3 najčastejšie vaginálne problémy

Obsah:

  • 3 najčastejšie vaginálne problémy
  • Prevencia vaginálnych problémov
  • Zhrnutie

vaginalne problemy

Tri bežné problémy, ktoré ovplyvňujú vaginálne zdravie, sú kvasinkové infekcie, trichomoniáza a bakteriálna vaginóza. Často majú podobné príznaky, ako napríklad pretrvávajúce svrbenie, abnormálny výtok alebo bolesť pri močení.

Tieto tri vaginálne problémy sú však odlišné a odlišné sú aj ich príčiny. Je dôležité získať presnú diagnózu toho, čo spôsobuje príznaky, pretože aj liečba je odlišná. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže zabezpečiť včasnú a účinnú liečbu, ktorá vám pomôže vyhnúť sa komplikáciám.

Tento článok sa zaoberá týmito tromi bežnými vaginálnymi ochoreniami a ich príznakmi. Ponúka tiež niekoľko nápadov, ako týmto infekciám a poruchám predchádzať.

3 najčastejšie vaginálne problémy

1.Kvasinkové infekcie

Kvasinkovú infekciu spôsobuje premnoženie huby s názvom Candida. Tá bežne žije vo vnútri tela (na miestach, ako sú ústa, hrdlo, črevá a pošva) a na pokožke v malom množstve bez toho, aby spôsobovala nejaké problémy.

Niektoré faktory - napríklad antibiotiká, tehotenstvo, nekontrolovaná cukrovka alebo oslabený imunitný systém (aj keď len zo stresu) - však môžu narušiť rovnováhu baktérií v pošve, čo spôsobí rozmnoženie kvasiniek. Bez zásahu sa kvasinkám darí vďaka vlhkému a teplému prostrediu pošvy.

Ako časté sú infekcie spôsobené candídou?

Traja zo štyroch ľudí, ktorí majú vagínu, zažijú počas svojho života aspoň jednu vaginálnu kvasinkovú infekciu. Približne 8 % z nich bude mať opakované infekcie, trikrát alebo viackrát ročne. Takmer vždy sa objavia počas plodného obdobia, po nástupe puberty a pred menopauzou, pravdepodobne kvôli dramatickej zmene hormónov v týchto obdobiach.
Najčastejším príznakom kvasinkovej infekcie je extrémne svrbenie v pošve a jej okolí. Medzi ďalšie príznaky a symptómy, ktoré sa u vás môžu vyskytnúť, patria:

  • Pálenie, začervenanie a opuch pošvy a vulvy (oblasť okolo pošvy)
  • Bolesť alebo nepríjemné pocity pri močení
  • Bolesť počas pohlavného styku
  • Bolestivosť
  • Hustý, biely vaginálny výtok, ktorý vyzerá ako tvaroh a nemá nepríjemný zápach

Väčšina kvasinkových infekcií má mierny priebeh, ale u niektorých ľudí sa môžu vyvinúť závažné infekcie zahŕňajúce začervenanie, opuch a praskliny v stene pošvy.

U niektorých ľudí sa kvasinkové infekcie vyskytujú často, preto sú im príznaky a priebeh liečby známe. Môžete si kúpiť voľne predajný antimykotický krém, čapík alebo tabletu, ktoré si vložíte do pošvy na jeden až sedem dní, podľa toho, čo si vyberiete.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať aj tabletku s názvom Diflucan (flukonazol), ktorú na liečbu infekcie užijete jednorazovo ústami.

Liečba kvasinkovej infekcie nevylieči pohlavne prenosnú infekciu (STI) ani bakteriálnu vaginózu, ktorú môžete mať namiesto toho, čím sa vystavujete riziku komplikácií spôsobených týmito stavmi.

Okrem toho sa vaše telo môže stať odolnejším voči antimykotickým liekom, ak ich používate, keď nemáte kvasinkovú infekciu, čo môže viesť k ťažkostiam zbaviť sa kvasinkovej infekcie v budúcnosti.

Ak máte tieto príznaky po prvýkrát, je dôležité navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby ste získali oficiálnu diagnózu a vylúčili iné možnosti, najmä preto, že výskumy ukazujú, že dvaja z troch ľudí, ktorí si kúpia antimykotický liek na vaginálnu kvasinkovú infekciu, ju v skutočnosti nemajú.

2. Trichomoniáza

Trichomoniázu spôsobuje parazit a šíri sa nechráneným pohlavným stykom. Je to najčastejšie liečiteľná pohlavne prenosná infekcia a môže sa šíriť, aj keď nemáte žiadne príznaky trichomoniázy.Túto infekciu môžu dostať ľudia oboch pohlaví, hoci je častejšia u tých, ktorí majú vagínu.

