Celiakia

Obsah:

  • Čo je celiakia?
  • Ako celiakia ovplyvňuje môj organizmus?
  • Je celiakia závažná?
  • Kto trpí celiakiou?
  • Aké ďalšie rizikové faktory prispievajú?
  • Príznaky a príčiny celiakie
  • Diagnostika a testy celiakie
  • Ako sa lieči celiakia?
  • Aké sú vyhliadky ľudí s celiakiou?
  • Ktoré potraviny vyvolávajú príznaky celiakie?
  • Rýchle tipy pre život s celiakiou

celiakia


Celiakia spôsobuje problémy v tráviacom systéme, keď konzumujete lepok, bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici a iných obilninách. Je však závažnejšia ako bežná potravinová intolerancia. Celiakia spôsobuje, že váš imunitný systém napáda lepok v tenkom čreve. Tento útok poškodzuje tenké črevo a bráni mu v správnej činnosti.

Celiakia spôsobuje viditeľné poškodenie tenkého čreva.

Čo je celiakia?

Celiakia je dedičné autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje reakciu vášho tela na bielkovinu, lepok. Lepok vo vašom tráviacom systéme spúšťa imunitný systém, ktorý proti nemu produkuje protilátky. Tieto protilátky poškodzujú sliznicu vášho tenkého čreva (mucosa). Poškodenie sliznice vo vašom tenkom čreve zhoršuje jeho schopnosť absorbovať živiny z potravy, čo spôsobuje nedostatok výživy.

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách - najmä v pšenici, jačmeni a raži. Tieto obilniny, najmä pšenica, tvoria mnohé základné potraviny štandardnej západnej stravy, od chleba a obilnín až po cestoviny a pečivo. Okrem toho sa lepok často objavuje ako prídavná látka v potravinách, kde by ste ho nečakali, napríklad v omáčkach, polievkach a balených potravinách. Pivo sa zvyčajne vyrába z jačmeňa alebo raže.

Ako celiakia ovplyvňuje môj organizmus?

Celiakia postihuje vaše tenké črevo. Tu sa vstrebáva väčšina živín z potravy vrátane bielkovín, ako je lepok. Keď však máte celiakiu, lepok vo vašom tenkom čreve vyvoláva imunitnú reakciu. Váš imunitný systém vyšle zápalové bunky a protilátky, aby zničili molekuly lepku. Tieto bunky poškodzujú sliznicu vystieľajúcu vaše tenké črevo (mucosa).

Sliznica, ktorá vystiela vaše tenké črevo, je rozsiahla, ale je zvrásnená do mnohých záhybov a prstovitých výbežkov nazývaných klky. Keby ste ju celú roztiahli, pokryla by tenisový kurt. Záhyby a výčnelky zväčšujú povrch, aby sa počas trávenia absorbovalo čo najviac živín. Imunitné bunky vyvolané celiakiou však tieto výčnelky narúšajú a splošťujú, čím zmenšujú povrch.

Je celiakia závažná?

Poškodenie tenkého čreva môže mať vážne následky. Vaše tenké črevo absorbuje živiny z potravy prostredníctvom sliznice. Ak je sliznica poškodená, nebude schopná absorbovať živiny tak, ako by mala. Toto sa nazýva malabsorpcia. Môže viesť k podvýžive a k mnohým ďalším ochoreniam, ktoré vyplývajú z nedostatku rôznych živín. U detí môže spôsobiť spomalenie rastu a vývoja.

Kto trpí celiakiou?

Celiakia sa najčastejšie vyskytuje u ľudí severoeurópskeho pôvodu. Odhaduje sa, že postihuje 1 % populácie Európy a Severnej Ameriky. Ak máte príbuzného prvého stupňa, napríklad rodiča alebo dieťa, ktorý má toto ochorenie, máte 10 % šancu, že sa u vás objaví. Približne 97 % ľudí s diagnostikovanou celiakiou má rozpoznateľnú génovú mutáciu, ktorá s ňou súvisí (HLA-DQ2 alebo HLA-DQ8).

Aké ďalšie rizikové faktory prispievajú?

