8 najčastejších potravinových intolerancií

Obsah:

  • Čo je potravinová intolerancia?
  • 8 najčastejších potravinových intolerancií
  • Záver

potravinove intolerancie

Potravinová intolerancia môže u niektorých ľudí spôsobovať príznaky podobné potravinovej alergii. Patrí medzi ne hnačka, nadúvanie a vyrážky. Ak máte podozrenie, že trpíte potravinovou intoleranciou, je dôležité poradiť sa s lekárom.

Na rozdiel od niektorých alergií potravinová intolerancia nie je život ohrozujúca. Pre postihnutých však môžu byť veľmi problematické.

Potravinové intolerancie a senzitivity sú veľmi časté a zdá sa, že ich počet narastá.

V skutočnosti sa odhaduje, že až 20 % svetovej populácie môže mať potravinovú intoleranciu.

Potravinové intolerancie a senzitivity sa môžu ťažko diagnostikovať vzhľadom na ich širokú škálu príznakov.

V tomto článku nájdete prehľad najčastejších typov potravinových citlivostí a intolerancií, s nimi súvisiacich príznakov a potravín, ktorým sa treba vyhýbať.

Čo je potravinová intolerancia?

Pojem "potravinová precitlivenosť" sa vzťahuje na potravinové alergie aj potravinové intolerancie.

Potravinová intolerancia nie je to isté ako potravinová alergia, hoci niektoré príznaky môžu byť podobné.

V skutočnosti môže byť ťažké rozlíšiť potravinové alergie a potravinové intolerancie, preto je dôležité poradiť sa s lekárom, ak máte podozrenie, že by ste mohli mať potravinovú intoleranciu.

Ak máte potravinovú intoleranciu, príznaky sa zvyčajne začínajú do niekoľkých hodín po konzumácii potraviny, na ktorú máte intoleranciu.

Príznaky sa však môžu oneskoriť až o 48 hodín a trvať niekoľko hodín alebo dokonca dní, takže je obzvlášť ťažké určiť potravinu, ktorá vás obťažuje.

Navyše, ak často konzumujete potraviny, na ktoré máte intoleranciu, môže byť ťažké priradiť príznaky ku konkrétnej potravine.

Hoci sa príznaky potravinovej intolerancie líšia, najčastejšie sa týkajú tráviaceho systému, kože a dýchacieho systému.

Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Hnačka
  • Nadúvanie
  • Vyrážky
  • Bolesti hlavy
  • Nevoľnosť
  • Únava
  • Brucho
  • bolesť
  • Výtok z nosa
  • Reflux
  • Sčervenanie kože

Potravinová intolerancia sa bežne diagnostikuje pomocou eliminačných diét, ktoré sú špeciálne navrhnuté na zúženie počtu potravín, ktoré ju spôsobujú, alebo pomocou iných testovacích metód.

Pri eliminačných diétach sa na určitý čas odstránia potraviny, ktoré sa najčastejšie spájajú s neznášanlivosťou, až kým príznaky neustúpia. Potraviny sa potom znovu zavádzajú jedna po druhej, pričom sa sledujú príznaky.

Tento typ diéty pomáha ľuďom identifikovať, ktorá potravina alebo potraviny spôsobujú príznaky.

8 najčastejších potravinových intolerancií

1. Mliečne výrobky

Laktóza je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch.

V tele sa rozkladá pomocou enzýmu nazývaného laktáza, ktorý je potrebný na to, aby sa laktóza správne strávila a vstrebala.

Neznášanlivosť laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmov laktázy, čo spôsobuje neschopnosť stráviť laktózu a má za následok tráviace príznaky.

Medzi príznaky intolerancie laktózy patria:

  • brušná
  • bolesť
  • nadúvanie
  • Hnačka
  • Plyn
  • Nevoľnosť

Neznášanlivosť laktózy je veľmi častá.

Odhaduje sa, že 65 % svetovej populácie má problémy s trávením laktózy.

Intoleranciu možno diagnostikovať viacerými spôsobmi vrátane testu na toleranciu laktózy, dychového testu na laktózu alebo PH testu stolice.

Ak si myslíte, že môžete mať intoleranciu na laktózu, vyhýbajte sa mliečnym výrobkom, ktoré obsahujú laktózu, ako sú mlieko a zmrzlina.

