ATEROSKLERÓZA

OBSAH: 

  • Ateroskleróza čo je to? 
  • Ateroskleróza čo spôsobuje?
  • Ateroskleróza aké sú rizikové faktory ?
  • Ateroskleróza aké sú príznaky ?
  • Ateroskleróza ako sa diagnostikuje?
  • Ateroskleróza ako sa lieči ?
  • Ateroskleróza aké sú komplikácie?
  • Ateroskleróza dá sa jej predísť?

Ateroskleróza čo je to?

Ateroskleróza zhrubnutie alebo stvrdnutie tepien. Je spôsobená nahromadením plaku vo vnútornej výstelke tepny.

ateroskleroza


Plak sa skladá z usadenín tukových látok, cholesterolu, bunkových odpadových produktov, vápnika a fibrínu. Keď sa v tepnách nahromadí, steny tepien zhrubnú a stuhnú.

Ateroskleróza je pomalé, postupujúce ochorenie, ktoré sa môže začať už v detstve. Môže však rýchlo postupovať.

Ateroskleróza čo spôsobuje?

Ateroskleróza nie je presne jasné, ako začína alebo čo ju spôsobuje. Na vnútornej strane stien tepny však dochádza k postupnému hromadeniu plaku alebo zhrubnutiu v dôsledku zápalu. Tým sa znižuje prietok krvi a prívod kyslíka do životne dôležitých telesných orgánov a končatín.

Ateroskleróza aké sú rizikové faktory ?

Medzi rizikové faktory aterosklerózy patria:

Ateroskleróza aké sú príznaky ?

Ateroskleróza jej príznaky a symptómy sa môžu vyvíjať postupne a môže ich byť len niekoľko, pretože v tepne sa postupne vytvára plak. Príznaky sa môžu líšiť aj v závislosti od postihnutej tepny. Ak je však hlavná tepna zablokovaná, príznaky a symptómy môžu byť závažné, ako napríklad tie, ktoré sa vyskytujú pri srdcovom infarkte, mŕtvici alebo krvnej zrazenine.

Príznaky aterosklerózy môžu vyzerať ako iné ochorenia srdca. 

Ateroskleróza ako sa diagnostikuje?

Váš lekár najprv vykoná kompletnú anamnézu a fyzikálne vyšetrenie.

Môže vám tiež vykonať jedno alebo viacero z týchto vyšetrení:

  • Katetrizácia srdca. Pri tomto zákroku sa do koronárnych tepien zavedie dlhá tenká trubica (katéter). Po vstreknutí farbiva do tepny sa urobia röntgenové snímky na lokalizáciu zúžení, upchatí a iných abnormalít konkrétnych tepien.
  • Dopplerovská sonografia. Špeciálna sonda sa používa na nasmerovanie zvukových vĺn do cievy na vyhodnotenie prietoku krvi. Zvukový prijímač zosilňuje zvuk krvi pohybujúcej sa cievou. Slabý zvuk alebo neprítomnosť zvuku môže znamenať, že ide o upchatie. Toto sa používa na identifikáciu zúženia ciev v oblasti brucha, krku alebo nôh.
  • Porovnanie krvného tlaku. Porovnanie meraní krvného tlaku v členkoch a v ramenách pomáha určiť prípadné zúženie prietoku krvi. Výrazné rozdiely môžu znamenať zúženie ciev v dôsledku aterosklerózy.
  • MUGA/radionuklidová angiografia. Ide o nukleárny sken, ktorý umožňuje zistiť, ako sa pohybuje srdcová stena a koľko krvi sa vypudí pri každom údere srdca, zatiaľ čo je osoba v pokoji.
  • Táliový/myokardiálny perfúzny sken. Ide o nukleárny sken, ktorý sa vykonáva v pokoji alebo po cvičení a ktorý môže odhaliť oblasti srdcového svalu, ktoré nie sú dostatočne prekrvené.
  • Počítačová tomografia alebo CT. Ide o typ röntgenového vyšetrenia, ktorým možno zistiť, či sa na koronárnych cievach nachádzajú kalcifikácie, ktoré môžu naznačovať budúce problémy so srdcom.

Ateroskleróza ako sa lieči ?

Liečba aterosklerózy môže zahŕňať zmenu životného štýlu, lieky a chirurgický zákrok.

Zmeny životného štýlu

Môžete zmeniť niektoré rizikové faktory aterosklerózy, ako sú fajčenie, vysoká hladina cholesterolu, vysoká hladina cukru (glukózy) v krvi, nedostatok pohybu, zlé stravovacie návyky a vysoký krvný tlak.