Celiakia sa častejšie vyskytuje u ľudí s určitými dedičnými chromozomálnymi poruchami, ako je napríklad Downov syndróm. Je tiež častejšia u ľudí s niektorými inými autoimunitnými ochoreniami. Tieto ochorenia majú často spoločné gény a tiež sa môžu navzájom spúšťať. Podobne ako iné autoimunitné ochorenia, aj celiakia je častejšia u ľudí, ktorým bola pri narodení priradená žena (AFAB).

Tento pomer je minimálne 2:1.

Je pravdepodobnejšie, že máte celiakiu, ak:

  • ste bielej pleti.
  • Máte príbuzného, ktorý ju má.
  • Máte chromozomálnu poruchu, ako je Turnerov syndróm, Williamsov syndróm alebo Downov syndróm.
  • Máte iné autoimunitné ochorenie, napríklad cukrovku 1. typu, reumatoidnú artritídu, mikroskopickú kolitídu alebo Addisonovu chorobu.
  • Boli pri narodení priradené k ženskému pohlaviu.

Príznaky a príčiny celiakie

Čo spôsobuje celiakiu?

Mnohé autoimunitné ochorenia, ako napríklad celiakia, sú aspoň čiastočne dedičné (genetické poruchy). To znamená, že určitá mutácia génu, ktorá sa prenáša po rodinnej línii, zvyšuje náchylnosť na jej vznik. Ale nie u každého s génovou mutáciou sa choroba vyvinie a nie každý, u koho sa vyvinie, má jeden zo známych génov. Zdá sa, že na jej vzniku sa podieľajú aj iné faktory.

Ako človek dostane celiakiu?

Jedna z teórií hovorí, že ju spúšťa nejaký typ výrazného fyzického stresu, ktorý nadmerne zaťažuje imunitný systém. Zdravotníci pozorovali, že choroba sa často objaví po fyzickej udalosti, ako je operácia, choroba alebo tehotenstvo, alebo po závažnej emocionálnej udalosti. Ďalšou teóriou je, že sa na tom podieľajú mikroorganizmy žijúce v črevách. Na preskúmanie týchto teórií je potrebný ďalší výskum.

Kedy vzniká celiakia?

Celiakia sa môže objaviť v akomkoľvek veku po tom, ako ste vy alebo vaše dieťa začali konzumovať lepok. Zdravotnícki pracovníci sa s ňou najčastejšie stretávajú v dvoch rôznych vekových obdobiach: v ranom detstve, medzi 8. a 12. mesiacom života, a v strednom veku, medzi 40. a 60. rokom života. Okno v ranom detstve je zvyčajne vtedy, keď deti začínajú jesť pevnú stravu, ktorá môže obsahovať sušienky alebo obilniny s obsahom lepku.

Aké sú príznaky celiakie?

Príznaky celiakie sa u jednotlivých ľudí veľmi líšia, čo môže sťažovať jej rozpoznanie. Niektorí ľudia nepozorujú vôbec žiadne príznaky. Niektorí po konzumácii lepku pociťujú tráviace ťažkosti a iné gastrointestinálne (GI) príznaky. Niektorí majú nejasné príznaky nedostatku výživy až neskôr, keď už došlo k skutočnému poškodeniu. U týchto ľudí sa môžu ako prvé prejaviť príznaky anémie.

Môžete mať:

gastrointestinálne príznaky, ako napr:

  • bolesť žalúdka.
  • Nadúvanie žalúdka.
  • Plynatosť.
  • Zápcha.
  • Hnačka.
  • Mastná stolica.

Príznaky anémie z nedostatku železa, ako napr:

  • Slabosť a únava.
  • Bledosť (bledá pleť).
  • Studené ruky.
  • Krehké alebo vpadnuté nechty.
  • Bolesti hlavy.
  • Vredy v ústach.

Ďalšie príznaky podvýživy, ako napr:

  • Neželaný úbytok hmotnosti.
  • Oneskorenie rastu a neprospievanie u detí.
  • Chudnutie svalov alebo nízky svalový tonus.
  • Defekty zubnej skloviny, ako sú jamky, škvrnité alebo priesvitné zuby.
  • Abnormálna menštruácia alebo ťažkosti s otehotnením.
  • Zmeny nálady, najčastejšie podráždenosť u detí a depresia u dospelých.

Diagnostika a testy celiakie

Ako zistíte, či máte celiakiu?