Zrejúce syry a fermentované výrobky, ako je kefír, môžu byť pre osoby s intoleranciou laktózy ľahšie tolerovateľné, pretože obsahujú menej laktózy ako iné mliečne výrobky.

Zhrnutie

Neznášanlivosť laktózy je bežná a zahŕňa tráviace príznaky vrátane hnačky, nadúvania a plynatosti. Ľudia s
neznášanlivosťou laktózy by sa mali vyhýbať mliečnym výrobkom, ako je mlieko a zmrzlina.

2. Glutén

Lepok je všeobecný názov pre bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni, raži a tritikale.

S lepkom súvisí niekoľko ochorení vrátane celiakie, neceliakálnej citlivosti na lepok a alergie na pšenicu.

Celiakia zahŕňa imunitnú reakciu, preto je klasifikovaná ako autoimunitné ochorenie.

Keď sú ľudia s celiakiou vystavení lepku, imunitný systém napadne tenké črevo a môže spôsobiť vážne poškodenie tráviaceho systému.

Alergia na pšenicu sa často zamieňa s celiakiou pre ich podobné príznaky.

Líšia sa v tom, že pri alergii na pšenicu vznikajú protilátky vytvárajúce alergiu na bielkoviny v pšenici, zatiaľ čo celiakia je spôsobená abnormálnou imunitnou reakciou najmä na lepok.

Mnohí ľudia však pociťujú nepríjemné príznaky, aj keď sú testy na celiakiu alebo alergiu na pšenicu negatívne.

Ide o tzv. neceliakálnu citlivosť na lepok, miernejšiu formu neznášanlivosti lepku, ktorá podľa odhadov postihuje 0,5 až 13 % populácie.

Príznaky neceliakálnej citlivosti na lepok sú podobné príznakom celiakie a zahŕňajú:

  • Nadúvanie
  • brušný sval
  • bolesť
  • Hnačka alebo zápcha
  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Bolesť kĺbov
  • Kožná vyrážka
  • Depresia alebo úzkosť
  • Anémia

Celiakia aj neceliakálna citlivosť na lepok sa liečia bezlepkovou diétou.

Zahŕňa dodržiavanie diéty bez potravín a výrobkov, ktoré obsahujú lepok, vrátane:

  • Chlieb
  • Cestoviny
  • obilniny
  • Pivo
  • pečivo
  • Krekry
  • Omáčky, dresingy a omáčky, najmä sójová omáčka

Zhrnutie

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici,jačmeni, raži a tritikale. Ľudia s neznášanlivosťou lepku môžu pociťovať
príznaky, ako sú bolesti brucha, nadúvanie a bolesti hlavy.

3. Kofeín

Kofeín je horká chemická látka, ktorá sa nachádza v mnohých nápojoch vrátane kávy, sódy, čaju a energetických nápojov.

Je to stimulant, čo znamená, že pri konzumácii znižuje únavu a zvyšuje bdelosť.

Robí to tak, že blokuje receptory pre adenozín, neurotransmiter, ktorý reguluje cyklus spánku a bdenia a spôsobuje ospalosť.

Väčšina dospelých môže bezpečne konzumovať až 400 mg kofeínu denne bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Toto množstvo kofeínu sa nachádza približne v štyroch šálkach kávy.

Niektorí ľudia sú však na kofeín citlivejší a objavujú sa u nich reakcie aj po konzumácii malého množstva.

Táto precitlivenosť na kofeín súvisí s genetikou, ako aj so zníženou schopnosťou metabolizovať a vylučovať kofeín.

Citlivosť na kofeín sa líši od alergie na kofeín, ktorá zahŕňa imunitný systém.

Ľudia s precitlivenosťou na kofeín môžu po požití aj malého množstva kofeínu pociťovať nasledujúce príznaky:

  • Rýchly
  • srdcový tep
  • Úzkosť
  • Tréma
  • nespavosť
  • Nervozita
  • Nepokoj

Ľudia s citlivosťou na kofeín by mali minimalizovať jeho príjem tým, že sa vyhnú potravinám a nápojom, ktoré obsahujú kofeín, vrátane kávy, sódy, energetických nápojov, čaju a čokolády.

