Krvácanie z konečníka

Obsah:

  • Čo je krvácanie z konečníka?
  • Ako sa objavuje krvácanie z konečníka?
  • Ako vyzerá krv v stolici?
  • Je krv v stolici závažná?
  • Kedy by ste sa mali obávať krvi v stolici?
  • Čo spôsobuje krvácanie z konečníka?
  • Aká je liečba krvácania z konečníka?
  • Záver

krvacanie z konecnika2
Krvácanie z konečníka je príznakom mnohých rôznych ochorení vrátane hemoroidov, análnych trhlín, zápalových ochorení čriev (IBD) a rakoviny hrubého čreva.

Krvácanie z konečníka si môžete všimnúť na toaletnom papieri, keď sa utierate alebo keď vidíte krv v stolici. Je dôležité, aby ste sa v prípade krvácania z konečníka obrátili na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Nie všetky príčiny sú závažné, ale niektoré z nich áno.

Čo je krvácanie z konečníka?

Pohľad do toalety a vidina krvi v stolici (bobkoch) môže byť znepokojujúca. Vaša myseľ môže ísť na mnoho miest, pretože sa ozývajú varovné zvony, že niečo nie je v poriadku. Krvácanie z konečníka je príznakom mnohých rôznych stavov, niektorých vážnejších ako iných. Je dôležité zistiť príčinu vášho krvácania z konečníka.

Niektoré príčiny, ako napríklad hemoroidy, nemusia vyžadovať liečbu. Iné, ako napríklad rakovina hrubého čreva, však vyžadujú urgentnú starostlivosť. Ďalšími možnými príčinami sú vredy, análne trhliny a zápalové ochorenie čriev (IBD). Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť určiť príčinu vašej hematochézie - lekársky termín pre krvácanie z konečníka alebo krv v stolici.

Ako sa objavuje krvácanie z konečníka?

Krvácanie z konečníka môžete vidieť alebo zažiť niekoľkými rôznymi spôsobmi, vrátane:

  • Spozorovaním čerstvej krvi na toaletnom papieri pri utieraní.
  • Videnie krvi v záchodovej mise po použití toalety. Voda v mise môže vyzerať, akoby bola zafarbená na červeno.
  • Videnie jasne červených, tmavočervených alebo dechtovito čiernych výkalov v toalete.
  • Keď krvácanie vychádza z vášho konečníka (zadočku), nazývame ho krvácaním z konečníka, ale v skutočnosti môže krvácanie vychádzať z ktoréhokoľvek miesta vášho gastrointestinálneho traktu (GIT). Váš žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, konečník a konečník sú jednou súvislou cestou a všetko krvácanie z tráviaceho traktu vychádza rovnakým spôsobom.

Ako vyzerá krv v stolici?

Keď máte krv v stolici, môže to vyzerať niekoľkými rôznymi spôsobmi. Na stolici môžete mať jasne červené pruhy krvi alebo môžete vidieť krvné zrazeniny či krv a hlien zmiešané s krvou. Vaša stolica môže vyzerať aj tmavá, čierna a dechtovitá. Farba krvi, ktorú vidíte, môže byť vodítkom, odkiaľ pochádza:

  • Jasne červená krv v stolici zvyčajne znamená, že krvácanie je nižšie v hrubom čreve, konečníku alebo konečníku.
  • Tmavočervená alebo bordová krv môže znamenať, že krvácate vyššie v hrubom alebo tenkom čreve.
  • Meléna (čierna stolica) často poukazuje na krvácanie v žalúdku, napríklad na krvácajúci žalúdočný vred.
  • Niekedy krvácanie z konečníka nie je viditeľné voľným okom a možno ho pozorovať len pod mikroskopom. Toto sa nazýva okultné krvácanie. Tento typ krvi v stolici môžete objaviť, ak si necháte urobiť laboratórny test vzorky stolice, ktorý sa nazýva fekálny okultný krvný test. Je to skríningový test na rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Je krv v stolici závažná?

Nie nevyhnutne, ale môže byť. Je dobré poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vždy, keď máte krvácanie z konečníka alebo krv v stolici. Niektoré menej závažné stavy nemusia vyžadovať liečbu, ale niekedy môžu. Krvácanie z konečníka môže byť aj príznakom vážnejšieho ochorenia, ktoré si vyžaduje liečbu.

Je jasne červená krv v stolici horšia ako tmavšia krv?

Jasne červená krv v stolici môže byť viac znepokojujúca, pretože naznačuje aktívne krvácanie. Tmavšia krv zvyčajne naznačuje staršie krvácanie, ktoré už nie je aktívne. Tmavšia krv v stolici však môže byť klamlivá. Nie vždy to znamená, že krvácanie sa zastavilo, len že prichádza z nejakého vyššieho miesta.

