoboval ani nezhoršoval atopickú dermatitídu (formu ekzému).

4. Bambucké maslo

Bambucké maslo, ktoré sa získava z orechov afrického stromu shea, je látka podobná lojom, ktorá sa bežne nachádza v tuhej forme, ale pri telesnej teplote sa topí a niekedy sa používa ako hydratačný krém a vlasový prípravok, hovorí Katta a dodáva, že sa nestretla s tým, že by naň jej pacienti mali alergické reakcie. Nerafinované organické bambucké maslo sa môže kombinovať aj s olivovým alebo kokosovým olejom, aby sa vytvorila hladšia textúra na aplikáciu.

5. Jojobový olej

Jojoba pochádza z Mexika a amerického juhozápadu, kde sa jej oleje získavali zo semien a indiánske kmene ich používali v medicíne. "Ani na [jojobový] olej som nezaznamenala veľa alergických reakcií. Nevidel som, že by bola taká populárna [ako niektoré iné prírodné oleje], takže s ňou jednoducho nemám veľa skúseností," hovorí Katta.

Vedci zistili, že jojobový olej môže mať okrem iných účinkov na pokožku aj protizápalové účinky a účinky na hojenie rán.

6. Mandľový olej

Mandľový olej, ktorý sa vyrába z vylisovaných surových mandlí, je plný zdraviu prospešných látok, ako sú vitamín E, zinok, bielkoviny a draslík. Má ľahšiu štruktúru ako olivový olej a bambucké maslo, čo mnohí považujú za príťažlivé pri používaní na tvár. Katta však tvrdí, že sladký mandľový olej môže vyvolať alergické reakcie, preto odporúča vyhnúť sa mu, ak máte citlivú pokožku.

7. Olej z hroznových semienok

Olej z hroznových jadierok, ktorý obsahuje vitamín E a esenciálne mastné kyseliny, je v porovnaní s inými prírodnými olejmi ľahký. Má tiež antioxidačné, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti.
Katta na základe svojich skúseností hovorí, že hroznový olej sa na pleť používa menej často ako ostatné oleje, ale je optimistická, pokiaľ ide o jeho potenciálne využitie na tento účel. "Nezaznamenala som alergické reakcie na hroznový olej," hovorí. "Určite má množstvo fytochemikálií, ktoré majú aj antioxidačné účinky, takže je to celkom zaujímavé."

8. Olej zo semien šípkovej ruže

Olej zo semien divokých šípkových kríkov zaznamenal nárast popularity a čoraz častejšie sa objavuje v prípravkoch na starostlivosť o pleť, ktoré majú hydratačné účinky a pôsobia proti starnutiu.

V prehľadovej štúdii sa uvádza, že esenciálne mastné kyseliny a antioxidanty v tomto oleji vrátane provitamínu A poskytujú "pomerne vysokú ochranu proti zápalom" a oxidačnému poškodeniu pokožky a že olej zo semien šípkovej ruže preukázal sľubné výsledky pri použití na zmiernenie zápalových stavov pokožky, ako je napríklad ekzém.

Späť do obchodu