Lieky

Medzi lieky, ktoré sa môžu používať na liečbu aterosklerózy, patria:

  • Protidoštičkové lieky. Sú to lieky, ktoré sa používajú na zníženie schopnosti krvných doštičiek v krvi zlepiť sa a spôsobiť zrazeniny. Aspirín, klopidogrel, tiklopidín a dipyridamol sú príkladmi protidoštičkových liekov.
  • Antikoagulanciá. Tieto lieky, nazývané aj lieky na riedenie krvi, pôsobia inak ako protidoštičkové lieky a znižujú schopnosť krvi zrážať sa. Warfarín a heparín sú príkladmi antikoagulancií.
  • Lieky na zníženie hladiny cholesterolu. Sú to lieky používané na zníženie tukov (lipidov) v krvi, najmä cholesterolu s nízkou hustotou (LDL). Statíny sú skupinou liekov na zníženie cholesterolu. Medzi ne patria okrem iného simvastatín, atorvastatín a pravastatín. Sekvestranty žlčových kyselín - kolesevelam, cholestyramín a kolestipol - a kyselina nikotínová sú ďalšie typy liekov, ktoré sa môžu používať na zníženie hladiny cholesterolu. Lekár vám môže predpísať aj fibráty, ktoré vám pomôžu zlepšiť hladinu cholesterolu a triglyceridov.
  • Lieky na zníženie krvného tlaku. Niekoľko rôznych skupín liekov pôsobí rôznymi spôsobmi na zníženie krvného tlaku.

Koronárna angioplastika

Pri tomto zákroku sa cez cievu do srdca zavedie dlhá tenká hadička (katéter). Tam sa nafúkne balónik, aby sa v cieve vytvoril väčší otvor na zvýšenie prietoku krvi. Hoci sa angioplastika vykonáva aj v iných cievach inde v tele, perkutánna koronárna intervencia (PCI) sa vzťahuje na angioplastiku v koronárnych tepnách, aby sa umožnil väčší prietok krvi do srdca.

Existuje niekoľko typov zákrokov PCI vrátane:

  • Balóniková angioplastika. Malý balónik sa nafúkne do vnútra zablokovanej tepny, aby sa otvorila zablokovaná oblasť.
  • Aterektómia. Zablokovaná oblasť vo vnútri tepny sa oholí pomocou malého zariadenia na konci katétra.
  • Laserová angioplastika. Laser sa používa na odparenie zablokovanej tepny.
  • Stent koronárnej tepny. Malá sieťová cievka sa rozšíri vo vnútri zablokovanej tepny, aby sa otvorila zablokovaná oblasť, a ponechá sa na mieste, aby sa tepna udržala otvorená.
  • Bypass koronárnej tepny. Táto operácia, najčastejšie označovaná ako bypass, sa často vykonáva u ľudí, ktorí majú angínu pectoris (bolesť na hrudníku) v dôsledku ochorenia koronárnych tepien (keď sa v tepnách nahromadil plak). Počas operácie sa vytvorí bypass transplantáciou kúska zdravej žily z iného miesta v tele a jej pripojením nad a pod zablokovanú oblasť koronárnej tepny. Krv tak môže prúdiť okolo upchatého miesta. Žily sa zvyčajne odoberajú z nohy alebo z hrudnej steny. Niekedy je potrebné počas tej istej operácie obísť viac ako jednu tepnu.

ateroskleroza2

Ateroskleróza aké sú komplikácie?

Nahromadenie plaku vo vnútri tepien znižuje prietok krvi. Ak sa zníži prívod krvi do srdca, môže dôjsť k srdcovému infarktu. Poškodený srdcový sval nemusí tak dobre pumpovať a môže viesť k zlyhaniu srdca. Ak sa preruší prívod krvi do mozgu, môže dôjsť k mozgovej príhode. Ak sa zníži prívod krvi do rúk a nôh, môže dôjsť k silnej bolesti a odumretiu tkaniva.

Ateroskleróza dá sa jej predísť?

Ateroskleróze môžete predísť alebo ju oddialiť znížením rizikových faktorov. To zahŕňa aj osvojenie si zdravého životného štýlu. Zdravá strava, zníženie hmotnosti, fyzická aktivita a nefajčenie môžu pomôcť znížiť riziko aterosklerózy. Zdravá strava zahŕňa ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, chudé mäso, kuracie mäso bez kože, morské plody a mliečne výrobky bez tuku alebo s nízkym obsahom tuku. Zdravá strava tiež obmedzuje sodík, rafinované cukry a obilniny a tuhé tuky.

Ak ste ohrození aterosklerózou z dôvodu rodinnej anamnézy alebo vysokej hladiny cholesterolu, je dôležité, aby ste užívali lieky podľa pokynov svojho lekára.

 

Späť do obchodu