Zdravotné výhody ricínového oleja

Ricínový olej, tiež známy pod názvom kastorový olej, sa získava zo semien stromu ricínu obyčajného a jeho účinky sú naozaj zázračné. Už v starom Egypte a Grécku sa tento priehľadný až svetložltý olej používal ako liek, neskôr tiež ako palivo. Využívanie ricínu obyčajného na medicínske účely siaha až do 16. storočia

Obsah:

  • Čo je ricínový olej
  • Pomáha zmierniť zápchu
  • Môže pomôcť udržať zubné protézy čisté
  • Používa sa na vyvolanie pôrodu v tehotenstve
  • Môže zmierniť bolesť pri artritíde
  • Ricínový olej a zdravie vlasov
  • Je ricínový olej bezpečný?
  • Krátky prehľad

Čo je ricínový olej

Ricínový olej je rastlinný olej, ktorý pochádza z ricínu, kvitnúcej rastliny rozšírenej vo východných častiach sveta. Olej sa vyrába lisovaním semien ricínu za studena.

Ricínový olej je bohatý na kyselinu ricínoľovú - typ mastnej kyseliny s protizápalovými, antioxidačnými a bolesť zmierňujúcimi vlastnosťami.

Používanie ricínového oleja ako prírodného lieku sa datuje tisíce rokov dozadu. V starovekom Egypte sa ricínový olej používal na upokojenie suchých očí a zmiernenie zápchy. V ajurvédskej medicíne - holistickom prístupe k medicíne pochádzajúcom z Indie - sa ricínový olej používal na zlepšenie bolesti pri artritíde a liečbu kožných ochorení. Dnes sa ricínový olej používa vo farmaceutickom, medicínskom a výrobnom priemysle. Nachádza sa v mnohých mydlách, kozmetických prípravkoch a výrobkoch na starostlivosť o vlasy a pokožku.

V závislosti od účelu použitia sa ricínový olej môže užívať perorálne alebo aplikovať lokálne. Niektorí ľudia ho užívajú ústne ako preháňadlo alebo ako spôsob vyvolania pôrodu v tehotenstve. Iní ho aplikujú priamo na pokožku a vlasy kvôli jeho hydratačným účinkom.

Ricínový olej môže byť prospešný v mnohých oblastiach zdravia a pohody vďaka rôznym liečivým a terapeutickým vlastnostiam, ako sú antimikrobiálne, antivírusové a hojenie rán.


Pomáha zmierniť zápchu

Ricínový olej je pravdepodobne najznámejší ako preháňadlo, ktoré sa používa na zmiernenie občasnej zápchy. Olej pôsobí tak, že zvyšuje svalové kontrakcie, ktoré tlačia stolicu cez črevá a odstraňujú odpad. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil ricínový olej ako bezpečné a účinné stimulačné preháňadlo, ale jeho používanie týmto spôsobom sa v priebehu rokov znížilo, pretože sa stali dostupnejšími účinnejšie preháňadlá s menším počtom vedľajších účinkov.

Ukázalo sa, že ricínový olej pomáha znižovať napínanie počas stolice, vytvára mäkšiu stolicu a zmierňuje pocit neúplnej stolice.

Ricínový olej sa môže používať aj na vyčistenie čriev pred lekárskymi zákrokmi, ako je napríklad kolonoskopia, ale na tento účel sa častejšie používajú iné typy preháňadiel.

Ricínový olej vo všeobecnosti pôsobí ako preháňadlo rýchlo a vyvoláva stolicu do šiestich až 12 hodín po jeho užití.

Má zvlhčujúce vlastnosti

Ricínový olej bohatý na mastné kyseliny má hydratačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržať vašu pokožku hydratovanú a zdravú. Ricínový olej pôsobí ako humektant, látka, ktorá zachytáva vlhkosť v pokožke a udržiava ju jemnú a hladkú. Takto, podobne ako iné oleje šetrné k pokožke, aj ricínový olej pôsobí ako bariéra, ktorá pomáha zabrániť odparovaniu vlhkosti z pokožky.

Výrobcovia pridávajú ricínový olej do kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti - vrátane pleťových vôd, balzamov na pery a make-upu - ako zmäkčovadlo (hydratačná starostlivosť) na podporu hydratácie.

