Betaglukán: 9 najčastejších otázok

 

Medzi najviac preskúmané imunitné doplnky patria beta-glukány, u ktorých sa preukázal priaznivý účinok na imunitné bunky. Beta-glukány majú schopnosť aktivovať a posilňovať imunitné bunky, ktoré pomáhajú telu brániť sa proti vírusom, baktériám a iným patogénom.

Beta glukány sú polysacharidy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v obilninách, kvasniciach, hubách a riasach. Ich funkcia ako zlepšenie imunity, zníženie zápalu alebo zníženie hladiny cholesterolu závisí od ich zdroja a štruktúry.

Naše telo si beta glukány prirodzene nevytvára, preto ich musí získavať z vonkajších zdrojov. Získavanie dostatočného množstva beta glukánov z potravy môže byť náročné, najmä tých typov, ktoré zlepšujú imunitné funkcie.

Beta glukány sú dostupné v rôznych formách doplnkov vrátane práškov, kapsúl a tabliet. Od pandémie mnohí ľudia začali denne užívať doplnky s obsahom beta glukánov, aby si udržali zdravý imunitný systém a zlepšili svoju pohodu.

Tento článok sa zaoberá 9 najčastejšie kladenými otázkami o beta glukanoch.

1. Betaglukán čo to je?

2. Ktoré zdroje pre betaglukán sú dostupné na trhu?

3. Betaglukán, aké sú rozdiely medzi jednotlivými typmi beta glukánov?

4. Ako betaglukán podporuje imunitu?

5. Ako betaglukán navodzuje trénovanú imunitu?

6. Ako ešte betaglukán pôsobí na naše telo?

7. Betaglukán a ako dlho trvajú účinky ?

8. Betaglukan - komu môže prospieť konzumácia/užívanie ?

9. Je známa nejaká toxicita alebo negatívne vedľajšie účinky súvisiace s betaglukánom?

 

1. Betaglukán čo to je?

Beta-glukány sú polysacharidy zložené z opakujúcich sa glukózových jednotiek lineárne spojených v polohách uhlíka 1 3 alebo 1 4 glykozidovou väzbou typu β.

Ľudia nedokážu stráviť alebo absorbovať beta-glukány, pretože náš tráviaci systém nemá na to potrebné enzýmy. V dôsledku toho sa môžu dostať do čreva a pôsobiť ako vláknina alebo ich môžu rozpoznať imunitné bunky v čreve, čo vedie k imunitnej reakcii.

 

2. Ktoré zdroje pre betaglukán sú dostupné na trhu?

Beta glukány pochádzajú z rôznych zdrojov a možno ich rozdeliť na cereálne a neceliakálne beta glukány. Ich štruktúra, fyzikálne vlastnosti, väzbová afinita k receptorom a biologické aktivity sa líšia. Obilné beta glukány sú prirodzene prítomné v ovse a jačmeni. Necereálne beta glukány sa nachádzajú v kvasinkách, hubách, baktériách a riasach.

 

3. Betaglukán, aké sú rozdiely medzi jednotlivými typmi beta glukánov?

Cereálne alebo obilné β-glukány majú zvyčajne 1,3 1,4 glykozidové väzby bez akýchkoľvek 1,6 väzieb alebo vetvenia. Sú to účinné vlákniny a zistilo sa, že sú užitočné pri regulácii hladiny cholesterolu a podpore kardiovaskulárneho zdravia. β-glukány, ktoré nie sú z obilnín, sú vláknité štruktúry uznávané ako imunomodulátory. Vo všeobecnosti pozostávajú z beta-1,3-glukánových reťazcov s vetvením alebo bez neho, ktoré sú pripojené prostredníctvom beta-1,6-glykozidových väzieb.

betaglukan

 

4. Ako betaglukán podporuje imunitu?

Polysacharidy beta glukánov sú označované za prírodný imunomodulátor, ktorý pomáha posilňovať imunitné bunky, podporuje a vyrovnáva optimálnu prirodzenú imunitu. Pomáha imunitnému systému rýchlejšie a účinnejšie reagovať na útok patogénov prostredníctvom aktivácie vrodených imunitných buniek.

Beta glukány iniciujú imunitné reakcie prostredníctvom imunitných buniek, ktoré sa aktivujú naviazaním molekuly na receptor Dectin-1, ktorý sa nachádza na bielych krvinkách.

V klinických štúdiách sa preukázal účinok beta-glukánov na zníženie príznakov infekcií dýchacích ciest. Môžu tiež podporiť prirodzenú imunitnú odpoveď organizmu v období zvýšeného stresu a náchylnosti na infekcie.

aaimunita

 

5. Ako betaglukán navodzuje trénovanú imunitu?

Termínom trénovaná imunita sa označuje funkčné preprogramovanie buniek vrodenej imunity v reakcii na podnet, ktorého výsledkom je zvýšená odpoveď na druhý podnet. Inými slovami, trénovaná imunita sa vzťahuje na schopnosť imunitného systému rýchlo a silne reagovať na druhú výzvu podobného alebo odlišného mikróba alebo huby.

Keď sa beta glukány viažu na receptory Dectin-1 na povrchu imunitných buniek, aktivujú ich a pripravujú na budúce stretnutia s patogénmi. V nasledujúcej fáze, keď sa vycvičené bunky stretnú s patogénom, reagujú účinnejšie ako bunky, ktoré predtým nikdy neboli vystavené beta glukanom.

 

6. Ako ešte betaglukán pôsobí na naše telo?

Niekoľko predklinických štúdií naznačilo, že konzumácia beta glukánov zo zdrojov mikrorias znižuje zápalové príznaky pri zápalových ochoreniach kože a kĺbov.

Okrem toho sa vo viacerých klinických štúdiách preukázal pozitívny vplyv beta glukánov na parametre kvality života súvisiace so zdravím vrátane duševného zdravia a únavy u osôb, ktoré konzumovali produkty s obsahom beta glukánov, v porovnaní s placebom.

betaglukan 1

 

7. Betaglukán a ako dlho trvajú účinky ?

Štúdie na ľuďoch ukázali, že po perorálnom podaní dochádza k veľmi rýchlej reakcii na beta glukány. Prvé zmeny v imunitných bunkách boli zaznamenané už 2 hodiny po konzumácii.

 

8. Betaglukan - komu môže prospieť konzumácia/užívanie ?

Z konzumácie beta glukánov môže mať prospech každý, ale podpora imunity je najdôležitejšia pre určité skupiny obyvateľstva, ako sú deti, staršia populácia, ľudia, ktorí vykonávajú náročné fyzické aktivity, a ľudia so stresovým životným štýlom. Zaujímavé je, že aj váš domáci miláčik môže mať prospech z konzumácie beta glukánov, ktoré sa poskytujú ako každodenné pochúťky.

 

9. Je známa nejaká toxicita alebo negatívne vedľajšie účinky súvisiace s betaglukánom?

Beta glukány sú ľuďmi konzumované už mnoho rokov, najmä v potravinách a výživových doplnkoch. sú všeobecne považované za bezpečné a sú schválené pre ľudskú spotrebu a môžu sa užívať ako súčasť pravidelnej suplementácie. V súvislosti s konzumáciou beta glukánov sa nevyskytujú žiadne negatívne vedľajšie účinky. Pokiaľ ide o imunitný systém, sú uznávané ako bezpečné, pretože nemajú schopnosť nadmerne stimulovať imunitný systém. Toxikologické štúdie vykonané s veľmi vysokými dávkami beta glukánov neodhalili žiadne bezpečnostné obavy a neviedli k nadmernej stimulácii imunitného systému.

 

 

 

Späť do obchodu