Zhrnutie

Kofeín je bežný stimulant, na ktorý sú niektorí ľudia precitlivení. Aj malé množstvo môže spôsobiť úzkosť, rýchlu
srdcového rytmu a nespavosť u niektorých jedincov.

4. Salicyláty

Salicyláty sú prírodné chemické látky, ktoré produkujú rastliny ako obranu proti environmentálnym stresorom, ako je hmyz a choroby.

Salicyláty majú protizápalové vlastnosti. V skutočnosti sa ukázalo, že potraviny bohaté na tieto zlúčeniny chránia pred niektorými ochoreniami, ako je rakovina hrubého čreva.

Tieto prírodné chemické látky sa nachádzajú v širokej škále potravín vrátane ovocia, zeleniny, čajov, kávy, korenín, orechov a medu.

Okrem toho, že sú prirodzenou zložkou mnohých potravín, salicyláty sa často používajú ako konzervačné látky v potravinách a môžu sa nachádzať v liekoch.

Hoci nadmerné množstvo salicylátov môže spôsobiť zdravotné problémy, väčšina ľudí nemá problém s konzumáciou bežného množstva salicylátov, ktoré sa nachádzajú v potravinách.

Niektorí ľudia sú však na tieto zlúčeniny mimoriadne citliví a pri konzumácii aj malých množstiev sa u nich objavujú nežiaduce reakcie.

Medzi príznaky neznášanlivosti salicylátov patria:

  • Dusno
  • nos
  • dutiny
  • infekcie
  • Nosové a polypy prínosových dutín
  • Astma
  • Hnačka
  • Črevá
  • zápal (kolitída)
  • Žihľavka

Úplné vylúčenie salicylátov zo stravy je síce nemožné, ale osoby s intoleranciou na salicyláty by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom salicylátov, ako sú koreniny, káva, hrozienka a pomaranče, ako aj kozmetickým prípravkom a liekom, ktoré obsahujú salicyláty.

Zhrnutie

Salicyláty sú chemické látky, ktoré sa nachádzajú prirodzene v mnohých potravinách a používajú sa ako konzervačné látky v potravinách a liekoch.
Ľudia, ktorí neznášajú salicyláty, môžu pociťovať príznaky ako žihľavka,upchatý nos a hnačka.

5. Aminy

Aminy sú produkované baktériami počas skladovania a fermentácie potravín a nachádzajú sa v mnohých potravinách.

Hoci existuje mnoho druhov amínov, histamín sa najčastejšie spája s potravinovou intoleranciou.

Histamín je chemická látka v tele, ktorá zohráva úlohu v imunitnom, tráviacom a nervovom systéme.

Pomáha chrániť telo pred infekciou tým, že vytvára okamžitú zápalovú reakciu na alergény. To vyvoláva kýchanie, svrbenie a slzenie očí s cieľom potenciálne vylúčiť škodlivých votrelcov.

U ľudí bez intolerancie sa histamín ľahko metabolizuje a vylučuje.

Niektorí ľudia však nie sú schopní histamín správne odbúrať, čo spôsobuje jeho hromadenie v tele.

Najčastejším dôvodom histamínovej intolerancie je narušená funkcia enzýmov zodpovedných za odbúravanie histamínu - diaminoxidázy a N-metyltransferázy.

Medzi príznaky histamínovej intolerancie patria:

  • bolesti hlavy
  • žihľavka
  • svrbenie
  • Úzkosť
  • Žalúdok
  • kŕče
  • Hnačka
  • Nízky krvný tlak

Ľudia s neznášanlivosťou histamínu by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom tejto prírodnej chemikálie, vrátane:

  • fermentované potraviny
  • konzervované mäsa
  • Sušené ovocie
  • Citrusy
  • Avokádo
  • Vyzreté syry
  • Údené ryby
  • Ocot
  • Kyslé potraviny ako cmar
  • Kvasené alkoholické nápoje ako pivo a víno

Zhrnutie

Histamín je zlúčenina, ktorá môže spôsobiť príznaky ako svrbenie, žihľavka a žalúdočné kŕče u ľudí, ktorí nie sú schopní
správne odbúrať a vylúčiť z tela.

6. FODMAPs

FODMAPs je skratka, ktorá znamená fermentovateľné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly .

