TUPOZRAKOSŤ

Je to stav, pri ktorom sa postihnuté oko síce vyvinulo anatomicky správne, ale jeho funkčnosť nie je dokonalá. Príčinou tohto vrodeného ochorenia je škúlenie, vysoký stupeň refrakčnej vady na jednom oku (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus) alebo sivý zákal.

OBSAH: 

  • Čo je to tupozrakosť? 
  • Tupozrakosť príznaky 
  • Som ohrozený tupozrakosťou?
  • Čo spôsobuje tupozrakosť?
  • Ako lekár skontroluje tupozrakosť?
  • Aká je liečba tupozrakosti?

aoci

Čo je to tupozrakosť?

Tupozrakosť (nazývaná aj lenivé oko) je typ zlého videnia, ktoré sa zvyčajne vyskytuje len na jednom oku, ale menej často na oboch očiach. Vzniká vtedy, keď dôjde k poruche v spolupráci mozgu a oka a mozog nedokáže rozpoznať zrak z jedného oka. Postupom času sa mozog čoraz viac spolieha na druhé, silnejšie oko - zatiaľ čo videnie na slabšom oku sa zhoršuje.

Nazýva sa to "lenivé oko", pretože silnejšie oko pracuje lepšie. Ľudia s tupozrakosťou však nie sú leniví a nedokážu kontrolovať spôsob, akým ich oči pracujú.

Tupozrakosť sa začína v detstve a je najčastejšou príčinou straty zraku u detí. Majú ju až 3 zo 100 detí. Dobrou správou je, že včasná liečba funguje dobre a zvyčajne zabraňuje dlhodobým problémom so zrakom.

Tupozrakosť príznaky 

Príznaky tupozrakosti môžu byť ťažké spozorovať. Deti s tupozrakosťou môžu mať slabé vnímanie hĺbky - majú problém určiť, ako blízko alebo ďaleko sa niečo nachádza.

Rodičia si tiež môžu všimnúť príznaky, že ich dieťa má problémy s jasným videním, ako napr:

  • Žmurkanie
  • zatváranie jedného oka
  • nakláňanie hlavy

V mnohých prípadoch rodičia nevedia, že ich dieťa má tupozrakosť, kým ju lekár nediagnostikuje počas očného vyšetrenia. Preto je dôležité, aby všetky deti absolvovali vyšetrenie zraku aspoň raz vo veku od 3 do 5 rokov.

Som ohrozený tupozrakosťou?

Niektoré ľudia sa s tupozrakosťou narodia a u iných sa vyvinie neskôr v detstve.

Pravdepodobnosť výskytu tupozrakosti je vyššia u detí, ktoré:

  • sa narodili predčasne 
  • boli pri narodení menšie ako priemer
  • majú v rodine výskyt tupozrakosti, šedého zákalu alebo iných očných ochorení
  • majú vývojové poruchy

Čo spôsobuje tupozrakosť?

V mnohých prípadoch lekári nepoznajú príčinu tupozrakosti. Niekedy však k tupozrakosti môže viesť iný problém so zrakom.

Za normálnych okolností mozog používa na videnie nervové signály z oboch očí. Ak však stav oka zhoršuje videnie na 1 oku, mozog sa môže pokúsiť ho obísť. Začne "vypínať" signály zo slabšieho oka a spoliehať sa len na silnejšie oko.

Niektoré očné ochorenia, ktoré môžu viesť k amblyopii, sú:

  • Refrakčné chyby. Patria sem bežné problémy so zrakom, ako je krátkozrakosť (problém vidieť do diaľky), ďalekozrakosť (problém vidieť veci zblízka) a astigmatizmus (ktorý môže spôsobiť rozmazané videnie). Tieto problémy sa zvyčajne dajú ľahko odstrániť okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami. Ak sa však neliečia, mozog sa môže začať viac spoliehať na oko so silnejším zrakom.
  • Strabizmus. Zvyčajne sa oči pohybujú spolu ako pár. U detí so strabizmom však oči nie sú v jednej línii. Jedno oko sa môže posúvať dovnútra, von, nahor alebo nadol.
  • Sivý zákal. Spôsobuje zakalenie očnej šošovky, v dôsledku čoho sú veci rozmazané. Katarakta sa väčšinou vyskytuje u starších ľudí, ale môže sa vyskytnúť aj u bábätiek a detí.

Ako lekár skontroluje tupozrakosť?

V rámci bežného vyšetrenia zraku bude lekár vášho dieťaťa hľadať príznaky tupozrakosti. Všetky deti vo veku od 3 do 5 rokov musia aspoň raz absolvovať kontrolu zraku.

tupozrakosť

Aká je liečba tupozrakosti?

Ak je príčinou tupozrakosti problém so zrakom, lekár môže najprv liečiť tento problém. Lekári môžu napríklad odporučiť okuliare alebo kontaktné šošovky (pre deti, ktoré sú krátkozraké alebo ďalekozraké) alebo operáciu (pre deti so sivým zákalom).

Ďalším krokom je preškoliť mozog a prinútiť ho používať slabšie oko. Čím viac ho mozog používa, tým je silnejšie.

Medzi liečebné postupy patrí napr:

  • Nosenie očnej náplasti na silnejšom oku. Zakrytím tohto oka náplasťou (podobnou náplasti) musí mozog používať slabšie oko, aby videl. Niektoré deti musia nosiť náplasť len 2 hodiny denne, zatiaľ čo iné ju môžu potrebovať nosiť vždy, keď sú hore.
  • Vkladanie špeciálnych očných kvapiek do silnejšieho oka. Kvapka lieku atropín raz denne môže dočasne rozostriť videnie na blízko, čo núti mozog používať druhé oko. U niektorých detí táto liečba funguje rovnako dobre ako náplasť na oči a niektorí rodičia ju považujú za jednoduchšiu (napríklad preto, že malé deti sa môžu pokúšať strhnúť si náplasti z očí).

Po začatí liečby sa videnie vášho dieťaťa môže začať zlepšovať v priebehu niekoľkých týždňov. Na dosiahnutie najlepších výsledkov však pravdepodobne budú potrebné mesiace. Potom bude vaše dieťa možno ešte musieť z času na čas používať tieto liečebné postupy, aby sa amblyopia nevrátila.

Je dôležité začať liečiť deti s tupozrakosťou včas - čím skôr, tým lepšie. Deti, ktoré vyrastú bez liečby, môžu mať celoživotné problémy so zrakom. Liečba amblyopie je u dospelých zvyčajne menej účinná ako u detí.

Späť do obchodu