Podozrenie na celiakiu môžete mať, ak máte po konzumácii lepku gastrointestinálne príznaky. Zdá sa, že mnoho ľudí má citlivosť na lepok alebo pšeničné výrobky v strave. Potravinová intolerancia môže spôsobiť nepríjemné príznaky po jedle, ale nepoškodzuje črevá tak, ako celiakia. Na diagnostikovanie celiakie budú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti hľadať dôkazy o tomto poškodení.

Predtým, ako vyskúšate bezlepkovú diétu, je dôležité nechať sa otestovať na celiakiu, aby testy odhalili, ako lepok skutočne ovplyvňuje vaše telo. Keď sa začnete vyhýbať lepku, vaše črevá sa začnú uzdravovať. Uzdravenie je dobré, ale vymaže dôkazy o celiakii. Vy a váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musíte s istotou vedieť, či ju máte, aby ste vedeli, aký druh starostlivosti budete potrebovať v budúcnosti.

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti testujú celiakiu?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú dve metódy testovania na celiakiu. Na potvrdenie diagnózy používajú radšej obidve spolu. Prvou metódou je vyšetrenie krvi. Poskytovatelia testujú vzorku vašej krvi na prítomnosť protilátok proti lepku, ktoré poškodzujú črevá. Potom vyhľadajú samotné poškodenie. To si vyžaduje odber malej vzorky tkaniva z vášho tenkého čreva (biopsia), ktorá sa vyšetrí pod mikroskopom.

Na odobratie vzorky gastroenterológ vykoná endoskopické vyšetrenie vášho tenkého čreva. Endoskopické postupy zahŕňajú prechod malej kamery cez vaše telo na konci dlhého, tenkého katétra. Pri hornej endoskopii prechádza endoskop cez vaše hrdlo do prvej časti tenkého čreva. Vedený kamerou môže endoskopista cez katéter previesť nástroje na odber biopsie.

Ďalšie vyšetrenia

Po potvrdení celiakie bude chcieť váš poskytovateľ vyšetriť vašu krv na nedostatok špecifických vitamínov a minerálov. Závažné nedostatky môžu mať rozsiahle účinky na váš organizmus a môže byť potrebné liečiť ich priamo doplnkami. Medzi bežné nálezy patrí anémia z nedostatku železa, anémia z nedostatku vitamínov a nedostatok vitamínu D. Môžete mať aj nízky obsah elektrolytov, napríklad vápnika.

Ako sa lieči celiakia?

Prvým a najdôležitejším krokom pri liečbe celiakie je prestať jesť lepok. Nemôžete zmeniť spôsob, akým vaše telo reaguje na lepok, ale môžete zabrániť tomu, aby lepok túto reakciu vyvolal. Keď prestanete jesť lepok, vaše tenké črevo sa začne uzdravovať a čoskoro bude opäť schopné absorbovať živiny. Prísnu bezlepkovú diétu však musíte dodržiavať po celý život, aby ste sa vyhli opätovnému poškodeniu tenkého čreva.

Ďalšia liečba môže zahŕňať:

  • Výživové doplnky na nahradenie akýchkoľvek závažných nedostatkov.
  • Špecifické lieky na liečbu herpetiformnej dermatitídy, napríklad dapsón.
  • Kortikosteroidy pri ťažkom zápale, ktorý nereaguje dostatočne rýchlo na diétu.
  • Nepretržitá následná starostlivosť vrátane pravidelného testovania, aby sa zabezpečila kontrola ochorenia.

Ako dlho trvá liečba?

Väčšina ľudí zistí, že ich príznaky sa začnú zlepšovať takmer okamžite po začatí bezlepkovej diéty. Môže trvať niekoľko týždňov, kým sa nahradia nutričné nedostatky, a niekoľko mesiacov, kým sa črevá úplne vyliečia. V niektorých prípadoch to môže trvať dlhšie, v závislosti od rozsahu poškodenia a od toho, ako dlho trvá. Uzdraveniu vášho tela môžete zabrániť aj vtedy, ak nebudete prísne dodržiavať diétu.

Aké sú vyhliadky ľudí s celiakiou?