Krvácaniu v hornej časti tráviaceho traktu trvá dlhšie, kým prejde vaším telom a vyjde z konečníka. Počas cesty ho tráviace chemikálie vo vnútri postupne zmenia na tmavšie. Jasne červená krv pochádza z nižších častí. Môže to byť z niečoho relatívne neškodného, napríklad z poranenia. Krvácanie z hornej časti tráviaceho traktu je menej pravdepodobné, že je neškodné.

Kedy by ste sa mali obávať krvi v stolici?

Nikdy nie je na škodu poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o krvi v stolici, najmä ak:

  • Neviete, prečo sa to deje. Niekedy krvácanie z konečníka súvisí s ochorením, o ktorom už viete, že ho máte. Nemusí vás zvlášť prekvapiť, ak máte krvácanie pri zápche, hnačke alebo chronickom ochorení čriev. Na druhej strane, ak je krv v stolici vaším prvým príznakom akéhokoľvek ochorenia tráviaceho traktu, je to viac prekvapujúce a znepokojujúce.
  • Je to bolestivé. Bolesť je vždy červenou vlajkou, že niečo vo vašom tele potrebuje pozornosť. Všímajte si, kde sa bolesť nachádza. Ak je to v konečníku alebo v konečníku, môže ísť o čerstvú ranu. Ak pociťujete bolesť v podbrušku, môže ísť o kolitídu - zápal sliznice hrubého čreva, ktorý má mnoho príčin. Ak máte bolesti v hornej časti brucha a čiernu stolicu, môže ísť o žalúdok.
  • Je ťažká alebo častá. Silné alebo časté krvácanie s väčšou pravdepodobnosťou vedie k vážnej strate krvi vrátane anémie a v zriedkavých prípadoch k hypovolemickému šoku. Ak máte náhle silné krvácanie alebo ak máte sústavné krvácanie niekoľko dní, ihneď vyhľadajte zdravotnú starostlivosť. Ak máte náhly pokles krvného tlaku a cítite závraty alebo akoby ste omdlievali, choďte na pohotovosť (ER).
  • Trvá to týždeň alebo dlhšie. Aj keď nekrvácate veľmi silno a necítite žiadnu bolesť, krvácanie z konečníka, ktoré trvá už nejaký čas, si vyžaduje liečbu. Pomalé krvácanie môže časom stále viesť k významnej strate krvi. Čo je však dôležitejšie, je to príznak stavu, ktorý sa nezlepšuje. Tento stav môže okrem krvi v stolici spôsobovať aj iné škody.

Čo spôsobuje krvácanie z konečníka?

Existuje mnoho rôznych dôvodov, prečo sa u vás môže vyskytnúť hematochézia - krvácanie z konečníka alebo krv v stolici. Tieto príčiny sa líšia od bežných a miernych stavov až po závažnejšie a zriedkavejšie stavy, ktoré si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Niekedy môžu k možnej príčine napovedať aj iné príznaky.

Medzi bežné príčiny krvácania z konečníka patria:

  • Hemoroidy: Hemoroidy sú opuchnuté žily vo vnútri konečníka. Sú veľmi časté a sú najčastejšou príčinou krvácania z konečníka. Tieto žily sa vydúvajú blízko povrchu kože a niekedy sa koža pretrhne a krvácajú. Nie sú závažné. Zvyčajne súvisia s námahou alebo tlakom, napríklad pri tehotenstve, zdvíhaní ťažkých bremien alebo napínaní sa pri kakaní.
  • Análna trhlina: Análna trhlina je trhlina v sliznici análneho kanála. Podobne ako hemoroidy sa často vyskytuje po namáhavom vylučovaní tvrdej stolice. Análne trhliny sa ľahko zamenia za hemoroidy. Obe súvisia so zápchou a obe môžu spôsobovať bolesť a krvácanie z konečníka. Trhlina môže byť bolestivejšia. Obe sa môžu zahojiť samé, ale niekedy je na zahojenie trhliny potrebná liečba.
  • Zápalové ochorenie čriev (IBD): Zápalové ochorenie čriev (IBD) spôsobuje chronický (pretrvávajúci) zápal sliznice čriev - tenkého a hrubého čreva. Crohnova choroba postihuje najmä tenké črevo, zatiaľ čo ulcerózna kolitída postihuje najmä hrubé črevo. IBD spôsobuje chronickú bolesť brucha a hnačku, a keď je závažná, môže spôsobiť krvácanie.
  • Divertikulitída: Divertikulitída sa vyskytuje v hrubom čreve, zvyčajne na jeho dolnom konci, v blízkosti konečníka. Dochádza k nej vtedy, keď sa malé vrecká vo vnútornej výstelke vášho hrubého čreva - nazývané divertikuly - infikujú a zapália. Zápal v týchto vreckách môže spôsobiť, že cievy vo vnútri sú krehkejšie a je väčšia pravdepodobnosť, že prasknú. Ak sa tak stane, môže to spôsobiť akútne krvácanie z konečníka.