Ide o skupinu sacharidov s krátkym reťazcom, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách a môžu spôsobovať tráviace ťažkosti.

FODMAP sa zle vstrebávajú v tenkom čreve a putujú do hrubého čreva, kde sa využívajú ako palivo pre tamojšie črevné baktérie.

Baktérie rozkladajú alebo "fermentujú" FODMAP, čo spôsobuje plynatosť a nadúvanie a nepríjemné pocity.

Tieto sacharidy majú aj osmotické vlastnosti, čo znamená, že vťahujú vodu do tráviaceho systému, čo spôsobuje hnačku a nepríjemné pocity.

Medzi príznaky neznášanlivosti FODMAP patrí :

  • Nadúvanie
  • Hnačka
  • Plynatosť
  • brušná bolesť
  • Zápcha

Neznášanlivosť FODMAP je veľmi častá u ľudí so syndrómom dráždivého čreva alebo IBS.

V skutočnosti až 86 % ľudí s diagnózou IBS pociťuje zníženie tráviacich príznakov pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom FODMAP.

Existuje mnoho potravín s vysokým obsahom FODMAP, vrátane:

  • jablká
  • Mäkké syry
  • Med
  • Mlieko
  • Artičoky
  • Chlieb
  • Fazuľa
  • Šošovica
  • Pivo

Zhrnutie

FODMAP sú skupinou látok s krátkym reťazcom sacharidov, ktoré sa nachádzajú v širokej škále potravín. Môžu spôsobovať tráviace ťažkosti u najmä u ľudí s IBS.

7. Sulfity

Siričitany sú chemické látky, ktoré sa používajú najmä ako konzervačné látky v potravinách, nápojoch a niektorých liekoch.

Môžu sa prirodzene nachádzať aj v niektorých potravinách, ako je hrozno a vyzreté syry.

Siričitany sa pridávajú do potravín, ako je sušené ovocie, aby sa oddialilo hnednutie, a do vína, aby sa zabránilo kazeniu spôsobenému baktériami .

Väčšina ľudí siričitany nachádzajúce sa v potravinách a nápojoch toleruje, ale niektorí ľudia sú na tieto chemikálie citliví.

Citlivosť na siričitany je najčastejšia u ľudí s astmou, hoci ľudia bez astmy môžu byť na siričitany tiež intolerantní.

Medzi bežné príznaky citlivosti na siričitany patria:

  • Žihľavka
  • Opuch kože
  • Upchatý nos
  • Hypotenzia
  • sčervenanie
  • Hnačka
  • Sipot
  • Kašeľ

Siričitany môžu dokonca spôsobiť zúženie dýchacích ciest u astmatických pacientov s citlivosťou na siričitany a v závažných prípadoch môžu viesť k život ohrozujúcim reakciám.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nariaďuje, že použitie siričitanov musí byť uvedené na etikete každej potraviny, ktorá obsahuje siričitany alebo v ktorej boli siričitany použité počas spracovania potraviny.

Medzi príklady potravín, ktoré môžu obsahovať siričitany, patria:

  • Sušené ovocie
  • Víno
  • Jablká
  • jablčné víno
  • Konzervy
  • zelenina
  • Nakladané potraviny
  • Koreniny
  • Zemiaky
  • čipsy
  • Pivo
  • Čaj
  • Pečené výrobky

Zhrnutie

Siričitany sa bežne používajú ako konzervačné látky a môžu sa prirodzene nachádzať v niektorých potravinách. Ľudia, ktorí sú precitlivenosť na siričitany, môžu pociťovať príznaky ako upchatý nos, sipot a nízky krvný tlak.

8. Fruktóza

Fruktóza, ktorá je typom FODMAP, je jednoduchý cukor, ktorý sa nachádza v ovocí a zelenine, ako aj v sladidlách, ako je med, agáve a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy.

Spotreba fruktózy, najmä z nápojov sladených cukrom, sa za posledných štyridsať rokov dramaticky zvýšila a súvisí s nárastom obezity, ochorení pečene a srdca .

Okrem nárastu ochorení súvisiacich s fruktózou sa zaznamenal aj nárast malabsorpcie a intolerancie fruktózy.

U ľudí s intoleranciou fruktózy sa fruktóza nevstrebáva efektívne do krvi.