Ricínový olej sa môže používať aj samostatne ako hydratačný prostriedok. Je však hustý, preto ho možno budete chcieť pred použitím na tvár a telo zriediť s nosným olejom (napríklad mandľovým, kokosovým alebo jojobovým).

Výskum prínosu ricínového oleja pre zdravie pokožky je obmedzený. Výskum naznačuje, že mastné kyseliny v ricínovom oleji môžu podporovať obnovu pokožky a znižovať výskyt jaziev po akné, jemných liniek a vrások. Na lepšie pochopenie celého účinku je však potrebný ďalší výskum.

Môže pomôcť udržať zubné protézy čisté

Zubné náhrady by sa mali čistiť každý deň, aby sa zabránilo hromadeniu zubného povlaku a chránilo sa ústne a celkové zdravie ľudí, ktorí ich nosia. Zubný povlak je biela lepkavá vrstva baktérií a húb, ktorá sa bežne vytvára na zubných náhradách. Ľudia, ktorí nosia zubnú náhradu, sú obzvlášť zraniteľní voči plesňovým infekciám v ústnej dutine, najmä kvasinkám (Candida), ktoré sa môžu ľahko hromadiť na zubnej náhrade a zvyšovať riziko stomatitídy zubnej náhrady, infekcie spojenej s bolesťou a zápalom ústnej dutiny.

Výskum ukazuje, že ricínový olej má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri udržiavaní čistoty zubnej náhrady. V jednej štúdii sa zistilo, že namáčanie zubných náhrad do 10 % roztoku ricínového oleja na 20 minút účinne ničí baktérie a plesne v ústnej dutine. V inej štúdii sa zistilo, že čistenie zubných náhrad a ich namáčanie do roztoku ricínového oleja účinne znižuje výskyt infekcií spôsobených baktériou Candida u ľudí, ktorí nosia zubné náhrady.

Používa sa na vyvolanie pôrodu v tehotenstve

Ricínový olej je tradičnou metódou stimulácie pôrodu. Kedysi to bola metóda na vyvolanie pôrodu a niektoré pôrodné asistentky naďalej uprednostňujú tento prirodzený spôsob vyvolania pôrodu.

Predpokladá sa, že v jeho vlastnostiach pri vyvolávaní pôrodu zohrávajú úlohu laxatívne účinky ricínového oleja. Pri perorálnej konzumácii ricínový olej stimuluje črevá, čo môže dráždiť maternicu a spôsobiť kontrakcie. Ricínový olej tiež zvyšuje produkciu prostaglandínov, čo sú tuky s účinkami podobnými hormónom, ktoré pomáhajú pripraviť krčok maternice na pôrod.

V jednej štúdii z roku 2018 sa zistilo, že takmer 91 % tehotných osôb, ktoré konzumovali ricínový olej na vyvolanie pôrodu, bolo schopných porodiť vaginálne bez komplikácií.16 Z prehľadu 19 štúdií vyplynulo, že perorálne podávanie ricínového oleja je bezpečný a účinný spôsob prípravy krčka maternice na vaginálny pôrod a vyvolania pôrodu.

Konzumácia ricínového oleja na vyvolanie pôrodu môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť, vracanie a hnačka. Niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti neodporúčajú používať ricínový olej na vyvolanie pôrodu, pretože zvyšuje pravdepodobnosť, že dieťa pred pôrodom vylúči mekónium (prvá stolica novorodenca), čo môže predstavovať bezpečnostné riziko. Nepožívajte ricínový olej na vyvolanie pôrodu, pokiaľ vám to neodporučil váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

antioxidanty

Môže zmierniť bolesť pri artritíde

Protizápalové vlastnosti ricínového oleja môžu priniesť úľavu pri bolestiach kĺbov súvisiacich s artritídou.

Jedna staršia štúdia zistila, že podávanie ricínového oleja môže pomôcť znížiť bolesť kolena súvisiacu s osteoartritídou. Účastníci štúdie užívali kapsuly ricínového oleja trikrát denne počas štyroch týždňov. Na konci štúdie 92 % účastníkov s osteoartrózou zaznamenalo výrazné zníženie úrovne bolesti bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov.