Väčšina ľudí, ktorí boli diagnostikovaní a prestali jesť lepok, má vynikajúcu prognózu. Väčšinu poškodení spôsobených celiakiou možno odstrániť. Ak máte naďalej príznaky, je možné, že konzumujete malé množstvá lepku bez toho, aby ste si to uvedomovali, alebo máte sekundárne ochorenie. Len 5 % ľudí má skutočne refraktérnu celiakiu, ktorá nereaguje na diétu.

Čo sa stane, ak sa nevyhnete lepku?

Ak sa vám lepok diagnostikuje až o mnoho rokov neskôr alebo ak sa vám ani potom nepodarí vyhnúť sa lepku, následky celiakie môžu byť závažnejšie a dlhotrvajúce. Podvýživa môže ovplyvniť váš nervový systém a kostrový systém a niektoré z týchto účinkov je ťažké zvrátiť, najmä ak sa vyskytnú počas detského vývoja. Chronický zápal môže viesť aj k ďalším problémom vo vašom čreve.

Aké sú možné dlhodobé komplikácie celiakie?

Medzi komplikácie chronickej podvýživy môžu patriť:

  • Kŕčová choroba u detí alebo osteomalácia u dospelých.
  • Osteopénia a osteoporóza.
  • Trvalé defekty zubnej skloviny.
  • Účinky na nervový systém (periférna neuropatia) vrátane mravčenia a necitlivosti, svalových kŕčov a problémov s rovnováhou a koordináciou (ataxia).
  • Oneskorenie rastu a vývoja u detí, nízky vzrast.
  • Poruchy pozornosti a učenia.

Ktoré potraviny vyvolávajú príznaky celiakie?

Lepok sa prirodzene nachádza v niektorých obilninách a výrobkoch z nich, vrátane:

  • Pšenica (vrátane semoliny, tvrdej pšenice, emmeru, bulguru, špaldy, fariny, pšenice Kamut® alebo Khorasan, kuskusu).
  • jačmeň (a slad vyrobený z jačmeňa).
  • Žito.

Tieto zrná sa používajú na výrobu:

  • Chlieb a pečivo.
  • teplé a studené obilniny.
  • Rezance a cestoviny.
  • Pivo, ležiak a pivo.
  • Sladové nápoje.
  • Sladový ocot.

Pridáva sa aj do mnohých spracovaných potravinárskych výrobkov, ako napr:

  • polievky a omáčky.
  • Dresingy a koreniny.
  • Spracované mäso, ako sú párky v rožku a lahôdkové mäso.
  • Spracované syry, jogurty a zmrzlinové výrobky.
  • balené večere.
  • Sladkosti.

Pred konzumáciou spracovaných potravín skontrolujte etikety, či neobsahujú skrytý lepok.

Rýchle tipy pre život s celiakiou

  • Vypracujte si domáci jedálny lístok. Pozrite si niekoľko príručiek s receptami a vymyslite niekoľko receptov, ktoré by ste podľa vás mohli jesť často a ktoré sa dajú ľahko zhrnúť. Zvyknite si mať tieto ingrediencie v zásobe, aby ste vždy mali niečo, čo môžete zjesť bez toho, aby ste na to mysleli.
  • Majte po ruke v aute, taške alebo na pracovnom stole v kancelárii niekoľko bezlepkových pochutín pre prípad, že by ste nemohli nájsť nič iné na jedenie, keď ste mimo domova.
  • Nájdite si niekoľko obľúbených reštaurácií so spoľahlivými bezlepkovými jedálnymi lístkami alebo takých, kde viete, že si môžete bezpečne objednať určité jedlá. Pred príchodom si skontrolujte jedálne lístky online a v prípade potreby sa vopred poraďte s personálom, aby ste sa uistili, že vám môžu vyhovieť.
  • Noste so sebou testovacie prúžky na lepok, ktorými môžete otestovať obsah lepku v nových potravinách, keď si nie ste istí, čo sa v nich nachádza.

Diagnóza celiakie navždy zmení vašu stravu a životný štýl. Zmení aj váš život k lepšiemu. Pred stanovením diagnózy ste takmer určite jedli lepok a postupne ste si poškodzovali tenké črevo. Možno ste mali roky zvláštne a nepríjemné príznaky bez toho, aby ste vedeli prečo. Teraz, keď to viete, máte v rukách moc obnoviť svoje zdravie.

Späť do obchodu