Čas medzi vystavením sa trichomoniáze a objavením sa príznakov môže byť od piatich do 28 dní. Môžete si všimnúť:

  • Svrbenie, pálenie, začervenanie a bolestivosť pohlavných orgánov
  • riedky alebo spenený výtok s nezvyčajným rybím zápachom, ktorý môže byť číry, biely, žltkastý alebo zelenkastý
  • Nepríjemné pocity počas pohlavného styku
  • Bolesť alebo nepríjemné pocity počas močenia
  • Bolesť panvy, hoci je zriedkavá

Liečba trichomoniázy zahŕňa jedno z dvoch antibiotík: Flagyl (metronidazol) alebo Tindamax (tinidazol). Ak sa trichomoniáza nelieči, v prípade kontaktu s vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) vám hrozí vyššie riziko nákazy.

Ak máte HIV, neliečená trichomoniáza zvyšuje pravdepodobnosť, že prenesiete HIV na svojich sexuálnych partnerov, preto Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča, aby ste sa v prípade, že ste HIV pozitívny, dali každý rok testovať na trichomoniázu.

Potrebuje váš partner liečbu?

Ak máte podozrenie, že môžete mať trichomoniázu, mali by ste sa zdržať pohlavného styku a okamžite navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ak váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje trichomoniázu, mal by byť diagnostikovaný aj váš sexuálny partner (partneri) a mal by dostať potrebnú liečbu. V pohlavnom styku by ste nemali pokračovať, kým sa vy aj váš partner nebudete liečiť a nebudete bez príznakov.

3. Bakteriálna vaginóza (BV)

Bakteriálna vaginóza (BV) je najčastejšou príčinou vaginálneho výtoku počas reprodukčného obdobia. BV sa zvyčajne vyskytuje vtedy, keď je v pošve viac škodlivých ako dobrých baktérií. Konkrétne BV vzniká, keď sa normálna rovnováha baktérií Lactobacillus, ktoré kolonizujú pošvu, naruší premnožením iných baktérií.

Hoci neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, čo spôsobuje BV, je známych niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko nákazy, vrátane:

  • Mať nových alebo viacerých sexuálnych partnerov
  • Tehotenstvo
  • Používanie vaginálnych výplachov
  • Používanie vnútromaternicového telieska (IUD)
  • Nepoužívanie kondómu pri každom pohlavnom styku

Hoci mnoho ľudí nemá viditeľné príznaky bakteriálnej vaginózy, tí, ktorí ich majú, si môžu všimnúť nasledovné:

  • Vaginálny zápach podobný rybiemu
  • Abnormálny vaginálny výtok, ktorý je biely alebo sivý a môže byť vodnatý alebo spenený
  • podráždenie a/alebo svrbenie pošvy
  • pocit pálenia pri močení

BV sa lieči antibiotikami a nereaguje na antimykotiká na kvasinkové infekcie, hoci príznaky sú podobné. Až do ukončenia liečby by ste sa mali zdržať sexuálneho styku.

Ak je váš partner muž, nebude potrebovať liečbu, ale ak máte partnerku, môže mať BV aj ona a mala by tiež navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ak sa BV nelieči, môže zvýšiť riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami a HIV, ako aj viesť k predčasnému pôrodu alebo k narodeniu dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ak ste tehotná.

Prevencia vaginálnych problémov

Za normálnych okolností je vo vašej vagíne zdravá rovnováha kvasiniek a baktérií, ale niektoré faktory môžu túto rovnováhu narušiť. Ak ste náchylná na vaginálne infekcie, zvážte nasledujúce tipy, ktoré vám pomôžu udržať prostredie vo vašej vagíne v rovnováhe:

  • Noste spodnú bielizeň s bavlneným rozkrokom.
  • Vyhnite sa tesným pančuchám, legínam alebo džínsom
  • nepoužívajte vaginálne výplachy
  • Nepoužívajte voňavé dámske výrobky ani toaletný papier
  • Dbajte na častú výmenu tampónov, vložiek a tampónových tampónov
  • Čo najskôr sa prezlečte z mokrého oblečenia
  • Vždy sa utierajte spredu dozadu

Zhrnutie

Kvasinkové infekcie, trichomoniáza a bakteriálna vaginóza sú najčastejšie vaginálne problémy. Všetky sú liečiteľné, ale je potrebné ich presne diagnostikovať, pretože sa liečia rôznymi spôsobmi.

Trichomoniázu, pohlavne prenosnú infekciu spôsobenú parazitárnou infekciou, je potrebné liečiť antibiotikami. Rovnako aj bakteriálna vaginóza, ktorá však namiesto toho súvisí s rovnováhou typov baktérií vo vagíne a môže mať viacero príčin.

Antibiotiká vôbec nepomáhajú pri kvasinkovej infekcii (sú potrebné antimykotiká) a niekedy môžu dokonca viesť k infekcii. Nezabudnite sa preto obrátiť na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v súvislosti s vaginálnymi príznakmi, aby ste si zabezpečili presnú diagnózu.

Hoci sa tu hovorí o najčastejších vaginálnych problémoch spojených s vaginálnym výtokom, existujú aj iné, ktoré môžu mať niektoré prekrývajúce sa príznaky, ako napríklad infekcie močových ciest (UTI), vaginitída a vulvodynia. Majte na pamäti, že vaše príznaky môžu vzniknúť v dôsledku viacerých stavov.

Späť do obchodu