V ďalšej štúdii vedci hodnotili používanie lokálneho ricínového oleja na zníženie bolesti kĺbov. Účastníci štúdie si raz denne počas dvoch týždňov masírovali ricínový olej na pokožku nad boľavými kolenami. Výskumníci zistili, že ricínový olej účinne znižuje bolesť kĺbov a zápal.

 

Ricínový olej a zdravie vlasov

Možno ste už počuli, že ricínový olej môže stimulovať rast vlasov alebo zabrániť ich vypadávaniu. Neexistujú však žiadne vedecké dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

Možno ste tiež počuli, že ricínový olej môže liečiť lupiny a upokojovať suchú, svrbiacu pokožku hlavy. Hoci niektoré výrobky proti lupinám obsahujú ricínový olej, neexistuje žiadny výskum, ktorý by naznačoval, že samotný ricínový olej môže účinne liečiť lupiny.

Existujú však niektoré faktory zdravia vlasov, pri ktorých by ricínový olej mohol byť účinný.

Niektorí ľudia používajú ricínový olej na hydratáciu vlasov. Ricínový olej totiž môže pomôcť premastiť vlasy, aby boli lesklé a aby sa zabránilo štiepeniu končekov a lámaniu vlasov.

Ricínový olej má tiež antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu chrániť pokožku hlavy a vlasy pred plesňovými a bakteriálnymi infekciami.

Je ricínový olej bezpečný?

Ricínový olej sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, ak sa užíva v malých dávkach, ale väčšie množstvo môže byť škodlivé. Prijatie príliš veľkého množstva ricínového oleja ústami môže viesť k predávkovaniu ricínovým olejom. Medzi príznaky predávkovania ricínovým olejom patria:

  • Kŕče v bruchu
  • Hnačka
  • Závraty
  • Mdloby
  • Nevoľnosť
  • dýchavičnosť
  • Sviežosť hrdla

Keďže ricínový olej môže stimulovať svaly, odporúča sa, aby ho určité osoby nepoužívali, vrátane:

  • Tehotným ľuďom, pokiaľ nie sú poučení v rámci pôrodu (olej môže viesť k predčasným kontrakciám)
  • Ľuďom s ochoreniami tráviaceho traktu vrátane zápalových ochorení čriev
  • Ľudia s bolesťami brucha, ktoré môžu byť spôsobené nepriechodnosťou čriev, perforáciou čreva alebo zápalom slepého čreva

Ricínový olej sa považuje za bezpečný na lokálne použitie, ale u niektorých ľudí môže vyvolať alergickú reakciu, napríklad začervenanie, opuch, svrbenie a kožnú vyrážku. Pred použitím na väčšej ploche je najlepšie vyskúšať olej na malom kúsku kože, aby ste zistili, ako vaše telo reaguje.

Po konzumácii oleja sa môže objaviť aj alergická reakcia.

Krátky prehľad

Ricínový olej je rastlinný olej vyrábaný lisovaním semien ricínu za studena. Olej sa môže užívať perorálne alebo sa môže aplikovať na pokožku alebo vlasy.

Ľudia ricínový olej používajú už stáročia ako kozmetický výrobok aj ako liek na rôzne zdravotné ťažkosti. Ricínový olej má protizápalové, antioxidačné, protiplesňové a protibolestivé vlastnosti, ktoré môžu byť zdraviu prospešné. Môže pomôcť zmierniť zápchu, zvlhčiť pokožku, vyčistiť zubné protézy a vyvolať pôrod. Obmedzený výskum naznačuje, že ricínový olej môže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov, ale je potrebný ďalší výskum.

Napriek mnohým tvrdeniam, že ricínový olej môže pomôcť pri raste vlasov, rias a obočia, neexistujú dôkazy, ktoré by potvrdzovali jeho použitie na podporu rastu vlasov.

Požitie ricínového oleja môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú kŕče v bruchu, hnačka a nevoľnosť. Pri lokálnom použití môže ricínový olej vyvolať alergickú reakciu a spôsobiť kožnú vyrážku, svrbenie a opuch. Hoci sa ricínový olej všeobecne považuje za bezpečný, nie je vhodný pre každého. Pred použitím ricínového oleja ako prírodného lieku sa poraďte s lekárom.

Späť do obchodu