Aké sú zdravotné výhody zinku?

 

 

  • Zinok je antioxidant. Podporuje imunitnú funkciu a môže pomôcť pri liečbe hnačky, podporuje hojenie rán a iné. Medzi potravinové zdroje patrí fazuľa a orechy, ale niektorým ľuďom môže lekár odporučiť doplnky zinku.
  • Zinok podporuje množstvo funkcií v ľudskom tele. Okrem podpory imunitného systému umožňuje telu tvorbu bielkovín a DNA, prispieva k hojeniu rán a zohráva úlohu pri raste a vývoji detí. Má tiež antioxidačné vlastnosti.
  • Zinok sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, ako sú fazuľa, mäso a ryby. Je dostupný aj ako doplnok stravy.

Tento článok sa zaoberá zdravotnými prínosmi zinku, tým, čo sa stane, ak človek nemá dostatok zinku, a užitočnými zdrojmi:

1. Imunitné funkcie a zinok

2. Zinok a liečba hnačky

3. Zinok a hojenie rán

4. Zinok na chronické ochorenie

5. S vekom súvisiaca makulárna degenerácia

6. Sexuálne zdravie a zinok

8. Zinok a osteoporóza

9. Neurologické príznaky a zinok

10. Zinok pri bežnom prechladnutí

11. Zinok a jeho vplyv na učenie a pamäť

 

 

Zinok 2

 

Zinok a 11 jeho možných výhod.

Zinok je dôležitý pre rôzne funkcie v tele, vrátane:

 

1. Imunitné funkcie a zinok

Telo potrebuje zinok na správne fungovanie imunitného systému. Nízke hladiny zinku môžu zvyšovať riziko infekcií, napríklad zápalu pľúc.

Ako si môžete udržať zdravie so slabým imunitným systémom?

2. Zinok a liečba hnačky

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča doplnky zinku pre dojčatá s hnačkou.

Existujú dôkazy, že môže skrátiť záchvaty hnačky, najmä u tých, ktorí nemajú výživnú stravu.

3. Zinok a hojenie rán

Zinok zohráva úlohu pri udržiavaní zdravej pokožky.

Ľudia s dlhodobými ranami alebo vredmi majú často nízku hladinu zinku. Zdravotnícki pracovníci môžu ľuďom s pretrvávajúcimi ranami odporučiť doplnky zinku.

Výskum z roku 2018 uvádza, že zinok zohráva kľúčovú úlohu v každej fáze hojenia rán, od obnovy kože až po prevenciu infekcií. Autori vyzývajú na vykonanie ďalších štúdií s cieľom presne určiť, ako zinok pôsobí pri hojení rán. To by podľa nich mohlo viesť k novej liečbe ťažko sa hojacich rán.

4. Zinok na chronické ochorenie

Zinok má antioxidačné vlastnosti. Ako taký môže pomôcť znížiť oxidačný stres. Vedci sa domnievajú, že existuje súvislosť medzi oxidačným stresom a chronickými ochoreniami, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka a ďalšie aspekty metabolického syndrómu.

Výskum z roku 2018 naznačuje, že zinok môže pomôcť predchádzať metabolickému syndrómu. Odporúčajú ďalšie štúdie na zistenie, ako zinok ovplyvňuje zdravie, a na zistenie, či by jeho suplementácia mohla byť užitočná ako terapia.

5. S vekom súvisiaca makulárna degenerácia

Podľa Národného inštitútu zdravia (NIH) zinok zabraňuje poškodeniu buniek v sietnici a môže pomôcť oddialiť progresiu vekom podmienenej makulárnej degenerácie a straty zraku. Je však nepravdepodobné, že by zabránil degenerácii.

Autori výskumu z roku 2020 zistili, že pri vzniku tejto degenerácie môže zohrávať úlohu nedostatok zinku. Vyzývajú na ďalšie štúdie a naznačujú, že zinok by mohol prispieť k novým liečebným postupom.

Celkovo niektoré štúdie naznačujú, že suplementácia môže pomôcť, ale dôkazy nie sú jednoznačné.

6. Sexuálne zdravie a zinok

Nízke hladiny zinku môžu viesť k oneskorenému sexuálnemu vývoju, problémom s plodnosťou a iným problémom so sexuálnym zdravím u mužov.

Autori výskumu z roku 2018 označujú zinok za nevyhnutný pre sexuálne zdravie mužov. Dôvodom môže byť úloha zinku ako antioxidantu a hormónového balanséra.