Medzi ďalšie možné príčiny patria:

  • Infekčná kolitída: Niektoré bakteriálne infekcie, ako napríklad E. coli a C. diff, môžu spôsobiť hemoragickú kolitídu - krvácanie z hrubého čreva. To má zvyčajne podobu krvavej hnačky. Spoznáte ju, ak ste chorí na infekciu, a väčšinou sa vyrieši sama. Niektoré infekcie však môžu vyžadovať antibiotiká. Ak ste chorí dlhšie ako niekoľko dní, vyhľadajte svojho lekára.
  • Sexuálne prenosné infekcie (STI): Niektoré bežné pohlavne prenosné choroby môžu spôsobiť zápal a krvácanie v sliznici konečníka alebo konečníka, vrátane kvapavky, chlamýdií a syfilisu. Herpes spôsobuje vredy, ktoré môžu krvácať, a ľudský papilomavírus (HPV) spôsobuje análne bradavice, ktoré môžu mierne krvácať. Mnohé pohlavne prenosné choroby potrebujú špecifickú liečbu, aby vymizli, preto je dôležité nechať si ich diagnostikovať.
  • Peptická vredová choroba: Peptické vredy sa vyskytujú v žalúdku alebo dvanástniku, hornej časti tenkého čreva. Vznikajú, keď žalúdočná kyselina opotrebuje ochrannú výstelku a vytvorí otvorené vredy. Vred spôsobuje pálivú alebo hryzavú bolesť žalúdka a môže krvácať. Krvácanie v hornej časti tráviaceho traktu trvá dlhšie, takže krv môže byť tmavá, čierna a dechtovitá.
  • Polypy hrubého čreva a rakovina hrubého čreva: Polyp môže vyzerať ako hríb vyrastajúci zo strany čreva. Polypy sú bežné a väčšie z nich môžu krvácať. Niekedy sa zmenia na rakovinu a rakovinové polypy krvácajú častejšie ako iné. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže chcieť vyšetriť nevysvetliteľné krvácanie z konečníka pomocou kolonoskopie, aby sa vylúčila rakovina hrubého čreva.

Môžu potraviny spôsobiť výskyt krvi v stolici?

Niektoré potraviny môžu zmeniť farbu vašich výkalov. Ak sa vám zdá, že v stolici vidíte krv, spomeňte si, čo ste nedávno jedli. Červená repa, paradajky, ostružiny alebo červené potravinárske farbivo môžu vyzerať červeno alebo krvavo, keď sa objavia vo vašom hovne. Ak užívate doplnky železa, tie môžu spôsobiť, že vaša stolica bude vyzerať tmavá alebo čierna.

Aká je liečba krvácania z konečníka?

Vo väčšine prípadov liečba krvácania z konečníka znamená liečbu ochorenia, ktoré ho spôsobuje. Liečba bude závisieť od príčiny, ktorou môže byť mnoho vecí. Ak je vaše krvácanie z konečníka spôsobené análnou trhlinou alebo hemoroidom, ku ktorému sa môžete dostať, možno si budete môcť pomôcť pri domácej liečbe lokálnymi masťami.

Zmizne krvácanie z konečníka samo od seba?

V závislosti od príčiny môže vaše krvácanie z konečníka samo ustúpiť. Ak sa zastaví a nevráti sa, pravdepodobne nebude potrebovať ďalšiu liečbu. Vždy by ste však mali sledovať akékoľvek rektálne krvácanie alebo krv v stolici. Všímajte si, či sa vyskytuje viackrát alebo či máte spolu s ním aj iné príznaky.

Záver

Krvácanie vyvoláva zvláštny, prvotný druh obáv, najmä keď nevidíte, odkiaľ prichádza. Môže sa vám zdať ťažké čakať na lekárske vyšetrenie, aby ste zistili, čo vaše krvácanie z konečníka znamená. Majte na pamäti, že hoci existuje mnoho možných príčin, tie najčastejšie sa dajú ľahko nájsť a odstrániť.

Nehanbite sa hovoriť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o krvácaní z konečníka alebo krvi v stolici. Sú to dôležité príznaky a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti o nich budú chcieť vedieť všetko. Keď im na otázky odpoviete čo najúplnejšie a najúprimnejšie, pomôže im to určiť typ starostlivosti, ktorú potrebujete.

Späť do obchodu