Namiesto toho malabsorbovaná fruktóza putuje do hrubého čreva, kde ju fermentujú črevné baktérie, čo spôsobuje tráviace ťažkosti.

Medzi príznaky malabsorpcie fruktózy patria:

  • Reflux
  • Plyn
  • Hnačka
  • Nevoľnosť
  • brušná dutina
  • Zvracanie
  • Nadúvanie

Ľudia s intoleranciou na fruktózu sú často citliví aj na iné FODMAP a môže im prospieť dodržiavanie diéty s nízkym obsahom FODMAP.

Na zvládnutie príznakov súvisiacich s malabsorpciou fruktózy je potrebné vyhýbať sa nasledujúcim potravinám s vysokým obsahom fruktózy:

  • Sóda
  • Med
  • Jablká,jablkový džús a jablčný mušt
  • Agáve nektár
  • Potraviny obsahujúce kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy
  • Niektoré ovocie ako melón, čerešne a hrušky
  • niektoré druhy zeleniny, ako je cukrový hrášok

Zhrnutie

Fruktóza je jednoduchý cukor, ktorý je mnohí ľudia zle vstrebávajú. Môže spôsobovať príznaky, ako je nadúvanie, plynatosť a hnačka u tých, ktorí ju nedokážu správne vstrebať.

Ďalšie bežné potravinové intolerancie

Uvedené potravinové intolerancie patria medzi najčastejšie typy.

Existuje však mnoho ďalších potravín a zložiek, na ktoré môžu mať ľudia neznášanlivosť, vrátane:

  • Aspartám: Aspartám je umelé sladidlo, ktoré sa bežne používa ako cukor.
  • Náhrada cukru. Hoci si výskumy protirečia, niektoré štúdie uvádzajú, že vedľajšie účinky, ako je depresia a podráždenosť u ľudí s citlivosťou.
  • Vajcia: Niektorí ľudia majú ťažkosti trávenie vaječných bielkov, ale nie sú na vajcia alergickí. Neznášanlivosť vajec sa spája s príznakmi, ako sú hnačka a bolesti brucha.
  • MSG: Glutaman sodný alebo MSG sa používa ako prídavná látka v potravinách na zvýraznenie chuti. Je potrebný ďalší výskum, ale niektoré štúdie ukázali, že veľké množstvo môže spôsobiť bolesť hlavy, žihľavku a bolesť na hrudníku.
  • Potravinárske farbivá: Potravinárske farbivá ako červená a žltá preukázateľne spôsobujú u niektorých ľudí reakcie z precitlivenosti. Príznaky zahŕňajú žihľavku, opuch kože a upchatý nos.
  • Kvasinky: Ľudia s neznášanlivosťou kvasiniek majú vo všeobecnosti menej závažné príznaky ako ľudia s alergiou na kvasinky. Príznaky sa zvyčajne obmedzujú na tráviaci systém .
  • Cukrové alkoholy: Cukrové alkoholy sa často používajú ako alternatívy s nulovým obsahom kalórií. U niektorých ľudí môžu spôsobovať závažné tráviace problémy vrátane nadúvanie a hnačku.

Zhrnutie

Existuje mnoho potravín a prídavných látok v potravinách na ktoré majú ľudia neznášanlivosť. Potravinové farbivá, glutaman sodný, vajcia, aspartám a cukor alkoholy, ktoré u niektorých ľudí spôsobujú príznaky.

Záver

Potravinová intolerancia sa líši od alergie. Väčšina z nich nespúšťa imunitný systém a ich príznaky sú zvyčajne menej závažné.

Môžu však negatívne ovplyvniť vaše zdravie a mali by ste ich brať vážne.

Mnoho ľudí trpí neznášanlivosťou alebo precitlivenosťou na potraviny a prídavné látky, ako sú mliečne výrobky, kofeín a lepok.

Ak máte podozrenie, že môžete mať intoleranciu na určitú potravinu alebo prídavnú látku, poraďte sa so svojím lekárom alebo dietológom o možnostiach testovania a liečby.

Hoci potravinové intolerancie sú zvyčajne menej závažné ako potravinové alergie, môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vášho života.

Preto je dôležité podniknúť kroky na identifikáciu potravinovej intolerancie, aby ste predišli nežiaducim príznakom a zdravotným problémom.

Späť do obchodu