Avšak zatiaľ čo nedostatok zinku môže mať negatívny vplyv, príliš veľa zinku môže viesť k toxicite, ktorá by mohla byť škodlivá pre spermie.

Každý, kto uvažuje o doplnkoch zinku na podporu svojho sexuálneho zdravia, by sa mal poradiť s lekárom.

Existujú určité dôkazy, že zinok môže pomôcť pri liečbe niektorých kožných ochorení, pretože zohráva úlohu pri hojení rán.

Výskum naznačuje, že zinok môže pomôcť pri liečbe:

  • acne vulgaris
  • hidradenitis suppurativa
  • atopickej dermatitídy
  • plienkovej dermatitídy

8. Zinok a osteoporóza

Podľa výskumu z roku 2020 hrá zinok zásadnú úlohu pri tvorbe a zdraví kostí a môže pomôcť predchádzať osteoporóze.

Stále však nie je jasné, či suplementácia zinkom môže zabrániť tomuto ochoreniu alebo ho liečiť, a preto je potrebný ďalší výskum.

 

9. Neurologické príznaky a zinok

Malá štúdia z roku 2020 dospela k záveru, že môže existovať súvislosť medzi nízkou hladinou zinku a neurologickými symptómami.

Výskumníci skúmali 63 ľudí, ktorí mali bolesti hlavy, mravčenie a periférnu neuropatiu, ako aj nedostatok zinku a iných mikroživín.

Po liečbe týchto nedostatkov účastníci zaznamenali zlepšenie neurologických príznakov. Vedci však uznávajú, že je potrebný ďalší výskum.

 

10. Zinok pri bežnom prechladnutí

Celkovo boli štúdie zaoberajúce sa používaním zinku pri prechladnutí nekvalitné. Neexistujú spoľahlivé dôkazy o tom, že užívanie zinku zabraňuje prechladnutiu.

NIH tiež varuje, že zinok môže ovplyvniť čuch. Pred použitím nosových sprejov alebo gélov, ktoré obsahujú zinok, sa poraďte s lekárom, pretože poškodenie môže byť dlhodobé alebo trvalé.

 

11. Zinok a jeho vplyv na učenie a pamäť

Niektoré výskumy na hlodavcoch naznačujú, že zinok môže podporiť kognitívne funkcie. V štúdii z roku 2017 potkany, ktoré dostávali doplnky zinku, dosahovali lepšie výsledky v úlohách, ktoré zahŕňali myslenie a pamäť.

Zdá sa však, že neexistujú dostatočné dôkazy o tom, že zinok môže zlepšiť pamäť alebo učenie u ľudí.

 

Zinok a COVID-19


Niektorí výskumníci naznačili, že udržiavanie primeranej hladiny zinku by mohlo poskytnúť určitú ochranu pred COVID-19.

V jednom z prehľadov z roku 2020 sa uvádza, že zinok pomáha posilňovať imunitný systém a udržiavať sliznice. Zdá sa, že ľudia s nedostatkom zinku majú vyššie riziko rôznych infekcií vrátane zápalu pľúc.

Je však dôležité poznamenať, že hoci zinok môže posilniť celkový zdravotný stav človeka a jeho schopnosť odolávať chorobám, v súčasnosti neexistuje žiadny dôkaz, že by mohol zabrániť vzniku COVID-19 alebo ho liečiť.

 

Zinok odkiaľ ho získať


Medzi dobré zdroje zinku patria:

  • fazuľa
  • mäso
  • orechy
  • ryby
  • morské plody
  • celozrnné obilniny
  • mliečne výrobky
  • niektoré obohatené potraviny


Každý, kto sa stravuje rastlinnou stravou, môže potrebovať dodatočný zinok, pretože zinok dostupný v týchto potravinách telo ťažšie absorbuje.

 

Zinok v doplnkoch stravy


Zinok je dostupný v kapsulách, tabletách, krémoch, masti a v tekutej forme.

Dospelí vo veku 19 rokov a viac, ktorí majú záujem o užívanie doplnkov zinku, by mali dbať na to, aby denne skonzumovali maximálne 40 mg. Príliš veľa zinku môže spôsobiť zdravotné problémy.

Doplnky stravy so zinkom je možné zakúpiť online. Pred ich vyskúšaním sa však poraďte s lekárom.

Zinok 3

Späť do obchodu