10 hlavných príčin nárastu hmotnosti a obezity

Obsah:

  • Obezita a sila vôle
  • 10 hlavných príčin nárastu hmotnosti a obezity
  • Záver

obezita2

Obezita je jedným z najväčších zdravotných problémov na svete.

Je spojená s niekoľkými súvisiacimi stavmi, ktoré sa súhrnne nazývajú metabolický syndróm. Patrí k nim vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cukru v krvi a zlý profil krvných lipidov.

Ľudia s metabolickým syndrómom sú vystavení oveľa vyššiemu riziku srdcových ochorení a cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorých hmotnosť je v normálnom rozmedzí.

V posledných desaťročiach sa veľa výskumov zameralo na príčiny obezity a na to, ako by sa jej dalo predchádzať alebo ju liečiť.

Obezita a sila vôle

Mnohí ľudia si zrejme myslia, že priberanie a obezita sú spôsobené nedostatkom pevnej vôle.

Nie je to celkom pravda. Hoci je priberanie na váhe do veľkej miery dôsledkom stravovacieho správania a životného štýlu, niektorí ľudia sú v nevýhode, pokiaľ ide o kontrolu svojich stravovacích návykov.

Ide o to, že prejedanie sa je podmienené rôznymi biologickými faktormi, ako sú genetika a hormóny. Niektorí ľudia sú jednoducho náchylní na priberanie.

Samozrejme, ľudia môžu svoje genetické znevýhodnenie prekonať zmenou životného štýlu a správania. Zmena životného štýlu si vyžaduje pevnú vôľu, odhodlanie a vytrvalosť.

Napriek tomu tvrdenia, že správanie je čisto funkciou sily vôle, sú príliš zjednodušené.

Neberú do úvahy všetky ostatné faktory, ktoré v konečnom dôsledku určujú, čo ľudia robia a kedy to robia.

10 hlavných príčin nárastu hmotnosti a obezity

Tu je 10 faktorov, ktoré sú hlavnými príčinami priberania, obezity a metabolických ochorení, z ktorých mnohé nemajú nič spoločné s vôľou.

1. Genetika

Obezita má silnú genetickú zložku. Deti obéznych rodičov majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť obezity ako deti štíhlych rodičov.

To však neznamená, že obezita je úplne predurčená. To, čo jete, môže mať veľký vplyv na to, ktoré gény sa prejavia a ktoré nie.

V neindustrializovaných spoločnostiach sa rýchlo vyvinie obezita, keď začnú jesť typickú západnú stravu. Ich gény sa nezmenili, ale zmenilo sa prostredie a signály, ktoré vysiela do ich génov.

Jednoducho povedané, genetické zložky skutočne ovplyvňujú vašu náchylnosť na priberanie. Veľmi dobre to dokazujú štúdie na jednovaječných dvojčatách.

2. Upravené nezdravé potraviny

Silne spracované potraviny sú často len o málo viac ako rafinované prísady zmiešané s prídavnými látkami.

Tieto výrobky sú navrhnuté tak, aby boli lacné, dlho vydržali na pulte a chutili tak neuveriteľne dobre, že je ťažké im odolať.

Výrobcovia potravín sa snažia čo najchutnejšími potravinami zvýšiť predaj. Zároveň však podporujú prejedanie sa.

Väčšina spracovaných potravín sa dnes vôbec nepodobá na plnohodnotné potraviny. Sú to vysoko technologicky prepracované výrobky, ktoré sú navrhnuté tak, aby si na nich ľudia zgustli.

3. Závislosť na potravinách

Mnohé nezdravé potraviny s vysokým obsahom tuku a sladidlami stimulujú centrá odmeňovania v mozgu.

V skutočnosti sa tieto potraviny často prirovnávajú k bežne zneužívaným drogám, ako sú alkohol, kokaín, nikotín a marihuana.

Nezdravé potraviny môžu u náchylných jedincov spôsobiť závislosť. Títo ľudia strácajú kontrolu nad svojím stravovacím správaním, podobne ako ľudia bojujúci so závislosťou od alkoholu strácajú kontrolu nad svojím správaním pri pití.

Závislosť je zložitý problém, ktorý môže byť veľmi ťažké prekonať. Keď sa stanete od niečoho závislí, stratíte slobodu voľby a biochémia vo vašom mozgu začne rozhodovať za vás.

4. Agresívny marketing

Výrobcovia nezdravých potravín sú veľmi agresívni marketéri.

Ich taktiky môžu byť niekedy neetické a niekedy sa snažia predávať veľmi nezdravé výrobky ako zdravé potraviny.

Tieto spoločnosti tiež uvádzajú zavádzajúce tvrdenia. Čo je ešte horšie, svoj marketing zameriavajú najmä na deti.

V dnešnom svete sa u detí rozvíja obezita, cukrovka a závislosť od nezdravých potravín dávno predtým, ako sú dostatočne staré na to, aby sa o týchto veciach vedeli informovane rozhodnúť.

5. Inzulín

Inzulín je veľmi dôležitý hormón, ktorý okrem iného reguluje ukladanie energie.

Jednou z jeho funkcií je prikázať tukovým bunkám, aby ukladali tuk a udržiavali už uložený tuk.

Západná strava podporuje inzulínovú rezistenciu u mnohých jedincov s nadváhou a obezitou. Tým sa zvyšuje hladina inzulínu v celom tele, čo spôsobuje, že energia sa ukladá do tukových buniek namiesto toho, aby bola k dispozícii na využitie .

Hoci úloha inzulínu pri obezite je kontroverzná, viaceré štúdie naznačujú, že vysoká hladina inzulínu má príčinnú úlohu pri vzniku obezity .

Jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť hladinu inzulínu, je obmedziť príjem jednoduchých alebo rafinovaných sacharidov a zároveň zvýšiť príjem vlákniny .

To zvyčajne vedie k automatickému zníženiu príjmu kalórií a k zníženiu hmotnosti bez námahy - nie je potrebné počítať kalórie ani kontrolovať porcie.

6. Niektoré lieky

Mnohé farmaceutické lieky môžu ako vedľajší účinok spôsobovať priberanie na váhe.

Napríklad antidepresíva sú spojené s miernym nárastom hmotnosti v priebehu času.

Medzi ďalšie príklady patria lieky na cukrovku a antipsychotiká.

Tieto lieky neznižujú silu vašej vôle. Menia funkciu vášho tela a mozgu, čím znižujú rýchlosť metabolizmu alebo zvyšujú chuť do jedla.

7. Odolnosť voči leptínu

Leptín je ďalší hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri obezite.

Je produkovaný tukovými bunkami a jeho hladina v krvi sa zvyšuje s vyššou tukovou hmotnosťou. Z tohto dôvodu sú hladiny leptínu u ľudí s obezitou obzvlášť vysoké.

U zdravých ľudí sú vysoké hladiny leptínu spojené so zníženou chuťou do jedla. Pri správnom fungovaní by mal vášmu mozgu oznamovať, aké vysoké sú vaše tukové zásoby.

Problémom je, že u mnohých ľudí s obezitou leptín nefunguje tak, ako by mal, pretože z nejakého dôvodu nedokáže prejsť cez hematoencefalickú bariéru.

Tento stav sa nazýva leptínová rezistencia a považuje sa za hlavný faktor patogenézy obezity.

8. Dostupnosť potravín

Ďalším faktorom, ktorý dramaticky ovplyvňuje pás ľudí, je dostupnosť potravín, ktorá sa v posledných storočiach masívne zvýšila.

Potraviny, najmä nezdravé, sú dnes všade. Obchody vystavujú lákavé potraviny na miestach, kde si s najväčšou pravdepodobnosťou získajú vašu pozornosť.

Ďalším problémom je, že nezdravé potraviny sú často lacnejšie ako zdravé, plnohodnotné potraviny.

Niektorí ľudia, najmä v chudobnejších štvrtiach, nemajú ani možnosť kúpiť si skutočné potraviny, ako je čerstvé ovocie a zelenina.

V obchodoch s potravinami v týchto oblastiach sa predávajú len limonády, sladkosti a spracované, balené nezdravé potraviny.

9. Cukor

Pridaný cukor je možno najhorším aspektom modernej stravy.

Je to preto, že cukor pri nadmernej konzumácii mení hormóny a biochémiu vášho tela. To následne prispieva k priberaniu na váhe.

Pridaný cukor je napoly glukóza a napoly fruktóza. Ľudia získavajú glukózu z rôznych potravín vrátane škrobov, ale väčšina fruktózy pochádza z pridaného cukru.

Nadmerný príjem fruktózy môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu a zvýšenú hladinu inzulínu. Taktiež nepodporuje pocit sýtosti rovnakým spôsobom ako glukóza.

Zo všetkých týchto dôvodov cukor prispieva k zvýšenému ukladaniu energie a v konečnom dôsledku k obezite.

Zhrnutie Vedci sa domnievajú, že nadmerný príjem cukru môže byť jednou z hlavných príčin obezity.

10. Dezinformácie

Ľudia na celom svete sú dezinformovaní o zdraví a výžive.

Dôvodov je mnoho, ale problém do veľkej miery závisí od toho, odkiaľ ľudia získavajú informácie.

Mnohé webové stránky napríklad šíria nepresné alebo dokonca nesprávne informácie o zdraví a výžive.

Niektoré spravodajské kanály tiež príliš zjednodušujú alebo nesprávne interpretujú výsledky vedeckých štúdií a výsledky sú často vytrhnuté z kontextu.

Iné informácie môžu byť jednoducho zastarané alebo založené na teóriách, ktoré sa nikdy úplne nepreukázali.

Svoju úlohu zohrávajú aj potravinárske spoločnosti. Niektoré z nich propagujú výrobky, napríklad doplnky na chudnutie, ktoré nefungujú.

Stratégie chudnutia založené na nepravdivých informáciách môžu brzdiť váš pokrok. Je dôležité dobre si vyberať zdroje informácií.

Záver

Ak máte obavy o svoj pás, nemali by ste tento článok používať ako výhovorku na to, aby ste sa vzdali.

Hoci nemôžete úplne kontrolovať fungovanie svojho tela, môžete sa naučiť, ako kontrolovať svoje stravovacie návyky a zmeniť svoj životný štýl.

Ak vám v ceste nestojí nejaký zdravotný stav, je vo vašich silách kontrolovať svoju hmotnosť.

Často si to vyžaduje tvrdú prácu a drastickú zmenu životného štýlu, ale mnohým ľuďom sa to z dlhodobého hľadiska podarí napriek tomu, že sa proti nim stavajú rôzne šance.

Zmyslom tohto článku je otvoriť ľuďom oči, že v epidémii obezity hrá úlohu aj niečo iné ako individuálna zodpovednosť.

Faktom je, že moderné stravovacie návyky a kultúra stravovania sa musia zmeniť, aby sa tento problém podarilo zvrátiť v celosvetovom meradle.

Myšlienka, že za všetko môže nedostatok pevnej vôle, je presne to, čomu chcú výrobcovia potravín veriť, aby mohli pokojne pokračovať vo svojom marketingu.

 

Späť do obchodu